Tirjantai

Huomenet kaikille! Onko kaikkialla maa valkoisena?

8.11.2016
misukka
misukka

1-3v ruuissa on suolaa kyllä.

Noi hedelmäsoseet on semmoisia, että kun on useampaa sorttia, niin useimmiten pääraaka-aine on omena. Se vähän aiheutti harmaita hiuksia mulle kun tuo pienin oli alta vuosikkaana yliherkkä omenalle. Se oksenti omenaa sisältävät soseet kaaressa lähes välittömästi syönnin jälkeen.

Hedelmäsoseet olen siis ostanut valmiina, kasvissoseet ja lihat tehnyt pääasiassa itse.

Ja joo. Valmistusaineet ja prosessit on tarkkaan valvottuja että sen puolesta en tosiaan purkkiruuista olisi huolissani.

9.11.2016
misukka
misukka

Täältä saakin hyviä vinkkejä. 😊 Kyllähän noi valmisruoat vissiin on laadukkaita, eikö ne laatuvaatimukset oo aika tiukat? Et en minä siitä oo huolissani. Ja kieltämättä ovat käteviä. Itse olen esimerkiksi miettinyt sitä, et tuollainen valmisruokahan säilyy huoneenlämmössä, joten sitä voi huoletta kuljettaa vaikka hoitolaukussa kun käy kaupungilla tai jotain. Mulla kans ajatuksena et alan tekemään vähän enemmän sosetta kerralla, ja pakastan. Niin voi just tolleen yhdistellä. Noissa valmisruoissa eniten mietityttää se vielä tässä vaiheessa, et vaikuttaa siltä et joutuu lukee purkin kyljestä mitä kaikkia hedelmiä/kasviksia ne sisältää. Kun tosiaan nyt alussa haluan antaa uusia ruoka-aineita yks kerrallaan, jos tulee reaktioita. Niin helpompi päätellä mistä tulee. Kun kuitenkin pojalla vaikuttaisi olevan hiukan herkkä vatsa. Tosin en ole ehtinyt tarkemmin vielä tutustua et mitä kaikkea löytyy, olen ymmärtänyt et noissakin on eroja miten paljon eri aineksia jossakin soseessa on. 😊

8.11.2016
Rinuda
Rinuda
2-year-old toddler

Vauvojen (ja isompien 1-3 v.) valmisruuissahan ei ole suolaa eikä muita lisäaineita. "Vanhempien" vauvojen soseissa on sitten jo mausteitakin. Öljyjähän siellä on monennimistä, samoin kuin sakeutusaineita (luonnossa esiintyviä, esim. riisitärkkelys ja pektiini) Vitamiineja on myös lisätty, sekä rautaa.
Vauvan rautavarastot (äidiltä saadut) alkaa olla lapsen elimistöstä loppu 6 kuukauden iässä suunnilleen. Siksi lihaa suositellaan annettavan siinä 5-6 kuukaudesta alkaen. (Rinuda, meillä esikoinen 16 v, että meidän kolmelle lapselle, ikäerot 7 ja 7 v. on ehtinyt ruokasuositukset muuttua a:sta ö:hön ja päinvastoin.)

Jos haluaa valmissoseiden kohdalla olla hyvin tarkkana, niitä saa myös luonnonmukaisesti tuotettuina useammalta valmistajalta.

8.11.2016
PekkajaMatti
PekkajaMatti

Noista pelleistä vielä. Täällä oli tuossa keskusta-alueella nähty yksi pelle joku pari viikkoa sitten. Jonkun tytön oli säikäyttänyt. Ammattikoulun kulmilla oli ollut joten toivon ettei se tyttö ollut ihan alakoululainen. Siitä kun kulkee porukkaa ikähaitarilla 7-18v.

Onneksi noi pelleilyt on tainneet pikkuhiljaa jäädä unholaan.

8.11.2016
misukka
misukka

Esikko oli meillä vallan valmisruokalapsi. Ei mulla virta riittänyt silloin tehdä itse sille soseita. Muille olen kyllä tehnyt itse soseet. Mutta on nekin oman osansa saaneet. On ne vaan niin helppoja kun jonnekin liikkeelle lähtee.

