Sektiohaavan kanssa kokemuksia

Hei, Olisin erittäin iloinen, jos saisin kerättyä tähän keskusteluun kokemuksia muiden sektiossa olleiden äitien kokemuksia sektiohaavan parantumisesta, mahdollisista ongelmista tai muutoksista. Itsellä noin 2kk sitten ollut sektio, ja haavan paraneminen huolestuttaa. Olen käynyt jo pariin otteeseen neuvolakäynnin yhteydessä + kerran lääkärissä tarkastuttamassa haavan. Ulkopuolisesti näyttää kuulemma siltä miltä pitääkin, mutta mielestäni on kummallista että haava-alue on muuttunut vasta noin 1,5kk aikana entistä kipeämmäksi (ei toki niin kipeäksi kuin ensimmäisinä päivinä). Haavan ylhäälle ja alapuolelle (vaakatasossa) on muodostunut ns. melkein yhtämittainen "kova alue." Tämä alue on myös kosketuksenarka. Lieneekö muilla samaa/onkohan tämä normaalia? Lääkäri ei todennut oikein juuta tai jaata, sanoi vain että pieni punoitus normaalia ja kun haava ei kerta märi niin asiat ovat kohdallaan... Kovasta alueesta totesi, että on haavassa kyllä joku reaktio havaittavissa, mutta ei lähtisi availemaan sitä. Toinen kysymys: tuliko kenellekään sektion yhteydessä komplikaatioita, kuten bakteerien joutumista vereen/tulehdusta sisäelimiin/tms.? Milloin komplikaatio alkoi leikkauksen jälkeen, oireet?

21.6.2019
Nunada
Nunada

Pitäiskö haavaa hieroa? Tai siis onko siitä oikeesti jotain hyötyä? Mulle ei annettu mitään sellaisia neuvoja 🤔

28.6.2019
Moiskan92
Moiskan92

Itsellä tuli juuri 7 kk sektiosta. Vielä kuukausi sitten aristi kun painoi alavatsaa ja siellä tuntuu selvästi se kova viiva mistä on leikattu. Se on vaan arpeumaa ja ihan ok. Muista hieroa pyörivin liikkein usein päivässä koko haavan alueelta hellästi,ettei tule kiinnikkeitä :)

28.6.2019
hulinamamma
hulinamamma
3 years, 1-month-old toddler

Parantuminen on yksilöllistä niin kuin kaikki mitä ihminen voi tehdä ja kokea :) itsellä oli ehkä hankalinta sen aikaa ku tikit oli vielä kiinni, mutta jotenki sit ku sai tikit pois nii tuntu että nyt sitä ihan oikeesti pääs parantumaan :D ja älä turhaan stressaa asioista joita ei ole, esim sitä tulehdusta ☺️ kyllä keho kertoo jollain tapaa kun on jotain vialla ja usein sen aistii itsekin että tämä ei ole ehkä normaalia. Kuten sanoin niin anna vähän aikaa itsellesi ja kehollesi toipua, kyllä se siitä 💪

24.6.2019
Moiskan92
Moiskan92

Kiitos Moiskan92 vastauksestasi! Totta puhut, sektioleikkaus on loppujen lopuksi valtava leikkaus. Toipumisen kestosta olen kuullut myös laajasti erilaisia mielipiteitä, itseäni mietitytti lähinnä mahdolliset piilevät tulehdukset. Olet oikeassa kuitenkin siinä, että jo parantuminen aiheuttaa kipuja ja hermokudos saattaa oireilla/jäädä tunnottomaksi.

Hyvää paranemista myös sinne! :)

23.6.2019
Nunada
Nunada

Tulehdukset ym tulee kyllä esille sen ekan kuukauden aikana jos on tullakseen. Muistakaa naiset se että sektiosta parantuminen voi viedä vuosia, siinä mennää veitsen kanssa läpi aika monesta kerroksesta ja se arpikudos ei tosta noin vaan parane... Mulle lekuri sano että voi mennä jopa 2 vuotta. Kaveri ollu sektiossa 2.5 vuotta sitten ja vatsalihaksia jos yrittää tehdä niin haava on kipeä useamman päivän sen jälkeen. Sektio ei siis todellakaan ole mikään pieni leikkaus vaikka se nopea ja helppo onkin. Haavan ympärillä voi esiintyä tunnottomuutta mikä on täysin normaalia, kyllähän siinä hermotkin on sen veitsen alle joutunu. Voi olla että tuntoo palaa joku päivä mutta voi olla että ei koskaan. Jos lääkäri sanonu että haava on parantunut hyvin ja sulla ei ole kipuja jotka oikeesti vaikuttaa sun elämiseen niin anna vähä enemmän aikaa ku 1.5kk itsellesi parantua ;) terveisin, sektiosta nyt 6kk ja välillä haavan muistaa ja välillä siitä ei ole tietoakaan!

22.6.2019
Moiskan92
Moiskan92

Kiitos vastauksestasi :) Toivotaan että tutkivat ensi kerralla hyvin, ja haavasi paranee pian. Mukavaa uutta odotusta!
Minulla otettiin itse asiassa jo ihan ultra + viipalekuva (!), joten vakavien juttujen tulisi kyllä jo näkyä. Lääkäri tosin sanoi, että niissä ei tosin näkyisi sellainen ns. ihokerrosten välinen (vai kudosten?) tulehdus... huoh, mene ja tiedä. Kaiken lisäksi sektion jälkeen olen huomannut kummallista ja epämääräistä vatsakipua, joka on jatkunut aina vaan.

22.6.2019
Nunada
Nunada

Moikka! Mulla sektio tehty 4/2018 eli reilu vuosi sitten, nyt uudestaan raskaana. Mulla (oli) vähän samaa vaivaa, haava pitkään kipeä ja kosketusarka, siis useamman kuukauden. Neuvolassa ja lääkärissä siitä sanoin ja kuului kuulemma asiaan...koskaan sitä ei sen paremmin tutkittu. Haava on minulla edelleen mielestäni tosi punainen ja kosketusarka. Nyt kun uudestaan raskaana niin vaadin että tutkitaan koska kivut jatkuneet vuoden ajan, (ei siis mitään elämää haittaavaa kipua, mutta kuitenkin päivittäistä vihlontaa tai pieniä repäisyjä) mutta kaikki näytti olevan ok🙂

22.6.2019
taaperonäiti
taaperonäiti

Soita synnytyssairaalaan, kerro tilanne sinne ja sinuna kävisin siellä paikan päällä.

22.6.2019
PekkajaMatti
PekkajaMatti
Tapahtui virhe. Yritä myöhemmin uudelleen
Ladataan...