Korvatulehduksista, liimakorvasta ym.

Minkälaista on se märkä, mitä korvasta vuotaa jos tulehtuneen korvan tärykalvo puhkeaa? Voiko korvatulehdusta "pitää yllä" parikin kuukautta? Siis ilman ab-hoitoa.   Argh, alan olee jo melko toivoton ton meidän vauvan (ohops, sehän onkin jo liberonkin mielestä leikki-ikäinen) korvien kanssa. Vaikka tää on varmasti aivan normaalia ja monelle perheelle ei millään viisii ressaavaa, mut silti tää minuu näivettää. Tilanne on siis se, että reilu viikko sitte käytii keskussairaalan korvapolilla lääkärin arvioitavana. Sillon oli tulehdus päällänsä, kuurista menossa viimonen päivä. Lääkäri siellä sanoi, että liimakorva ja krooninen tulehdus tärykalvolla. Mutta ei kuitenkaa sanonu hoidosta yhtään mitään! Putkitusjonoon laittoi, mut minuu jäi mietityttää toi tulehdus: annetaanko sen vaan jyllätä siel tärykalvolla? Nyt tyttö on alkanu olee aika lyhytpinnanen ja kirkuu pienimmistäkin vastoinkäymisistä ja epämiellyttävistä jutuista. Ja öisin huutaa...   Menenkö mie nyt tuon kans lääkäriin vai ootanko sitä putkitusta? Tuntuu taas niin avuttomalta ison koneiston äärellä..

15.3.2012
zili
zili

Mulla itellä oli nappulana kamalasti korvatulehduksia ja tasaisin väliajoin putkitelttiin korvat. Nielu- ja kitarisat poistettiin vuoden iässä. Viimeiset putket mulla on ollu 17-vuotiaana ja nyt 23 vuoiaanakin ne tullaan putkittamaan jos tulee vielä korvatulehdus. Mulle pienenä kaadettiin korvaan pirtua, kun siellä sairaalabakteeri, jonka takia vasemmassa korvassa on kuulon heikentymä. Ei haittaa elämääni millään. Ja sit vielä niistä putkista, mulle ei tehoa muoviset putket ollenkaan. Ne pitää olla kultaset. En tiiä mikä juttu siinä on. Ja koska pienenä söin niin paljon antibioottia, ei mulle tietyt antibiootit enää tehoa. Sen aikaset antibiotit sisälti vielä sokeria, jonka takia mun hampaat meni pilalle ja jopa rautahampaisiin tuli vaurioita. Että tuskin on munkaan äidillä kamalan stressivapaa lapsiaika on ollut :D sori, aika sekava teksti!

20.3.2012
Serah89
Serah89

Kiitos taas kaikille vastauksista, tuskin ilman niitä oisin lääkärissä käyttänyt.

Eilen siis käytiin lääkärissä (etupäässä siksi, että tuo tytön kertomus on NIIN hurja, kaikki sympatiat sinne suuntaan näin jälkikäteen) ja olinpahan taas vähän monttu auki. Eilisen (tk)lääkärin mielestä oikea korva, jossa vajaa 2 viikkoa sitte korvalääkäri näki sen kroonisen tulehduksen ja liimakorvan, oli aivan terve. Liikkuvuutta ei kylläkään viitsiny kokeilla ("että olis edes välillä vähän mukavampi lääkärireissu"). Mutta, vasen korva aivan tulehtunu!! Ja siihen oli siis se 2viikkoa sitte loppunut kuuri tehonnut, eli tää on ihan tuore tulehdus.

 

Onneks vein tytön lääkäriin. Oireiden perusteella en kyl viel ois vieny, kun ei todella oo muuta ku lämpöä 37,5 ja pikkusen kiukkua, joka sekin ois voinu selittyä alkavalla uhmalla.

 

Ei muutaku tänää taas soittoa polille, jos todella sais vähän vauhtia! Inhottaa syöttää kokoajan vahvempia ja vahvempia antibiootteja, kohta ei toisella oo enää minkäänlaista vastustuskykyä :(

20.3.2012
zili
zili

Meillä oli esikoisella 13 tulehdusta 8kk aikana ja tulehdus parantui aina välissä ennen seuraavaa.Kierre alkoi 9,5kk iässä.1,5 V poika puhui jo 5-6 sanan lauseita todella selvästi, lääkäreiden ihmeeksi ja siis putkittaessa oikein paha liimakorva oli.

Kolmas on kaikelta kehitykseltään ollut rauhallinen, joten puhettakaan en hirvittävän aikaisin odotellut. Putkitettiin 2v2kk iässä 13 tulehduksen jälkeen ja puhumaan alkoi vasta nyt 2v9kk iässä..Ehkä vaikutusta liimakorvalla kuitenkin oli. Hänellä pysyi putket 6kk ja nyt 3 tulehdusta ollut 2kk aikana. Seuraavasta tuubitetaan uudestaan.

