Mitä vaadit 3-vuotiaalta?

Meillä 3v. ja 1v. lapset. 3-vuotias tyttö on joutunut pikkuveljen syntymän myötä oppimaan melko omatoimiseksi. Mutta meillä myös vaaditaan. Ruokapöydässä syödään haarukalla itse, lautanen kannetaan itse pöytään ja viedään tistiin, pöydästä ei kiittämättä ja lupaa pyytämättä lähdetä. Lelut siivotaan itse omille paikoilleen, toisinaan tietysti apua hommaan saa. Neiti myös imuroi viikoittain oman huoneensa, tosin äiti tietysti "tarkistaa" nurkat ;) Pukeminen sujuu lähes kokonaan, hiukan tietysti jotain hienosäätöapua tarvitsee. Kuivaksi oppi 1v3kk ja yövaippakin jäi puoli vuotta myöhemmin...nyt siis pissailee ihan omatoimisesti, välillä pyyhkimisapua huutaa! Ja omaa tahtoa on ihan hirveästi..."EI tarvii auttaa!"  Lapset ovat kaikki kaikessa, mutta haluamme ja vaadimme myös käyttäytymistä, jotta mukavia juttuja voidaan yhdessä toteuttaa...viikoittain käydään perhekerhossa, tyttö aloitti nyt srk:n 3v-kerhon 1krt/vko, harrastetaan koko perheen voimin uintia, luistelua, pulkkailua, purjehdusta, metsäretkiä jne. vuoden ajan mukaan. Miten teillä muilla 3v toimii ja käyttäytyy? Jäppisen kanssa on nyt jo huomattu, että taitaa olla hiukan vaativampaa sorttia!?

21.1.2012
vauvamasu
vauvamasu

miullakii tuo vaatiminen kyllä särähti. Mie en 3-vuotiaalta kovin suuria vaadi, kyllä siinä iässä ollaan vielä niin pieniä että ihan lapsen tahtiin mennään :) Pyyvän tekemään yhtä sun toista, ja joskus se lelujen siivoominen on myös semmonen mitä vaadin, mutta ei lapsen yksin tarvii niitä kaikkia osata.. Lisäksi meijän lapset tarvii vähän ohjausta, kuten vaikka kerää nuo kirjat, hyvä, sitten kerää legot laatikkoon jne. Ymmärsitte varmaan mitä tarkoitin :) Ja jotakii yökuivuutta on vähän vaikee vaatii jos lapsi on vaikka yökastelija, se kun ei käskyttämällä "parane". Sanavalinnat, sanavalinnat... :D Lisäksi myös vilkkaitten lasten kanssa voi käydä ja olla, eikä siinä kiireessä ehkä kaikki hienot käytöstavat ole vielä hallussa. Siitä ne hioutuu :)

17.2.2012
riu
riu

Onhan toki ihan jees jos lapsi HALUAA imuroida, mutta aloittaja on kirjoittanut tekstinsä muotoon, että lapselta VAADITAAN. Ja minusta on aika kohtuutonta vaatia 3-vuotiasta imuroimaan oma huoneensa viikottain.

17.2.2012
misukka
misukka

Meillä esikon ollessa 3v, poika siivosi omat lelunsa joka ilta, auttoi satunnaisesti pöydän kattamisessa, puki itse päälleen, kiitti ruuasta, kävi itsenäisesti pissalla, söi itse, peruskäytöstavat sekä kiitos ja anteeksi.

Poika täyttää pian 6 vuotta ja halutessaan saa imurin kouraansa ja ite käyn perästä nurkat läpi. Hampaita on nyt saanut luvan opetella pesemään itse. Eli vanhemmat pesee ekan kiekan et on puhdasta ja sit saa ite hinkkailla sen 2 minsaa. Kattaa pöydän omatoimisesti.

Meillä tuo oman huoneen imurointi tullee pojan harteille ehkä joskus alakoulun puolivaiheilla. Tällä hetkellä poika kerää tavaransa pois lattioilta (myös sängynaluslaatikot) jotta pääsen nopsaan hurauttaa huoneen läpi.

