Kun jatkat tämän sivun käyttöä hyväksyt samalla evästeiden käytön. Voit lukea lisää tästä linkistä.

 

Pääsiäisestä...taas.​..

Nyt on pakko kysyy... Ku toi pääsiäinen kokonaisuudessaan on kuitenki kristillinen juhla. Ni kuinka moni muistaa oikeesti sen tarinan, minkä muistoks virvotaan? Ja en oo mikään himouskovainen. Jotenki nyt vaa niin pahasti iskee joka puolella nää trullit korviin ja etenki se, et jossain se ei ees oo palmusunnuntai millon virvotaan, mitä ihmettä?? Vaikka nimenomaan palmusunnuntain tapahtumien muistoks se virpominen on. Tai alunperin on ollu. En miekään mitenkään uskonnollista pääsiäistä vietä, oon töissäkin sekä palmusunnuntain että pääsiäisviikonlopun, mutta kyllä mulle on tärkeetä tietää ja muistaa mitä millonki OIKEESTI juhlitaan... Meinasin laittaa tän ekaks tonne yhteen ketjuun, mut arvelin et tehäänpä nyt ihan oma gallu... Eli siis tiedätkö minkä tapahtuman muistoks virvotaan oikeesti?

30.3.2012
huopis
huopis

Siis monissa uskonnoissahan eri juhlat on samoina päivinä... Mutta kristinuskon mukaan suomessa nää juhlat on. Ja kristinuskon "takia" nää pyhät on myös "pakanoille" vapaita. Esim. helatorstai on kristillinen juhla pyhä, mut myös kaikille muille suomessa "virallinen vapaapäivä". Ei tosin kaikissa ammateissa toteudu, mut sillonhan saa pyhälisät... Miusta tuntus jotenki tosi pahalta jos minuu tulis virpomaan vieraat "pakana"muksut, joilla ei ois mitään hajuu miks koko juhlaa vietetään.

30.3.2012
huopis
huopis

No meillä Sekä Joulu, että Pääsiäinen on pakanajuhlia. Kristityt nyt vaan yrittää omia niitä. :D Tai siis... Ku miehän tavallaan olen uskossa, mut mihinkään Jeesukseen en ainaka usko. Joten noit ei meillä juhlita uskonnollisista syistä.

30.3.2012
Sralla
Sralla

yleisisvistykseen kuuluisi tietää edes suuntaa antavasti juhlapyhien tarinat.

itsehän olen "uskovainen" mutta en uskonnollinen, koska mun uskon "katsomus" on vähän eriluokkaa kuin mitä kirkko meille tänäpäivänä opettaa. ja olen riun kanssa samaa mieltä noista juhlapyhien alkuperäisistä tarkoituksista...

aika vaikeaa sit on olla täysin sokeasti luottavainen kirkkoa kohtaan,joka vuosisatojen ja -tuhansien aikana on muuttanut raamatun kertomuksia ja opetuksiaan kulloisenkin maailmantilanteen mukaan-aina kirkon johdon parhaaksi. Paljon siellä on hyvää ja varmasti aitoa asiaa,mutta paljon on sitä turhan pelotteluakin.

kukaan "aito" uskovainen ei ole kyennyt perustelemaan minulla, miksi lapsille opetetaan että Jumala on hyvä eikä tuomitse ketään, mutta rippikouluikään mennessä se yht'kkiä muuttuukin julmaksi isäksi joka tuomitsee tieltä hairahtuneet kadotukseen.

 

mä tunnen vain sen hyvän ja oikeasti kaikkia rakastavan Jumalan, joka kylä ohjaa ja opastaa mutta ei tuomitse ketään :)

30.3.2012
satumamma
satumamma

Niin, toi virpominenhan ja trullithan on ihan pakanoiden hommaa oikeesti. :) Ei meillä oikeestaan mihinkään juhlaan liitetä uskonnollisuutta mukaan. Meidän joulussa ei oo Jeesus mukana sen enempää kuin pääsiäisessäkään, eli vietetään ihan pakanajuhlia tonttuineen ja trulleineen. :D Itse muistan kyllä just ala-asteen uskonnontunneilta noi tarinat mitä mihinkin uskonnolliseen juhlaan kuuluu, mutta vaikka kirkkoon kuulutaan niin uskonnollisia ei olla.