Ja nelonen on nyt 1,5v ja tulehduksia ollut 26 kpl.Jonkun kerran ollut korva siistikin..ja nyt 3 viikkoa ilman hoitotason antibioottia! (jee)Pienin on niin limainen ollut jo vuoden taukoamatta, että siinä kait se suurin syy korva-ongelmiin.Puhuu vain muutamia sanoja, mutta ymmärtää todella sujuvasti kaiken..joten uskoisin, että kuuloon ei ole vaikuttanut.

Hassua, että meidän tyttö (ainut) selvisi vain 6 korvatulehduksella, eikä tuubeja keritty laittamaan..vaikka hänkin on muiden lailla ollut 10 kuukautta vuodesta ensimmäiset 3 vuotta vähintäänkin räkänenänä.

Kyllä mä sinuna veisin edelleen lääkäriin.Ja korvapolille itse napakasti yhteyttä ja vaatimaan putkitusajan nopeuttamista. Mitä enempi saatte papereihin tulehdusmerkintöjä, sitä nopeammin ratas pyörii.

17.3.2012
tyttö
tyttö

Voi ei, tyttö! Tosi kurjan kuulonen juttu :(

Käsittääkseni me ei olla missään kiireellisyysjonossa, kun lääkäri sanoi näin: "en osaa yhtään sanoa, kuinka kauan menee. Pari kuukautta ehkä"

Meil on kans toi tyttö pidelly pikkusen päälle 37 lämpöä, eli noin puoli astetta normaalilämpöään enemmän. Pitääkö tätä nyt hoitaa vai ei?? Kuinka nopeasti tulehdustila voi aiheuttaa pysyviä kuulonalemia?

Taustaa viel sen verran, et meidän lapsel on ollu jotain kymmenkunta (ehkä pari enemmänkin) tulehdusta korvissa ja pari kertaa tarvinu syödä kaksi kuuria, et on helpottanut. Ja ikää on siis nyt 1v6kk.

17.3.2012
zili
zili

Tuota tuota..meillä ei pienimän korva enää parantunut 2kk aikana ennen toista putkituskertaa. Vaikka siihen syötiin 3 kuuria suunkautta ja yksi ab-piikki kankkuun. Tulehdustila oli ja pysyi korvassa, aiheuttaen todella pahan liimarorvan.(siis putki oli irronnut korvasta) 10 päivää ennen toista putkitusta poika lämpöili ad 37,5 ja se johtui korvasta tai märästä, jota oli tärykalvon takana. Sille ei kuitenkaan tehty enää mitään, vaan odotettiin putkitusta. Käytiin n.2vk ennen putkitusta lähetteellä korvapolilla, jossa erikoislääkäri katsoi korvan, ei lähtenyt sitä kuitenkaan puhkomaan, vaikka omalääkärin kanssa oltiin samaamieltä puhkomistarpeesta..ja näinhän se olisikin pitänyt tehdä. Putkittanut lääkäri sanoi, että näin sitkeä märkä, jota oli hirvittävästi ei kehkeydy muutamassa viikossa, vaan siellä se tulehdus on ollut pitkään.

Kunhan putkituspäivänä toiseen korvaan ilmestynyt korvatulehdus saatiin hoidettua, niin johan loppui lämpöily:) Sitä herkkua saatiinkin nauttia 2 viikkoa.

Esikoisella ja kolmannellakin oli putkittaessa liimakorvat ja kyllä se helpotti melko nopeasti, kun putket saatiin paikalleen ja sitkeä märkä imettiin pois. Niin hurjaan tahtiin ollut korvatulehduksia, että pakostakin se liimakorvaksi menee.

Pääsittekö kiireellisempään putkitusluokkaan..vai joudutteko 2kk tuubitusta odottamaan?

Tosin meidän pienin on nyt huono vertailukohde, mutta kuitenkin.

17.3.2012
tyttö
tyttö

Kyllä mä veisin sen lapsen lääkäriin, eihän siinä mitään häviä mutta jos saisitte jotakin apua sitä putkitusta odotellessa. Tiedän kyllä mitä tarkoitat henkilökunnan ynseydellä. Meillä on ihan samaa. Kerran oltiin tk:n päivystyksessä 1v lapsen kanssa jolla oli 40 asteen kuume niin hoitaja sanoi meidän ilmottauduttua toiselle. Että kun noi edellisetkin kehtaa raahata vain flunssasta lasta tänne kiirereiseen päivystykseen. Kuulin vahingossa kun olin menossa vessaan. Joten olen erittäin iloinen että meillä on vakuutus ettei tartte käydä tuolla tk:ssa. Mutta ymmärrän ettei kaikilla ole ja toivon että saatte apuja.

16.3.2012
alexsandra
alexsandra
2 years, 4-month-old toddler

Kiitos vastauksista!

Korvakynttilät tuskin pysyis korvissa toimenpiteen ajan 1,5v tyttelillä ;) Ite oon kerran sitä kokeillu päänsärkyihin ja olihan se ihan vängän tuntusta, mut en kyl lapselle lähtis kokeilee.

