Kun jatkat tämän sivun käyttöä hyväksyt samalla evästeiden käytön. Voit lukea lisää tästä linkistä.

 

Vauvan pituuden kehitys

Hei pahoittelen otsikko on ehkä väärin sanoitettu ! Onko kellään muulla ollut esim neuvolassa ongelmana lapsen pituuden kanssa että lapsi olisi liian pitkä!! Neuvola tädit jankuttavat koko ajan samaa mutta kun lääkäriltä kysyy niin lääkäri pyörittää silmiä ja sanoo että kaikki on oikein hyvin! Neuvolassa pompotetaan vähät väliä taas väli mittauksiin ! En ymmärrä enkä oikein kehtaa väittää vastaan kun sittenhän olen huono äiti! Poika on tällä hetkellä 1-vuoden ikäinen ja pituutta 83cm , mielestäni ihan ok! Enkä itse muista lähihoitajakoulusta (lapsiin /nuoriin) erikoistunut että meille on sanottu lapsen kasvaneen oppikirjan mukaan!! Eikö jokainen kehity ajallaan! Ja olen myös kuullut että joillekkin annetaan hormooni piikkejä lapsen pituuden estämiseksi ? Kai on oikeus kieltäytyä ?

16.2.2017
Mertsu4
Mertsu4

Ja hyvähän sitä on seurata, hurjan pituuskasvun vuoksi esikoisellamme on selkärangassa notko lapaluiden hieman alapuolella. Sen kehittymistä seurataan mutta toistaiseksi näyttää hyvältä vaikka harmittava juttu sinänsä onkin.

Itse mietiin etenkin tytön kohdalla menkkojen alkamista että esim joku 8vuotias olisi siihen vielä aivan liian pieni ja joutuisi ehkä kokemaan itsensä erilaiseksi kuin muut ikäisensä. Jos merkkejä murrosiästä olisi alkanut ilmestymään niin olisin varmasti suostunut hormoonipiikkeihin mutta päätin että ns turhaan en niitä hae. Jos tulee pitkä niin sitten tulee. Toki mielessäni vähän laitoin jarruja että jos tyttärestäni olisi vaarana tulla vaikka joku 190cm niin sittenkin olisin hakenut siihen hidastetta mutta mielessämme vedettiin raja siihen suunnilleen 180=)
Suosittelen paljon liikuntaa ja etenkin lihasvoimaa vaativaa liikuntaa lapsellenne, jotta saa lihaksia kasvun tueksi ja että kömpelyys poistuisi. Monet tuntemani pitkät lapset, myös omani, ovat aika ajoin kömpelöitä ja kankeitakin koska pituuskasvu tulee usein ryppäissä ja nopeasti kasvanut varsi vaatii jatkuvasti "uusia liikeratoja" ja totuttelua. Mutta itse pitäisin terkkarin huolta vouhottamisena. Esikoinen harrastaa lentopalloa ja telinevoimistelua. ja tosikko lasten jumppakerhoa ja hiihtoa ja luisteluakin ja kesäisin pyöräilevät ja uivat paljon.

Minusta pitkät ihmiset ovat hienoja, mutta äitinä eniten harmittaa se että lapsiani usein luullaan vanhemmiksi kuin ovatkaan, kuten eskarissa olevaa poikaa 10 vuotiaaksi. Myös esim liikenteessä tämä on eräänlainen huoli. koska eskarilainen voi käyttäytyä vielä hieman holtittomasti/arvaamattomasti ja muut kanssa ihmiset voivat luoklitella hänet isommaksi kuin onkaan. Tämä äiti ainakin näkee siinä vaaratilanteen. Ja esim vaatteiden ostamisessa poden usein surua siitä että lapseni on niin iso kun pienten lasten puolelta löytyisi mieleisiä vaatteita mutta ei kokoja...Ja isojen lasten puoli hyvin usein on "synkkää" ja vähän tylsää ja paljon nahkaa/niittejä esim.

23.2.2017
myrmeli
myrmeli

Meillä on pitkät lapset 1. oli 52 syntyessään, yksi vuotiaana 78, 2. 54.5cm ja yksi vuotiaana 82 ja kolmas oli 54 ja yksi vuotiaana 78. Keskimmäinen on poika. Isukki on 183 ja minä 173cm. Ainoastaan esikon kasvuun "puututtiin" eskarissa ja ykkösellä koska vaarana oli murrosiän liian aikainen alkaminen. Jonkinlaisia varotoimenpiteitä tehtiin ajatuksen tasolla terkkarin kanssa mutta oikeisiin toimepiteisiin ei ole vieläkään tarvinnut ruveta. Esikko tyttö on nyt kymmenen ja vuoden päivät käyttäny dödöä ja ovien paukkumista yms lukuunottamatta ei murrosiän merkkejä ole vielä nähkyvillä joten uskoisin homman menevän ihan omalla painollaan. Pidin siitä että terkkari valmisteli meidät vanhemmat että mitä kaikkea olisi voinut tapahtua. Mutta pituutta ei kumminkaan mittailtu kuin vähän vajaa vuoden välein ja se näytti vähän hilliintyneen, eli vuodessa ei tullut enää n10 senttiä vaan vain noin 8. Keskimmäinen menee +2.5 käyrällä mutta siitä on todettu vaan että tälläkin on pitkät geenit ja iso mies tulee (kasvuennuste 2m). Myös molempien suvuista löytyy miehiä jotka ovat tuon 2m. Nuorimmaisemme tytöntyllerö on meidän pienin ja kasvanut tähän asti toisella lailla, maltillisemmin. Nyt tosin viimeisen puoli vuotta on vain kasvanut. Saas nähdä ottaako sisaruksensa kiinni.

