Kun jatkat tämän sivun käyttöä hyväksyt samalla evästeiden käytön. Voit lukea lisää tästä linkistä.

 

Tahmeat aamut

Olisiko heittää vinkkejä miten tehostaa ylös nousemista aamulla iltavirkulle? Ongelmana on että herääminen on tahmeaa ja käynnistyminen vie aikansa. Sama oli siis sekä opiskeluaikana ja työelämässä. Lukioikäisestä asti olen saanut unta illalla vasta klo22-23 jälkeen. Herätys vauvan (6kk) toimesta on sinänsä ihan asialliseen aikaan eli klo7.30-8.30 mutta yöllä on vielä syöttöjä 1-2x. Mulla on käytössä monivitamiini-ja D-vitamiinitabletit (D:tä yht. 60mikrog.), käyn 2-3v/vk kuntosalilla/juoksemassa. Lisäksi 1-2x/vk kävelen ulkona vaunuilla. Syön myös suht monipuolista kotiruokaa ja välipaloiksi on erilaisia hedelmiä. Toki tämän hetkinen elämäntilanne on kuormittava kun mieheni tekee päivätyönsä lisäksi diplomityötä kotona ja vaikka onkin mukana täysin lapsen hoidossa, jää minulle muuten aika vähän aikaa itselle iltaisin.

14.2.2017
Samettikukka90
Samettikukka90
3-month-old baby

Kiitoksia vastauksista, hyviä vinkkejä!

15.2.2017
Samettikukka90
Samettikukka90
3-month-old baby

No minä oon taas luonnostaan aamuvirkku ja oon aamulla ja aamupäivällä virkeimmilläni. Joskus jos aamulla väsyttää, kun esim. joku lapsista valvottanut koko yön niin mulla auttaa se että puuhastelen koko ajan jotakin. Jos vaan makoilee sohvalla tai sängyssä niin ei päivä oikein ikinä käynnisty (mun mies tekee just tuota). Usein myös otan hetken happea takaovella. Illalla tosiaan kannattaa laittaa mahdollisimman paljon valmiiksi aamua varten (varsinkin jos on iltavirkku). Katsoa vaatteet valmiiksi, pakata reppu/työlaukku, katsoa eväät valmiiksi jos tarpeen, ladata kahvinkeitin jne.

Musta taas tuntuu että me ollaan maailman ainoat aamuvirkut ja kaikki pyörii iltavirkkujen elämän mukaan. Ulkona ei ole koskaan ketään muita lapsia viikonloppuaamuisin, kukaan ei voi kyläillä aamupäivisin.

15.2.2017
piglet82
piglet82

Minä olen arkisin herääjä, joka nousee kännykän herätykseen.
Aamujen sujumista auttaa myös, jos on kattanut iltapalan jälkeen aamupala-astiat. Sitä ei tarvitse unenpöppörössä sitten tehdä.
Meillä illalla pyörähtää tiskikone, saatan sen illalla tyhjentää, ei tarvi aamulla tehdä sitäkään.
Mahdollisimman pitkälle illalla seuraavan päivän ennakointi auttaa aamuun.

15.2.2017
PekkajaMatti
PekkajaMatti

Hei! Itse sairastan epilepsiaa mikä lisää ainakin minun kohdallani unen tärkeyttä 😊 Minulla on ollut sama ongelma vuosien varrella, mutta kun kysyin neurologiselta lääkäriltä asiaa, kertoi yleis vinkin, että 1h/1,5h aikaisemmin ennen suunniteltua nukkumaan menoa jättää KAIKKI elektroniikka välineet pois esim. Telkkari, kännykkä ja yms. Luin myös jostain, että jos muuttaa kokonaan/ vaihtelee aamurytmitystä, ei toista aina samaa kaavaa, se auttaisi piristymään. On olemassa paljon pieniä kikkaskonsteja, mutta kaikilla ei toki ole samanlainen keho ja mieli, sen takia kaikille ei sovi vaan kaikki. Lue netistä vinkkejä maalaisjärkeä käyttäen ja jos mikään ei tunnu auttavan kysy apua esim. Neuvolasta/Lääkäriltä. Itselläni on auttanut parhaiten kumminkin sama nukkumaaeno aika klo.22.00, mut voi olla, et ku vauvva syntyy, niin ei tämäkään enään oikein onnistu 😂

