Kun jatkat tämän sivun käyttöä hyväksyt samalla evästeiden käytön. Voit lukea lisää tästä linkistä.

 

Muita ylivilkkaitten lasten vanhempia?

Löytyykö täältä muita ylivilkkaitten lasten vanhempia? Oma poika 3v on todella vilkas ja keskittyminen hänelle melkein mahdotonta. On päiväkodissa mutta tietyt asiat haastavia, vaikka on pienessä ryhmässä niin iso päiväkoti ja isot tilat aiheuttaa sen että poika menis mielummin ympäri ämpäri kun keskittyisi. Siirtymätilanteet kaaottisia. Myös puhe on jäljessä, pääosin käyttää vain 1-2 sanan lauseita, joskus kolmen sanan. Ollaan tavattu päiväkodin ja neuvolan kanssa yhdessä, puhuttu puheterapiasta ja mahdollisesta päiväkodin vaihdosta päiväkotiin, jossa ryhmä olisi vielä pienempi ja tarkoitettu sellaisille lapsille jotka tarvitsee enemmän ohjausta ja huomiota. Ohjatusti, rauhallisessa tilassa aikuisen kanssa jaksaa vähän pitempään keskittyä, mutta sen jälkeen taas menee ympäri seiniä. Miten teillä on mennyt ylivilkkaan lapsen kanssa? Onko rauhoittunut iän myötä tai keskittyminen parantunut? Mitkä on ollut parhaat toimintatavat arjessa? Mitään keskittymishäiriödiagnoosia nyt ei kuitenkaan aleta etsimään vielä tämän ikäiselle. Vinkkejä ja kokemuksia kuulisin mielelläni! :)

9.2.2017
Ryaazz
Ryaazz

Sam81, teidän poika kuullostaa tosi samanlaiselta kun meidän. :) Meidän poitsu on kanssa tosi avulias, päiväkodissa auttaa aina siivoamaan ja kotonakin auttaa kaikissa mahdollisissa puuhissa. On myös todella empaattinen, on aina ensimmäisenä lohduttamassa muita lapsia jos jollekin tulee suru. Meillä oli viime vuonna kanssa sellaisia raivokohtauksia, joissa saattoi tönäistä tai lyödä toista lasta päiväkodissa, mutta niistä ollaan päästy eroon ottamalla poika pois tilanteesta ja keskustelemalla juttu halki. Nykyään jos tönii tms. niin on yhdistettävissä tilanteeseen (esim. toinen lapsi ottaa lelun kädestä ja poika ei osaa sanoilla ilmaista asiaa).

Ja toi keskittyminen on just tollasta, meidänkin poika tykkää askarrella mutta sillonkin pystyy päästämään askartelupöytään vasta kun kaikki askartelutarvikkeet on jo aseteltu pöydälle, on niin malttamaton että menee nopeasti hermo jos joutuu odottamaan tai ainakin lähtee hortoilemaan muualle. Leikeissä jos on valinnan varaa niin poukkoilee yhdestä leikistä toiseen parin minuutin välein.

Kiva kuulla kuitenkin että edistystäkin on tullut. Toivon että meidänkin kohdalla alkaisi tulemaan edistystä vaikka sen puheterapian avulla. :)

18.2.2017
Ryaazz
Ryaazz

Hitsi miten rönsyilevää tekstiä, mutta toivottavasti asia aukeaa.

Se vielä piti sanoa että seuraavien työharjoitteluiden kohdalla auttoi kun tehtiin kotiin jääkaapin oveen magneetti-kalenteri. Magneeteilla aina että onko päiväkoti-päivä, kuka vie päiväkotiin, kuka hakee ja kuka on illan kotona. Siitä poika osaa itse katsoa ja valmistautua etukäteen. Ja kalenterissa aina viikko kerrallaan, lukkarin tapainen siis. :)

