Kun jatkat tämän sivun käyttöä hyväksyt samalla evästeiden käytön. Voit lukea lisää tästä linkistä.

 

Imetyksestä ja neuvonnasta

Heippa arvon libbemammat. Tuli tuosta pienestä korvikekeskustelun alusta mieleeni, että kuinka paljon te olette saaneet imetysohjausta synnärillä ja neuvolassa? Ootteko kokeneet sen riittäväksi, vai olisitteko tarvinneet lisätukea? Opiskelen ite tällä hetkellä terveydenhoitajaksi ja mua rupesi kiinnostamaan, että vaikka imetyksen tukemisesta kovasti puhutaan ja siihen kannustetaan, niin onko sitä kuitenkaan tarpeeksi?

12.10.2017
Sam81
Sam81

Sairaalassa on katsottu imuote ja meillä kaikilla muksuilla ote ollut "ihan ok" mutta hieman liian ylhäällä. Homma kuitenkin sujunut hyvin, niin en ole stressannut pienestä virheasennosta.

Keväällä yritti saada siirrettyä vauvaa alemmaksi mutten tainnut olla kovin vastaanottavainen kun kolme edellistä mennyt samalla kaavalla. Tuntui se asento ihan luonnottomalta käsissä. Imetystyyny olisi pitänyt olla, että pystyisi siinä asennossa pitämään.

Neuvolassa lähinnä kysyy, miten imetys sujuu. Ei ole koskaan tarkistettu imuotetta.

En siis ole kaivannut lisäapuja. Vikan kahden aikana olen kyllä huomannut, että imetyksen tukeminen erityisesti sairaalassa (Lohja) on noussut esiin. Yksi tuttu kätilö itseasiassa toimii nimenomaan imetyksen tukena.

12.10.2017
misukka
misukka
3 years, 2-month-old toddler

Mä en muista saaneeni ohjausta kauheesti.. Sairaalassa kyllä katsoivat imuotteen (en muista kysyinkö itse että voisiko varmistaa että on oikein) mutta meillä siis kaikki lähteny hyvin syömään alusta asti niin ei ole ollu tarvetta.. Esikoisella ei syntymä painokaan tippunut kuin 35grammaa ja siitä lähti reippaasti nousuun ja korviketta ei siis ollu saanu yhtään eli se jo puhui sen puolesta ettei tarvittu ohjausta vaan vauva sai hyvin rinnasta maitoo..
Ainoo mikä mulla jäi mieleen ja ärsyttää vähän vieläkin että kun esikoinen syntyi ja oli rinnalla ekaa kertaa ja ei heti ekalla sekunnilla tarttunut rinnasta kiinni, niin kätilö totes että "tarvii varmaan rintakumin, käyn kohta hakemassa, kun oon kirjannut eka koneelle" eikä siis edes koittanu auttaa poikaa rinnalle, vaan totes suoraan että tarvii rintakumia.
Mä olin onneks ollu harjoittelussa vastasyntyneiden osastolla ja siellä paljon nähnyt imetyksen ohjausta ja itsekin auttanut lasta rinnalle, niin tiesin teoriassa miten toimia ja sain pojan itse rinnalle helposti. Kätilö sitten tuli toteamaan, että 'jaaha, se sitten onnistuikin ilman rintakumia" ja käski vielä pyytää sitä osastolla jos tuntuu siltä. No ei tarvittu eikä olla tarvittu seuraavillakaan, mutta jotenkin ärsytti että kätilö ei edes koittanu auttaa ilman kumia vaikka mulla ei oo edes mitkään litteät rinnanpäät. Eli jos mulla ei ois ollu opiskelujen kautta kokemusta niin luultavasti olis menty turhaan rintakumilla.

12.10.2017
Vipe
Vipe
3 years, 7-month-old toddler

Silloin, kun vauvan kanssa tultiin kotiin ja neuvolasta tultiin käymään meillä. Kerroin imetys ongelmastani ( lapsi ei suostunut imemään tissiä, oli kovin laiskaa tyyppiä). Niin terveydenhoitaja heti sanoi, että pystyy perusasioita kertomaan ja opastamaan, mutta meidän kaupungilla on perhetyöntekijä, joka on vielä enemmän perehtynyt imetykseen ja sen opastamiseen (käynyt jotain lisäkoulutuksia siihen), joten hän varasi minulle ajan hänelle, joka sitten tuli kotiin opastamaan otteiden kanssa ja näyttämään eri imetysasentoja joita voi kokeilla. Sairaalassa ollessa yrittivät kovasti opastaa, mutta sieltä en saanut oikein mitään itselleni toisin kuin siltä perhetyöntekijältä :)

12.10.2017
OutiMi
OutiMi
3 years, 1-month-old toddler

Omassa vastauksessani tuli hieman toistoa, mutta en alkanut poistelemaankaan tekstistä lauseita.

12.10.2017
PekkajaMatti
PekkajaMatti

Aika vähäistä (mun kokemuksen mukaan) imetysohjaus on ainakin neuvolassa.
Jomman kumman pojan (2 vanhinta 3 lapsesta) kohdalla, olisiko juuri ollut esikoinen, yli 17 vuotta sitten, sain sairaalassa ohjeita imetykseen.

Mun äiti on ollut alalla, joten hänen toimestaan jo esikoisemme kohdalla imetys lähti hyvin käyntiin.
Muistan kyllä esikoisen kohdalla, syntyi noin tunnin puolen yön jälkeen, niin hän oli aamuun asti kansliassa, eikä suinkaan vauvasängyssä mun vieressä, joten ei mennyt "ihan putkeen".
Enkä tajunnut vaatia, että poika olisi alusta asti ollut minun vieressä. Enkä ollut edes väsynyt, enkä nukkunut hetikään aamun tuntien aikana synnytyksen jälkeen.

7 vuotta esikoisen jälkeen syntyi keskimmäinen, hieman ennen "vauvan aamua". Tällä kertaa osasin pitää pojan alusta asti vieressäni.

Siitä 7 vuoden päästä syntyi tyttö päivällä, muistan kun menin mieheni ja vauvamme kanssa osastolle syömään, päivällinen se siihen vuorokauden aikaan oli, ja taas vauva oli "alusta asti mukana". Tytön syntymästä on 4 vuotta ensi viikolla.

Neuvolan vinkit imettämiseen (oman kokemukseni pohjalta) ovat hyvin vähäiset.

Puuttumatta alkuperäiseen ketjuun, johon viittaat, tuntuu äkkiseltään, ettei sen ketjun aloittaja ole saanut ilmeisesti juuri mi.tään neuvoja imettämiseen. Mistään.

12.10.2017
PekkajaMatti
PekkajaMatti
Tapahtui virhe. Yritä myöhemmin uudelleen.
Ladataan...