30.3.2012
Monster
Monster

Mä en varmaan edes tiedä miksi virvotaan. :o

30.3.2012
RJ89
RJ89
2 years, 5-month-old toddler

kaikki juhlathan on ollu alunperin enemmän tai vähemmän pakanajuhlia, kristinusko ottanu vaan valmiit juhlat ja muokannu omiin tarpeisiinsa. Jos ei ois niin tehny niin myö oltas edelleenkii kaikki ns. pakanoita :D Ja just itä-suomessa on enemmän näitä perinteitä koska ortodoksiuskonto on ollu sallivampi näille ku katolinen uskonto...

 

Ja mie en oo siis todellakaan uskonnollinen ihminen, pääsiäinen virpomisineen on vaan hauska perinne :)

30.3.2012
riu
riu

jee muistin jopa oikeesti mitä ne oksat ns. symboloi :)  mä en oikeesti muista varmaan muiden pyhäpäivien merkityksiä kuin joulun ja pääsiäisen.

30.3.2012
mustikka88
mustikka88
3 years, 11-month-old toddler

Virpominen


Pääartikkeli: Virvonta

Itä-Suomessa ja Karjalassa perinteeseen kuuluu virpominen palmusunnuntaina ja palkan saaminen yleensä pääsiäissunnuntaina. Virvonta on tehty Jeesuksen matkan ja palmunlehvätervehdysten muistoksi. Se on toiminut siunauksena, terveyden tuojana ja pahan karkottajana.[url href=http://fi.wikipedia.org/wiki/P%C3%A4%C3%A4si%C3%A4inen#cite_note-SKS_virvonta-34][35][/url] 1980-luvulta lähtien koko Suomessa on yleistynyt virpomis- ja noitaperinteen yhdistyminen, jossa pienet lapset kulkevat noidiksi tai muiksi pääsiäishahmoiksi pukeutuneina virpomassa palmusunnuntaina saaden heti palkkioksi makeisia tai vastaavaa.[url href=http://fi.wikipedia.org/wiki/P%C3%A4%C3%A4si%C3%A4inen#cite_note-SKS_virvonta-34][35][/url] Länsi-Suomessa lapset ovat koonneet kotiin pajunkissoja maljakkoon palmunlehvien vertauskuviksi.[url href=http://fi.wikipedia.org/wiki/P%C3%A4%C3%A4si%C3%A4inen#cite_note-35][36][/url]

30.3.2012
jeini
jeini

Ja nyt täytyy kyllä muistuttaa että virpominenhan on pakanallinen perinne ja uskonto vaan torpannut oman pyhänsä siihen päälle. Että virpomisella alunperin kyllä ihan alkujaan karkotettiin noitia ja trulleja ja se palkka käytiin hakemassa vasta viikon päästä.

30.3.2012
misukka
misukka
3 years, 6-month-old toddler

Nooh.. eli Palmusunnuntaina Jeesus ratsasti Jerusalemiin ja ihmiset heittelivät palmulehviä tielle ja siitä tulee tuo virpominen. Sitten alkaa Piinaviikko: malkamaanantai,tikkutiistai jne.. ja sillä viikolla Jeesus petettiin ja  torstai iltana ristiinnaulittiin ja sit se riippu siellä muistaakseni vuorokauden ja sitten tulee pitkä perjantai. Sunnuntaina Jeesus nousi kuolleista ja huomattiin haudan olevan tyhjä ja silloin oli ilon ja surun juhlat ja myöhemmin siihen liitettiin toinen juhlapäivä eli toinen pääsiäispäivä..

30.3.2012
jeini
jeini

palmusunnuntain uskonnollista tarinaa en kyllä muista.. pääsiäisen pyhät ja tarinat kyllä muuten..

30.3.2012
ninnup
ninnup

Jee! Hyvä Camo! Täällä kans ortodokseja! Mieki haaveilen siitä yökirkosta, oon monena vuotena haaveillu. Mut nuo työt ei oikei salli :(

30.3.2012
huopis
huopis

nii ja meillä kyllä virvotaan. tänään on vitsojen siunauskin lapsilla koulussa..

30.3.2012
camotar
camotar

meillä muistetaan. ja me ollaankin kirkkoa kiertämässä pääsiäis yönä ja pappilassa sen jälkeen juhla-aterialla. ollaan ortodokseja ja meillä tää pääsisäinen on juhlan aikaa..

30.3.2012
camotar
camotar
Tapahtui virhe. Yritä myöhemmin uudelleen.
Ladataan...