2,5-vuotiaan vaikeus opetella kuivaksi

Meillä on 2019 terve tammikuinen tyttö. Hän oli jo tuossa keväällä hyvinkin päiväkuiva, muutamia vahinkoja sattui silloin tällöin. Nyt tässä kesällä hän on alkanut kieltäytyä kokonaan vessassa käymisestä ja jos laitetaan pikkarit, tulee pissa housuun siitä huolimatta että oltaisiin äskettäin saatu lapsi suostuteltua potalle/pöntölle. Vessaan menemisessä hangoitellaan ja siellä tulee usein kauhea itku. Jos tulee suosiolla, ei pissa välttämättä tule vaan on sitten viiden minuutin päästä housussa. Tämä alkoi siitä kun oli isovanhemmilla hoidossa ja siellä oli laitettu vaippa eikä vessatettu kunnolla... maaliskuussa syntynyt pikkusisarus on toki voinut myös hiukan taannuttaa. Olen harkinnut lääkäriajan varaamista koska vessassakäynti on selkeästi tosi vastenmielistä tällä hetkellä. Kakka on aivan lirulöysää tytöllä, ollut aina ja sitä on tutkittu eikä löydetty selvää yksittäistä syytä. Muutoin lapsi kehittyy normaalisti. Parivuotisneuvolassa alkuvuodesta vielä hurrattiin kun alkaa olla niin hyvin kuiva ja innoissaan meni potalle, niin nyt tietysti just kesälomilla menee ihan päin hevonkuusta :( Nyt on sitten vaippa taas käytössä koska jatkuvat vahingot raastaa kaikkien hermoja. Edes kakkavaippaa ei pääsisi tosin vaihtamaan... Mitä kannattaisi tehdä? Jätetäänkö harjoitukset vähäksi aikaa pois ja odotetaan päiväkodin alkua elokuussa, jolloin voisi alkaa sielläkin kokeilla ”kuten isot”?

17.7.2021
Hetelmä
Hetelmä
2-year-old toddler

Meillä oli lähes vastaava tilanne vuosi sitten tytön kanssa. Ensin kävi vessassa pyydettäessä ja sujui hyvin, mutta sitten ei ollenkaan. Pidettiin taukoa kokonaan ja tyttö alkoi käyttää housuvaippoja, jolloin itse halutessaan sai käydä vessassa. Paria kuukautta ennen 3-vuotispäivää alkoi ihan yhtäkkiä itse käydä potalla ja siitä asti on huolehtinut itse vessaan menoista. Selvästi tuossa kohtaa oli itse valmis asiaan ja tunnisti vessahädän, sekä osasi pidättää sen aikaa, että ehti vessaan. Aiemmin tuli vain harmi, kun ei onnistunut ja siten ahdisti koko homma.

17.9.2021
Kauhukakara
Kauhukakara

Löysä uloste voi olla merkki ummetuksesta, tulee ohivuotona isomman tukoksen ohi. Meillä alkaa myös tuhriminen ja pissivahingot jos ummetus menee jo pahaksi. Pegorion, Levolac tai vastaavaa voi kokeilla ohjeen mukaan.

9.9.2021
kuutar87
kuutar87
1 year, 10-month-old toddler

Mä en olis huolissaan, vaikka turhauttavaa onkin et kun on osannut jo hyvin käydä potalla/pöntöllä ja sit taantuu ihan täysin. Meillä tuo kohta 4v oli kans sellanen et oli jo päivät ilman vaippaa, kunnes sit yhtäkkiä alkoi taas tulee pissat ja kakat housuun. Ei vaan suostunut pöntölle, kaikki keinot lahjonnasta ja uhkailusta kiristykseen käytettiin, mut ei niin ei. Oli todella turhauttavaa ja kesti useamman kuukauden, vasta reilu 3v sitten alkoi homma taas toimimaan. Muidenkin lasteni kohdalla olen huomannut et siinä ei auta vaikka miten yrittäisi kannustaa potalle, se pitää tulla lapsesta itsestään se halu käydä potalla/pöntöllä.

