Parisuhde synnytyksen jälkeen

Millaista on muiden parisuhde kun vauva on syntynyt? Meillä se ei tunnu luistavan. Isä kokee tarvitsevansa enemmän unta kun synnyttänyt äiti. Äkäilee jos vauva ei hetkessä rauhoitu. Yöt isä on saanut nukkua heräilemättä. Äiti hoitaa sillä isä ei vaan yksinkertaisesti herää.. jos päivästä isä osallistuu vauvan hoitoon 2 tuntia loput äiti niin eikö se jo ole melkein sama asia olla yksin vauvan kanssa? Kuinka muilla?

6.7.2019
Mimmeli81
Mimmeli81
3 years, 1-month-old toddler

Asutaan erillään miehen kanssa mut kävely väli noin 5-10 min asuntojen välillä. Eipä oo näkynny taas muutamaan viikkoon ollenkaan ja ihme tekosyitä ettei lastaan tuu kattomaan. Oikeastaan ollut jo synnäriltä lähtien samanlaista ja havainnollistan sen niin että tasan kerran pitänyt poikaa sylissä näiden melkein 8 viikon aikana ja käynyt täällä 5 kertaa ollen pisimmillään 3 h paikalla ja silloinkin toi itse mukanaan tabletin mitä naputteli sen aikaa... Eipä näkynyt kyllä synnärilläkään paitsi pikavisiitti.
Kaupasta haki muutaman korvikkeen yhtenä päivänä ja niistä mun olis pitäny maksaa puolet hintaa vissiin 58 senttiä purkki 🙈
Onhan se ollut raskasta mutta ite en oo alkan stressaamaan vaan koittanut elää tätä meidän arkea.

Vissiin olettaa että mentäisiin sinne koska asunto täynnä laitteita ettei vaan tarvi puhua asioista tai kuunnella ei vaan taida ymmärtää että itse mielummin hoidan vauvan asioita kotona kun alan vielä miettimään että kaikki on varmasti mukana ja kun omassa kodissa on tilaakin 😅 odotusaika meni kuitenkin kaikki päivät siellä ni voisi tulla vähän vastaan. Sit puhuu useammasta lapsesta joka ei kyllä käy mitenkään mun järkeen. Sori kauhea avautuminen 😅

28.1.2020
Sonja27
Sonja27
2 years, 8-month-old toddler

Musta tuntuu että samaa ongelmaa itsellänikin edessä... nyt rv 25 ja koko raskauden saanut yksin pärjätä ja hoitaa samassa 3 muuta lasta. Edes tulevista vauvoista (kaksoset siis tulossa) ei saa puhua saatikka tarvikkeiden hankinnoista ym. Miehellä vielä lääkitys joka pistää nukkumaan noin 10 tunniksi joten yksin taidan kaksosten kanssa tulevaisuudessa olla. Onneksi äitini on tehnyt kanssani hankintoja ja suunnitellut asioita mutta olisihan se toki ollut mukava jos lasten isää tällainen kiinnostaisi... huoh, joku päivä pitäisi ottaa puheeksi ristiäiset 😣

27.1.2020
Twins2020
Twins2020
2 years, 3-month-old toddler

Meillä alku lähti miehen kanssa hyvin. Esikoispoika nytten 4kk ja 2vko vanha.
Meillä kotona käy perhetyöntekijä 2vkon välein ja kotihoidontuki 1-2krt viikossa apuna. En niin kasvatuksessa tarvitse apua, vaan että pää pysyy kasassa ja että saa tunteistaan puhua.

Mies yrittäjä, aamusta iltaan muulla. Yöt meillä nukutaan hyvin, ei heräilyjä. Tämä on iso plussa jo itselle, nukkuminen minulle todella tärkeää.

