Kun jatkat tämän sivun käyttöä hyväksyt samalla evästeiden käytön. Voit lukea lisää tästä linkistä.

 

Muutamia kysymyksiä huonoruokaisten lasten vanhemmille

Kertokaahan miten te toimitte ruokailutilanteissa huonoruokaisten lasten kanssa. Pyrittekö tekemään/tarjoamaan mahdollisimman usein sellaisia ruokia, jotka lapselle saattaisi ehkä maistua? Entä annatteko lapselle esim. leipää tai jotain lämpimän ruuan lisukkeita kun varsinainen ruoka ei maistu? Mites maidon kanssa, annatteko niin paljon kuin uppoaa vai rajoitatteko määrää? Tarjoillaanko teillä välipalaa (siis lounaan ja päivällisen välissä) ja jos tarjoillaan, niin mitä? uppoaako välipalat/herkut? Entäpä aamu- ja iltapala? Entä oletteko tutkituttaneet (tai edes ajatelleet asiaa) lapsenne allergioiden tai jonkin muun vastaavan varalta? Eli siis hakeneet selitystä sille, että ruoka ei maistu?   Meillä siis neiti 1v2kk ja on ollut aina huono syömään kunnon ruokia. Herkut (ts. hedelmät ja marjat ym.) kyllä uppoaa, mutta kasvikset ja liha ei sitten millään. On kokeiltu purkkiruuat ja omatekkoiset, karkeat ja sileät ruuat, maustamattomat ja mausteiset, syöttämällä, omalla lusikalla ja sormiruokana, mutta mikään ei uppoa. Aina sitä kuulee sanottavan, että kyllä lapsi syö kun on riittävän kova nälkä. Mutta meidän lapsi EI syö. Toki meilläkin on joskus ollut parempia päiviä (kasvupyrähdyksiä?), jolloin muutaman päivän ajan ruoka uppoaa. Silloin aina äidille iskee riemu, että nyt on vaikeudet voitettu ja ruoka taas maistuu, mutta aina sitä nopeasti taas joutuu palaamaan maan pinnalle. Ja hermot tämän asian kanssa meinaa itsellä mennä :( Syömättömyys ei siis johdu siitä, että ruoka olisi pahaa (ei yleensä edes suostu maistamaan) tai siitä ettei olisi nälkä. Eikä varmaan johdu myöskään uhmasta, koska on tehnyt tätä jo vauvasta asti. Hampaat on tällä erää tehty (vain vitoset puuttuu), joten niidenkään ei pitäisi vaivata. Tähän asti neiti on syönyt puuroa todella hyvin aamuin ja illoin, mutta nyt on puuronkin kanssa tullut stoppi. Aamulla menee vielä pari lusikallista, mutta yöunille käy pelkän maidon voimin. Neidin koko päivän ruokamäärä voi siis olla pari luskikallista aamupuuroa, puolikas banaani välipalaksi ja päivän mittaan suunnilleen litra maitoa. Neiti nukkuu tätänykyä todella hyvin (12h yöllä + 2h päivällä) ja on ihan iloinen ja reipas taapero kunhan saa maitojanonsa tyydytettyä. Silti tämä syömättömyys raastaa niin kovasti äidin hermoja :( Olen jo miettinyt esim. keliakian mahdollisuutta. Meillä äidin suvussa sitä esiintyy todella paljon ja rajuna. Mahtaakohan kuitenkaan pelkän syömättömyyden takia edes päästä mihinkään tutkimuksiin? Tyttö on kuitenkin kasvanut (ilmeisesti pyhän hengen voimalla) ihan hyvin, keskikäyrää on menty ainakin vielä 1v neuvolaan asti sekä pituuden, että painon suhteen. Toivottavasti joku jaksoi lukea pitkän sepustuksen ja osaisi tarjota neuvoja tai edes vertaistukea!

1.4.2012
TyPo1
TyPo1

Tsemppiä!!!

 

eille ravitsemusterapeutti sanoi viimme käynnillä että lapsilla jotka syö vain yhtä/muutamaa ruokalajia, tulee jossain vaiheessa kiintiö yleensä täyteen, ja sit menee hyvä tovi kun toinen etsii uutta kohdetta jota jaksaa/haluaa syödä taas.

 

Pelkkää maitoa ei pitäis antaa syödä, mutta jostainhan sen lapsen on saatava energiaa kasvamiseen :O

2.4.2012
susumama
susumama

Kiitos kaikille ihanaisille, jotka olette viitsineet vastata!

Meillä on siis moneen vastanneeseen verrattuna hyvä tilanne siinä mielessä, että tyttö on kuitenkin toistaiseksi kasvanut ihan hyvin ja tasaisesti...

Meillä siis kiineteät aloitettu n. 4,5kk iässä. Ei ne alussakaan kovin hyvin uponneet, mutta jonkin verran meni kuitenkin kunnes 6kk iässä tuli totaalistoppi kaikelle lämpimälle. Sen jälkeen on mennyt kausittain/päivittäin n. 10kk asti. Eli koskaan ei oikein voinut ennakoida syökö tyttö tänään vai ei. Sen jälkeen (eli 10kk-) on ollut suunnilleen kuukausi syömättömyyttä, viikko syöden. Nyt esim. kolmeen viikkoon tyttö ei ole tainnut syödä grammaakaan lihaa, kasviksia ehkä yhteensä ruokalusikallisen.