23.2.2017
myrmeli
myrmeli

Maitolapsi kirjoittaa osittain ristiriitaisesti.
Siinä olen samaa mieltä että parempi neuvolassa henkilökunnan olla huolestunut kuin huolta vailla, vaikka huolestuminen kuinka kenkuttaisi asiakasta.
Meidän 3 lasta kävi säännöllisesti painokontrolleissa kuukauden välein pikkulapsiaikana. Minusta oli hyvä käydä kontrolleissa tiheästi. Ei ollut mitään holhoamista.
Keskimmäisellä kasvukontrolliseula hälytti jatkuvasti. Sitten käytiin kuukauden välein neuvolassa. Häntä tutkittiin eteenkinpäin, enkä kokenut sitä huonona vaan lapsesta huolehtimisena.

22.2.2017
PekkajaMatti
PekkajaMatti

Sairaanhoitaja ei saa kävellä lääkärin yli.Eli jos pyydät päästä lääkärin juttusille tai konsultaatiota lääkäriltä niin neuvolatädin on myös tehtävä niin.Kyseessä on virkarike ja suosittelen vaihtamaan hoitajaa tai tekemään kantelun.Ihminen se on äitikin ja lasta kohtaan osoittautunut huoli ei aina ole aiheeton.Niinkuin kaverini totesi että parempi olla ylihuolestunut kuin ei huolestunut ollenkaan.

22.2.2017
Maitolapsi
Maitolapsi
11-month-old baby

No onhan siun poju aika pitkä 😊 Mutta ei mikään.liian pitkä hormonihirviö! Hoitajan asenne on kyllä tosi nuiva, lapsi kasvaa tasaisesta omalla käyrällään, lääkäri on tyytyväinen ja ennenkaikkea lapsi on tyytyväinen. Saisitko tosiaan vaihdettua hoitajaa? Neuvola on kuitenkin tärkeä paikka etenkin esikoisen kohdalla, sieltä kun toivot saavasi apua ja tukea.

17.2.2017
riu
riu

Normi kokonen lapsi. Mulla melkein saman kokonen poika.
Terkka ei taija tietää itekkään mitä touhuu.
Oisin jo vaihtanu toisen terkan.
Tsemppii.

16.2.2017
nikke1
nikke1

No eipä kovin asialliselta vaikuta terkkari eikä neuvolakaan.

Kannattaa kokeilla vaihtaa hoitajaa. Toivottavaati asiointi olisi helpompaa toisen hoitajan kanssa.

Ei oikein hyövää jatkaa tuommosen kanssa johon ei luotto ole kunnossa.

16.2.2017
misukka
misukka
2 years, 11-month-old toddler

Kiitokset kaikille vastanneille...
Helpottaa vähän kun miettii että kehtaanko valittaa turhasta ?!
Mutta tuntuu jotenkin oudolta tällainen juoksentelu ja turhalta kun mekin olemme isän kanssa pidempiä ja vauva syntyi 51cm pituisena...
en tiedä johtuuko kunnan käsittely tavoista mutta mistä välillä tuntuu että oikein kiusatakseen tekevät loppu raskauden aikana sain käydä viikoittain välillä parikertaa viikossa mittauttauttamassa vatsaa! Ja muutenkin kyseisessä terveyskeskuksessa jotenkin negatiivinen olo jäänyt kun joutuu pienen lapsen kanssa odottamaan kolmetuntia että päästään terveyden hoitajalle joka ei edes päivää sano ja lähetti meidät apteekkiin hakemaan allergia lääkettä vaikka pyysin lääkärille pääsyä kun lapsi oli yltä päältä täplikäs ja ei oma itsensä! (Sanoin vielä tämän muistuttavan nokkosrokkoa)Apteekkiin päästyäni kysyin sitten että löytyykö allergia lääkettä nauroivat vaan ja sanoivat että et täältä mitään saa ilman reseptiä! Joten jouduttiin sitten lähtemään yksityiselle missä todettiin että nokkosrokko ja kurkussa virus... kerroin asiasta neuvolassa voivotteli vain vastaukseksi... eikä oikein uskalla sanoa mitään vastaan ku pelkään aiheuttavan lisää kiusottelua... kokemuksia omasta veljestä joka kävi samass neuvolassa! Pitäisikö vaihtaa nevolla tätiä?

