Imetys ongelma

Onko joku ollut vastaavassa tilanteessa ja osaisi auttaa uuttaa äitiä imetyksen suhteen? Esikoinen syntyi 2 viikkoa sitten ja imetys aloitettiin heti sairaalassa. Maidoneritys hyvin niukkaa, jonka vuoksi sairaalassa olo aikana lapsen verensokerin laski ja jouduttiin antamaan korviketta. Tällä hetkellä osittais imetyksellä, koska rintamaitoa tosiaan tulee vuorokauden aikana vaan 70-80ml (käsipumppu ja sähköpumppu käytössä) eikä se vie nälkää lapsiparalta. Imemisotteet kunnossa. Ongelmana on se, että imetän lastani 7-8 kertaa päiväaikaan ja yöllä 1-2 kertaa, mutta maitoa ei millään erity sen enempää. Kaikki konstit käyttänyt esim. tiheä imettäminen, ihokontakti, lämmin suihku, lämmin pyyhe rintojen päälle, hieronta jne... Tunnen itseni täysin epäonnistuneeksi äidiksi, kun en tuota tarpeeksi rintamaitoa lapselleni ja joutuu käyttämään korviketta. Rinnat pirun kipeet, mutta pakko jatkaa imettämistä / pumppaamista, että saan edes sen pikku maitotilkan. Nyt jo ihan väsynyt tilanteeseen, itkukohtauksia joka päivä asiaan liittyen. Synnytyssairaalan imetyspoliklinikka buukattu täyteen, en ole saanut sinne aikaa. Imetystuki ry:stä en ole vielä saanut yhteydenottoa. Pitääkö mun luovuttaa imetyksen suhteen jo nyt vaikka en millään haluaisi? Vai saako sitä maitoa jollain konstilla lisää?

28.1.2017
Papu2017
Papu2017

Heips Papu 2017. Mikäs on tänhetkinen tilanteesi imetyksen suhteen? Oletko saanut oltua rennommin tai oltua armeliaampi? Itse kävin Porin seudun imetystuki ry:n tapaamisissa joskus. Sieltä sai hyviä vinkkejä ja myös heidän fasebookin ryhmästä lueskelin tosi paljon. Oletko lukenut tiheänimun kausista? (3vrk, 6, 9, 3vk, 6, 9, 3kk, 6, 9...iässä) Ne tulee lapsille yksilöllisesti, mutta vaikuttavat juuri heidän "maidon tilaamiseensa" rinnalla ollessa. Nämä on nyt sellaisia juttuja joita ny muistan vuoden takaisesta aloituksestani =)

Rintakumit on pop, lansinohin voide jne. Oletko huomioinut MAIDONKERÄÄJÄN? Imettäessäsi toisesta itsellä ainakin toiseltakin puolelta herui samalla ja nämä keräsin talteen tuttipulloon. Pumppaamista voi kokeilla myös toiselta puolelta samalla kuin toisesta imettää. Josko se kiihdyttäisi. Itse maistoin joskus löylyyn mennessä siiderin tai oluesta vähän kun en tykännyt ja sekin auttoi. Pumppailin maitoa varastoon sen yhden alkoholi annoksen vaikutuksen laskemisen ajaksi varmuudeksi. Tunsin myös itseni tosi epäonnistuneeksi aluksi. Se kaikki kuuluu alun sählinkiin =). Tsemppiä vaan ja voi sitä jonkun yön levähtääkki tai jonkun imetyskerran antaa pullosta, niin saat levättyä ja maito kerääntyä. koita rentoutua itsellesi mukavilta tuntuvien asioiden parissakin. Hyvä imetysasento on myös kaiken a ja o. Ja niitä kannatta harjoitella.

Muista pitää lämmintä rintavarustuksesi alueella, villainen suoja on paras ja vielä pitkään ennen kesän helteitä suojaus. Rintatulehdus tulee erittäin herkästi toisille. Toisille riittää vain postin haku pikaseen ulkoa, jolloin saa vetoa ja pam..

Hyvä hygienia ja suojaus on pop. Nännikumit auttaa niiden ihoa elpymään, mutta imu on joka välissä siinnä erilainen kuin omalta iholta. Kikkana voi pudotaa maitoa siihen ja vauvan väliin imiessä. Muista huomioida että ne on oikein kohdistettuna ja muista myös pestä kumit säännöllisesti tai ainakin huuhdella koko ajan. Hyvällä käsienpesullakin välttää pöpöjä. Liivinsuojia kannattaa myös vaihtaa tasasen taajaan ja aina kuivilla ulos mennes =) Itse käytin kestoliivinsuojiakin =). Toivottavasti tästäkin on apua sinne vauva-ajan ihanuuteen.