17.2.2012
misukka
misukka

no meil poika 3,5v, mutta en vaadi todellakaan tekemään noin paljoa itse!

hän kyllä syö itse joko lusikalla tai haarukalla, on vaipaton (myös yövaipaton) käy pöntöllä itse, mutta jos kakka tulee, niin huutaa pyyhkimään, pukee kaikki vaatteet täysin itse, mutta autan tietenkin hanskojen laitos ja haalarien pulttujen kenkien päälle laitossa.. usein kiittää, joskus täytyy muistuttaa, jos pyydän, vie hän astiansa pois pöydästä, siivoo leikkihuonetta eli siis kerää lelut, tykkää auttaa pesukoneen tyhjennykses ja täytös, kuten myös ruuan laitos (lihaliemen laitto kastikkeeseen onkin aina pojan hommaa:)), mutta en siis vaadi enkä käske, poika tekee jos itse tahtoo!

tottakai käytöstavat pitää olla ja se ettei jätä tavaroitaan yms. kuin p*ska puostaan! sen verran mä opetan ja vaadin, mutta mun mielestä tuon ikäsen ei viel kauheesti tartte murehtia siitä, että tuliko ny varmasti astiat pois tai että tänään pitäis imuroida, nuo 3v:eet on vielä niin pikkusia, että tärkeintä mulle on, että ne leikkii ja touhaa, sitä kerkeää myöhemminkin oppia nuo kaikki jutut!

21.1.2012
surkelo
surkelo

mummyä peesailen. :) meilläki opetellaan raivaamaan omat jäljet, niin lelut pois, kun astiatki pöydästä.. Osaa pukea itse, talvivaatteet on vähän vielä hankalat.. Osais vessassa käydessä pyyhkiä itse, mut wc-paperirulla on niin etäällä et ei yllä siihen.. Vaatteet vie itse pyykkikoriin, usein vie pikkusiskon vaatteetki.. Ja ite syöpi niinkun kohta 2v siskonsakkin.. :)

21.1.2012
Santtuvaan
Santtuvaan

Mä en ihan ymmärtäny miten ne kaks asiaa liittyyy toisiina, et jos lapsi tekee omatoimisesti ja miten paljon aikaa ja hellyyttä lapsi saa?

Meillä tyttö on 3.5vnä syönyt itse, on ollut päiväkodissa ja siellä ei enää auteta syömisessä joten en sitä kotonakaan tee, ellei oo kipeä tmv. Pukenut itse vaatteetkin ja muistaakseni vetoketjun oppis vähän ennen 4ää eli ei ehkä sitä osannut vielä ja pieniä nappeja ei osaa vieläkään.

Omat astiat on vieny ruokailun jälkeen pois altaaseen ja omat lelut korjanut, tosin siitäkään en nyt muista missä vaiheessa tuli niin omatoimiseksi että tekee sen nykyään itse, siis ettei tarvi seistä vieressä sanomassa. Mut tääki on tullut vuoden sisään (nyt siis4.5v). Nii ja omat vaateet pyykkikorii on vaadittu laittamaan jo tuon ikäisenä.

Mut siis vähän semmoinen periaate meillä että omia jälkiä on pikkuhiljaa opeteltu korjaamaan ja luomaan tavaksi niin ettei niistä tarttis sit enää vanhempana joka kerta muistuttaa ja muissa asioissa vanhempien auttaminen oman fiiliksen mukaan, utta niistäkin kysytään usein, niin ettei perusoletus is se että äiti tekee ja itse voi leikkiä tai katsoa piirrettyjä sillä välin.

Mun mielestä se ei oo lapsuuden pilaamista, nämä kaikki vie kuitenkin sen ehkä minuutin pari kerrallaan paitsi lelujen siivoaminen ja siinäkin tyttö on jo oppinut sen, ettei niitä koko kaapin sisältöä kannata kaataa lattialle kerralla :) Eli ei se kyllä oo siitä leikkiajasta tai yhteisestä ajastakaan yhtään pois.

21.1.2012
Mummy83
Mummy83
Tapahtui virhe. Yritä myöhemmin uudelleen.
Ladataan...