15.2.2017
Zuora
Zuora
1 year, 9-month-old toddler

Ei ihmisen luontainen rytmi käänny, tai itse ainakaan en vaan kertakaikkiaan saa unta ennen puolta yötä koskaan. Että ajoita siinä sitten unta alkuyöhön 😄 Mie oon todellakin illanvirkku aamuntorkku. Arkisin herätys soi klo 6.50 ja hyvänä yönä ennätän nukkuu viitisen tuntia. Välillä menee pyöriessä ja hyöriessä niin että unta tulee rapiat kaksi tuntia. Nyt olen kotona, töissä käydessä "väsyn" vähän enemmän ja ennätän pääsääntöisesti sen viisi tuntia nukkumaan.

Miulla aamuihin auttaa se, että nukun mahdollisimman pitkään 😄 Siis en koskaan käy esim. suihkussa aamuisin. Nousen sängystä suoraan ylös, torkuttaminen vaan pahentaa asiaa. Meillä on neljä lasta. Jos olen töissä, käyn aamusta vessassa, peseydyn ja meikkaan ennen ku herätän lapset. Kotona ollessa tykkään katsoa lapsille vaatteet aamulla ekana, se on se hetki ku miulla on vasta toinen silmä auki. Herättelen lapset ja passitan maailmalle. Pieni suutahtaminen virkistää myös osaltaan, onneksi lapset osaa käydä mukavasti hermoon heti aamusta 😉

Monimutkaisesti selitetty, tarkoitan ehkä sitä että kun herää, nousee suoraan ylös ja käy touhuumaan. Mitä paremmin siun aamu toimii rutiinilla sen paremmin saat herättyä siinä ohessa ja keräämään ajatuksia.

Ottaa pattiin kun maailma toimii aamuihmisten ehdoilla, itse oon selkeesti virkeimmilläni illalla. Nytkin klo on 23.14 ja meinasin siivota seuraavaksi keittiön ja vähän viikkailla pyykkiä. Virtaa kun riittää 😄

14.2.2017
riu
riu

Omalla kohdallani ruokavalion vaikutus virkeyteen riittävän unen lisäksi on merkittävä. Illalla ei kannat syödä enää kovin tukevasti, liikoja hiilareita kartellen. Vettä kannattaa juoda riittävästi niin kuona-aineet poistuu paremmin. Uni kannattaa ajoittaa enemmän alkuyöhön kuin että valvoo myöhään ja nukkuu opitkään. Olisiko kirkasvalolampusta aamulla apua virkistymiseen?

14.2.2017
reetak4
reetak4
2 years, 8-month-old toddler

Ei oo keinoja tuohon. Täällä kanssa menee kyl pari tuntinen ennenku oon täysin toimintakykynen heräämisestä. Toki saan lapsille aamupalat sun muut hoidetuksi mutta tahmeaa on. Se on vain annettava kropan herätä omaan tahtiin.

14.2.2017
Kiplari
Kiplari
15-month-old baby

Hyvä pointti toi että herää ite aiemmin niin kerkeää heräillä ja saada itsensä valmiiksi päivää varten.

14.2.2017
Samettikukka90
Samettikukka90
3-month-old baby

Onko hidas käynnistyminen ongelma? Eikö ole ihan kiva kiireettömästi touhuta aamu.

Mä itse olen aamutorkku ja meidän pienin, pian 2v, herää lähes poikkeuksetta 6.30 mennessä. Se ei sovi mulle sitten pätkääkään mutta seiskaan mennessä on noustava. Ei auta mikään.

En mä ole mitään kikkakolmosia keksinyt nopeuttamaan omaa heräämistä. Kropalta vie oman aikansa herätä joten on vaan herättävä sen verran aikaisemmin, että ehtii rauhallisemmallakin tahdilla saamaan itsensä valmiiksi.

14.2.2017
misukka
misukka
1 year, 9-month-old toddler
Tapahtui virhe. Yritä myöhemmin uudelleen.
Ladataan...