Kun jatkat tämän sivun käyttöä hyväksyt samalla evästeiden käytön. Voit lukea lisää tästä linkistä.

 

Karjalanpaisti

Mahtaisikohan täältä löytyä eteviä karjalanpaistin tekijöitä jakamaan reseptinsä? Kuukkelilla löytyy ohjetta (ja kinastelua oikeasta valmistustavasta) jos jonkinmoista, mutta kertokaapahan omia ajatuksianne miten paras paisti saadaan aikaiseksi :) Eli mikä on paistoaika ja -lämpötila? Mitä mausteita? Ruskistetaanko lihat pannulla tai uunissa korkeammalla lämmöllä ennen veden lisäystä? Hyvä ja helppo karjalanpaistiohje olisi siis hakusessa, sillä ei nyt ole niin väliä onko resepti "se ainoa oikea" :)

26.3.2012
TyPo1
TyPo1

monta soppaa monta ihmistä, olennainen osa ainakin tytön ukin karjalan paistissa on luullinen liha ei niin tarvii lihalentä lisäillä ja puu uunissa kärvennys.

Yllätyin miten helposti tul eväs pienelle. peruna, porkkana, kuutio possun lihaa ehkä tl lusikka sipulia pieneen uuni astiaan, vettä niin että peittyy, folio tai kansi päälle. sama aika kuin paistilla, piipahdin välillä kaupungilla, sauvasekottimella soseeksi suuhun.  

30.3.2012
suija
suija

meillä etelä-savossa laitetaan sitä porkkanaa ja oikein iloisesti :D Se on siinä koko paistissa parasta, nam! :D

27.3.2012
riu
riu

Kiitos ihanaiset vinkeistä! :) Aamulla seiskan pintaan lykkäsin paistin uuniin ja puolilta päivin tuli äijälauma syömään. Hyvin maittoi ainakin siitä päätellen, että 1,6kg lihasatsista jäi jäljelle 5dl rasiallinen paistia. Ja 4 miestä + minä siis oli ruokailemassa.

27.3.2012
TyPo1
TyPo1

ei mee mikskään mössöks, sama koostumus ku normi sopassakin maku vaan muhevampi. oon neljäki tuntia pitäny uunissa joskus ja hyvää rehua on ku liemi on kunnolla imeytyny sinne kasvikseen.. namnam

27.3.2012
ninnup
ninnup

Ne kasviksethan menee iha ällölöllömössöks jos ne on monta tuntii uunissa. Yökh. Mie ennemmin keitän ne porkkanat iha erikseen siihen kaveriks.

27.3.2012
huopis
huopis

etelämmässä savoo ei laiteta mitään rehuja mutta täällä pohjosemmassa on kuulemma aina laitettu ja jotku laittaa vielä myös lantut ja nauriitkin :D 

mut siis meillä kotonahan ei laitettu mitään rehua, ihmettelin ku miehen suku laitto aina porkkanaa mut se tuo omanlaistaan makeutta siihen ni oon tykänny ni käytän itekki varsinki ton hirven kanssa.. appiukko laittaa myös aina puoli pulloa kaljaa karjalanpaistin/palapaistin liemeen mausteeks :D

27.3.2012
ninnup
ninnup

Joo, pitäskö ihan kattoo kalenterista päivä :D

27.3.2012
huopis
huopis

mie tuunkin sit teille syömään..tuon piirakoita mukana..ite tehtyjä tietenkin :D

27.3.2012
jeini
jeini

Tahtoo paistii, heti. Josko ens viikolla kerkiis tehä, lurps!

27.3.2012
huopis
huopis

Erittäin toimivaa..se on ihana kun se paistin liemi imeytyy piirakoihin..mmm...tässähän tulee nälkä kun aatteleekin..:D

27.3.2012
jeini
jeini

Mie en tarvi ees munavoita. Mie heitän ne piirakat sinne paistin sekaan lautaselle :D Mm. joku savolainen kattonu joskus kauhuissaan, mut näähä onkii näitä "meijän" ruokia :)

27.3.2012
huopis
huopis

nii ja piirakoiden kanssa pitää olla MUNAVOITA tai joulu ei oo mitään :D. mut noin se paisti on parasta :).

