Kun jatkat tämän sivun käyttöä hyväksyt samalla evästeiden käytön. Voit lukea lisää tästä linkistä.

 

Mitä vaadit 3-vuotiaalta?

Meillä 3v. ja 1v. lapset. 3-vuotias tyttö on joutunut pikkuveljen syntymän myötä oppimaan melko omatoimiseksi. Mutta meillä myös vaaditaan. Ruokapöydässä syödään haarukalla itse, lautanen kannetaan itse pöytään ja viedään tistiin, pöydästä ei kiittämättä ja lupaa pyytämättä lähdetä. Lelut siivotaan itse omille paikoilleen, toisinaan tietysti apua hommaan saa. Neiti myös imuroi viikoittain oman huoneensa, tosin äiti tietysti "tarkistaa" nurkat ;) Pukeminen sujuu lähes kokonaan, hiukan tietysti jotain hienosäätöapua tarvitsee. Kuivaksi oppi 1v3kk ja yövaippakin jäi puoli vuotta myöhemmin...nyt siis pissailee ihan omatoimisesti, välillä pyyhkimisapua huutaa! Ja omaa tahtoa on ihan hirveästi..."EI tarvii auttaa!"  Lapset ovat kaikki kaikessa, mutta haluamme ja vaadimme myös käyttäytymistä, jotta mukavia juttuja voidaan yhdessä toteuttaa...viikoittain käydään perhekerhossa, tyttö aloitti nyt srk:n 3v-kerhon 1krt/vko, harrastetaan koko perheen voimin uintia, luistelua, pulkkailua, purjehdusta, metsäretkiä jne. vuoden ajan mukaan. Miten teillä muilla 3v toimii ja käyttäytyy? Jäppisen kanssa on nyt jo huomattu, että taitaa olla hiukan vaativampaa sorttia!?

21.1.2012
vauvamasu
vauvamasu

Itse olen sitä mieltä, että mitä nuorempana oppii, sen parempi. Helpommin voi sitten myöhemmin tarttua kotitöihin (vaikkakin varmasti joskus siitäkin tulee tappelua, etenkin hieman vanhempana).

 

Itselläni on 1v7kk ja 6kk tytöt. Esikoinen tykkää autella ja paljon! Auttaa siskon hoidossa, auttaa astiat tyhjäämään tiskikoneesta, auttaa pöydän kattaamisessa. Eniten Nella tykkää auttaa pyykkien pesussa. Siivouksessakin mielellään auttaa. Lähinnä leikkien kautta ollaan opeteltu kotitöitä. Ja miksikä kieltämään kun toinen kerran tykkää!

 

Rajojen asettamisessa on omat haasteensa. Nyt ollaan tässä kuukauden sisällä otettu käytäntö että pitää maistaa uusia ruokia, siivoomaan sotkunsa (yhdessä lähinnä siivotaan) ja jos saa kunnon raivokohtauksen, silloin joutuu hetkeksi istumaan että rauhottuu.

 Tänään olikin mielenkiintoinen tapaus. Aamusta keitin aamupuurot tytöille, kun sitä molemmat tapaa hyvin syödä. Mutta tänään esikoinen olikin erimieltä. Söi alkuunsa lusikallisen tai kaksi, sanoin sitten, että yksi lusikallinen vielä. Mitähän siinä sitten meni, 3,5h että lopulta suostui syömän. Siihen väliin mahtu ainakin puolet ajasta huutamista ja kiljumista.. Saa nähdä mitä tuosta vielä tulee..... Mutta on ne niin ihania ja rakkaita ja erittäin tärkeitä joka tapauksessa 3

10.5.2012
Ninni18
Ninni18

Lisäystä tuohon edelliseen.

Hyvät käytöstavat löytyvät. Me ei vaatimalla vaadita mitään. Jos kirjat ei mene hyllyyn, niin "vaaditaan"/pyydetään nätisti ja autetaan jos on tarvis. Tietenkin muistetaan kehua, jos joku "vaadittu"/pyydetty asia meneekin oikein/hyvin ilman apua. Olen huomannut, kun kehuu lapsen onnistumista, niin lapsi haluaa oppia lisää ja auttaa enemmän :)