Viikonloput vietämme anopin luona, saan siellä vähän hengähtää. Mies touhuilee viikonloputkin joko töitten parissa tai kavereiden. Näämme iltaisin sängyssä missä kerkiää vaihtaa nopeesti päivän kuulumiset.
Olen ollut herkillä vähäisen yhdessä olon kanssa. Olen itse parisuhde ihminen. Miehen poissa olo tuntuu kamalalta, siitä olemme monesti puhunut. Hän aina sanoo että vähentää töitä, sitä en halua/ tarkota. Mutta kaikki se vähäinen vapaa aikakin menee kavereiden kanssa (olen joskus mukana).

Pojan kanssa siis menee hyvin mutta parisuhde koettelee ja pelkään että poika rupee vierastaa isäänsä kun eivät näe paljookaan.

24.10.2019
Sobuli
Sobuli
3 years, 2-month-old toddler

Meillä vauva vajaa 5kk, ja vauvanhoito yhdessä kodinhoidon kanssa on suurimmaksi osaksi vastuullani, olenhan kotona. Mies tekee 10 tuntista työpäivää fyysisesti raskaassa työssä, joten en ole edes ajatellut että hän hoitaisi vauvaa öisin. Arki-iltaisin mies on jaksamisensa mukaan vauvan kanssa ja viikonloppuisin sitten osallistuukin enemmän.
Meillä tämä "työnjako" lähti aivan itsestään heti alusta saakka pyörimään ja ei ole valittamista. Jos koen itseni väsyneeksi niin otan vauvan kanssa päikkärit :)
Nautin kotonaolemisesta ja tuusaamisesta.... Miehellä on aamuisin eväätkin valmiiksi pakattuna töihin mukaan.
Päivääkään en vaihtaisi pois

11.10.2019
Emo77
Emo77
14-month-old baby

Ensimmäinen vuosi on aina vaikein. Toinen on hiukan helpompi mutta edelleen haastava.

Haastakaa miehenne kahden kuukauden peli ja some taukoon. Tekee ihmeitä. Pyytäkää kahdesti kuussa joku kotiin vahtimaan lapsia ja käykää hampurilaisella tai leffassa tai teatterissa tai kävelyllä yms kahdestaan.

Puhukaa miehillenne toiveistanne ennen kun oma pahoinvointi menee liian pahaksi. Kuunnelkaa myös miestenne toiveet.

27.8.2019
Womb
Womb

Suurimmalla osalla taitaa mennä juuri noin, meillä meni myöas. Itse olin asennoitunut jo valmiiksi siihen että tulen hoitamaan suurimman osan kaikesta, mies tule paljoa osallistumaan lapsen hoitamiseen. Mutta päätin myös, että meni miten meni, ensimmäisen kahden vuoden aikana ei erota. Pian lapsi 2v, ja nyt ensimmäinen kuukausi kun en mieti eroa koko ajan.

Meillä lapsi ei nukkunut ensimmäisen 1v3kk aikana kertaakaan edes kolmea tuntia putkeen, ei yölläkään. Olin ihan hajoamispisteessä eikä miehestä ollut apua. Näin jälkeenpäin ajatellen, olisi pitänyt ainakin vähemmän siivota, yms. hoitaa ainoastaan pakolliset asiat, ja levätä enemmän. Itkuilta ja riidoilta ehkä olis vältytty edes vähän. En myöskään käynyt itsekseni koskaan missään, en saanut taukoa, enkä jättänyt miestä lapsen kanssa kahdestaan. Ajattelin kai etteivät he pärjää ilman minua, kun eihän tuo mies tunne lasta lainkaan. Hyvin he oisivat pärjänneet kyllä.

Miehet vaan yleensä (huom yleistän nyt) alkaa luomaan yhteyttä lapsen kanssa siinä vaiheessa, kun lapsi osaa kommunikoida ja kertoa mitä tarvitsee. Vauva-aikana pitäisi osata tulkita lapsen eleitä, ja miehet on siinä huonompia kuin naiset, ja tuo perustuu ihan alkukantaisiin asioihin..