Kyllä mä nyt suunnilleen olen yrittänyt luottaa, ettei niihin myrkkyjä ujuteta kuten jossain Kiinassa oli äidinmaidon korvikkeessa melamiinia.

Kätevimmäksi koin tehdä kunkin kasvissoseen erikseen ja pakastaa ne jääpaloina. Päivittäin keräili jääpaloista erilaiset yhdistelmät ja lisäili joukkoon kuivayrttejä ja muita mausteita kuten pippuria tai sitruunamehua (kalaan) niin pysyi vaihtelevana ruokalista.

Päivittäin keitin tärkkelykseksi perunan, riisiä tai pastaa. Mielellään täysjyvää aina kun mahdollista.
Pastaahan voi antaa sormiruokanakin about 6kk iästä alkaen.

8.11.2016
misukka
misukka

Naapurin muksut vaan kävi karkkikerjuulla mutta niillä oli joku liina kasvojen edessä ja kun pienin ei niitä tunnistanut niin säikähti ihan hulluna.

8.11.2016
misukka
misukka

Misukka saa mielellään kertoa jos jaksaa. Vinkkejä otetaan kiitollisena vastaan. 😊 Itse en ole oikein päättänyt mitä mieltä olen noista vauvojen valmisruoista, mitä nyt purkkien kyljistä lukenut niin niissä taitaa olla vaikka mitä. Ainakin tietää mitä vauvalle syöttää jos itse laittaa.

8.11.2016
Rinuda
Rinuda
2-year-old toddler

Voi noita "vääriä" pelottavia pellejä. Täällä meidän asuinalueella niitä ei ole näkynyt.

8.11.2016
PekkajaMatti
PekkajaMatti

Mielipiteitä on monia noista velleistä, mutta valmisvellien energiasisältö ei juurikaan eroa korvikemaidosta. Siksi mä sen kerran kun olen lapselleni velliä syöttänyt, tehnyt sen valmiista maissisoseesta mitoituksella 1tl sosetta + noin 20ml rintamaitoa. Tai perunapyreestä samalla mitoituksella. Pienen nälkä lähti paljon tehokkaammin pienemmästä määrästä. Eikä ole edes kovin työläs tehdä. Voi tehdä myös bataattisoseesta tai porkkanasta, jos haluaa.

Keskimmäiselle tein hetken iltavelliä kun oli selkeästi nälkäinen mutta sose ei ihan vielä tehnyt kunnolla kauppaansa. Muut muksut eivät olekaan velleilleet lainkaan. Ne on vetäneet soseita naamaan "kaksin käsin".

Mä tulin just kotia ja pienin on kuulemma muutamat paniikki-itkut ottanut tässä illasta. Mies oli kysynyt pelottaako jokin ja pyytänyt näyttämään, niin ovelle olivat päätyneet. Että tosi kiva se Halloween 😠😣 Jäbä oli siis säikähtänyt todella pahanpäiväisesti.

Mä totesin, etten pysty tekee kaikkia liikkeitä tanssissa, lähinnä siis lantionkiertoja. Maha ottaa pahalla. Tosi kiva kun harjoiteltava koreografia on täynnä pyörimistä ja lantionkiertoja. Pyörimiset sai vippaamaan päässä oikein pahemman kerran.

8.11.2016
misukka
misukka

Neuvon tässä kohtaa kysäisemään misukan mielipidettä valmisvelleistä, sekä perusteluineen kertomaan, miten hän on tehnyt.

8.11.2016
PekkajaMatti
PekkajaMatti

Kiitos PM vinkistä. Pitää paikkansa et kotimaisia viljoja ei saisi antaa alle 5kk, näin ainakin meille annettu ohjeeksi. Ennen sitä saa antaa velliä/puuroa perunasta, riisistä, maissista tms. Teen mielelläni pojan ruuat itse, velliä tosin voi olla et ostan valmiina. Mut tuota perunavelliä voisin tehdä itse. 😊

8.11.2016
Rinuda
Rinuda
2-year-old toddler

Rinudalle vielä.
Voit seuraavaksi kokeilla perunavellin antamista pojalle. Soseperunaa, ja rintamaitoa.
Sama myöhemmin maissisoseen kanssa. Valmis maissisose (ei kannata pakastemaissista värkätä) ja rintamaito. Vellitutista läpi.
Kun teidän poika on just täyttänyt 4 kuukautta, niin odota lähelle 5 kuukautta, silloin voit aloittaa kotimaiset viljat; kaura (puuro). Mutta ei aiemmin. Tää ollut neuvolan yleinen kotimaisten viljojen aloitusohje.
Jos muuttunut, niin muut voi korjata.