16.2.2017
Sam81
Sam81

Täällä!
Meillä esikoinen 5v on todella vilkas, vauvana oli superhelppo ja rauhallinen, mut sit joskus parivuotiaana alko vauhti kiihtymään. Eipä tuo kotona niin haitannu, mitä siitä jos tekee juttuja nopeesti, mut päiväkodissa tuli ongelmia. Pari sellasta kautta on ollut, että leikkiminen muiden lasten kanssa ei ole onnistunu ollenkaan, pahin oli viime keväänä, löi kavereita ja heitteli tavaroita. Vieläkin saattaa innostuessaan ja vauhdin kasvaessa tahallaan törmäillä muihin.
Toi viime kevään huonompi ajanjakso sattu mun työharjottelun ajalle. Olin ollut 4 vuotta kotiäitinä ja syksyllä -15 alotin opiskelut, työharjottelun alkaessa pojalla oli vaikeuksia suhtautua siihen ettei äiti ollutkaan ihan joka ilta kotona, vaan iskä haki päiväkodista ja oli illan poikien kanssa kolmistaan (pikkuveli on nyt 2v). Reagoi sit päiväkodissa tosi vahvasti ja ennestäänki vilkkaalla pojalla vauhti nous potenssiin 2.
Mutta siis jottei ihan karkais aiheesta, niin päiväkodissa poika päästetään viimeisenä pukemaan, on silti ensimmäisenä valmis. Sama kaikissa siirtymissä, poika on aina ensimmäisenä valmiina ja menossa jo kun muut vasta pohtivat asiaa. On todella avulias ja kohtelias, haluaa kovasti päiväkodissakin auttaa muita ja rakastaa pieniä lapsia. Parasta mitä tietää on leikkiä sellasten 1-2-vuotiaiden kanssa, tykkää siis hoivata. Mutta sit löytyy tää toinen puoli, saattaa vetää ihan järkyttävät raivarit ihan oudoista asioista, esim. päiväkodissa oli suuttunut kun peiton päälle oli laitettu pussilakana, leikit ja pelit vaihtuu nopeean tahtiin kun kyllästyy edelliseen n. 5-10 minuutissa. Tosin siinäkin on nyt tullut edistystä, on kuulemma parhaimmillaan leikkinyt liki 20 min samaa leikkiä toisen lapsen kanssa. Askartelusta tykkää myös kovasti ja siihen jaksaa keskittyä hieman pidempään ku muuhun toimintaan.
Päiväkodin pyynnöstä otettiin yhteyttä perheneuvolaan ja sieltä kävi psykologi ja perhetyöntekijä päiväkodilla tekemässä arviota, tuloksena että poika on vaan nopeampi kun muut. On todella älykäs ja kaipaa älyllisiä haasteita, lisäksi kaipaa muita enemmän fyysistä tekemistä. Joten tekivät lähetteen toimintaterapiaan jotta sieltä saataisi uusia vinkkejä miten purkaa kaikki se energia jotenkin luovasti ja järkevästi.

16.2.2017
Sam81
Sam81

Pigletillä on kokemusta koritehtävistä.

15.2.2017
PekkajaMatti
PekkajaMatti

Kiitos tsempeistä riu. :) Arki pojan kanssa on todellakin aika hektistä mutta koen sen ehkä haastavammaksi pojalle kun itselleni. On rankkaa nähdä kun oma lapsi kokee arjen riittämättömäksi kun energiaa riittäisi vaikka pienelle kylälle. Kaksin ollessa on lähes kuin muutkin lapset, leikkii rauhassa yhtä leikkiä kerrallaan ja jaksaa keskittyä pitempään. Mutta heti kun kotiympäristo vaihtuu muuksi / mukaan tulee lisää ihmisiä niin keskittymisestä tulee todella vaikeaa, poika vaan poukkoilisi ympäriinsä.