Itse vähensin/lopetin imetyksen elokuussa itsekkäästi, koska kaikki sujui ja aloitin opinnot, miehen jäädessä kotiin 4kk

21.2.2017
Fredriika86
Fredriika86

Hei, paras neuvo jonka sain ennen kuin omani syntyi, oli että pitää juoda vettä ja PALJON. Ja koko ajan, jotta maitoa alkaa tulla. Itsellä oli sama ongelma, että maitoa tuli vähän ja pumppasin ihan hulluna. Entä jos vauva saakin tarpeeksi maitoa, mutta imemisen tarve ei täyty? Oletko kokeillut tuttia? Entä tuleeko vähintään 5 pissaa ja 1 kakka päivässä? Ja ota ihmeessä rintakumit käyttöön ja lanoliinia saa hieroa joka välissä. Ne auttoivat minulla hyvin arkoihin melkein verestäviin nänneihin. Tsemppiä, onnistut kyllä! :)

9.2.2017
EevaG
EevaG

Moi.
Minulla 3 lapsen syntymän jälkeen otti kans tovin ennenkuin maitoa alkoi kunnolla herumaan.Vauva kun syntyi hieman etuajassa pikkuisena jouduin häntä herättelemään syömään ja monesti hän nukahti rinnalle.Oli alkuun aika työlästä saada vauva syömään ja imemään kunnolla,mutta kun kärsivälinen oli niin homma alkoi sujumaan ja maitoa tulemaan kunnolla. Hyvää on se,että imetät lapsentahtisesti,nokkiiko tai hamuaako vauvasi rintaa silloin kun hän on alkamassa imemään?minun vauva "nokki" ja hieroi rintaa ennenkuin alkoi imemään niin silloin minulta alkoi maitoa kunnolla herua. Joku joskus sanoi että imettäessä pitäisi keskittyä vauvan katselemiseen se kuulemma auttaa maidon herumisessa ja lisää maidon tuotantoa...Syö säännöllisesti ja muista juoda. Itse uuden vuoden kunniaksi mies osti minulle alkoholittoman oluen se nosti minun maidoneritystäni niin että itsekin yllätyin. Mutta tarpeeksi usein imemällä vauvaa "tilaa" lisää maitoa,niin minulle neuvolassa sanottiin.. mutta tsemppiä ja toivottavasti oli edes jotain apua :)

9.2.2017
pupunen
pupunen

Imetysteetä saa ainakin luontaistuotekaupoista tai netistä tilaamalla. Kalsium- ja magnesiumlisä voivat nopeuttaa herumista ja helpottaa pumpulle herumista. Pumppauksen alussa kannattaa käyttää herutustoimintoa, jos sellainen pumpusta löytyy. Eli hyvin pienellä voimalla ja nopeasti ärsykkeitä rintaan (kevyt imu, mutta tiheästi). Saman voi tehdä itsekin stimuloimalla rintoja käsin. Usein maito ei tule pumppuun, koska heruminen ei lähde käyntiin. Myös pumppaamista imetyksen aikana kannattaa kokeille. Itselläni se toimi parhaiten. Lisäksi yöaikaan pumppaaminenkin on usein tehokkainta, koska maidontuotanto on silloin suurinta.
Hyvä pumppu olisi tietty kaiken AO. Itselläni oli käytössä Amedan sähköpumppu, jossa on kunnon säätömahdollisuus voimakkuuteen ja nopeuteen. Tällaisia saa vuokrattuakin esim. Napapiiriltä tai netistä esim. rintapumppu.fi.
Mutta tärkeintä olisi nyt, että olisit todella itsellesi armollinen ja pystyisit hieman vähentämään stressitasoasi. Maidon tuotantoa ja erittymistä säädellään hormonaalisesti ja stressi varmasti vaikuttaa siihen. Kehoitan edelleen liittymään Imetyksen tuki ry FB-ryhmään, sieltä saat parhaat neuvot. Tsemppiä!

1.2.2017
Paupee
Paupee

Moikka,
Liity Facebookissa Imetyksen tuki ryhmään. Tee siellä aloitus, johon laitat alkuun "tukipyyntö", niin saat imetystukiäideitä asiantuntevaa apua ongelmaasi. tai toinen vaihtoehto on laittaa tukiäideille yksityisviestiä, jos ei halua ryhmässä kirjoittaa. Ja tuolta siis saa useimmiten vastauksen hyvin nopeasti, kun lähes aina on joku tukiäideistä linjoilla.
Ei sillä, täälläkin näytti olevan varsin hyviä neuvoja, mutta itse sain varsin hyvät imetystä tukevat neuvot sieltä parin vuoden takaisten imetysongelmien kanssa. neuvojen avulla pääsimme 3kk iässä kokonaan pullosta eroon. :-)

1.2.2017
Paupee
Paupee

Täällä olikin hyvin mainittu jo vinkkejä. Tärkeintä, että syöt ja erityisesti juot paljon. Tuo mainittu tee on hyvä apu. Annat korviketta varmaankin aina rinnalla olon jälkeen? Pumppaatko imetyksen jälkeen vai missä vaiheessa?
Itselläni nousi maito hyvin kunnes sain kohtutulehduksen (antibiootti + muutaman päivän ravinnotta olo saivat maidon vähenemään ). Olo oli epätoivoinen, mutta nyt vauvan ollessa 2kk on hän ollut jo reilun kuukauden täysimetyksellä taas.