24.3.2012
hanna851
hanna851

Meillä 2vee tyttö haluaa imuroida, mutta en pakota imuroimaan. Joskus tyttö ottaa oman imurinsa esille vinkatekseen äitille tai isille, että pitäiskö teidän jommankumman nyt ulkoiluttaa imuria. Tykkä auttaa siivoamisessa ja oma luutu pitää olla, että saa pölyt pyyhittyä. Lelut kerää, jos pyydetään keräämään. Joskus isi laittaa leikiksi tytön kans ja kohta onkin huone siisti ja lelut oikeissa paikoissa :)

Syö itse, mutta välillä on kausia että pitää syöttää (muuten ei söis, kun kasvikset). Vaipat on vielä, mutta kovaa on halu kuivaksi. Menee potalle, mutta mitään ei sinne tule (ei varmaan "uskalla" rentoutua niin että pissa tulis) ja jos ihan hirvee hätä tulee niin osaa pyytää/vaatia vaipan päälle. Välillä pukee ja riisuu itse. Paidat tuottaa vielä hivenen hankaluutta.

Roskat menee roskiin ja astiat keittiöön, jos pyytää. Haluaa myös auttaa pöydän kattamisessa ja saakin. Pyykki- ja astian pesukoneiden täyttössä ja tyhjennyksessä on kaverina (kaikista kivointa on nappien painaminen ja aika useasti pyykit/astiat pestään kahdesti, jos ei heti ole virtoja kerennyt sammuttamaan).

Mutta nyt on tullut kaikkein kivoin juttu missä on kova halu auttaa. Pikku siskon hoitaminen. Pumppasin maitoa ja ajattelin, että isikin haluaisi syöttää (täysimetän), niin esikoinen halusi syöttää vauvaa :) Ja nyt olis joka päivä syöttämässä. Kaikkein parhain auttamis yritys oli (oli riisunut yäpuvun päältä ja napannut rintakumeni), rintakumi "rinnalla" imetys tyyny sylissä ja tyynesti tyttö ilmoitti antavan tissiä vauvalle. Ei toinen vielä oikeen ymmärtänyt, kun yritin selittää ettei voi, kun ei hällä tule maitoa.

24.3.2012
hanna851
hanna851

Yubaba: repesin iha totaalisesti tota tekstiäs lainausmerkeissä.. xD ihan huippu, pitäsköhän miehelle sanoo noin.. :D

18.2.2012
Yuna
Yuna

miullakii tuo vaatiminen kyllä särähti. Mie en 3-vuotiaalta kovin suuria vaadi, kyllä siinä iässä ollaan vielä niin pieniä että ihan lapsen tahtiin mennään :) Pyyvän tekemään yhtä sun toista, ja joskus se lelujen siivoominen on myös semmonen mitä vaadin, mutta ei lapsen yksin tarvii niitä kaikkia osata.. Lisäksi meijän lapset tarvii vähän ohjausta, kuten vaikka kerää nuo kirjat, hyvä, sitten kerää legot laatikkoon jne. Ymmärsitte varmaan mitä tarkoitin :) Ja jotakii yökuivuutta on vähän vaikee vaatii jos lapsi on vaikka yökastelija, se kun ei käskyttämällä "parane". Sanavalinnat, sanavalinnat... :D Lisäksi myös vilkkaitten lasten kanssa voi käydä ja olla, eikä siinä kiireessä ehkä kaikki hienot käytöstavat ole vielä hallussa. Siitä ne hioutuu :)

17.2.2012
riu
riu

Onhan toki ihan jees jos lapsi HALUAA imuroida, mutta aloittaja on kirjoittanut tekstinsä muotoon, että lapselta VAADITAAN. Ja minusta on aika kohtuutonta vaatia 3-vuotiasta imuroimaan oma huoneensa viikottain.

17.2.2012
misukka
misukka
3 years, 6-month-old toddler

Meillä esikon ollessa 3v, poika siivosi omat lelunsa joka ilta, auttoi satunnaisesti pöydän kattamisessa, puki itse päälleen, kiitti ruuasta, kävi itsenäisesti pissalla, söi itse, peruskäytöstavat sekä kiitos ja anteeksi.

Poika täyttää pian 6 vuotta ja halutessaan saa imurin kouraansa ja ite käyn perästä nurkat läpi. Hampaita on nyt saanut luvan opetella pesemään itse. Eli vanhemmat pesee ekan kiekan et on puhdasta ja sit saa ite hinkkailla sen 2 minsaa. Kattaa pöydän omatoimisesti.

