Kun jatkat tämän sivun käyttöä hyväksyt samalla evästeiden käytön. Voit lukea lisää tästä linkistä.

 

Raskauden jälkeinen masennusko?

Heips, onkohan minulla raskauden jälkeinen masennus? Meillä on vähän reilu 2kk vanha ihana pieni poika. Kaikki on mennyt tosi hyvin, alussa oli ongelmia imetyksen kanssa, mutta sekin ongelma on ratkaistu kun lopetin imettämisen ja siirryttiin korvikkeeseen. Rakastan lastani enemmän kuin mitään, mutta silti en osaa iloita lapsesta enkä oikein mistään muustakaan. Herään monesti öisin ilman että poika herättää ja sitten on vaikea nukahtaa uudestaan, myös illalla sänkyyn mennessä on vaikea nukahtaa. Päivisin kun olen pojan kanssa kahdestaan saan yhtäkkiä ihme itkukohtauksia. Mielessä käy välillä todella kamalia ajatuksia, eikä asiaa auta se että puoliso valittaa etten saa päivisin mitään aikaiseksi. On kovan työn takana että selviän joka päivästä ja on todella kovan työn takana että saan vietyä poikaa ulos joka päivä. Yritin tänään varata itselleni lääkäri ja psykiatri aikaa mutta ne menee yli kuukauden päähän ja minut passitettiin päivystykseen mutten sinne lähtenyt istumaan. On todella huono äiti olo. En vaan jaksa tätä enää kauaa. Olen yrittänyt miehelleni puhua näistä asioista mutta jotenkin tuntuu ettei ota tarpeeksi tosissaan.

11.4.2018
Crissy94
Crissy94
2 years, 6-month-old toddler

Olin ja sain lääkkeet masennuksen hoitoon ja ahistuksen lieventämiseen rauhottavia.

18.4.2018
Crissy94
Crissy94

Olitko lääkärin vastaanotolla tänään?

18.4.2018
PekkajaMatti
PekkajaMatti

Nyt ei taas nää asiat yhtään kyllä parane... mulla alkaa voimat kohta loppumaan enkä jaksa enää. En oo viime yönä nukkunu melkeen yhtään ja tänään oon oikeestaan vaan itkeny, tässä taas tapahtunu kaikenlaista

18.4.2018
Crissy94
Crissy94

En ainakaan oo saanu sulta mitään? :o katoin roskapostit ja kaikki. Ei tullu äiti käymään, jouduin laittaa sille viestiä et parempi ettei tuu tänne koska mun mies ei oo valmis sopimaan asioita hänen kanssaan vielä. Tää tilanne todella hiertää myös tätä meijän parisuhdetta.

17.4.2018
Crissy94
Crissy94

Crissy, se sun ihan eka tuli ja laitoin paluupostiakin. Sen jälkeen ei ole tullut.

Hyvä juttu, että neuvolahoitaja oli kartalla ja hoiti sut heti lääkärille ❤️ Miten kävi, kävikö äitisi vauvaa katsomassa?

16.4.2018
misukka
misukka
3 years, 4-month-old toddler

Tänään oli neuvola ja se hoitaja siellä tieskin jo tästä mun tilanteesta. Täytin sen EPDS lomakkeen ja käytiin se läpi. Hoitaja ihmetteli kun ne oli sillon vaan passittanu mut päivystykseen eikä antanu mitään aikaa. Nyt hoitaja varas mulle keskiviikoks ajan neuvolalääkärille niin pääsen sinne juttelee.

16.4.2018
Crissy94
Crissy94

Jokaisella on oikeus sukulaisiaan tavata, ja pitää heihin yhteyttä riippumatta kolmannesta osapuolesta.

15.4.2018
PekkajaMatti
PekkajaMatti

Laitoin sulle Misukka sähköpostia. Onkohan tullu perille?

14.4.2018
Crissy94
Crissy94

Eipä tuohon kai kukaan pysty mitään päättämään.

Sun ukkosi aiheuttaa sulle ihan liikaa mielipahaa mutta ei äitisikään helpota tilannetta.

Ihan periaatteesta mun tekisi mieli kävellä ukostasi yli, josko sekin heräisi tajuamaan jotain.

Toisaalta, en kyllä pysty käsittämään ettei äitiäsi ole vauva kiinnostanut. Ja toi kommentti on tosi jäätävä. Tosin onhan munkin omani haukkunut mut viidesti raskauksista. Vain vikasta onnitteli ja mä mietinkin, et mikäs alieni sen on siepannut ja vaihtanut toiseksi ihmiseksi.

Mä toivon sulle voimia keskittyä nyt itseesi ja vauvaan. Sano molemmille osapuolille, että sua ei kiinnosta nyt heidän kinat vaan vain oma ja vauvan hyvinvointi. Ja nyt just sinä voit heidän molempien vuokseen todella huonosti.

14.4.2018
misukka
misukka
3 years, 4-month-old toddler

Nyt en tiiä enää mitä teen. Alan olla jo niin loppu ja tunnen itteni niin huonoks. En haluu joutuu valitsee mun äitin tai mun miehen välillä. Niillä nyt on vaan niin tulehtuneet välit. Äiti olis huomenna tulossa poikaa kattomaan, mutta mun mies ei ilahtunu ajatuksesta että mun äiti tulee tänne. Mä haluaisin kuitenkin että mun lapsella olis toinenkin mummo.