8.11.2016
PekkajaMatti
PekkajaMatti

Minen tiiä mikä tuota meidän herraa riepoo. Vissiin tuo uhma pääasiassa. Ottaa ihan hirveät kierrokset kun kaikki ei mene niin kuin hän haluaa. Ja kun ei tosiaan itsekään aina tiedä mitä haluaa.

Noi päikyiltä heräämiset on tuota, että se itkee hakemaan pois muttei suostu tulemaan pois. Jos nostaa pois ni kauheet itkupotkuraivarit. Jos laitat takasi punkkaan ni ääni ja kierrokset vaan nousee.

Päikystä kun hakee ni tulee nauraen ja hyvällä tuulella halimaan mutta kun pitäisi pisulla käydä ja pukea vaatteet, niin hirveä raivari ja väkisin joutuu pukemaan. Heittäytyy ihan letkumadoksi. Ja tietty kun oot just saanu yhden lahkeen kohdilleen ni alkaa rimpuilu. Ja kauhea huuto samalla.

Että korvatulpat taidan ottaa käyttöön ja antaa herran huutaa.

Pidän peukkuja, että nki pääsee töihin. Olisi kyllä hieno juttu.

Mä lähden kohta tanssitunnille. Esikolla treenit peruttu kun kuplahalli suljettu lumen takia. Olikohan otettu vinkkiä kun Helsingissä tänään yksi rysähtänyt alas.

8.11.2016
misukka
misukka

Milloin saat nki tietoa työpaikalla aloituksesta?
Muistithan haastattelussa mainita, että teidän esikoinen on nyt esiopetuksessa, ja kuopusta olet hoitanut tähän asti kotona?
Jos työllistyt, kunnalla on 2 viikkoa aikaa järjestää myös teidän kuopukselle hoitopaikka, esikoiselle sitten lisäät esiopetustietoihin päivähoidon lisäksi. Esikoisen kohdalla päivähoito maksaa teidän yheisten tulojen, perhekoon ja valitun hoitoajan mukaan. Esiopetus ei maksa mitään. Kuopuksella sama.
Suosittelen työllistymistapauksessa lämpimästi tulotietojen ilmoittamista.

8.11.2016
PekkajaMatti
PekkajaMatti

PM, tänään oli toinen päivä kun poika sai bataattia, ennen sitä sai perunaa muutaman päivän. Näin aluksi otetaan yksi ruoka-aine kerrallaan, eli pelkkää perunaa tai bataattia on saanut. Hiukan rintamaitoa olen sekoittanut soseeseen lämmittämisen jälkeen jotta siitä tulisi tarpeeksi löysää. Meille on sanottu et vettä ei pitäisi antaa alle 6kk vauvalle. Ehkä voisi kuitenkin kokeilla antaa tilkan vettä tuttipullosta soseen jälkeen.

Noi yöheräilyt eiväthän ei meillä mikään uusi juttu, välillä tullut sellaisia jaksoja et pärjää 1-2 syötöllä yöllä, useimmiten on herännyt useammin. Muutenkin ollut aina sellainen vet söisi koko ajan, joten pikkuhiljaa alan kyllä antamaan jotain puuroa tai sosetta myös aamulla. Sit kun tietää mitä maha tykkää, niin voi saada jotain illalla kans. Saatiin ohjeeksi et alussa ei kannata antaa kiinteitä illalla, jos maha reagoi niin se sit häiritsee yöunia. Muuten en ole huomannut reaktioita perunaan tai bataattiin.

8.11.2016
Rinuda
Rinuda
2-year-old toddler

Rinuda, etkös sä ole nyt jonkun päivän ajan antanut bataattisosetta teijän pojalle?
Oliko siinä seassa jotain muuta kasvista? Vaikkei sekään mitään allergiaa tarkoita, jos oli samalla ruualla kahta eri makua.

