Vauva ei syö

Tarvitsen hyviä neuvoja miten saada puolivuotias syömään soseita... Lapsi on siis 1kk iästä asti syönyt korviketta, ja neuvolasta käskettiin aloittaa soseet jo 4kk iässä. Aloinkin joka päivä keittämään hänelle perunoita, porkkanoita, bataatteja yms, mutta ikinä ei vauva suostunut ottamaan suuhunsa kuin ehkä max yhden lusikallisen, jonka senkin sylki ulos. Reilu kuukausi meni tolla meiningillä, mutta neuvolassa käskettiin aloittamaan kaupan soseiden anto, koska jotkut lapset pitävät niistä enemmän. Ärtyneenä tokaistiin, että teen jotain väärin kun en saa lasta syömään. Aloin siis antamaan kaupan soseita, ja ollaan kokeiltu porkkanaa, bataattia, päärynää, persikkaa, mangoa, ruusunmarjaa, vadelmapuuroa, riisivelliä sekä Peruna-porkkana -velliä,eikä mikään maistu, suurin osa lentää kaaressa heti kun huulet edes koskevat. Äitini neuvoi, että antaisin velliä tuttipullosta ja annoinkin riisivelliä näin, mutta oli selvästi suuri virhe, sillä vauva huomasi parin kulauksen jälkeen, ettei pullossa olekaan maitoa ja sylki kaiken ulos, eikä suostunut puoleen päivään huolimaan edes maitoa. Vauva on kuitenkin kasvanut hyvin niin pituutta kuin painoakin, joten en ole itse huolissani siitä, että soseet olisi saatava heti aloitettua, mutta eniten ahdistaa kun neuvolasta ollaan niin vihaisen oloisia, ja annetaan ymmärtää etten yritä tarpeeksi, ja viimeksi uhkailtiin että jos ei pian vauva siirry soseisiin, lähtee hemoglobiini laskemaan ja että haittaa lapsen kehitystä. Ensi viikolla on taas neuvola ja itku kurkussa odotan mitä tällä kerralla sanotaan.

18.11.2016
Caticus
Caticus

Oletko maistattanut vauvallasi jotain lihaa (raudan saannin vuoksi, mikä jo mainittiinkin, ja koska vauvasi on puoli vuotias?)
Vauvan rautavarastot alkaa loppumaan siinä noin puolen vuoden iässä.

Jos soseet/sormiruokailu ei ala "pelittämään", varaat rohkeasti lapsellesi lääkäriajan, jotta fyysiset ruokailun esteet tulee suljettua pois.

Neuvolan odotellaan, odotellaan mentaliteettia ei kannata jäädä ihmettelemään, vaan aktiivisesti tuossa tapauksessa varaat lääkäriajan. Väliin kyllä neuvola hitaasi puuttuu lapsen ruokailuun liittyviin pulmiin.

18.11.2016
PekkajaMatti
PekkajaMatti

Tosi ikävä suhtautuminen teidän neuvolassa. 😞 On kyllä ihan totta että suositus on että kiinteitä aloitetaan viimeistään 6kk iässä, raudan saannin takia. Mutta eihän haukkuminen auta, heidänhän pitäisi neuvoa ja kannustaa...

Kuulostaa kyllä siltä että olet yrittänyt. Kaupan soseisiin on joskus lisätty sokeria, ei ihme että maistuu paremmin joillekin lapsille. Itse käytän silloin tällöin valmiita soseita, mutta teen myös itse. Kuinka monta kertaa päivässä tarjoat soseita? Tuon ikäiselle voi varmaan tarjota niitä useamman kerran päivässä, varsinkin jos ei kuitenkaan syö niitä juuri ollenkaan. Itse sekoitin ihan alussa hiukan äidinmaitoa soseisiin jotta olisi tuttu maku, oletko kokeillut sekoittaa tilkan korviketta soseisiin? Saako vauvasi tutustua ruokiin itse, tunnustella sormilla jne? Itse annan pojalle oman lusikan jonka dippaan soseeseen, sitä hän sitten omaan tahtiin ihmettelee ja maistelee. Siinä välissä sitten syötän eri lusikalla. Sinun vauvasi on jo niin iso että ehkä pian voisi miettiä sormiruokailua, niin vauva saisi myös mahdollisuuden tutustua ruokiin.

Valitettavasti en voi enempää neuvoja antaa. Meillä ollaan vasta aloitettu soseiden maistelu, mutta rauhalliseen tahtiin edetään ilman stressiä. Vauva syö minkä syö. Tsemppiä sinulle!

18.11.2016
Rinuda
Rinuda
2 years, 6-month-old toddler

Ensin haluan sanoa, että neuvolan toiminta on täysin asiatonta. Jos suinkin kykenet, sano sille hoitajallesi että haluat hyviä neuvoja etkä sättimistä. Ja jos asiallinen neuvonta ei onnistu, vaihda hoitajaa.

Jotkut lapset ei oikein sisäistä tuota soseen syömistä. Tosi usein se alku on sitä, että syljetään ulos samaa tietä kun on tullutkin. Kielen hallinta on pienelle hankalaa ja soseita syödessä kieltä pitää käyttää eri tavalla kuin maitoa juodessa.

Ihan pieniä määriä kannattaa tarjoilla kerrallaan. Ihan vaan dippaat lusikan pään soseessa ja tarjoat syötäväksi.

Tai voit kokeilla antaa lapsen käteen vaikka keitetyn porkkanatikun. Sormiruokaillakin voi jos tuntuu ettei soseet uppoa.

Tietty jos alkaa todella vaikuttaa, ettei lapsi syö tai ymmärrä miten homma toimii, niin lääkärille aika jotta tutkitaan miksi homma ei toimi.

Ja nyt ihan ekaksi otat rennosti ja rennolla asenteella lähdet tarjoamaan sosetta pikkuisellesi. Jos sä olet jo valmiiksi hermoraunio syöntihetken tullessa, lapsi reagoi siihen ja laittaa täydet jarrut päälle.

Neuvolatädin ärhentelyille annat nyt piut paut. Ihan huono hoitaja sulle osunut.

18.11.2016
misukka
misukka
Tapahtui virhe. Yritä myöhemmin uudelleen.
Ladataan...