Toimeentulo?

Olisi mielenkiintoista tietää, miten te joilla on jo lapsia ja kokemusta vanhempainvapaasta ja etuuksista jne., olette pärjänneet rahallisesti kun olette pitkään lapsien kanssa kotona? Millaisia tukia/etuuksia olette saaneet, kauanko olette olleet kotona, onko teillä ollut säästöjä jne. Kaikki keskustelu aiheeseen liittyen kiinnostaa! Itse saatan joutua olemaan sairaslomalla ennen äitiyslomalle jäämistä, joten tulojen tippuminen vaikuttaa äitiysrahaa. Lisäksi tämän hetkinen toiveeni on, että voisin viettää mahdollisimman kauan aikaa sitten lapsen (ja toivottavasti toisenkin) kanssa kotona ❤️

25.11.2021
Jennaaaa
Jennaaaa
8-month-old baby

Kotona ollessa onneksi myös kulut ovat jonkin verran pienemmät. Lisäksi mulla apua on ollut ihan systemaattisesta säästämisestä ja menojen tarkasta seuraamisesta.

Välillä toki ollut tiukkaakin, mutta onneksi sen verran just ollut säästöjä, että saanut paikattua pakollisia kuluja.

Yhtenä apuna on ollut Kakeibo eli japanilainen säästäminen (https://taloudellinen.fi/saastaminen/kakeibo/). Periaatteessa vaan hieno nimi ihan tavalliselle kulujen seurannalle :) Mua kuitenkin auttoi oma Kakeibo-kirja pitämään säästötavoitteista kiinni.

Itse ainakin huomasin, että kotona ollessa sitä oli paljon enemmän aikaa kiinnittää huomiota tällasiiin asioihin. Työkiireiden keskellä helpommin tulee ostettua vähän turhaakin kaikkea, joten yllättävän hyvin sitä lopulta pärjää pienemmilläkin tuloilla.

3.5.2022
mirmar
mirmar

Tässä tulevat minun vinkkini. Meillä on yksi tytär (2-vuotta) ja toinen lapsi tulossa joulukuussa (RV6). Olin melkein kaksi vuotta kotona esikoiseni kanssa ja samalla sain säästöön rahaa.

- Voit opiskella aikuisopintotuella (itse opiskelin avoimessa yliopistossa, eli etänä). Riittää, että suorittaa n. yhden kurssin/kk (5 op). Saat vähentää kurssimaksut verotuksessa. Kun opiskelet saat tukea n. 70 % palkastasi (voit laskea työllisyysrahaston sivuilta tarkan määrän). Et voi opiskella kuitenkaan mitä vaan. Opinnot pitää liittyä nykyiseen työhön.
- Mikäli sinulla on omistusasunto, voit sopia pankin kanssa lyhennysvapaasta. Itse en lyhentänyt lainaa n. kahtena vuotena (maksoin vain korot). Samalla sain tukea ja säästöön rahaa. Toki sinä aikana kun olin kotona, mieheni maksoi suurimman osan ostoksista. Hän jäi myös kotiin 6 kk ja opiskeli samalla.

https://www.tyollisyysrahasto.fi/aikuisopiskelijan-etuudet/tuen-saamisehdot/

5.4.2022
Emmi1985
Emmi1985
3-month-old baby

Hei. Meillä ei ole ollut taas mahdollisuutta jäädä kotihoidontuella lapset nyt 2x koulussa ja 1-hoidossa ja 7kk-vauva. Heti kun äitiysloma loppuu olen aina palannut töihin vaikka molemmat on palkkalistoilla. Lapsilisät ja noin 500 saisin jos jäisin kotihoidontuelle. Ja sillä ei ikävä kyllä maksa talon lainaa rempan lainaa eikö näitä suuria sähkölaskuja kuten viimeksi 750e. Ison perheen ruoka- vesi- sähkö ja muut menot ovat myös isompia. Mutta jospa pian saisin paikan koulusta ja paremman ammatin. Tai uuden raskauden.