Tänään on syönyt aamulla n. 2rkl kaurapuuroa karhunvatukkasoseella, lounaalla ei mitään, välipalaksi n. 10 muroa (pyysi niitä itse), päivälliseksi 1 tl raejuustoa+pieni pala kurkkua, iltapalaksi (oltiin kyläilemässä) purkillinen Piltin hedelmämysliä. Siihen maidot päälle. Lounaalla oli tarjolla kasvissosekeittoa, päivällisellä peruna-bataattimuusia ja jauhelihakastiketta. Lounaalla ei edes maistanut, päivällisellä meni pieni määrä suuhun raejuuston seassa, sylki kaiken pois. Ja tämä oli kutakuinkin normipäivä. Paitsi että iltapalaa meni todella hyvin.

Tyttö myös saattaa innostua jostain ruokalajista (vaikkapa banaani) ja syö sitä mielellään. Mutta sitten tulee yhtäkkiä stoppi eikä se herkku enää maistukkaan vaikkei sitä edes joka päivä saisi. Sama ilmiö on ollut monen muunkin ruuan kohdalla. Eli tuntuu, että ne maistuvat ruuat vaan vähenee ja vähenee :(

Maidon määrää olen yrittänyt rajoittaa tuohon litraan päivässä. Sitä menisi varmaan pari litraa jos antaisi vapaasti juoda. Omat hermot ei vaan kestä tuosta paljon vähentää, se kun ei kuitenkaan lisää ruuan menekkiä, mutta lisää kiukkuisuutta.

Välillä sitä jaksaa suhtautua tähän syömättömyyteen ihan leppoisasti ja rennosti. Toisinaan tulee taas niitä kausia, että huoli, turhautuminen ja väsymysvaan iskee päälle...

1.4.2012
TyPo1
TyPo1

No hirveesti en osaa kyllä neuvoa, mut rajoittaisin tota maidon määrää ainakin puoleen tosta nykysestä.

1.4.2012
Lintu4
Lintu4

meillä on ruvetettu rajottamaanmaidon määrää. ollaan yritetty vaikka mitä sapuskaa ja missä tahansa muodossa. itesyötynä ja syötettynäja vaikka mistä  mukeista ja kupeista ja millä välineillä vain ja leikitettynä ja piittaamattomana ja ja...

enää en jaksa ressata. ei se lapsi nälkään kuole vaan tarpeeksi nälkäsenä syö sit vaikka pieniä kiviä. siihen saakka annetaan sen syödä mitä syö ja kun rupee leikkii ruoalla niin  kylmästi vaan pois pöydästä. ja tarpeeks kun meuhkaa nälkäänsä niin yritetään samoin eväin uudestaan.

jonakin päivänä neidin ruoka koostuu vain tomaateista, juustoviipaleista, jugurttilusikallisista,   kurkuista jne... sit seuraavana päivänä uppookin  vihdoin jo kunnon sapuska:)

1.4.2012
Blanco
Blanco

Meillä meillä meillä... huoh

 

Ruoka, pahin vihollinen tuolle meidän pienemmälle...

 

Alotti sen taistelun muutaman päivän vanhana, käytiin terppalääkärillä joka laitto kiireisen lähetteen lastenpolille... Paino on ollu aina alakäyrällä ja nippa nappa normaalin painonnousun rajoilla... Oltiin lastenpolilla kun neiti oli 4kk. Sattu nilkki lääkäri joka totes että maitoallergiaa ei kannata tutkia ku verikokein (oli negatiivinen) ja on normaalia että lapsi ei halua syödä ja tuijottaa vain silmät ympyröinä :( Ja kaikki tarvittava oli tehty kun äiti oli jäänyt maidottomalle, viljattomalle ja ties millettömälle dieetille...

 

Seuraavan kerran oltiin sairaalassa kun neiti oli 6kk, prik-kokeissa todettiin voimakkain mahdollinen reaktio maidolle, verikokeet taas negatiiviset.  Tyttö ei suostunu syömään kiinteitä, ja oli kuulemma mussa vika että annoin ruokaa väärin... Mitä nyt kaikki naapurit mukaan lukien oli yrittäny ilman onnea...

 

6,5kk iässä tyttö alkoi syömään riisipuuroa, ja se oliki sitte ainoa... Sillä mentiin 1v1kk asti...

 

11,5kk iässä tytölle aloitti yksityinen lastenlääkäri Losec mups refluksilääkkeen oireiden perusteella, 1v1kk iässä oltiin taas lastenpolilla, tällä kertaa verikokeista paljastui kilpirauhasen vajaatoiminta, ja siitäkös ne idiootit vihdoin tajus että ei se vika ehkä oo sittekkää mussa, ja siinä että oon hysteerinen äiti, vaan lapsi on sairas...

