Toimeentulo?

Olisi mielenkiintoista tietää, miten te joilla on jo lapsia ja kokemusta vanhempainvapaasta ja etuuksista jne., olette pärjänneet rahallisesti kun olette pitkään lapsien kanssa kotona? Millaisia tukia/etuuksia olette saaneet, kauanko olette olleet kotona, onko teillä ollut säästöjä jne. Kaikki keskustelu aiheeseen liittyen kiinnostaa! Itse saatan joutua olemaan sairaslomalla ennen äitiyslomalle jäämistä, joten tulojen tippuminen vaikuttaa äitiysrahaa. Lisäksi tämän hetkinen toiveeni on, että voisin viettää mahdollisimman kauan aikaa sitten lapsen (ja toivottavasti toisenkin) kanssa kotona ❤️

25.11.2021
Jennaaaa
Jennaaaa
8 weeks pregnant

Moikka!
Meillä on kaksi lasta ja hyvin ollaan taloudellisestikin pärjätty, ekasta lapsesta sain 9kk sain äitiysrahaa sit sen jälkeen kotihoidon tukea, mikä oli Helsinkilisän kanssa ihan hyvä, mutta 1.6.20 menivät lakkauttamaan sen yli 1 vuotiailta, jolloin aika moni tuttu laittoi lapsensa päiväkotiin, koska ei ollut taloudellisesti mahdollista enää pitää lasta kotona. Itse jäin uudestaan äitiyslomalle päivä ennen kun Helsinkilisä lakkasi, joten meidän ei onneksi tarvinnut miettiä vielä esikoisen päiväkotiin laittoa taloudellisista syistä. Olen nyt siis ollut kotona kesäkuun -19 alusta alkaen ja aion olla vielä elokuuhun -22, jolloin mies jää vielä puoleksi vuodeksi tai kokonaiseksi vuodeksi kotiin, ensin pitää 8vk vuosilomia, sitten jää 6vk isyyslomalle ja sitten kotihoidon tuelle lopuksi aikaa. Eli yhdellä palkalla ja kelan tuilla ollaan hyvin pärjätty, mutta meillä on ollut myös säästöjä, joita ollaan käytetty yllättäviin kuluihin, kuten mökin kattoremppaan.

Kirjoitit, ettö joudut ehkä olemaan sairauslomalla ennen äitiyslomaa, ja olit huolissasi, miten se vaikuttaa tukiisi. Ei välttämättä mitenkään, riippuu siitä kuinka pitkään olet sairauslomalla, sillä vuositulo lasketaan 12 kalenterikuukaudelta, jotka ovat edeltäneet etuusoikeuden alkamista edeltävää kalenterikuukautta, eli tarkastelujakson ja päivärahan alkamisajankohdan väliin jää 1 kuukausi, jonka aikana saatuja tuloja ei oteta vuositulossa huomioon. Esim. Jos sinun laskettu aikasi on vaikka 6.7.22, äitiyslomasi alkaa 31.5.22, jolloin äitiysrahaasi suuruuteen vaikuttavat tulosi ajalta 1.4.2021- 31.3.2022, eli voit hyvin olla saikulla huhti-toukokuussa, ilman, että se vaikuttaa tukiisi. Lisäksihän isän vanhempainvapaa kiintiö kasvaa 1.8.22 jälkee syntyvillä lapsilla nykyisestä 9stä viikosta 4kk:n, jolloin on taloudellisesti helpompaa olla lasten kanssa kotona pidempään. Toivottavasti tästä vastauksesta oli apua!

26.11.2021
Heinävauvan äiti
Heinävauvan äiti
Tapahtui virhe. Yritä myöhemmin uudelleen.
Ladataan...