Kun jatkat tämän sivun käyttöä hyväksyt samalla evästeiden käytön. Voit lukea lisää tästä linkistä.

 

Soseiden aloitus!

Tarvitsisin hieman apuja soseiden aloitukseen, kun neuvolasta en sitä oikein saanut, lyötiin vain vihkoset käteen ja niistä ei saa oikein mitään selkoa:) Kuinka tiheään olette antaneet uusia makuja?? Minkä verran kerralla?? Koska soseita voi alkaa antamaan suurempia määriä maisteluiden jälkeen ja mihin aikaan päivästä??   Kiitoksia etukäteen kaikille neuvoja antaville:)

6.4.2012
jeme1
jeme1

Nyt oli kolmas porkkanaperunapäivä ja johan meni vauhdilla tossa puoli purkkia sosetta, varmaan alle 5 min ja eväät syöty! xD Toinen niin tohkeissaan suuta aukoo, jihuu!

Se on jännä miten sitä tästäki varmasti loppupeleissä ihan yksinkertasesta asiasta saapi omassa päässä pyöriteltyä niin monimutkasen. xD

23.4.2012
pelargoni1
pelargoni1

noin 3 kk iässä aloteltiin maistamaan ja aluksi pari lusikallista kaks kertaa päivässä. Alotettiin porkkana-peruna soseella ja sitte noin viikon päästä alettiin maisteleen eri makuja pari kolme aina viikossa. Hedelmäsoseita ja kasvissoseita. Ihan kaupasta ostettuja.

22.4.2012
Kallikali
Kallikali

No mutta siis että jos oot jo kolmea eri sosetta antanu aiemmin, niin pistätkö niitä kaikkia lautaselle vähän ja uutta sekaan vai miten, siis ei hitto että tästä voi tehä vaikeaa.. eikö :D

22.4.2012
pelargoni1
pelargoni1

No ootko nää sotkenu noita, vai ottanu vaan uutta kehiin ihan omanaan? :D

22.4.2012
pelargoni1
pelargoni1

Onko täällä semmosia muoreja, jotka on ihan kaikki antanu ja alottanu siis noilla kaupan purkkisoseilla, ja jos niin miten? :-)

Kun Piltillä löytyy kasvissoseita:
- Porkkanaa ja perunaa
- Perunaa ja kukkakaalia
- Perunaa ja parsakaalia

Ja Bonalta:
- Bataatti ja kesäkurpitsa
- Maissia
- Kasviksia (peruna, porkkana ja maissi)

Ollaan viikko nyt syöty perunaa ja sekaan heitetty nannia. Nyt alotettu sitten tuo porkkanaperuna ja aattelin, että otan seuraavaksi siihen sekaan tota maissia, että seuraavaksi ois kätevä ottaa toi bonan kasviksia-purkki, jossa on noi kolme.. mut entäs sitten? Miten sitten noi loput? Tuntuu jotenki hassulta sotkee kaikkia keskenään vai niinkö se vaan tehdään? :D Elekääkä naurako siellä, ku ei m-eikä vaan tajua näitä. xD Ja missä vaiheessa noita hedelmä-/marjasoseita olis hyvä ottaa vaiks johonki väliin välipalaks? Kun on kaikki kasvissoseet testattukko vai?

Puuh. Kiitos sille, joka haluaa mua autella tässä..

22.4.2012
pelargoni1
pelargoni1

En jassa lukea muita, mutta näin meillä.

Meillä alotettiin kiinteet viikkoo vajaa 4kk (pullolapsi) ja viikon välein uus maku aina sinne 5kk asti. Siitä lähtien on annettu kaks makua viikkoon. Perunalla alettiin, mut jos saisin vaihtaa niin alottaisin bataatilla, huomattavasti parempi (lue: makeempi, eli uppoo paremmin). Eli peruna, maissi, kesäkurpitsa, bataatti, päärynä, porkkana, kaura, persikka, riisitärkkelys (riisivelli), kana, banaani, kukkakaali, luumu, omena, parsakaali, lohi, mustikka, palsternakka, vehnä, mango, herne, possu, ruusunmarja, vadelma, puolukka, ananas, ruis, appelsiini, kurkku, aprikoosi, ohra, tomaatti ja mansikka menty nyt läpi, jätkällä ikää 8kk.

Ekan kk aikana annoin pari pv uutta makua vaan lusikallisen kaks, sitte sen mitä uppos. 5kk kun tuli ikää ja alettiin syömään aamupala, lounas, välipala, päivällinen ja iltapala rytmissä niin nostin määrää ömm, muistaakseni 3-4 jääpalaan. Ja siitä sitte aina ku näki että uppois enemmänki niin yks jääpala lisää. Nykyään menee pilttipurkeissa mitattuna varmaan sellanen iso purkillinen kerrallaan ja siinä on seassa n. 40-60ml maitoa + 170ml maitoa juomana ja välipalaksi menee pikkupurkillinen ja n. 150ml maitoa.