 

Losecin alotuksen jälkeen meni vielä 3kk ennen kun tyttö alkoi syömään paremmin, mutta edelleen syö huonosti, ollaan edelleen ravitsemusterapeutin hoidossa, ja ravintolist on pakko saada menemään vaikka väkisin :( rautaa varsinki saa ihan liian vähä, ja koko ajan keikkuu anemian rajalla :( Tuo kilpparin vajaatoiminta on kuulemma tavallista anorektikko tytöillä, ja toivon mukaan paranee ennen pitkää kun ravitsemustilanne normalisoituu :) 2v iässä olis tarkotus kokeilla ilman Levaksiinia josko se olis normalisoitunu :)

 

Meillä syö puuron roimalla rasvalisällä sekä aamulla että illalla, lounaalla ja päivällisellä menee purkillinen HIENOA perunamössöä ja purkki hedelmäsosetta - tai sitte ei... Mutta jokainen ateria on taistelu, joskua auttaa kiivetä latvasta puuhun eli jos ei peruna maistu, alottaa sillä hedelmäsoseella ja sit ku hedelmä on syöty niin sit jatkaa perunalla... Joskus auttaa joskus ei.

 

Ja välipaloja meillä ei juuri syödä, mehua tai jotain välillä saa, maitoa aina ENNEN uokaa, uppoaa ruoka sit paremmin, mutta kun muistelee esikkoa pienenä, se oli niin kivaa syöttää sitä ku suu vain aukes ja maiske kävi vaikka mitä tukki suuhun ... :) mutta tuossapa sinulle olkapää johon nojata, jos tuntuu että lapsella ei ole kaikki kunnossa, niin äidin vaistoon kannattaa luottaa!!!

 

Meillä siis syynä maito allergia ja paha refluksi jotka pitkään jatkuneina aiheutti syömättömyyttä - ja meidän refluksilapsi ei oo ikänä puklannu, että siihen ei voi luottaa!!!

1.4.2012
susumama
susumama

Siis taustaa, tän nuoremman osalta. Poika syntyi täysaikaisena, 3280 g, 49 cm. Ja mulla todettiin raskausdiabetes, joka oli ruokavaliohoitoinen.

Hänellä meni paino kauan -18%:ssa, pituus on odotuspituudessa, vellit aloitin noin 5,5 kuun iässä, ja kiinteät.

Velli tuli uudelleen 10 kuun iässä neuvolan suosituksesta energian tarpeen turvaamiseksi, rasvalisäkin oli käytössä.

Täällä oli aiemmin kasvukäyristä jokin kokeiluversio, ja se hälytti useampaan kertaan, ulkopuolisten arvioiden mukaan ei aiheuttanut toimenpiteitä. Kävimme kyllä välipunnituksillakin.

Imetin nuorempaa 5,5 kuukauden ikään, ja todella pitkään myöhemminkin.

Neuvolalääkäri laittoi noin 2-vuotiaana lapsen lähetteellä allergiasairaalaan penisiliinialtistukseen, samalla tehtiin alle 2-vuotiaiden Pricit, ja otettiin keliakiaverikoe. Atooppistyyppisen ihon neuvolan terveydenhoitaja huomasi tavallisella neuvolakäynnillä jo 2 kuukaiden iässä. Apteekin perusrasvoilla mentiin.

Tätä nykyä lapsen paino on enää -10 %:ssa.

Annan nykyään syödä niin paljon kuin haluaa, herkkuja meillä ei hirveästi harrasteta. Terveelliset vaihtoehdot on meillä in, ruisleipä ja puurot.

Lapsi on päiväkodissa, ja syö siellä 3 ateriaa. Aiemmin annoin tarha-aamuina kotona ensin voileipää ja maitoa, ja sitten syö päiväkodissa aamiaisen. Syö nykyään reippaammin päiväkodissa kuin aiemmin, voi johtua kyllä lapsen sosiaalisuudestakin, että aiemmin seuraili muiden syömistä, ja oma syöminen unohtui, näin on päiväkodista häntä kuvattu.

Päiväkotiin meillä nuorempi meni 3 1/2-vuotiaana.

Kysele vielä jotain, jos haluat.

1.4.2012
PekkajaMatti
PekkajaMatti

PM, teillä on ilmeisesti keskusteltu näistä syömisasioista myös neuvolassa? Mitä kautta menitte tutkimuksiin ja miten neuvola on teitä ohjeistanut syömättömyysasioissa?

1.4.2012
TyPo1
TyPo1

Meillä on tutkittu allergiat ja keliakia.

Syötetty on, nuorempi on nyt 5.

Kaikenlaista on kokeiltu, paitsi tuota käänteispsykologiaa.

Herkkuruokia en ole tarjonnut, en edes tiedä, mikä on nuoren miehen herkkuruokaa. Välipala tarjotaan, aamupala ja iltapala, sekä kaksi lämmintä ruokaa.

Monipuolisuus on tärkeää.

En osaa tämän enempää auttaa.

1.4.2012
PekkajaMatti
PekkajaMatti
Tapahtui virhe. Yritä myöhemmin uudelleen.
Ladataan...