13.2.2022
Koikoikoi
Koikoikoi

Hei.
Meillä nyt viisi lasta(1, 3, 6, 7, 9) kuudes syntymässä huhtikuussa. Olen ollut lasten kanssa kotona lukuunottamatta viidettä odottaessani, jolloin olin kevään ja alkukesän töissä. Silloin 2, 4 ja 6 vuotiaat olivat päiväkodissa ja 8 vuotias ekaluokalla. Pari eka vuotta oli vähän tiukempaa, minä minimi äitiys/vanhempainpäivärahalla tai kotihoidontuella, mies osa-aikatyössä palkka vajaa 1000€/kk. Lisäksi saimme tuolloin kelan asumistukea. Kerran tuona aikana haimme toimeentulotukea sairaala ja hammaslääkärimaksun maksamiseen ja saimme sitä 300€ yli tarpeemme. Silloin selvisi, että olisimme saaneet tuloillamme noin 400€/kk toimeentulotukea halutessamme. Jatkossa ei kuitenkaan ollut tarvetta, mutta olihan se helpottavaa tietää, että rahaa tarvittaessa saa. Riippuu paljon perheen kulutustottumuksista ja kulurakenteesta miten tukien varassa pärjää. Meillä on ollut etua siitä, että asutaan pienessä kaupungissa oikeastaan melkein maalla, niin asumiskulut eivät ole olleet suuret. Ostimme silloisen vuokra-asuntomme omaksi.
Kolmen vuoden kohdalla noin mies vaihtoi työtä ja tulonsa nousivat 1500-2000€/kk. Nykyisessä Työssään hän on ollut noin kolme vuotta ja tulonsa ovat tällä hetkellä 2500€/kk, itselläni nousi äitiyspäiväraha vähän yli minimin työpätkää ansiosta, nyt olen kotihoidontuella maaliskuussa alkavaan äitiyslomaan asti ja pärjäämme oikein hyvin. Ei ole meidän kulutustottumuksilla oikeastaan ekan kolmen vuoden jälkeen tarvinnut miettiä, voiko jonkun tarvittavan hankinnan tehdä.

16.12.2021
Kauhukakara
Kauhukakara

Kiitos vastauksesta :) Ajatuksena juuri saada kuulla miten eri elämäntilanteissa olevat ihmiset ovat taloudellisesti pärjänneet ollessaan pidempään lapsen kanssa kotona, kun kotihoidontukikin on niin pieni.

29.11.2021
Jennaaaa
Jennaaaa

Moikka!
Meillä on kaksi lasta ja hyvin ollaan taloudellisestikin pärjätty, ekasta lapsesta sain 9kk sain äitiysrahaa sit sen jälkeen kotihoidon tukea, mikä oli Helsinkilisän kanssa ihan hyvä, mutta 1.6.20 menivät lakkauttamaan sen yli 1 vuotiailta, jolloin aika moni tuttu laittoi lapsensa päiväkotiin, koska ei ollut taloudellisesti mahdollista enää pitää lasta kotona. Itse jäin uudestaan äitiyslomalle päivä ennen kun Helsinkilisä lakkasi, joten meidän ei onneksi tarvinnut miettiä vielä esikoisen päiväkotiin laittoa taloudellisista syistä. Olen nyt siis ollut kotona kesäkuun -19 alusta alkaen ja aion olla vielä elokuuhun -22, jolloin mies jää vielä puoleksi vuodeksi tai kokonaiseksi vuodeksi kotiin, ensin pitää 8vk vuosilomia, sitten jää 6vk isyyslomalle ja sitten kotihoidon tuelle lopuksi aikaa. Eli yhdellä palkalla ja kelan tuilla ollaan hyvin pärjätty, mutta meillä on ollut myös säästöjä, joita ollaan käytetty yllättäviin kuluihin, kuten mökin kattoremppaan.

Kirjoitit, ettö joudut ehkä olemaan sairauslomalla ennen äitiyslomaa, ja olit huolissasi, miten se vaikuttaa tukiisi. Ei välttämättä mitenkään, riippuu siitä kuinka pitkään olet sairauslomalla, sillä vuositulo lasketaan 12 kalenterikuukaudelta, jotka ovat edeltäneet etuusoikeuden alkamista edeltävää kalenterikuukautta, eli tarkastelujakson ja päivärahan alkamisajankohdan väliin jää 1 kuukausi, jonka aikana saatuja tuloja ei oteta vuositulossa huomioon. Esim. Jos sinun laskettu aikasi on vaikka 6.7.22, äitiyslomasi alkaa 31.5.22, jolloin äitiysrahaasi suuruuteen vaikuttavat tulosi ajalta 1.4.2021- 31.3.2022, eli voit hyvin olla saikulla huhti-toukokuussa, ilman, että se vaikuttaa tukiisi. Lisäksihän isän vanhempainvapaa kiintiö kasvaa 1.8.22 jälkee syntyvillä lapsilla nykyisestä 9stä viikosta 4kk:n, jolloin on taloudellisesti helpompaa olla lasten kanssa kotona pidempään. Toivottavasti tästä vastauksesta oli apua!

26.11.2021
Heinävauvan äiti
Heinävauvan äiti
Tapahtui virhe. Yritä myöhemmin uudelleen.
Ladataan...