Kun jatkat tämän sivun käyttöä hyväksyt samalla evästeiden käytön. Voit lukea lisää tästä linkistä.

 

Sektio

Moikka! Mulla olis edessä maanantaina suunniteltu sektio vauvan perätilan ja pienikokoisuuden vuoksi. Viikkoja nyt 38+0 ja vauvan painoarvio on hurjat 2300g vaan. Pieni neitokainen tulossa. Haluaisin kokemuksia sektio tilanteesta ja sen jälkeisistä päivistä sairaalassa, sekä kotona. Google antaa minulle vaan ikivanhoja keskustelupalstoja joten koin helpommaksi tätä kautta kysyä jos täällä olisi halukkaita kertomaan sektio kokemuksestaan. 18-vuotias ensisynnyttäjä

8.1.2020
Perätilavauveliini
Perätilavauveliini
2-month-old baby

Itselleni tehtiin kiireellinen sektio (ei hätä) kun vauva lähti syntymään viikoilla 34+4, oli perätilassa ja painoarvion mukaan liian pieni perätilasynnytystä ajatellen. Sektio tehtiin illalla klo 18-19 välillä ja seuraavana päivänä olin jo jalkeilla kipupumpun kanssa. Itse operaatiossa en tuntenut mitään ja itse asiassa seurasin koko leikkauksen katon lampun heijastuksen kautta, toimi käytännössä peilinä. Särkylääkettä meni alkuun ensimmäisen vuorokauden ajan epiduraalina kipupumpun kautta. Parina seuraavana vuorokautena sain tablettina cocktailin buranaa, panadolia ja targiniqia (vahva kipulääke), sen jälkeen buranaa ja panadolia. Sairaalan kirjoilta minut kotiutettiin 4 vuorokauden kuluttua ja tikit poistettiin reilun viikon kuluttua. Alkuun haava tuntui hieman ikävälle sängystä noustessa ja nousu oli paras tehdä kääntymällä ensin rauhallisesti kyljelleen ja työntämällä siitä itsensä käsin ylös. Vatsalihasten varassa nouseminen sattui. Muuten ei kyllä kipuja ollut. Tikit alkoivat kiristää haavan parantuessa hieman, mutta se tunne helpotti heti poistossa.
Minulla sektiohaava oli vaakatasossa, ns. bikinihaava. Pystyyn tehty haava voi olla käsittääkseni hieman erilainen paranneltava.
Vauvan ennenaikaisuuden vuoksi oltiin vastasyntyneiden teholla ja siellä perhehuoneessa isä sai olla myös yötä. Ensimmäisenä yönä en saanut tosiaan nousta sängystä, joten mies ja hoitaja hoitivat vapanvaihdon ja vauvan kostelut. Vauva nukkui osan yötä minun rinnan päällä ihokontaktissa, sängyn laidat olivat ylhäällä ja hoitajat tukivat minut ja vauvan tyynyillä niin, että oli turvallista itsekin torkkua siinä.