14.4.2018
Crissy94
Crissy94

Mulla on ottanu aika koville kun mun äitiä ei oo kauheesti kiinnostnu minä eikä hänen lapsenlapsensa joka on hänelle ensimmäinen. Sillon kun oltiin vielä sairaalassa ei mun äiti kertaakaan kyselly mun tai vauvan vointia. Sitten ku päästiin kotiin niin alle viikon päästä miehen vanhemmat ja mun isä kävi poikaa kattomassa, mut ei mun äiti ja ei ole vielä tänä päivänäkään käynyt. Mun mies sit hermostu äitille siitä kun ei sitä kiinnosta ja hän antoki äitille porttikiellon meille et jos rupeis vähän ajattelemaan. Eilen juttelin äitin kans puhelimessa ja jouduin todenteolla pidättelee itkua kun äiti vaan totes ettei hän rupee tappelee mun miehen kans et vauvoja näkee joka päivä et häntä ei kiinnosta.

14.4.2018
Crissy94
Crissy94

Just tsekkasin, ertä olisi pitänyt vauvan 6-8 viikon iässä tehdä se mielialakysely sulle.

Ihme, ettei ne varanneet aikaa sinne psykiatriselle sairaanhoitajalle suoraan. Ehkä kannattaa vaikka tänään soittaa uudestaan ja pyytää se aika. Onko psykiatriselle sairaanhoitajalle päivystysaikaa? Täällä meillä on muistaakseni joka keskiviikko tunnin. Sama aika kun on puhelintunti. Mä kerran kävin päivystysajalla juttelemassa kun tuntui, että pakko päästä purkee sen hetkistä fiilistä. Liittyi silloin raskauteen ja menetyksen pelkoon kun taustalla 2 km pitkillä viikoilla ja oli just pahimmat hetket menossa.

Jospa sulle nyt annettaisiin se EPDS-lomake täytettäväksi niin tulisi luonnollisesti fiilisten kartoitusta läpi. Mä itse tiedän, miten vaikeata on kertoa esim. neuvolassa rehellisesti jos on vaikeaa.

Mulla ainakin se paha olo oli just kotona ja helpottui heti kun joutui lähtemään liikkeelle ja löytyi aikuiskontaktia. Joten neuvolassa se paha olo unohtui ja tuli vastattua aina "Ihan ok" kun kysyttiin miten menee.

Sit maailma romahti taas kun kotiin pääsi.

13.4.2018
misukka
misukka
3 years, 4-month-old toddler

Ei tosiaan oo tehty mitään mielialatestiä missään kohtaa :o psykiatriselle sairaanhoitajalle olis vasta päässy ens kuun puolessa välissä, eikä mulle edes varattu sinne sitä aikaa ja en ite tajunnu edes pyytääkään. Ajattelin että maanantaina kun meillä on neuvola aika voisin yrittää siellä puhua, en kyllä oo varma pystynkö hänellekään puhua asioista kaunistelematta.

12.4.2018
Crissy94
Crissy94

Kuulostaa vahvasti synnytyksen jälkeiseltä masennukselta. Ihan ekaksi suosittelen olemaan yhteydessä neuvolaan, hoitaja osaa kyllä kertoa mistä saa apuja. Tosi hyvä, että soitit jo psykplogista apua. Kai otit ajan, vaikka meneekin kuukauden päähän.

Jos miehesi ei tajua, eikä ota todesta, voisi hälle vaikka näyttää faktatietoa.
http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00505
Tuossa yksi terveyskirjaston juttu aiheesta.

Ja tässä THLn
https://thl.fi/fi/web/lapset-nuoret-ja-perheet/peruspalvelut/aitiys_ja_lastenneuvola/synnytyksen-jalkeinen-masennus

Minusta olisi todella tärkeää kertoa rehellisesti nyt ekana miehelle, millaisia tunteita sulla on. Josko se havahtuisi.

Mä niin muistan omat fiilikseni esikon syntymän jälkeen.. Kun ei sietänyt sitä jatkuvaa itkua yhtään ja teki mieli heittää koko muksu parvekkeelta alas. Onneksi se jäi vain ajatuksen tasolle, mutta olin siis tosi pahassa jamassa. Esikko täytti just 12 ja muksuja tätä nykyä 4. Joka kerralla masennus on hivuttautunut jossain vaiheessa riesaksi, mutta joka kerta niistä on noustu.

Lopulta homma alkoi purkautua kun lopulta uskalsin ensin soittaa neuvolahoitajalle ja omalle äidilleni. Se kaikki pääsi purkautumaan ja lopulta alkoi helpottaa.
Puhuminen auttaa.

Jos koet, että pystyt kirjoittamaan tuntojasi tänne tai vaikka privasti sähköpostiin, niin anna tulla vain.

Mulle voit laittaa meiliä misukkamama@hotmail.fi jos haluat.

Hienosti sä tsemppaat kun käyt ulkona joka päivä pojan kanssa. Hienoa, ettet jää neljän seinän sisälle. Etkä ole lainkaan huono äiti kun haet itsellesi ja siten koko perheellesi apua.

12.4.2018
misukka
misukka
3 years, 4-month-old toddler

Hei!
"Pelkkä" tavallisessa päivystyksessä istuminen monta tuntia, mahdollisesti, ettei edes saa henkistä tai muuta apua ja tukea, ei ole riittävästi.

Teilläpäin ei ilmeisesti saa nopeita aikoja (psykiatriselle) sairaanhoitajalle?

Nykyään tehdään tuoreen äidin mielialatesti ihan neuvolasssa, mahdollisesti sinäkin olet sen jo tehnyt?

Voimia tilanteen selvittelyyn. Jos sinulla on luottamuksellinen suhde omaan terveydenhoitajaasi, voisit ensin jutella hänen kianssaan.

11.4.2018
PekkajaMatti
PekkajaMatti
Tapahtui virhe. Yritä myöhemmin uudelleen.
Ladataan...