16.2.2017
Mertsu4
Mertsu4

Meillä neuvolassa ollaan oltu tyytyväisiä kun poika kasvaa tasaisesti omalla käyrällään, vaikka kasvaakin kaikkien pituuskäyrien yläpuolella. Nyt oli mittaa 80,7cm 10 kk neuvolassa, eikä kertaakaan ole todettu muuta kuin, että on pitkä poika, eikä sielä ylimääräisiä kertoja ole tarvinnu käydä. Ja ainakin mun mielestä pienellä se mittaaminenkin on vähän sinnepäinkin, miten sitten suostuukin makaamaan pöydällä :)

16.2.2017
Hanne075
Hanne075
3 years, 11-month-old toddler

Kun lääkäri on kerta todennut teillä olevan asiat ok niin kyllä kieltäytysin väli mittauksista. Korkeintaan n.puolen vuoden välein käyttäisin lasta. Esim meillä neuvolan mielestä lapseni ei ole tarpeeksi pitkä😮kun se käyrä sanoo niin😠 mutta se miksi tytön pituus kasvu on hetkellisesti nyt jääneet alle käyrän johtuu siitä että tyttöä on leikattu tässä kuluneiden puolentoista vuoden aikana 3kertaa. Ovat olleet isoja leikkauksia joissa kahdessa jalkaa on lyhennetty 2,5cm kerta. Tämä ei mene nvlan tädille jakeluun että kun on niin isot leikkaukset takana niin hetkellisesti pituuskasvu menee leikkauksista toipumisiin ja tämän kertoi leikkaava lääkäri(alansa specialisti jne). Että sinuna en olisi huolissasi. Hyvän pituinen lapsi on☺ja paljon tosiaan vaikuttaa syntymäpituuskin☺

16.2.2017
Kiplari
Kiplari
3-month-old baby

Ei kyllä minusta kauhea ylipitkältä vaikuta..😐 joku uusi ja yltiö innokas neuvolatäti sulla😮
meän tyttö on ollu n. 81 cm 1vuotiaana (syntyessä 49). Ite ajattelisin että kyllä se ajallaan tasottuu..☺

16.2.2017
Zzantra
Zzantra

Onhan teidän pieni tosi pitkä ikäisekseen. Meillä kohta 2v ja 86cm. Mutta millaisia te vanhemmat olette ruumiinrakenteeltanne ja miten itse olette kehittyneet? Se on oleellisempaa.

Ja jos se pituus pysyy omalla käyrällään eikä tee hurjia pomppuja ja syöksähdyksiä, niin kaikkihan on ok.

Jos lääkärin mielestä kaikki ok, niin hoitaja pitäköön tunkkinsa mittauksineen.

Noi hormonihoidot vaatii varmasti lääkärin arvion ja eikös niitä käytetä vasta jos pituuskasvu on niin hurjaa, että tulee kehityksellisiä ongelmia.

Hoitaja yksinään ei niitä voi määrätä.

Sano suoraan sille hoitajalle, että rauhottuu ja juttelee lääkärin kanssa elämän totuuksista.

16.2.2017
misukka
misukka
2 years, 11-month-old toddler

Ei kai teitä 2 viikon välein neuvolaan pyydetä sentään?

Sitä vartenhan nuo äitien ei-niin rakastamat kasvukäyrät on, että pituuden -ja painonmuutosten yhteisvaikutuksesta nähdään kasvun kiihtymät ja hidastumat. Nuo on ensimmäisiä merkkejä, jos lapsella on joku vakavampi oire/sairaus, johon pitää puuttua tai tilaa hoitaa.

Jos itseäsi häiritsee neuvolassa "juoksuttaminen", pyydä soittoaika lääkärille, tai kysyt häneltä vastaanotolla, tarvitseeko lastasi tutkia tarkemmin. Lääkäri laittaa siinä tapauksessa lähetteen eteenpäin.
Teksistäsi saa käsityksen, ettei lisätutkimuksia nyt tarvita.

16.2.2017
PekkajaMatti
PekkajaMatti

Meillä lapset olleet pitkiä. Katsoin neuvolakorteista että pojat olleet 1v 81cm ja tyttö 79,5cm. Ei kyllä koskaan ole sanottu että liian pitkiä, kun tasaista käyrää kasvaneet sekä pituuden että painon puolesta. Oliko lapsi miten pitkä syntyessään? Meillä esim. esikoinen oli 55,5cm syntyessään.

16.2.2017
piglet82
piglet82
Tapahtui virhe. Yritä myöhemmin uudelleen.
Ladataan...