10.1.2020
Mamma0219
Mamma0219
13-month-old baby

Tuossa aikasemmassa olikin aika hyvin kerrottuna, mut jaan silti oman kokemukseni😁 mulla eka sektio 4/2018 ja toinen 2vko sitten. Eka sektio tehtiin ilta aikaan ja vauva oli ekan yön kansliassa hoitajan kanssa että saisin levättyä. Seuraavana päivänä, aamupäivän aikana piti yrittää ylös sängystä. Mahd nopeasti liikkeelle omien tuntemusten mukaan tietty, pitäis vähentää veritulpan riskiä(?). Ennen sektiotahan laitetaan katetri joka sit siinä otetaan pois kun pääsee sängystä ylös ja liikkeelle. Juominen tosi tärkeetä et sit tulee se vessahädän tunne, tätä mulle ainakin käytiin sanomassa useaan kertaan😄 itelle parhaalta tuntu pysyä liikkeellä, sängystä oli hankala päästä ylös. Ja mulle sanottiin että kun kokee pärjäävänsä ilman sitä vahvaa kipulääkettä niin voi päästä kotiin, ite olin sairaalassa 5 päivää, mutta johtui enempi vauvan painonlaskusta...
Kotona meni ehkä pari viikkoa niin etten pystynyt nukkumaan muutakuin selälläni, tikit poistettiin viikko leikkauksen jälkeen neuvolassa.
Toka sektio tosiaan 2vkoa sitten, olin sairaalassa 4päivää. Leikkaus puolenpäivän aikaan ja sain vauvan kanssani osastolle, aina ku vauva rupes itkeen nii soitin vaan kelloa ka hoitaja tuli nostaan vauvaa syliin, vaihtaan vaippaa jne. Yön vauva oli kansliassa, mutta 3h välein tuotiin syömään. Ylösnouseminen sujui helpommin ku eka kerralla eikä kivut tuntuneet yhtä pahalta. Kahtena päivänä sain vahvempia kipulääkkeitä, sit pärjäsin buranalla ja panadolilla. Liikkuminen oli paljon helpompaa ja pystyin jo sairaalassa nukkumaan kyljelläni. En tiedä onko vaikusta sillä et on aikasempikin syntyny sektiolla että toipuminen käy nopeemmin(?). Kotona en syönyt särkylääkettä ku ekana päivänä, tikit poistettiin vko sitten ja sen jälkeen ei oo ollut mitään kipuilua yms. Nostella ei sais mutta kun on itellä toi kohta 2v niin sitä on hankala vältellä...😃
Sektion jälkeen verenpainetta seuraillaan ja mahaa käydään paineleen että kuinka se kohtu supistuu, se tuntu alkuun vähän inhottavalta. Haavan päällä olevan siteen saa ite ottaa pois kun pääsee jalkeille ja suihkuun, siä se irtoo helpoiten. Haavaa kannattaa suihkutella pari kertaa päivässä ja taputellen kuivailla. Hoitaja kattoo haavan siteen poiston jälkeen, tarvittaessa siihen laitetaan jotain haavateipin tapaista joka myös lähtee parhaiten märkänä irti. Myös ennen kotiin lähtöä kohtua painellaan ja haava tsekataan.
Paljon tsemppiä tulevaan!😊

9.1.2020
taaperonäiti
taaperonäiti

Hei! Itselläni on sektiosta päälle 3kk aikaa ja siis perätila oli myös. Olin sairaalassa sektion jälkeen kolme päivää. Ensimmäinen päivä meni vaan maatessa ja särkylääkkeitä popsiessa ja hoitajat auttoivat vauvan hoitamisessa. Toisena päivänä sain nousta sängystä ja kävellä, ensiksi nouseminen ja varsinkin kävely sattui todella paljon mutta kun sitä vaan teki ja teki niin ei enään tuntunut niin pahalta. Hoitajat näyttivät tokana päivänä miten vauvan perus vaipanvaihdot, pesut ja navan puhdistus hoidetaan ja sain sitten itse tehdä ne. Pelotti hieman kantaa vauvaa kun oli niin kovia kipuja mutta rauhallisesti kun käveli ja näin niin ei ongelmaa. Sektion jälkeen ei saa nostaa mitään vauvaa painavempaa joten se vaikeutti hieman oloa kotona. Söin särkylääkkeitä kotona noin viikon kunnes ei ollut enään kovia kipuja. Nouseminen sängystä sattui todella paljon mutta sekin meni noin viikossa ohi, tuntui kun kaikki sisuskalut olisi ollut levällään ja noustessa valahtaneet kaikki alas. Itselläni paljoin auttoi paranemiseen kun pääsi ulos kävelemään. Eli rauhallisesti vaan ja särkylääkkeitä jos ja kun sattuu. Onneksi sairaalassa opastetaan mitä saa ja mitä ei saa sektion jälkeen tehdä ja kysyy vaan jos joku mietityttää. Toivottavasti tästä oli edes vähän apua.

9.1.2020
Mama2019
Mama2019
6-month-old baby
Tapahtui virhe. Yritä myöhemmin uudelleen.
Ladataan...