En ole meidän lapsille bataattia vauvana antanut, en ainakaan muista antaneeni.
Mutta siis bataatti on "makea peruna", , sweet potato, että erikseen antaisin niitä kahta, siis eri aterioilla. Bataatti on siedetympi kasvis kuin peruna. Yllättävää on, että perunallekin (keitetty) voi olla allerginen. Tuskin teidän poika kuitenkaan.

Tuosta nesteen tarjoamisesta. Kannattaa sose tarjota ensin, sen kanssa nokkamukista vettä suun huuhteluun, sitten viimeiseksi äidinmaitoa.

Mua terkkari muistutti just tytön 3-vuotisneuvolassa riittävästä nesteen tarjoamisesta. Näin isolla jo maitoa tai vettä.

8.11.2016
PekkajaMatti
PekkajaMatti

Tyttö tarvitsee aika paljon aikaa niin heräämiseen, syömiseen, pukemiseen kuin riisumiseenkin.

8.11.2016
PekkajaMatti
PekkajaMatti

Misukka, meillä tyttö kiukutteli, kun kerhoilemasta tullessa otin häneltä talvikengät pois. Laitoin takaisin, niin otti sitten jonkin ajan kuluttua itse pois. Lahkeen lenksuilla oli kiinni. Nekin laitoin.
Vaipan ja kakanpesun kanssa ei voi samaa "venkslausta" tehdä.

8.11.2016
PekkajaMatti
PekkajaMatti

Hitto mulla hirttää kiinni toi pienimmäinen. Siis se on vaan yhtä huutoa. Päikyiltä ku heräsi, ni tunnin karjui. Ei tuu sängystä pois, ei nuku, ei sitä, ei tätä, ei, ei, ei! Ja karjuu vaan.

Olkoot saa**na ja karjukoot. Mä en jaksa!

Päivästä toiseen kaikki on yhtä tappelua. Siis huutoa ja rimpuilua.

Kakat sain äsken väkisin putsata herralta ku ei sopinut suosiolla tulla pestäväksi.

8.11.2016
misukka
misukka

Onnea riun pojalle tsempparipalkinnosta. Ja varmaan mukava kuulla noin kivoja uutisia eskarista. :)

Tuvitukselle mukavaa päivää. :)

Noista pojan soseista. Hän saa siis kerran päivässä, lounaaksi, pienen annoksen sosetta. Aloitetaan sillä ja katsotaan miten käy. On vähän herkkävatsainen, mut neuvolan lääkäri nyt oli sitä mieltä et tuskin johtuu allergiasta. Mut alotellaan kuitenkin varovasti. Mut sit kun alkaa syödä enemmän niin täytyy pitää mielessä toi et antaa tarpeeks juotavaa kans. :) Ja nyt aluks niin tosiaan löysiä soseita, sekoitan niitä maitoon.

Oli tosi kivaa käydä perhekahvilassa ja nähdä kavereita. Mut hitsi mikä keli, ei meinattu päästä edes pihasta pois ennen kuin jäätiin jo jumiin vaunujen kanssa. :D

8.11.2016
Rinuda
Rinuda
2-year-old toddler

Hyvä, että se haastatteluaika on vasta sitten kun tiedät pääsetkö opiskelemaan. Ei tarvitse jossitella niin paljon.

Kävin hakemassa pienet kotiin. Pienin oli ihan rättiväsynyt ja nukahti autoon 🙈 Nyt se jodlailee sängyssään. Toivottavasti nukahtaa. Eilen se raivosi melkein tunnin ennen kuin nukahti. Ja vaati miut viekkuun pötköttää. Tosin me sit molemmat nukuttiin sujuvasti neljään saakka.

Mut kun tänään tosiaan kukkunut jo kukonpieremän aikaan ni ihmekös jos väsyttää. Itekin olisin aika valmis päikkäreille mut pitänee eka syödä itsekin lounasta ja sit ruveta miettimään päivän evästä tuohon alkuiltaan.

Mulla on tuossa kilo naudan jauhelihaa sulamassa. Meinasin josko tekisi kaksi ruokaa siitä. Makaronilaatikon ja tomaattisen kastikkeen valkeilla pavuilla. Niillä potkisi taas viikon eteenpäin 😄

8.11.2016
misukka
misukka

Kyllä. Haastatteluaika oli laitettu nettiin 2.11., pääsykoepäivänä.
Tuo haastattelu on joku monialainen työllistävyyshaastattelu, tai jotain sinnepäin (kela, te-toimisto, työvoiman palvelukeskus).