Meil ei oikein oo varaa mennä yksityiselle putkitukseen, vaikka se kyllä ois lottovoitto! Mut kun ei oo vakuutusta eikä ylimäärästä 900 euroa :( Eli se on vaan kiltisti jonotettava muiden vakuutuksettomien kanssa.

Tää tuntuu ihan tyhmältä edes pohtia tällästä, mut voinkohan viedä lasta lääkäriin pelkän epäilyn takia? Meil päin on melko lailla ynseetä tää hoitohenkilökunta ja jos ei lapsessa oo mitään vikaa, niin sillon on käytännössä tuhlannu lääkärin aikaa. Jotenki kuitenki haluisin käydä tarkastuttamassa onko se tärykalvo jo parantunu. Ja miks mulla on sellanen kuva, että ab-kuuri nimenomaa myös kuivattaa sitä korvaa??

Ja voiks päiväkirurgiselle polille soittaa ja laitattaa merkinnän, et tullaa peruutuspaikalle mielellämme? Tällä konstilla pääsin tonne korvapolille jo nyt, muuten oltais menty vasta kesäkuussa (eli käytännössä kesäsulkujen jälkeen elokuussa).

16.3.2012
zili
zili

Vaikka meillä putkitus olisi ollut hatanpäällä en tiedä vaikka TAYS:ssakin putkitettaisiin. Ainakaan lääkäri ei ehdottanut sitä enkä ole kenkään kuullut siellä saaneen putkia vaan nimenomaan hatanpäällä. Hatanpäällä on varmasti pätevää henkilökuntaa. Me nyt vaan mennään tuon jonon takia yksityiselle. Ja niin kuin Mitan sanoi ei kaikkia vaativia leikkauksia tehdä ylipistosairaaloissa. Putkitushan on kai aika "helppo" tai jos ei sitä niin lyhyt kestoltaan.

16.3.2012
alexsandra
alexsandra
2 years, 4-month-old toddler

Nyt vasta huomasin happyn kommentin(mitanin ansioista) että putkitukset tehdään yliopistosairaaloissa. Me asutaan tampereella ja meillä julkisen puolen putkitus ei olisi ollut yliopistollisessa sairaalassa. Eikä todellakaan olla haja-asetus alueella.

15.3.2012
alexsandra
alexsandra
2 years, 4-month-old toddler

Meilläkin olisi ihan sama lääkäri leikannut myös julkisella puolella jos oltaisiin se valittu. Etten minä ainakaan sillä yksityistä suositellut että siellä olisi paremmat lääkärit, niin kuin happy tuossa kommentoi. Ihan jonojen takia ollaan käyty yksityisellä. Putkitustakin jos yli 2kk joutuu jonottamaan ehtii sairastaa ties kuinka monta tulehdusta. Täällä on myös ihan älytöntä tuo ajanvaraus. Onnistuu vain puhelimessa ei paikanpäällä. Alle 30min et ainakaan pääse läpi mutta kun menee yli tunnin niin johan tulee puhelinlaskuakin.

15.3.2012
alexsandra
alexsandra
2 years, 4-month-old toddler

Meillä pojalla 1,8v on nyt neljäs tulehdus tänä vuonna ja viikon päästä laitetaan putket. Koko ajan ollaan käyty yksityisellä ja yksityisellä laitetaan putketkin. Yksityisellä oli 2viikon jono ja julkisella yli 2kk. Meillä on nyt antibiootit mutta korvia ei tarkasteta ennen putkitusta. Putket voi kuulemma laittaa vaikka olisi tulehduspäälläkin. Kitarisat tutkitaan samalla ja poistetaan jos aihetta. Meillä poika kuorsaa ja hengittää liikaa suun kautta joten epäilen niin kuin lääkärikin että kitarisat olisi tulehtuneet. Kehoittaisin teitä hakeutumaan lääkäriin ja oman kokemuksen perusteella yksityiselle puolella jos vaan mahdollista. Omasta kokemuksesta vaan teidän että varsinkin liimakorvat voivat alentaa pysyvästi kuuloa. Minulla itsellä on lapsena ollut todella paha ja pitkä korva- ja liimakorvakierre. Tuolloin ei ole putkitettu ja tuloksena mulla on pysyvä kuulon alenenma molemmissa korvissa.

15.3.2012
alexsandra
alexsandra
2 years, 4-month-old toddler

Antibioottia on turha syöttää tuossa tilassa kun se ei paranna korvaa,kun se mätä muhiin siellä tärykalvon takana eli se putkitus auttaa.Meillä pojalla oli 9lääkekuuria ja sit mentiin yksityiselle ja samantien putket korviin=)Ja imettiin korvat tyhjiksi..poika rupesi puhumaankin samantien eli se liima vaikuttaa kuuloonkin..mentiin siksi yksityiselle kun julkisella oli putkitusjono monta kuukautta ja meillä vakuutus niin korvasi putket.

15.3.2012
huiskutin
huiskutin
Tapahtui virhe. Yritä myöhemmin uudelleen.
Ladataan...