Tiedän niin tuon tunteesi, mutta kokeile näitä vinkkejä mitä olet saanut. Ikävä kyllä tästä maidon riittävyydestä stressaa vaikka ei pitäisi...

31.1.2017
emppu04
emppu04

Valioravinto: "Apteekkarin Pomoellin Mammatee". Kun googlat nimen niin löydät kauppoja missä sitä myydään. Tätä mun oma äitikin juonut kun hän odottanut mua 😊 Suositus olisi että teen juomisen alottaisi jo peri viikkoa Ennen synnytystä. Mutta itsekin aloitin vasta synnytyksen Jälkeen ja sitten join sitä noin 4 kuppia päivässä!

29.1.2017
Liitu24
Liitu24

Hei. Itselläni sama ongelma imetyksen alussa. Mulle auttoi "Mamma tee", join monta kuppia päivässä ja saunominen! Ja mielikuva harjoitus - ajattelen että hanat aukeavat! Sitten sanoisin neuvona että muista huolehtia että saat Itse tarpeeksi ravintoa, ruokaa Ja nestettä, että keholla energiaa tuottaa maitoa.

29.1.2017
Liitu24
Liitu24

Hiilihapolliset juomat, esim. vichy, limsat, alkoholittomat siiderit ja oluet. Niillä kyllä alkaa tissit tursuamaan maitoa! ;D Kyl se siit!

Ja tietysti lakkaat stressaamasta! Muitakin hyviä neuvoja tuli jo aiemmin...

29.1.2017
MartinaP
MartinaP

Papulle tiedoksi: mepilex on tarkoitettu erittäviin haavoihin. Katsoin googlesta.
Luulisin, ettei Papun pulmaan ole tarkoitettu.

29.1.2017
PekkajaMatti
PekkajaMatti

Imetysteetä olen ostanut luontaistuotekaupasta, netistä saa myös. Olen käyttänyt weleda stilltee ja frantsila vauvanilo nimisiä.

Niin kuin joku mainitsi, ole armollinen itsellesi. Pieni määrä äidinmaitoa on parempi kuin ei äidinmaitoa ollenkaan. Ja tärkeinhän on että vauva saa ruokaa ja hänellä on turvallinen olo.

Sait jo hyviä vinkkejä rintojen kipuun. Jos nännit ovat kipeät niin kannattaa kokeilla lanoliini voidetta ja rintakumeja.

Ja joku sanoikin jo myös sen mitä ajattelin, eli pumppaamalla tai lypsäämällä ei useinkaan saa yhtä paljon maitoa kuin mitä vauva imee. Itselläni oli yhdessä vaiheessa niin paljon maitoa että suorastaan suihkusi itsestään, pumpulla en koskaan kuitenkaan saanut mitään, ja käsin lypsäämällä vain tilkan päivässä. Mutta onko niin että on selvää että vauva ei saa tarpeeksi? Jos yrität pumpata maidon nousun tueksi, niin kannattaisiko jättää se väliin ja antaa vauvan imeä enemmän? Tai ihan vaan jättää pumppaaminen että saat levätä.

Tsemppiä, nauti vauvastasi. ☺

28.1.2017
Rinuda
Rinuda
2 years, 9-month-old toddler

Jäin itse miettimään, että oletko varma ettei maitosi riitä? Pumpulla ei yleemänsäkään saa maitoa saman verran kuin mitä vauva saa rinnasta oikealla imuotteella. Miten vauvasi kasvaa? Painoa ei tule tarpeeksi? Vauvahan saattaa vaikuttaa nälkäiseltä vaikka olisi ollut rinnalla, voi vaan haluta imeä, jolloin esim. tuttia voisi kokeilla? Tyytyykö tutin imemiseen vai vaikuttaako silti nälkäiseltä, itkee jne? Muiden antamien vinkkien lisäksi kehottaisin ottamaan vauvan rinnalle niin paljon kuin mahdollista. Vauvasi on se, joka ns. tilaa maidon kehostasi ja jos hän saa imeä rintaa paljon/usein niin useimmiten keho alkaa vastaamaan tähän vauvasi tarpeeseen ja tuottaa maitoa.

