Soseita 5kk vauvalle, kuinka usein ja kuinka paljon?

Ne jotka lukee lörppäketjuja tietääkin jo vähän meidän maisteluista. :) Täältä saa aina niin hyviä vinkkejä niin aloitan nyt oman ketjun tälle. Eli, 3kk neuvolassa terkka iski mulle jonkun esitteen käteen, mutta sanoi että koska poika kasvaa niin hyvin rintamaidolla niin meidän ei pidä aloittaa kiinteitä ennen 6kk ikää. Eikä sit puhunut asiasta sen enempää. 4kk neuvolassa lääkäri kysyi että kai me ollaan jo aloitettu maistelu, kun sanottiin että ei, niin hän käski aloittaa. Joten poika aloitti soseiden maistelun kun oli 4kk ikäinen. Nyt ollaan siis syöty soseita muutaman viikon, ensi viikolla pojalle tulee 5kk täyteen. Silloin meillä on myös 5kk neuvola, ja ajattelin puhua asiasta siellä, mutta kokemuksesta tiedän etten välttämättä saa kaipaamani apua meidän terkalta. Asiaan. Maistelu on mennyt tosi hyvin, poika on kiinnostunut ruuasta ja syö ennakkoluulottomasti kaikkea. Poika saa sosetta kerran päivässä, lounaaksi. Alussa sai ihan vähän, nyt syö jo pari ruokalusikallista. Minusta tuntuu, että hän ihan hyvin voisi jo saada kiinteitä useamman kerran päivässä. Ajattelin ensin lisätä aamupalan, ja sitten kun ollaan ehditty kokeilla vähän enemmän eri ruoka-aineita niin myös iltapala. Tämä järjestys siksi että jos reaktioita tulee niin ne toivon mukaan tulisi päivällä. Tavoitteena on jossain vaiheessa viisi ateriaa päivässä. Joten jos voisitte kertoa näkemyksenne / kokemuksia näistä: -miten pian aterioiden määrää voi lisätä, ja miten paljon tän ikäiselle voi tarjota yhdellä aterialla? -miten nopeasti aterioiden määrää voi korottaa tohon viiteen päivässä? -miten nopeasti uusia ruoka-aineita kannatta tarjota? Nyt poika saanut 1-2 uutta viikossa. Ainakin 2-3 päivää syödään samaa ruokaa. -Entä vesi ruokajuomaksi? Minulle on sanottu ettei alle 6kk vauvoille pitäisi antaa vettä, mutta itse haluaisin antaa tilkan vettä ruokajuomaksi. -milloin voi aloittaa sormiruokailun? Vinkkejä? Pojalla on siis valtava ruokahalu, syö edelleen tissiä mooonta kertaa päivässä, ja noin 3 kertaa yöllä. On isokokoinen ikäisekseen, varmasti sekin vaikuttaa nälkään.

22.11.2016
Rinuda
Rinuda
2 years, 8-month-old toddler

Nyt kun mulla on kone auki niin kävin katsomassa THLn sivuja. Puhelimella taulukot ei näy kunnolla...

Suositus näyttäis olevan että täysiaikaiselle ja normaalipainoiselle lapselle äidinmaito + D-vitamiini riittä 6kk ikään. Pelkästään korviketta saaville vauvoille kiinteät pitäisi aloittaa aiemmin. Maistelun voi aloittaa 4-6kk iässä. 6kk lähtien kiinteitä kaikille vauvoille. Siihen varmaan perustuu terkan mielipide, poikahan on täysiaikainen ja terve ja kasvaa hyvin. Ei saa korviketta, koska maitoa riittää. Mutta kun syö koko ajan...

Viljoja ja lihaa (ja kalaa?) saa antaa 5kk iästä lähtien.

22.11.2016
Rinuda
Rinuda
2 years, 8-month-old toddler

Jaahas, mitähän tähän sanoisi... Mä olen mennyt vähän fiiliksen mukaan. Jos ruoka maistuu, niin antaa syödä niin paljon kuin menee.

Meillä on syöty kaikkea teelusikallisesta noin desiin 4,5kk iässä. Eli lapsentahtisesti olen tarjonnut. Pikkusta vaille 5kk iässä olen ottanut toisen lämpimän aterian listoille, eli lounas alkuun ja myöhemmin päivällinen rinnalle kun hyvin sujunut.

Lounaalla aina tarjonnut jotain uutta, esim. lihaa, kalaa tai kanaa 5kk alkaen. Kala tais olla kyllä vasta 8kk alkaen mutta siis lihaa tai kanaa 5kk alkaen. Päivällisellä tuttua kasvissosetta.

Pikkuhiljaa lisäten aamupuuro siinä noin 5kk iässä. Ja 6kk iässä on ollut jo iltapuurokin kuvioissa. Siitä eteenpäin sitten tullut välipalaksi joku hedelmäsose kun kaikki muut eväät jo menee hyvin.

Samoin yrttejä olen lisäillyt 6kk alkaen kun lihojen perusmaut tuttuja.

Mun mielestä voi hyvin antaa tilkan vettä soseen lomassa jos tuntuu tarpeelliselta. Mä olen tehnyt sen verran nestepitoisia soseita, että rintamaito ruuan päätteeksi on riittänyt kuittaamaan janon.

22.11.2016
misukka
misukka

5-6 kuun iässä lapsen luontaiset rautavarastot alkaa ehtyä. Siksi kannattaa alkaa antaa lihaa, esim. kanaa. Keittää ja soseuttaa. Yhtä kerrallaan, eri lihalaatua siis. Lihaa syöttäisin varmaan viikon kerrallaan.
Samoin viljat voi aloittaa 5 kuukauden iässä. Kotimaisilla kannattaa aloittaa. Aakkosjärjestyksessä, joskus olen kuullut niin.
Itse varmaan aloittaisin lihan. Seuraavalla viikolla vilja. Sitten taas joku liha.

22.11.2016
PekkajaMatti
PekkajaMatti
Tapahtui virhe. Yritä myöhemmin uudelleen.
Ladataan...