Itse yritin miehelle vauva-aikana vedota siihen, että hänen pitäisi yrittää luoda jonkinlainen yhteys vauvan kanssa, ennen kuin on myöhäistä. Jossain vaiheessa hän huomasikin että lapsi ei halua edes hänen syliin, ja on aina äidin perään. Nyt isi olikin kuukauden kotona, ja on nauttinut ollessaan kaksin lapsen kanssa. Ehkä hän nyt viimein ymmärsi jotain.. toki olisin toivonut että tuo herääminen olisi tapahtunut aiemmin. Minulta tämä on vaatinut sormien läpi katsomista, etten niuhota pyykeistä ja siivoamisesta, ja olen luottanut siihen että isä tekee asiat omalla tavallaan, eikä minun tavallani. Eli minun tapa ei aina ole se oikea.. ja kapps, lapsi on hengissä vielä, vaikka olin kuukauden töissä ja isä lapsen kanssa kotona. Isä jopa onnistunut nukuttamisessa ja pottaharjoittelussa paljon minua paremmin!

Kyllä se helpottaa joskus.. ehkä. Mutta älä ainakaan eroa vielä. Ja yritä puhua miehesi kanssa. Voi vaatia useita keskusteluja, tuskin kerrasta tajuaa vielä. Mutra ehkä aikanaan.

27.8.2019
Lapin äiti
Lapin äiti

Jos miehet ovat väsyneitä perheeseensä ja omaan puolisoon yleensä kiukuttelevat kokoajan. Itse aikanaan mietin onneani miehen kanssa siitä näkökulmasta kuinka paljon ajasta olen prosenteissa onnellinen ja montako oikeasti hyvää päivää mahtuu vaikka kuukauteen. Jotenkin se herätti huomaamaan että niitä ei oikeastaan ollut. Ja sitten päätin erota. Kun jäin lasten kanssa yksin olin todella onnellinen ihan vain siksi että vaikka ensin tuli mustasukkaisuus siitä että toisella on taas mielinmäärin aikaa ja vapautta tajusin miten mahtavaa arki on lasten kanssa ilman että täytyy kokoajan kuulostella toisen aikuisen mielentiloja ja mennä niiden mukaan. Ja vielä se on pakko sanoa että jos miehen kanssa ei vauva-arki suju esikoisen kanssa älkää hyvät siskot tehkö toista vauvaa koska en tähän aika vanhaan ikään mennessä ole kuullut että kukaan mies olisi innostunut lastenhoidosta toisen lapsen syntymän myötä.

23.8.2019
eipaikkaaauvoisaa
eipaikkaaauvoisaa
3 years, 11-month-old toddler

Itse suhtaudun näin, että likaiset pyykit ja astiat eivät mihinkään juokse. Annan niiden vain olla. Teen mahdollisimman paljon sen eteen että olidin itse levännyt ja järjissäni. Laitan vauvan syöttyötuoliin js otan suihkuun ja wc:n mukaan.

22.8.2019
Kel84
Kel84
13-month-old baby

Noissa kuvailemissasi tilanteissa ei todellakaan ole liikaa, että mies katsoo lapsen perään.
Meillä kyllä minä olen hoitanut lastemme vaipanvaihdot ja ruokien syöttämiset.
Toki silloin, jos olen ollut pois kotoa, mies on vauvan/lapsen vaipanvaihdot ja syöttämiset huolehtinut.