Ei ole arjessa mukana kuvia, päiväkodissa ovat niitä käyttäneet. Pitääkin katsoa toi sivu ja ottaa kuvat käyttöön. :) Siitä puhuttiinkin neuvolan kanssa että on mahdollista että keskittyminen paranee kun puhe kehittyy, ainakin kykenisi osallistumaan sosiaalisiin tilanteisiin paremmin ja ymmärtämään ohjeet paremmin. Tällä hetkellä ohjeet pitää pilkkoa tosi pieniksi että poika niitä pystyy seuraamaan. Ei riitä että pyytää laittamaan vaatteet päälle vaan pitää pyytää yksi vaatekappale kerrallaan sen tekemään. Itse olen tähän tottunut enkä sitä koe mitenkään rankaksi, mutta tietenkin ymmärrän päiväkodin vaikeuden kun pukemassa saattaa olla melkein kymmenen muutakin lasta samaan aikaan.

12.2.2017
Ryaazz
Ryaazz

Kovasti tsemppiä, teillä on pitkä taival edessä. Muistakaa olla ylpeitä ja iloisia pienestäkin edistymisestä. Erityislapsen vanhemmuus on ajoittain henkisesti rankkaa, mutta hyvin antoisaa. Ja lapsi on kuitenkin aina yhtä rakas ❤

Onko teillä siirtymissä kuvia käytössä? Ei pelkästään päiväkodissa, vaan myös kotona. Kurkkaa semmonen ku papunet, siellä on kaikkea hyödyllistä teille. Ihan jo pelkkä kielellinen erityisvaikeus voi vaikuttaa vähän tarkkaavaisuushäiriöltä. Kun puhetta on vähän vaikeampi ymmärtää, ei sitä niin jaksa kuunnellakaan. Vrt. jos itse olisit vaikka vieraskielisellä luennolla ihan koko päivän. Nyt kun olette saaneet lähetteen ja asiat rullaamaan niin kyllä se siitä. Askel kerrallaan, päivä kerrallaan 😊

12.2.2017
riu
riu

Ei olla vielä, vasta eilen saatiin lähete puheterapiaan. Päiväkodin puolelta alottelevat myös jonkun puheterapian tyylisen, ja päiväkotipsykologi (tms) kuulemma voi kirjoittaa myös suosituksen päiväkodin vaihdosta. Itseä vähän pelottaa tuo päiväkodin vaihto, pojalle on rutiinit tosi tärkeitä ja reagoi vahvasti jo kun yksi päiväkodin hoitajista lopetti. Yleensä on tosi iloinen ja reipas mutta sillon oli pitkään itkeskelyä ja muitten lasten tönimistä. Varmaan kyllä sopeutuu nopeasti, mutta silti mietityttää.

10.2.2017
Ryaazz
Ryaazz

Kielijänteen voi neuvolalääkäri tsekata, ja laittaaa lähetteen eteenpäin, jos se pitää leikata.

Onko teidän poika ollut jo puheterapeutin ensikäynnillä? Siinähän selvitetään, millaisesta puheterapiasta poika hyötyisi, ja mihin ilmaisullisiin asioihin hän tarvitsee tukea ja harjoitusta, sekä mitkä ovat pojan ilmaisussa vahvoja osa-alueita.
Puheterapeutti kirjoittaa myös lausunnon päivähoitoon pojalle sopivasta hoitoryhmästä, tavattuaan poikaa useamman kerran.

Näin meillä puheterapeutti toimi esikoisen kohdalla (pian 17-vuotias).

10.2.2017
PekkajaMatti
PekkajaMatti

Juu kaksikielisiä ollaan, mies ruotsalainen. Se varmasti selittää ainakin osittain puheen viivästymisen. On myös kireä kielijänne pojalla joka saattaa vaikeuttaa lausumista, mitään varmaa tietoa tuosta ei ole vielä. :)

10.2.2017
Ryaazz
Ryaazz

Oliko teillä perheessä käytössä kaksi eri kieltä?
Tylsää aloittaa taas näin lyhyellä vastauksella, mutta jos noin on kinka mulla muistikuva ja käsitys teidän perheen arjesta, kielihaaste saattaa selittää asiaa.

9.2.2017
PekkajaMatti
PekkajaMatti
Tapahtui virhe. Yritä myöhemmin uudelleen.
Ladataan...