28.1.2017
dansgu
dansgu

Piti kuukkeloida tuo imetystee, kun en itse ole koskaan kokeollut. Ylipäätään tee ei oikein ole mun juttuni.

Luontaistuotekaupat ja apteekit myy. Netistäkin voi tilata.

28.1.2017
misukka
misukka

Onko rinnat kipeät nännin alueelta vai ylipäätään? Voi meinaan olla rintatulehduskin. Hyvin yleinen vaiva imetyksen alkumetreillä.

Joku maitotiehyt mennyt tukkoon ja rakentelee tulehdusta. Yritä siinä tapauksessa puristella auki. Rinnasta löytyy silloin semmoinen kovempi alue. Sieltä löytyy se tukkeutunut tiehytkin.

Jos saat sen ajoissa auki, ei tarvita antibioottikuuria.

Sulla ollut odotukset korkealla imetyksen suhteen. Nyt kun ei kaikki sujukaan kuin vettä vain, tunnet pettymystä itseesi. Se on ihan luonnollista. Mutta usko huviksesi, että vielä on mahdollista saada imetys hyvin käyntiin.

Eikä tosiaan haittaa jos antaa korvikkeita. Tärkeintä on, että vauva saa riittävästi ruokaa. Pikkutippakin äidin maitoa on hyvä juttu.

28.1.2017
misukka
misukka

Puolisokin kehotti olemaan armollisempi itselleni, kyllä lapsi kasvaa korvikkeillakin. Tuntuu vaan itsestä niin pahalta, kun ei kykene lapselle tarjoamaan omaa maitoa, kun sis. hyviä vasta-aineita jne. :(

Käsin lypsymistä olen kokeilut, maito määrä pysyy samana. Rinnat on itse asiassa kipeytynyt nyt tässä 2 päivän aikana, muuten ei ole ollut kipuja tms.
Imetänkö liian usein vai mahdollisesti sähköpumpussa liian voimakas volume?

Imetysteetä en ole vielä kokeilut. Suosituksia ja mistä sitä saa helpoiten?
Neuvola-aika vasta vajaa 2 viikon päästä. Viime kerralla terveydenhoitaja kehotti olemaan imetystuki ry yhteydessä, mistä en ole saanut vielä apua.

28.1.2017
Papu2017
Papu2017

Stressi myös vähentää maidon eritystä eli se, että hermoilet imetyksestä pahentaa tilannetta entisestään.

Oletko kokeillut imetysteetä? Sen pitäisi auttaa maidon herumisessa.

Mites, saatko lypsettyä käsin maitoa rinnoista? Monet ei pumpulle heru vaikka kuinka yrittäisi.

Runsas nesteiden juonti ja syöminen on tärkeää jotta maitoa heruu.

Sinuna yrittäisin olla hieman armollisempi itselleni. Annat suosiolla korviketta kunhan ensin on rintaa tarjottu. Ainakin minusta ihan riittävän usein tarjoat. Eli siitä ei ole kiinni.

Rinnat on aina imetyksen alussa kovilla mutta ehkä imemisotteessa kuitenkin on jotain häikkää jos imetys vielä kahden viikon jälkeen sattuu. Rinnat nimittäin aika usein noin viikossa "karaistuu".

Meillä pienin imi periaatteessa ja näennäisesti ihan oikein mutta kuitenkin rintaan sattui ihan kunnolla. Piti vaan yrittää saada imuotettua muutettua ja lopulta se onnistuikin. En tosin enää muista miten.

Intuitiolla tuossakin asiassa joutuu vähän menemään.

28.1.2017
misukka
misukka

Ihan alkuun tsemppiä. Ymmärrän tunteesi, mutta et todellakaan ole huono äiti vaikka maito ei erity tuon enempää.

Tämä on helppo sanoa, mutta vaikea toteuttaa tuossa tilanteessa, mutta yritä olla stressaamatta. Tiedän että se ei tosiaan ole helppoa, mutta asiasta murehtiminen saattaa vaikeuttaa tilannetta entisestään. Yritä ajatella että imetät lastasi niin paljon kun pystyt, ja tee niistä hetkistä hienoja yhteisiä hetkiänne. Ja jos maito ei riitä, niin ei ole mitään vikaa korvikkeen antamisessa.

Kuulostaa siltä että olet kokeillut suurin piirtein kaiken. Syöthän hyvin, ja muistat juoda? On olemassa jotain imetysteetä, oletko kokeillut sitä? Myös mallas kuulemma voi auttaa, alkoholiton olut tms. Ja yöimetys edesauttaa maidon eritystä.

Oletko ollut yhteydessä neuvolaan? Pystyisikö terveydenhoitaja jotenkin tukemaan sinua?

28.1.2017
Rinuda
Rinuda
2 years, 9-month-old toddler
Tapahtui virhe. Yritä myöhemmin uudelleen.
Ladataan...