30.8.2021
RosaMK
RosaMK
1 year, 7-month-old toddler

Mulla on 2,5v. poika. Meillä ollaan vielä kans vaipoissa. Välillä potalle on menty oikeen mielellään, me luetaan siellä yleensä lasta kiinnostavaa kirjaa. Viimeaikoina on tullut mahdotonta kiukuttelua potalle menosta, heittäytyy maahan ja ihan veltoksi. Ollaan saatu houkuteltua välillä pienellä palkinnolla, esim lasten xylitol pastilli tai saanut syödä pienestä kiposta mysliä, muroja pähkinöitä, rusinoita omenaa ym mistä poika tykkää. Namiherkuilla ei olla palkittu, ettei tottus et aina sa karkkia potalla. Välillä on suostunut menemään potalle jos laitetaan puuhapete dcd päälle ja saa katsoa sitä samalla, me pottaillaan olkkarissa, koska siellä tv.

26.8.2021
Pandan äiti
Pandan äiti

Kokeiltiin kans tuota tarrajuttua. Ei ihan ymmärtänyt sitä että saa tarran jos tulee pissa, niin ollaan nyt palkittu tarralla vihkoon jos ylipäätään suostuu edes vessaan yrittämään. Meillä on tyttö lievästi ylipainoinen niin herkuilla ei voida kauheasti palkita :( Paitsi toki silloin tällöin jälkkärillä jos on pidempään mennyt oikein hyvin. Yksi syy tytön vessainhoon oli (hänen mielestään) haiseva vaipparoskis, joten ratkaistiin nyt se pulma. Ei kuitenkaan selvästi vielä tunnista vessahätää ajoissa joten tosi hitaasti joudutaan taas harjottelemaan, ja helppohan se on lasketella allensa kun ei leikin tiimellyksessä malta tulla vessaan :’D Mietin itse että voiskohan kestovaipat tai harkkahousut toimia, mut puoliso ei niistä olis kauheen innostunut.

Neuvolassa meidän hoitaja ei ole ottanut meidän pulmia kovin vakavasti, aion nyt odotella että päiväkoti antaa vähän lisävahvistusta noille vatsavaivoille ja vessa-asioille niin varmasti saa lisää uskottavuutta. Harmittaa kun alkukesästä oltiin melkein koko aika pikkuhoususilteen ja sit meni pipariksi kun hoidossa ei sitouduttu kuivaksi opetteluun :| voihan se syy olla muussakin, mutta eipä se kauheasti asiaa auttanut

20.7.2021
Hetelmä
Hetelmä
2-year-old toddler

Tytön kanssa kannattaa keskustella, miksi hän ei halua käydä vessassa. Onko tytöllä koroke käytössä pöntöllä, entä supistaja?
Kirjastosta löytyy kirjoja, jotka käsittelevät potalla ja vessassa käyntiä. Kirjoja on paljon erilaisia.
Lääkäriajan varaaminen on hyvä juttu. Jos kertomastasi tutkimisesta on jo pitkä aika, kannattaa otta ulosteen löysyys uudelleen puheeksi lääkärissä.

18.7.2021
PekkajaMatti
PekkajaMatti

Meillä käy vielä 4v.:llla välillä vahinkoja. Potalla käymistä ja vahinkojen vähentämistä ollaan harjoiteltu palkinnoilla. Aluksi kun oli todella hankalaa, niin sai jokaisesta pissasta joka oli potassa vähän suklaata (lapsen herkku). Myöhemmin oli käytössä tarrataulukko, eli jokaisesta onnistuneesta vessareissusta tarra, ja muutaman (meillä oli 10) tarran jälkeen isompi palkinto. Palkintona on meillä ollut lelu/ vaatteita, paras yllätys oli lapsen mielestä lempipiirroshahmon sukat!:) Pikkuhiljaa vessakäynnit alkoivat sujua paremmin ja paremmin. Vahinkoihin emme kiinnittäneet sen enempää huomiota, jottei ne korostu liikaa.

17.7.2021
Taros
Taros
Tapahtui virhe. Yritä myöhemmin uudelleen.
Ladataan...