Meillä tuo oman huoneen imurointi tullee pojan harteille ehkä joskus alakoulun puolivaiheilla. Tällä hetkellä poika kerää tavaransa pois lattioilta (myös sängynaluslaatikot) jotta pääsen nopsaan hurauttaa huoneen läpi.

17.2.2012
misukka
misukka
3 years, 6-month-old toddler

no meil poika 3,5v, mutta en vaadi todellakaan tekemään noin paljoa itse!

hän kyllä syö itse joko lusikalla tai haarukalla, on vaipaton (myös yövaipaton) käy pöntöllä itse, mutta jos kakka tulee, niin huutaa pyyhkimään, pukee kaikki vaatteet täysin itse, mutta autan tietenkin hanskojen laitos ja haalarien pulttujen kenkien päälle laitossa.. usein kiittää, joskus täytyy muistuttaa, jos pyydän, vie hän astiansa pois pöydästä, siivoo leikkihuonetta eli siis kerää lelut, tykkää auttaa pesukoneen tyhjennykses ja täytös, kuten myös ruuan laitos (lihaliemen laitto kastikkeeseen onkin aina pojan hommaa:)), mutta en siis vaadi enkä käske, poika tekee jos itse tahtoo!

tottakai käytöstavat pitää olla ja se ettei jätä tavaroitaan yms. kuin p*ska puostaan! sen verran mä opetan ja vaadin, mutta mun mielestä tuon ikäsen ei viel kauheesti tartte murehtia siitä, että tuliko ny varmasti astiat pois tai että tänään pitäis imuroida, nuo 3v:eet on vielä niin pikkusia, että tärkeintä mulle on, että ne leikkii ja touhaa, sitä kerkeää myöhemminkin oppia nuo kaikki jutut!

21.1.2012
surkelo
surkelo

mummyä peesailen. :) meilläki opetellaan raivaamaan omat jäljet, niin lelut pois, kun astiatki pöydästä.. Osaa pukea itse, talvivaatteet on vähän vielä hankalat.. Osais vessassa käydessä pyyhkiä itse, mut wc-paperirulla on niin etäällä et ei yllä siihen.. Vaatteet vie itse pyykkikoriin, usein vie pikkusiskon vaatteetki.. Ja ite syöpi niinkun kohta 2v siskonsakkin.. :)

21.1.2012
Santtuvaan
Santtuvaan

Mä en ihan ymmärtäny miten ne kaks asiaa liittyyy toisiina, et jos lapsi tekee omatoimisesti ja miten paljon aikaa ja hellyyttä lapsi saa?

Meillä tyttö on 3.5vnä syönyt itse, on ollut päiväkodissa ja siellä ei enää auteta syömisessä joten en sitä kotonakaan tee, ellei oo kipeä tmv. Pukenut itse vaatteetkin ja muistaakseni vetoketjun oppis vähän ennen 4ää eli ei ehkä sitä osannut vielä ja pieniä nappeja ei osaa vieläkään.

Omat astiat on vieny ruokailun jälkeen pois altaaseen ja omat lelut korjanut, tosin siitäkään en nyt muista missä vaiheessa tuli niin omatoimiseksi että tekee sen nykyään itse, siis ettei tarvi seistä vieressä sanomassa. Mut tääki on tullut vuoden sisään (nyt siis4.5v). Nii ja omat vaateet pyykkikorii on vaadittu laittamaan jo tuon ikäisenä.

Mut siis vähän semmoinen periaate meillä että omia jälkiä on pikkuhiljaa opeteltu korjaamaan ja luomaan tavaksi niin ettei niistä tarttis sit enää vanhempana joka kerta muistuttaa ja muissa asioissa vanhempien auttaminen oman fiiliksen mukaan, utta niistäkin kysytään usein, niin ettei perusoletus is se että äiti tekee ja itse voi leikkiä tai katsoa piirrettyjä sillä välin.

Mun mielestä se ei oo lapsuuden pilaamista, nämä kaikki vie kuitenkin sen ehkä minuutin pari kerrallaan paitsi lelujen siivoaminen ja siinäkin tyttö on jo oppinut sen, ettei niitä koko kaapin sisältöä kannata kaataa lattialle kerralla :) Eli ei se kyllä oo siitä leikkiajasta tai yhteisestä ajastakaan yhtään pois.

21.1.2012
Mummy83
Mummy83
Tapahtui virhe. Yritä myöhemmin uudelleen.
Ladataan...