Kun jatkat tämän sivun käyttöä hyväksyt samalla evästeiden käytön. Voit lukea lisää tästä linkistä.

 

Salmiakki, lakritsi...sikiölle vaaraksi?

Hei, Odotan esikoistani ja olen syönyt muutamia kertoja enemmän kuin tuon 50g kerta-annoksena salmiakkia ja lakritsia..varmasti 100g mennyt kerralla..nyt olen kauhusta kankeana, olenko aiheuttanut sikiölleni jotakin vakavaa, pysyvää haittaa? Nyt on rv 15+6. Pelottaa!!

25.3.2019
Donsiela
Donsiela
17 weeks pregnant

Elintarviketurvallisuusviraston 12/2017 mukaan, lakritsi ja salmiakki sisältää glykyrritsiiniä, jonka turvallisesta käyttömäärästä ei ole tietoa. Äidille saattaa aiheuttaa korkeaa verenpainetta, turvotusta ja keskenmenovaaran ja on mahdollisesti yhteydessä lapsen kehityshäiriöihin. Pienet annokset eivät ole haitallisia. Itsellänikin on kauhea salmiakin himo ollut koko ajan. Kärsin myös matalasta verenpaineesta. Koitan vaan hillitä itseni, etten söisi paljoa. Alkuraskaudessa meni vahingossa just sellanen 50-100g pussi, mutta vain kertaluontoisena. Toivon etten ole aiheuttanut mitään lapselleni sillä, koska kehityshäiriöt voivat olla sellaisia, mitä ei näy ulospäin esim. Ultrassa ja voivat olla lieviä, jotka tulee ilmi vasta lapsen kasvaessa. En silti itse osaa, enkä halua panikoida asian kanssa. Löysin salmiakki jäätelöä, ja yksi annos sitä, ei ainakaan pitäisi haitata. Sillä sain kivasti tyydytettyä salmiakkihimoni. Minulla on kuitenkin enenemmän päiviä, jolloin en syö ollenkaan salmiakki tai lakua ja vältän sitä aina, kun vain pystyn. Toivottavasti et jää murehtimaan asiaa, kun sekään ei ole lapsesi kasvulle hyväksi :) Itsellöni rv 22+6, käyn useammin ultrassa kun kuuluun riskirihmyä odottajiin (diabetes ja 41v.ikä) ja tähän mennessä vauvalla on kaikki hyvin ja normaalisti ja on erittäin voimakas ja liikkuva. Ei myöskään viitteitä keskenmenon uhasta (lääkärintarkastuksessa tehtiin sisäinen tutkimus). Luotan, uskon ja rukoilen, että kaikki menee jatkossakin hyvin! Sitä toivon sinullekin

13.4.2019
MaJu77
MaJu77
24 weeks pregnant

Tämä kommentti on poistettu käyttäjän toimesta.

13.4.2019
MaJu77
MaJu77
24 weeks pregnant

Paniikissa ei kannata olla, mutta viimeisin vastaus on turhan optimistinen.
Kannattaa siis kiinnittää huomiota herkkujen, tässä lakun ja salmiakin määrän nauttimiseen.

29.3.2019
PekkajaMatti
PekkajaMatti

Ole huoleti. Itse söin kokonaisia salmiakki pusseja kerralla ja terve lapsi tuli. Itselläni kyllä todella todella alhainen verenpaine niin sen takia pystyin huoletta syömään. Eihän sitä muuten pitäis varoa mutta just se korkea verenpaine on vauvalle vaaraksi.

28.3.2019
Satusati
Satusati
1-month-old baby

Hei,

Kiitos Moisku ja PekkajaMatti. Aion nyt olla syömättä herkkuja niin palkon ja välttää salmiakkia ja muita "vältettäviä" ruoka-aineita. Onneksi minulla alhaisempi verenpaine yleensä. Vastauksenne helpotti oloani!

27.3.2019
Donsiela
Donsiela
17 weeks pregnant

Ne voi nostattaa verenpainetta mikä ei ole hyväksi mutta esim itsellä ei nouse noista määristä ja molemmissa raskauksissa syöny salmiakkia koska se vaan on niin hyvää. 2 tervettä tyttöä löytyy, en sano etteikö jollekin voisi olla haittaa mutta itsellä ei tosiaan hirveen helposti verenpaineeseen vaikuta 😊 neuvolasta voidaan jopa neuvoa syömään noita mikäli verenpaine on kovin alhainen joten

27.3.2019
Moiskan92
Moiskan92
4-month-old baby

Verenpainetta salmiakki ja lakritsi nostaa. Kannattaa varmaan koettaa pitää noiden herkkujen syöntimäärät pieninä tai kohtuullisina.
Onnea odotukseesi.

25.3.2019
PekkajaMatti
PekkajaMatti
Tapahtui virhe. Yritä myöhemmin uudelleen.
Ladataan...