21.7.2019
PekkajaMatti
PekkajaMatti

Tätä olenkin miettinyt että vaaditaanko tai vaadinko itse mieheltä liikaa? Ymmärrän että monessa tapauksessa mies käy töissä ja tuo leipää pöytään ja se on arvostettavaa ja kunnioitan sitä mitä meillä mies jaksaa tehdä meidän eteen ja monesti tämmöisissä tilanteissa saattaa tulla olo että olisi yksin. Meillä vain tilanne kärjistynyt siihen että itse en edes uskalla mitään pyytää kun hirveä raivo ja valitus siitä kun väsyttää! Nyt mies ollut 3vko lomalla ja olen itse mahdollisimman paljon lähtenyt pojan kanssa liikenteeseen että mies tuntisi olonsa levänneeksi. Sama rumba jatkuu. Esimerkkinä jos käyn vessassa ja poika alkaa huutamaan mies paukuttaa xboxia eikä toimi tilanteessa antaa pojan huutaa, kyllä siinä itku meenaa itselläkin tirahtaa kun en pysty revetä joka paikkaan samaan aikaan. Joka päivä kun sitä miettii uskaltaako pyytää jotain asiaa mm aamupuuron syöttämisestä vaipan vaihtoon pelkona se että kiroileeko mies kun viimestä päivää vai hoidanko itse? Tottakai varmasti odottaa liikaa joissain asioissa mutta omasta mielestäni tämmöisessä tilanteessa jos itse haluaisi esim vessassa käydä niin ei oleta liikaa että mies katsoisi sen pienen hetken. Voin toki olla väärässä mutta en tiedä? Kaikilla omat mielipiteet asioihin ja arvostan sitä.

21.7.2019
Nuoriäiti
Nuoriäiti
14 weeks pregnant

Onko meidän naisten "vika", että me ei puolisoittemme kanssa puhuta tarpeeksi?
Varsinkin ensimmäisen lapsen synnyttyä sekä äiti että isä on yhtä hämmennyksissä tilanteesta.
Toinen asia saattaa olla se että äidit luo päässään aivan ylitsemääsemättömän mielikuvan ihannepuolisosta ja -isästä, mitä puoliso ei pysty millään täyttämään.
Omalle roolilleen äitinä nainen asettaa itselleen samoin tavoitteet, joita ei pysty saavuttamaan.

20.7.2019
PekkajaMatti
PekkajaMatti

Moikka! Ekaa kertaa täällä kirjottelen kun tämä aihe on meidänkin kohdalla pinnalla. Meillä poika syntyi marraskuussa ja mies oli koko raskauden ajan innoissaan tulevasta pienokaisesta välillä tuntui että odotti innokkaammin kuin minä. Synnytyksen jälkeen mies hoiti hyvin kun olin hyvin väsynyt ja kipeä tosin päivät töissä. Hetki siinä meni kun se innostus lopahti kun seinään olen noin 6kk tuntenut oloni niin yksinäiseksi. Hoidan kodin, lapsen, pyykit, ruoan tottakai olen kotona, mutta kiitosta en saa mistään.. meilläkin aina vedotaan siihen että "no Mä käyn töissä" itse olen väsynyt tilanteeseen ja hyvin yksinäinen. Eroa olen miettinyt mutta haluaisin vain uskoa parasta että asiat muuttuu ja tämä on ohi menevä vaihe. Myös mahdollistan miehelle sen että saa olla yksin kotona ja levätä mutta itse en saa takasin samaa. Mikä neuvoksi?

20.7.2019
Nuoriäiti
Nuoriäiti
14 weeks pregnant

Mä avasin sanasen arkkuni miehelle tossa muutama päivä sitten. Sanoin suoraan että musta tuntuu että oon yksin näiden lasten kanssa, musta tuntuu että sua ei kiinnosta ja sä et välitä jne. Mieshän alko melkeen itkemään.... Sanoi sitten että ymmärtää täysin sanani ja tietää olleensa paska isä, korjasin ja sanoin että et sä paska ole mutta anna niille edes vähän sun ajasta, siellä luurissa ei voi olla mitään niin tärkeää etteikö se voisi hetken odottaa. Ymmärsi ja oli täysin samaa mieltä kaikkeen mitä sille sanoin ja nyt onkin ollut koko ajan läsnä (työpäivää lukuunottamatta, mikä on toki ok). Tän päivän jälkeen sillä alkaa 6 päivän vapaaputki ja sano odottavansa sitä innoissaan että saa viettää lasten kanssa aikaa, ollaan lähdössä reissuun.

12.7.2019
Moiskan92
Moiskan92
3 years, 7-month-old toddler

Musta tuntuu, että on aika harvassa ne isukit jotka osaa olla isiä heti.

