Kolmas lapsi pienellä ikäerolla

Mielenkiinnolla haluaisin kuulla kokemuksia siitä, miten elämä on muuttunut kolmannen lapsen jälkeen! Ja eritoten juuri pieni ikäero lasten välillä? Muuttuiko mikään verrattuna esim toiseen lapseen? Arjen ja käytännön muutokset? Miten oma jaksaminen? Muut perheen sisarukset? Itsellä siis kolmas lapsi tulossa kesän lopussa. 2 aiempaa on melko pienellä ikäerolla ja tälle ja tokalle tulisi vielä pienempi ikäero. Lähinnä oma jaksaminen huolestuttaa - tukiverkkoa ei ole lähellä. Siksi nimenomaan haluaisin kuulla ajatuksia muilta vanhemmilta, joilla kolme lasta pienellä ikäerolla.

2.4.2017
dansgu
dansgu

meilläkin oli aikoinaan kolmosen synnytyessä 3 alle 3v. Ja nelosen syntyessä esikko 4v. en kokenut mitenkään hirveän rankaksi. Ihanaa oli ja kaipaan niitä aikoja. :) Paljon rankempaa on nyt vauva arki vitosen kanssa, kun tämä nelikko on vanhempi (7, 6, 5 ja 3v). kaikilla vähän jotain uhmaa ja vauhtia niin vietävästi.

10.4.2017
Narmar
Narmar

Itse kans odotan kolmatta, lokakuussa laskettu aika, ja hetken meilläkin on sitten kolme alle 3v lasta :) tottakai hieman jännittää kuinka tullaan pärjäämään, varsinkin kun nyt oon ollut välillä aika kiukkunen ja väsynyt tän raskauden takia ':D nyt onneksi jo parempaan päin.. ja meillä se hyvä et ois tarkoitus muuttaa lähemmäs mun vanhempia, mielellään ennen kuin vauva syntyy, niin on sit sitä tukiverkostoa lähempänä.
Mut uskon kyllä et kaikki tulee menemään hyvin, tottakai välillä voi tulla heikkoja hetkiä mut eiköhän niistäkin selviä! Tykkään kyllä kans et lapset on pienillä ikäeroilla, uskon et tulee läheisemmät leikkikaverit sitten kun vähän kasvaa :) ja joku äiti joskus sanoi, että silloin kun oli yksi lapsi, ei kerennyt tekemään muuta kuin hoitamaan sitä lasta, mut sitten kun oli viis lasta niin sai jo lehdenkin lukea rauhassa :D on sen kyllä itsekin huomannut et kun oli yksi lapsi niin sitä sai viihdyttää enemmän, nyt noi kaks vaikka pieniä onkin, niin osaa (välillä) leikkiä niinkin että itse saa vain olla. Ja tuntuu että toinen lapsi ollut myös kehityksessä nopeampi, kun on voinut ekasta ottaa mallia, joten eiköhän sitten kun vauva syntyy niin oo muutenkin nää kasvanut ja kehittynyt helpommiksi :)

5.4.2017
RosaMK
RosaMK
1 year, 7-month-old toddler

Kiitos jo vastanneille! Neuvolan kautta olen jo asiasta keskustellut ja ne pyörät on jo ns pyörimässä. Mutta ehkäpä tämä uuden vauvan tulo käy sitten helpommin tai yhtälailla mitä kakkosen kanssa :) Vertaistukea lähinnä vailla kun ylsikään ystäväpiiristä ei ole kolmen lapsen äiti :D

4.4.2017
dansgu
dansgu

Meillä on kolme alle kolmevuotiasta tällä hetkellä 😊 jokaisella vielä vaipatkin käytössä. Hieman tuli esikoiselle taantumaa kun pikkuveli tuli taloon. Kesällä ajateltiin ottaa uusiksi vaipattomuutta kun vauva ei ole enää uus juttu ja isommat haluavat samanlaisen "vauva-kohtelun "😊 Mitenkä meidän arki muuttui, noh.. en sanoisi että se mitenkään muuttui. Yksi vaippapöksy lisää ja yksi suu lisää ruokittavana 😂 Meillä on ainakin lähteny homma rullaamaan alusta asti tosi hyvin. Vauvan myötä meille on tullut jopa normaali arkirytmi mikä meiltä puuttui. Mikä on ihan älyttömän hyvä! Meillä siis nykyään lapset menee "oikeaan" aikaan nukkumaan ja herätään aamulla aikaisin. Tokihan sitä saa olla välillä silmät selässäkin kun ovat vielä pieniä ja vauvan kanssa touhuavat. Mutta niin sitä on saanut olla jo ennen kolmatta ne silmät selässä 😂 Mustasukkaisuutta ei ole vielä ollut, onneksi. Kovin ovat halukkaita hoitamaan vauvaa ja joka ikinen vaipan vaihto on molemmat siskot katsomassa. Heillä on vuorot kumpi saa olla korekejakkaralla jotta näkee paremmin vauvan. Ulkoilut ja kulkemiset on myös sujuneet samoin kun ennen. Haba kasvaa kun saa kantaa kaukalon lisäksi kiukuttelevia naperoita. Ihanasti pukkaa päälle uhmat meidän tyttöille joten voin sanoa että haastetta löytyy. Ajattelen tämän kuitenkin väliaikaisena haasteena 😉 Kuitenkin se on niin lyhyt aika kun lapset ovat pieniä. Oon aina halunnutkin että lapset ovat pienellä ikäerolla, kyllä niistä on niin paljon toisillensa seuraa 💛 Paljon vauva toki vie äidin aikaa isommilta, mutta isi on sitten se joka touhuaa heidän kanssa. Meillä kuitenkin tytöt auttavat kun huomaavat että olen aikeissa syöttää vauvaa. Kysyvät tarviiko tuoda tyynyä jne 😊 Äidin pikkuiset apulaiset 😊 Aamut alkaa täälläkin että isommat tulevat meidän huoneeseen ja kuuluu huomenta vauva, huomenta äiti! Isi tosiaan on meillä se joka menee tyttöjen viereen yöllä jos on tarve. Alkuun kun vauva syntyi niin isi nukutti/nukkui tyttöjen vieressä 😊 Nyttemmin ei ole enää isin tarvinnu mennä heidän viereen. Tulivat siis yöllä meidän väliin hyvin usein ennen vauvaa, nykyään se ei ole mahdollista. Tsemppiä kovasti, raskasta varmasti on ja tulee olemaan jossakin välissä. Mutta kyllä minä ainakin uskon että se on sen arvoista ja onkin ♡

