Vauva/taaperon (alle vuotiaan) unen määrästä

kuinka paljon nukkuu vuorokaudessa yhteensä, kuinka monet päikkärit otetaan, kuinka paljon yöunta, kuinka paljon päiväunia?  jokainen lapsi on tietty yksilö, että suoraa ohjenuoraa näille asioille ei varmasti ole mutta haluan tietää. oma vauveliini on nyt aloittamassa päivähoidon ja vauvan rytmi on sellainen että yöunet on ikäänsä nähden lyhyt mutta päivällä nukkuu 3krt päikkärit ja yhteensä tulee unta päiväs aikaan n4 tuntia, yöllä 9-10h. hoitajan mielestä olisi hyvä että päiväunet ois lyhyempiä jolloin yöunien pituus pidentyisi jolloin aamulla valveaika pitenisi (nykyään 2-3 tuntia heräämisestä menee ekoille päikyille). en tiedä miten lähtisin rytmiä muokkaamaan. meidän mukulalla menee helposti yli unen joten esim viimesten päikkyjen (klo17-18) venyttäminen tai poistaminen on kohtalokasta. yöpuulle menee 20-21 ja herää aina klo 6. yleensä pitää noilta viimesiltä päikkäreiltä herättää ettei nuku liian pitkään, kerran olin itse nukahtanut ja herättiin vasta klo20.00. silti, vaikka nuo vimppa päikyt venyis, menee yöpuulle viim 21. ja riippumatta siitä moneltako nukkumaan mennään, herää klo 6 (heräämis aika on mulle ok) haluan vain saada päivän valveaikaa pidemmäksi ja yölle siirtää noita tunteja. onko tähän kellään kokemusta tai vinkkiä?

8.3.2012
Boco
Boco

Ehkäpä siinä voi hyvinkin käydä noin että tulee vaan kiukku-ukko. ja 9kk ikäinenhän tuo on. hoitaja sanoi kyllä että ei kannata panikoitua siitä rytmistä, koska hänen kokemuksella voi sanoo että voi olla ettei edes ala nukkumaan aamulla hoidossa. tai toisaalta voi olla että lapsi itkeskelee paljonkin ja nukkuu tiuhemmin. mut hänellä on kuulema se malli että kun uusi lapsi tulee hoitoon, on hän suunnitellut sen viikon niin että mennään vähän kuin uuden tulokkaan ehdoilla. miten nukkuu ja miten ulkoilee...ja tasottelee sit pikkuhiljaa. tärkeänä piti sitä että on jonkinlainen ruokailurytmi eli ne viralliset ajat pitäis paikkansa ainakin suurimmaksi osin ja niin meillä tekeekin. ehkä me selvitään tuosta kuitenkin hengissä :) pojanhan oli tarkoitus aloittaa nyt huomenna hoito, mut siirty viikolla koska mulla on viel ä-loman jälkeen (joka siis tänään loppuu) talviloma. ja sit vielä siirty 2 vkolla koska hoitopaikkaa ei järjestynyt vasta kuin huhtikuun alusta joten joudun ottamaan palkatonta vapaata.

8.3.2012
Boco
Boco

Viimeiseen kysymykseen kommenttia.

Meilläkin kokeiltiin jossakin vaiheessa aamu unien siirtoa myöhemmäksi ulkoilulla. Poika päätti nukkua äidin yrityksistä huolimatta. Rattaisiinhan on hyvä nukahtaa mutta onko moni nukkahtanut kesken pulkkailun vielä selkänojalliseen pulkkaan. Meillä oli ongelma myöskin se että jos pojan sai pidettyä hereillä niin syönyt hän ei ainakaan.

8.3.2012
alexsandra
alexsandra
1 year, 10-month-old toddler

voihan sitä yrittää. Tosin saattaa myös nukahtaa rattaisiin jos teillä sellaiset ulkoillessa käytössä. Mut aina kannattaa yrittää :)

8.3.2012
misukka
misukka

mietin tässä nyt että toisaalta, kannattaakohan tuota rytmiä mitenkään lähteä muuttamaan, jos se sitten loksahtas kohdilleen kun sen hoidon aloittaa. vois tietty kokeilla että jos hiukan pidentää tuota iltaa eli ei laittais enää klo 18 nukkumaan vaan laittas sit yöpuulle klo 19, kattois että nukkuuko sinne kuuteen. tulis pidempi yö ja toivoa voi että aamulla ois virkumpi ja valvois pidempään. meillä ulkoillaan erittäin epäsäännöllisesti. tuota aamu-unien venytystä vois sillä koittaa että lähtis ulos ja tulis lounaan aikaan sisään ja sit ruoan jälkeen nukkumaan. kuullostaako kauheen rikolliselta ;) ? toisaalta jos tuolta päästä lähtee aukomaan "ongelmaa" muuttuu pakosti myös ilta. olettaen että tuon lounaan jälkeen unet ois pitkät esim 2,5 tuntia, jolloin siis heräis klo 14. tuosta asti iltaan ei kyl jaksa mitenkään valvoa mut sit ois yksi vaihto ehto että joa herää klo 14 niin laittais klo 17 pienille tirsoille...toki sit kun hoito alkaa niin haen pojan hoidosta klo 15.30 eli voi jo silloin torkkua autoon.

mut kiteytettynä kysymys...auttasko aamupäivän ulkoilu siihen että aamupvä unet siirtyisi lounaan jälkeen ja onko kauheen surkeaa jos venyy valve aika 5 tuntia tuolloin? olettaen tietty että yö on nukuttu hyvin.

8.3.2012
Boco
Boco

Mie luulen, et ne päivän päikyt alkaa ihan omineen siirtyä sinne samoihin mitä muillakin lapsilla on päivähoidossa. Ei raaski enää nukahtaa aamusta päikyille jos kaverit leikkii ja sit nukkuuki pitempään ne ainoat päikyt, ehkä illasta yhdet ihan pienet ottaa vielä.

Meillä esikon aikaan ihan omineen siirty hyvin nopeeseen tahtiin samaan rytmiin ku muutkin hoitopaikassa. Vuosikkaana meni tarhaan. Sit illalla viiden maissa otettiin tarvittaessa tunnin-puolentoista päikkärit. Ja yöunet on olleet esikolla jostain puolivuotiaasta saakka 20-06(07). Ihan riittävät yöunet olleet eikä meille kukaan urputtanu et pitäis päikkyjä lyhentää. Jos pientä nukutti vartin tai puoli tutnia pidempään ko muita ni sai tarhassa rauhassa sen verran nukkua. Sitten kyllä herätettiin et ehti välipalan syödä mut ei usein tarvinnut herätellä.

8.3.2012
misukka
misukka

niin ja päikkyjä nukutaan 2x 2h

8.3.2012
misukka
misukka

Mie oon jo muutamaan otteeseen ehtiny tätä meidän määrää laittelemaan, mutta kerta kiellon päälle. Eli meidän tällä hetkellä 11kk ikäinen vauva nukkuu 4(-5) tuntia päikkyjä ja yöunet 20-6.30(7). Suluissa olevat ajat siis harvinaisia.

mitä tuosta nyt sit tulee yhteensä 14,5 tuntia/vrk. Esikko meni melkolailla samoilla aikanaan. Ihan alkukuukausinakin tuo vauva nukku korkeintaan 16h/vrk eli oli tosi paljon hereillä jo vastasyntyneenäkin.

8.3.2012
misukka
misukka
Tapahtui virhe. Yritä myöhemmin uudelleen.
Ladataan...