Vaikea päätös
edessä,pitäisi huomenna antaa opettajalle vastaus. Elikkä pojallani on oppimisvaikeuksia matikassa laskeminen on vaikeaa,lukeminen hidasta,parempaan suuntaan menossa ja kirjoittaminen vaikeaa jää kirjaimia puuttumaan. Poika on käynyt koulupsykologin testeissä jossa saatiin hieman selvyyttä asiaan,mutta esim luki- tai keskittymishäiriötä ei ole. Sain hänelle myös neurologiseen kuntoutukseen aikoja. MUTTA nyt minun olisi huomiseen mennessä päätettävä,että jätänkö pojan kertaamaan toisen luokan vai päästänkö hänet 3-luokalle. Läksyjen kanssa on aika taistelua kotona ja poika ei muutenkaan ole yhtään innostunut koulunkäynnistä. Kiusaamistakin on ollut ja poikani pelkää että kiusaaaminen lisääntyy jos ei siirry 3-luokalle. Itse olen kahdenvaiheilla asiassa koska opettaja ja erityisopettaja sanoivat, että poika voisi jotenkuten selviytyä kolmannella luokalla mutta pelkäävät että hän tuskastuu ja oppimiskuorma kasvaa entisestään. 10 oppilasta pojastani ei koskaan tule eikä se minua haitttaa. Onko täällä ketään jolla olisi ollut vastaavanlainen tilanne? mitä päätitte tehdä ja miksi?

Vastaa
Listaa uusin ensin
Mitä tukimuotoja lapsella on koulussa? Onko luokassa esim. avustajaa tai onko erityisopettaja osallistunut pedagogiseen arviointiin? Tukea on.olemassa kolmenasteista. Voisin kuvitella että teillä se tehostettu tuki voisi olla tarpeen, tässä linkki aiheeseen: http://www.oph.fi/koulutus_ja_tutkinnot/perusopetus/oppimisen_ja_koulunkaynnin_tuki
Meillä on kaksi isointa tuplannut. Esikoisella oli monimutkaiset kuviot, se tuplasi eskarin ja ekaluokan ja kesken tokaluokan syyslukukauden siirtyi kolmoselle. Toinen lapsi tuplasi vastikään kakkosen. Koettiin että ratkaisu oli meillä oikea, paljon kypsymistä tapahtui vioden aikana. Poika jaksaa paljon paremmin tehdä ja taidot on kehittynyt. Meillä lapset kuuluu erityisen tuen piiriin ja se on hyvä juttu. Silloin laki velvoittaa kouluja joihinkin asioihin. Kiusaamista ei ole ilmennyt. Poika pelaa jääkiekkoo ja eihän ne reeneissä ees puhu kouluasioista, ne unohtuu kun koulun ovet menee takana kiinni 😄

Meillä tyttö kävi toimintaterapiassa 5vnä kun hänellä todettiin lieviä hahmotusvaikeuksia. Silloin todettiin, että arjessa ei pahemmin huomaa mutta etenkin matikan opiskelu voi olla haasteellista.
Hän on nyt kolmannella ja "kasin oppilas", mutta se ei tule ilman lisätyötä. Nyt esim matikan harjoituskokeesta tuli 9/26, toi sen itkien kotiin ja selkeästi näki ettei vain ollut hiffannut mittayksiköiden suhteita.
Käytiin niitä läpi konkreettisin esimerkein ja jankkaamalla niin meni perille ja samalla itseluottamus kasvoi niin että tänään tuli iloisena koulusta että ihan helppo koe.
Moni muukin asia ollut samalla tavalla esim geometrian muodot jne. Osaa kyllä laskea lukuja yhteen, mutta sanalliset on haasteellisia.
Ne vaatii siis vain extra harjoittelua kotona, jotta palat loksahtaa kohdilleen aivoissa. Ei se ilman itkua ja kitinää tule, mutta ollaan sovittu että tunti extra harjoittelua ja sit saa x tuntia vapaa-aikaa.
Lukemisessa sama juttu. Suomenkielessä ei kuule eroa tuplavokaaleissa tai konsonanteissa joten ne on haasteellisia, samoin lukiessa pitkät sanat. Siihenkään auta muu kuin ylimääräinen harjoittelu.
Heillä ei tule läksyä pääsääntöisesti kuin joka toinen pv ja silloinkin ne on 30min tehty jos ymmärtää mistä kyse. Joten lisäharjoittelu ei mitenkään erityisesti kuormita ja toisaalta jos nyt panostaa perusteisiin niin kaikki jatko-oppiminen on helpompaa.
Vaatii tietysti vanhemmilta osallistumista ja aikaa.

kiitos vastauksestasi. Olemme yhdessä koulun kanssa paljon keskustelleet juurikin tuosta asiasta,että tulee englanti uutena kielenä opittavaksi. Pojan oppimissuunnitelmaa tientenkin on muokattu hänen tarpeidensa mukaisesti nyt 2-luokalla. Jokseenkin on aina tuntunut ettei opettajan opettaminen ja oppilaan oppiminen ole kohdanneet. opettaja on "vanhalla iällä"opiskellut opettajaksi. Enkä missään nimessä halua että koulunkäynnistä tullee taakka pojalle ja hän ylikuormittuu liiaksi ja "heittää hanskat naulaan". Tuntuu vaan jotenkin rangaistukselta tuo että hän kertaisi kakkosluokan vaikkakin olen enemmän nyt sen kannalla että kertaaminen olisi hänelle parempi vaihtoehto. Hän saisi vahvemman pohjan sitten kolmannelle luokalle mennessään.

Nostan tätä samalla, ja vastaan.
3. luokalla lukuaineita ja ylipäätään luettavaa tulee enemmän kuin alkuopetuksessa. Lisäksi opiskeluun tulee myös vieras kieli, joten äidinkielen sujuvuus olisi tärkeää.
Tietysti opiskelun mukautettavuus hänen taitotasoaan vastaavaksi auttaa lasta.
Lapsen etu saattaisi kuitenkin olla toisen luokan keraaminen. Jotenkuten selviäminen ei palvele lapsen motivaatiota ja oppimista jatkossa.