3.4.2017
manna_87
manna_87
1 year, 11-month-old toddler

Esikoisella ja tokalla on alle 2v ikäero ja nyt tälle ja tokalle tulisi vielä pienempi. Koen, että tällainen alle 2v on melko pieni ikäero.
Ymmärrän, että kolmas lapsi ei sinällään tuo muutosta jos esikoinen ja toinen ovat jo isompia (yli 4v) mutta entä niissä perheissä, joissa on esim kolme alle 4v? Anyone?

3.4.2017
dansgu
dansgu

Niin ja arki meillä ei muuttunut oikeastaan mitenkään muuten kuin että mun piti muistaa vaan ottaa vauva mukaan 😂 Meillä siis isä ei pitänyt isyyslomaa lapsen synnyttyä heti (piti sen vasta tässä ihan hetki sitten) vaan me jatkettiin heti normiarkea.. Isoin kävi omassa kerhossa ja yhdessä kävimme perhekerhossa jne. Vauva vaan kulki mukana ja sopeutui rytmiin. Se ehkä auttoi myös siihen ettei isompia lapsia hetkauttanut vauvan tulo,kun ei jääty neljän seinän sisään vauva kuplaan.. Ja näin pysyi itsekin virkeänä kun sai raitista ilmaa ja aikuista juttu seuraa..

3.4.2017
Vipe
Vipe

Minkälainen ikäero teillä sitten tulisi lapsille? Mä en tiedä mikä on pieni ikäero.. Meillä ei siis mikään hirveän pieni ikäero ole lapsilla mutten koe että olisi suurikaan joten ehkä kerron oman kokemukseni.. Meillä siis kolme lasta, 2poikaa ja 1 tyttö,pojilla ikäeroa 2v4kk ja sitten tytöllä on nuorempaan poikaan eroa 2v3päivää.. Musta kolmas lapsi ei ollu sen kummoisempi muutos kuin toinenkaan.. Varmasti riippuu myös lasten luonteistakin, mutta meille siunaantui oikein yli helppo vauva joka viihtyy itsekseen ja jaksaa odottaa vuoroaan.. Nukkuu yöt ja tosi pitkälle nukkui myös päivät.. Pojat pitää seuraa toisilleen joten he eivät koko ajan vaadi äidin huomiota ja tosiaan helpon vauvan myötä on heillekin ollut aikaa.. Jos pojat tappelisivat koko ajan ja tyttö olisi joku koliikki vauva, niin voisin olla erimieltä,mutta tällei millaisia lapsia meillä tällä hetkellä on niin en koe raskaaksi. Meillä on tukiverkkoa lähellä mutta aika vähän sitä joutuu käyttää.. Ja se mitä käytetään niin senkin pystyis sumplimaan niin ettei tarvitsisi..

Pakko tosin sanoa että mä siis olen perhepäivähoitaja ja ennen kolmatta lasta mun ryhmään kuului 5lasta,joista 3 oli alle 2 vuotiaita (alkuun kaikki ei ollu edes 1v) ja kolmas oli siinä 3-4 vuotias ja iltapäivisin tässä oli sitten vielä koululainen.. Tytön odotusaikana kärsin tosi rajusta pahoinvoinnista,mies oli töiden takia viikot pois ja tosiaan lapsista kolme oli vaippa ikäisiä,niin jotenkin tuon jälkeen tämä kolme lasta 2 vuoden ikäeroilla ilman raskauspahoinvointia tuntuu jotenkin lepolomalta, että en tiedä onko mun kokemus sinänsäkään vertailukelpoinen 😂

Mutta siis kaiken kaikkiaan olen sitä mieltä että kolmas menee siinä sivussa ja niinkuin Riu taisi sanoa että isommat lapset on jo valmiiksi oppinut jakamaan äidin.. Rankkoja väsymyksen hetkiä varmaan saattaa tulla,mutta niitä taitaa tulla ihan lapsiluvusta riippumatta..

3.4.2017
Vipe
Vipe

Meijän lapset ei oo tullut pienellä ikäerolla, mutta kuitenkin neljä kappaletta yhteensä. Sanoisin että se kolmas lapsi solahti perheen arkeen edellisiä helpommin, aika paljonkin. Ite on äitinä paljon rennompi eikä stressaile turhia, sisarukset on jo oppinut jakamaan huomion ja homma sujuu vähän jo automaattisesti. Joten omat kokemukset on.ollut hyvät 😊

3.4.2017
riu
riu
Tapahtui virhe. Yritä myöhemmin uudelleen.
Ladataan...