Meillä syötiin alusta asti ruokaa siihen aikaan kun sitä "kuuluukin" syödä. Eli maistelut suoritettiin aina meidän perheen lounasaikaan, n. 11-12. Ja vielä tänäkin päivänä jos on uutta makua niin tottakai se annetaan joko aamupuurossa (hedelmä/marja, vilja) tai sitte lounaalla (kasvis, liha), ettei tarttisi sen takia sitte yöllä valvoa jos ei sovikkaan. :) Meillä lohesta tuli oksennus ekan pari kertaa, kun otin asian puheeksi allergiapolilla, niin on kuulemma suht. normaali asia, eli ei kannata säikähtää. Ite jätin lohen sit pariksi viikoksi pois ja sen jälkeen on menny ongelmitta. :)

Ite suosittelen lämpimästi tekemään ite soseet, ei oo kova homma lainkaan kun tekee ison satsin kerrallaan ettei tartte olla joka päivä kokkaamas. Toki esim. maississa on alkuun kova homma kun se kannattaa vetää siivilän läpi, mut eipä sitäkään tartte montaa kertaa tehdä kun voi jo jättää kuoret sekaan. :) Ite tein hedelmä/marjasoseetki alkuun ite, mut nykyään tulee kaupanhyllystä, toki jos sattuu olemaan kotona jotaki niin tottakai herra saa tuoretta. :) Enkä ikinä oo laittanu mitään tärkkelyksiä makeisiin soseisiin, ne on saanu olla sit justiin sen rakenteisia ku niistä on tullu. :) Ja on se vaan niin kätevää ite miksailla pakkasesta jääpaloista just sellanen satsi ku itestä tuntuu hyvältä, ainaki on vaihtelua. :b Nyt justiin pitäis mennä keittelmään perunaa ja bataattia pakkaseen ja vaihteeksi bataattivoittosena ku on menny muutama kerta niin perunavoittosena.. :o

7.4.2012
RJ89
RJ89
2 years, 7-month-old toddler

Riippunee aloitus ja sen nopeus siitä, että onko vauva 4 vai 6kk.

Hyviä aloitusmakuja on bataatti, porkkana, peruna. Sitten kukkakaali, parsakaali, kesäkurpitsa..jne.

Itse suosittelen tekemän soseet. Saat taatusti lisä-aineettomia ja tekeminen on helppoa.(kerroskattila/höyrykattila on ehdoton varuste)

Itse olen neljän lapsen soseet tehnyt ja aloittanut jokaisella bataatilla. Ihan jossakin vaiheessa päivää 1 pieni vauvalusikallinen, yksi on niellyt heti ekan lusikallisen, toiset sylkeneet pois ja koitettu uudestaan. Ekalla kerralla sitä sosetta ei todellakaan kannata 1-2 vauvalusikkaa enempi antaa. Sitten olen antanut sitä bataattia seuraavana päivänä 2 lusikallista ja kolmantena päivänä 2x sen 2 lusikallista. Samaa makua olen antanut aluksi viikon, myöhemmin soseilussa siten, että 2 uutta makua viikossa.

Lusikallisten määrää lisännyt sitten vauvantahtisesti. 2 kertaa sosetta päivässä olen antanut ehkä 2-3vk, sitten otettu kolmas kerta mukaan jne.

Kun lisäät uuden maun, niin älä jätä niitä jo opittuja makuja pois, vaan sotke aina uusi maku jo opittuihin makuihin..ja näin pystyt itse sitten seuraamaan, että mikä kasvis yms aiheuttaa mahdollisesti vatsakipuja.

Itse olen aloittanut kasviksilla ja kun "oikeaa ruokaa" on opittu syömään, niin sitten olen vasta aloittanut hedelmäsoseet.

Jos aloitat 4kk iässä soseet, niin sitten +5kk voit lisätä lihat/kalat/kanat porrastetusti, mikäli 6kk, niin sitten ehkä hiukan ripeämmin pitäisi aloittaa.

Itse sain nelosesta pikkusen sapiskaa, kun alotettiin soseiden maistelu 6kk iässä ja 7kk neuvolassa syötiin edelleenkin vain kasviksia/hedelmiä ja vain 3x päivä...vaikka poika on kasvanut aina paksukaisten käyrillä :D Ja oli tyytyväinen, tosin tissiä lillutti kyllä ihan riittämiin vielä silloinkin..ja kyllä oli sitten suora yhteys lihojen alotuksella, niin tissityskerrat väheni vuorokautta kohden.

Malttia aloitukseen, joiltain vauvoilta menee kk ennenkuin suostuvat muuta kuin maistamaan sosetta :)

6.4.2012
tyttö
tyttö

meillä alotettiin muistaakseni maissisoseella. ja ihan pari  lusikallista pari kertaa päivässä. tätä jatkettiin jokunen päivä kunnes vähän lisäiltiin määrää. sitten sama homma toisella maulla. mulle neuvoivat että jos viikon jaksaa yhtä makua kokeilla, niin huomaa herkemmin onko mahdollista  allergiaa tms. jos kokeilussa  on tiuhaan usea, niin on vaikea sitten tajuta mikä soseista lyö mahan  kuralle tai kipeäksi.

mie myös lisäilin määrääaina ennenmmin aamusta tai päivästä, ettei  yöunet kuitenkaan  kärsi jos jotain mahanväänteitä tullee.joskus jotain kitinää/punotusta  tuli. sosekokeilu sillä  maulla  lopetettiin ja tyyliin kuukauden kuluttua kokeiltiin taas samaa sosetta.

 

ei kaitähän  yhtä ja ainoaa oikeaa vastausta ole:)  jokainen äiti parhaiten oman  lapsensa tuntee.

6.4.2012
Blanco
Blanco
Tapahtui virhe. Yritä myöhemmin uudelleen.
Ladataan...