Kertokaa miehelle miltä teistä tuntuu. Minä-viestein. Minusta tuntuu, että... Jne.

Meillä ekan ja tokan välinen ikäero on 5 vuotta. Jossain 3-4 ikävuoden kohdalla mies havahtui ihmettelemään kun hän ei kelpaa mihinkään. Poika oli aina vaan mun perässä ja multa kysyi. Avasin sille asiaa kertoen, että kuka sen lapsen kanssa onkaan viettänyt aikaa ja hoitanut ihan kaiken lapseen liittyvän. Että onko ihme, ettei lapselle vieras ihminen oikein kelpaa. Vaikka se ihminen asuukin saman katon alla.

Yrittäkää saada älyn valo edes vähän hehkumaan siellä isukin päässä. Ei se suhde lapseen noin vain synny. Lapsen kanssa pitää viettää aikaa ja osoittaa teoin, sanoin ja koko kehon kielellä, että lapsi on tärkeä ja ihana. Vaikka huutaisi joka helvatan yön kunnes täyttää 5. Teillähän ei moista ongelmaa edes ole, joten isimiehen ei tarvii tsempata niin paljon. 😉

10.7.2019
misukka
misukka

Esikoisen kanssa tosi hyvin. Tosikon (6kk) alkaa tässä itselläkin olla välillä yh fiilis... Hoitaa kyllä kotitöitä yms ja lapsiakin aina sillon tällöin... Mutta viime aikoina on tuntunut että ei vietä tarpeeksi aikaa lastensa kanssa, ei ainakaan niinkuin ennen vietti... Esim torstaina tultii tosikon kanssa kotiin 18.30 (oltiin koko päivä poissa kotoa ja esikko jäi yökylään siellä missä oltiin), mies vietti kokonaiset 20min sinä iltana tosikon kanssa ja senkin ajan osittain puhelimen äärellä. Perjantaina ku haettiin esikko nii huikkas tälle moi ja sen jälkeen ei hirveesti seurana ollu... Pitäis vissiin vähä keskustella asiasta...

7.7.2019
Moiskan92
Moiskan92
3 years, 7-month-old toddler

Jos hoitaa jopa 2 tuntia se kuulostaa jo paljolta. Hyvin tyypillinen tilanne monilla tuo että mies ei pärjää/jaksa hoitaa, myös meillä. Joskus hoitaa hetken että pääsen saunaan tms. Pientä. Sovittiin jo ennen vauvan syntymää että saa nukkua yöt. Alussa hoiti enemmän vauvaa ja teki kotitöitä kun olin vielä kipeenä synnytyksestä mutta nyt aika lopahtanut molemmat. Vauva selvästi kiintynyt isäänsä niin pitää yrittää, ehkä se vielä muuttuu.

6.7.2019
Minnya
Minnya
1 year, 6-month-old toddler

Meillä meni ekat viikot tosi kivasti, esikoinen synty sektiolla joten oma liikkuminen oli vähän hidasta alkuun, esim sängystä nouseminen ja vauvan nostelu. Mies kävi lämmittämässä maitoa ja syötti, tai sitten kävi nostamassa vauvan rinnalleni. Pian se siitä kuitenkin muuttui ja ihan niinkuin sanoit, ei herännyt sitten millään...kaikki kotityöt ja vauva piti minun yksin hoitaa. Nykyään kun poika jo reilu 1v sama meno jatkuu, viittä minuuttia mies ei pysty lapsen kanssa olemaan että saisin jotanin tehtyä tai edes hetken levättyä. Eroa olen miettinyt, toinen lapsi pitäisi syntyä joulukuussa ja olo on nyt jo kuin yh:lla, ollut jo pidemmän aikaa...ja kyllä asiasta olen sanonut useampaan kertaan, mies vetoaa aina siihen että käy töissä ja on väsynyt töiden jälkeen, harrastuksiin kyllä riittää virtaa...

6.7.2019
taaperonäiti
taaperonäiti
Tapahtui virhe. Yritä myöhemmin uudelleen.
Ladataan...