27.3.2012
jeini
jeini

Siis jouluna pitää olla paistii. Kinkkuko riittäs, ja pyh. Siks mie en varmaa voi missää muualla jouluu viettää ku ei sais paistii. Itkisin varmaan koko päivän enkä söis mitään :D Miun jouluruoat on paisti, perunat ja piirakat. Kinkku ja lohi on sit sellasii mitä syön mut ilmanki pärjään. Laatikot ja muut ei kiitos...

27.3.2012
huopis
huopis

Mä vaan heitän lihat vuokaan ja sinne kaveriksi porkkanaa,sipulia,LANTTUA ja valkosipulinkynsiä..ja 150 asteessa 4-5h,ja namia on.Mausteeksi pippuri/suola.Palsternakkaa myös joskus heitän pienen palan..tykkään niistä hautuneista kasviksista siinä paistissa ehkä eniten=D

27.3.2012
huiskutin
huiskutin

JUST NIIN HUOPIS!! :D Mie kans ihmettelin että mitä ihmeen porkkanaa?? Miekii oon itä-suomesta kotosin ja kahtelin että jaa..porkkanaa..ei meillä vaan.. ja meillä tehhään paistia yleensä jouluna..(ihanku siinä kinkussa ei ois riittävästi) :D.

Mut just noin Pohjois-Karjalassa tehdään karjalan paisti kui huopis sano :)

27.3.2012
jeini
jeini

orkkana = porkkana :D

Mun näppis tekee hidasta kuolemaa! :(

27.3.2012
Monster
Monster

Mää luulen et toi orkkana on lähinnä värin vuoks siellä padassa? :D En tiiä, meillä kotona (etelä-pohjanmaa ja keski-suomi) aina laitettu porkkanaa siihen, niin jotenkin näyttää orvolta ilman sitä. ;D

Mutta just pidettävä siellä uunissa niin kauan et murenee käsiin suunnilleen lihat, niin sit on hyvä!♥

27.3.2012
Monster
Monster

Mikä tää porkkana juttu on? Mie oon Pohjois-Karjalasta enkä oo yhtäkään kertaa syöny karjalanpaistii jossa ois porkkanaa! Taitaa olla eteläsuomalaisten kotkotuksii?

Meillä ainaki laitetaan possuu ja nautaa, tai jos löytyy ni hirvee pataan, sipulia, suolaa, pippuria, vettä ja joskus liemikuutio ja uunissa moooonta tuntia. Mielellään kunnon lihaa ja isoina paloina. Lämpötilakaa ei oo nii justiisa, ku joskus puu-uunissaki tehään. Eikä haittaa jos ne lihat meinaa jossai vaiheessa kuivahtaa, sit vähä pyöräytetään välillä ja lisätään vettä. Kaikista parasta ku on niin pitkään uunissa et ne lihat melkein hajoaa.

27.3.2012
huopis
huopis

Just eilen tein! :D

Eli heitin lasipataan ne karjalanpaisti lihat, pari kuorittua ja pilkottua porkkanaa, kolme pienehköä sipulia melko isoina paloina, kolme valkosipulin kynttä sillein kokonaisina, mutta "liiskattuina" eli siis et vähän menny pinta rikki, että parmmin ne aromit tulee sieltä sit. :D

Sekaan heitin liha-juuresliemikuution, vettä, pippuria, suolaa ja neljä laakerinlehteä, sit uuniin koko päiväks. :D Lämpöö oli 150c ja joskus 11 aikaan laitoin uuniin ja kuuden jälkeen otin pois. Oli muuten mureata ja namnam! :) Jossain välissä napsasin uunin pois päältä noin tunniks, kun käytiin apteekkireissu heittämässä, mut siellä lämpösessä ne muhi lihat senkin ajan ja kotiin tullessa napsaisin takas päälle sen uunin. :)

27.3.2012
Monster
Monster

ah ja jos ei tykkää possusta ni voi pistää vaikka sitä oikeen rasvasta kylkisiivua mut ottaa paiston jälkeen pois, tärkeetä on kuulemma että paiston aikana on sitä porsaan rasvaa siinä reippaasti koska se kuumenee vettä kuumemmaks ja kypsentää lihan tasasemmin ja mureemmaks.. ukki opetti :D
oon tehny sitäki ku on ollu pennit tiukilla (siivupaketti maksaa n. euron ja hirvihän oli meille ilmasta) et just laitan siivuna sinne sekaan ja nostelen poikkeen paiston jälkeen ettei oo tarkotuskaan syödä..

27.3.2012
ninnup
ninnup

en ruskista lihoja.. raakana vuokaan mausteineen ja vettä sitten silleen että just ja just peittyy.. oiskohan ollu 225 astetta ja puoltoista tuntia tuo mun ohje mut mä tiputan tunnin perästä lämpöö 175-200 ja annan olla jotain 3 tuntia.. älä osta niitä lihatalojen valmiita karjalanpaisti purukumeja, niistä ei saa kunnon paistia millään.. lihatiskistä rasvasta possua ja nautaa tai jos on kaupan lihamestarin leikkelemät paketit ni tuossa mein cittarissa ne on ainaki ihan hyvännäköset paketit.. mä käytän appiukon hirvet naudan tilalla tuohon tarkotukseen ja ostan vaan rasvasta possua lisäks ku ei niitä muuten kukaan käytä :D

mausteena oon käyttäny sipulia pilkottuna, pippuria ja suolaa ja joskus porkkanaa..
sitten lopummassa vaiheessa ku maistaa sitä lientä ni voi laittaaa sit vaikka lihaliemikuution puolikkaan jos on liian laimeeta :) puolen tunnin perästä kannattaa pyöräyttää lihat ympäri ettei kuiva ja lisätä vettä jos näyttää että on vajunu

27.3.2012
ninnup
ninnup

mä lyön vaan lihapalat, muutaman porkkanan, pari sipulia, suolaa ja pippuria pataan, peitän vedellä ja työnnän koko höskän leivariin ja otan pois sitte ku muistan..=) muutaman tunnin ne siellä on ja ai että tulee namia!

27.3.2012
memmu
memmu

mie ruskistan ja maustan suolalla ja pippurilla lihapalat pikaseen pannulla voin kanssa ennen ku lyön vuokaan. Sinne tullee lisäksi paaaljon porkkanaa ja sipulia, lihalientä ja kokonaisia mustapippureita sekä suolaa. Vettä laitan niin että lihat peittyy hyvin. Jos on kiire niin joku tunti puoltoista parisataa astetta, jos ei oo kiire niin tosi pitkä haudutus 100 astetta, siis ainakii neljä tuntia :) nam... On se vaan hyvvää :)

26.3.2012
riu
riu

Mulla ei ole reseptiä jakaa mutta mun vanhemmat on tehneet iän kaiken varmaan maailman parasta karjalanpaistia ja niihin pointtina on kunnon raaka-aineet eli mieluiten ihan puhtaasta porsaan paistista ja naudan paistista leikkaa kuutiot, sellasia 2,5cmx2,5cmx2,5cm kokoluokkaa..

Pyöräytetään nopeasti kirkuvan kuumalla pannulla ja sitten mausteineen päivineen ja vesien kanssa kunnon kulhoon ja pitkään ja matalalla lämmöllä kuvun alla haudutellen.

Mausteet taitaa olla niinki hurjat ku pari puolitettua sipulia, laakerinlehtiä, suolaa ja maustepippureita

26.3.2012
misukka
misukka
3 years, 7-month-old toddler
Tapahtui virhe. Yritä myöhemmin uudelleen.
Ladataan...