Riulle halaus kolmosen hyvistä eskariuutisista.

Täällä on talvikeli. Pulkalla oltiin liikenteessä.

8.11.2016
PekkajaMatti
PekkajaMatti

Hienosti mennyt poitsulla pelit! Onnea tsempparipalkinnosta! Se on noille junnuillekin kova juttu.

Ja sie et sit selviä vasu-keskusteluista itkemättä. Kiva, että tällä kertaa sait tirauttaa onnesta 😊

8.11.2016
misukka
misukka

PM, oliko tuo haastattelukutsu nyt se josta luit sielä te-palveluiden oma asioinnista? Hiukka pitkähkö aika meni postilla toimittaa kutsu.

Kiva, että tuvituksella rennompi viikko ja päivä tiedossa.

Ehkäpä Rinudan pienellä alkaa imuttelut rauhottua kun syö soseita. Mutta muista tehdä soseista riittävän löysiä että pieni saa riittävästi nestettä. Nuo yökukkumiset voi nimittäin olla janoakin jos ruuan yhteydessä saa liian vähän nestettä.

En saanut työpaikan yhteyshenkilöä kiinni. Laitoin hakemuksen kuitenkin sähköpostiin niin sieltä tuli autoreply, että on pois tämän viikon. Ensi viikolla täytyy kai yrittää hätistellä sitä sitten.

Eilen en saanut apteekista uutta rautapulloa tilalle joten mulla on nyt reilu 16 euroa kanissa siellä. Ostin uuden pullon ja se on ihan yhtä huonoa kuin palauttamani. Maistuu hunajavedelle eikä värikään täsmää totuttuun. Laitoin nyt sähköpostia maahantuojalle. Katsotaan, onko niillä sanomista asiaan. Laitoin tiedoksi senkin ettei apteekki palauttanut rahoja edellisestä pullosta.

Jaahas. Täytyy lähteä taas hakemaan pienet ihmiset päikystä kotiin.

Ja vakuutusyhtiö on näköjään ahkerana 😄 4 laskua ja pari vakuutuskirjaa pukannut sähköiseen asiointiin. Täytynee kurkata kunhan ehtii.

8.11.2016
misukka
misukka

Heissuli :)

Misukalla on ollut armottoman aikainen herätys tännään. Hui. Onneksi se maassa oleva lumi kuitenkin vähän virkistää :) Täällä sato jo aiemmin lunta, pulkkamäkeen pääsee että sen verran on tullut. Keli ei kuitenkaan oo mikkää paras ulkoiluun kun tuulee niin pirun kylmästi, hrrrrrrr. Tuo vesistö on kesällä kiva kun se viilentää, mutta hesus sentään ku talvella käy puhuri tosi kylmästi. Ja meillä on aika sama kupletin juoni tänään, pakko hakea yhteen työkkärin ilmoittamaan paikkaan ja illalla ois lapsen reenit :D Missä miun pitäis ottaa kuvia joukkueesta, mutta en oo ikinä ees pitänyt järkkäriä kädessä :D

PM ihana jotenkii lukea ku se teijän esikoinen alkaa olemaan jo aikuisuuden kynnyksellä, sillä on jo niin omat menot :)

Tennari, mie luin jostain että sie oot raskaana! ONNEA! Iiiih ihania uutisia kerrassaan :) Ja miullekkii tullee kohta vauvakuume kun työ kaikki lisäännytte :D

Rinuda toivottavasti teillä nuo yöt helpottaa pian :) Aika inhasti oot ittesi kyllä reväyttänyt, kuulostaa tuskaiselle. Vaan se on totta että kun siinä on pieni auringonpaiste niin vaikee olla itekkään kiukkunen :)

Tuvituksella on ollut kyllä aikamoista matalaliitoa :) Oon vähän kade kun pääsit vipen vauvaa nuuhkimaan ♥

Meillä oli sunnuntaina pojalla ne kaksi peliä, eka oli tasuri ja toisen ne voittivat. Meijän poikahan ei oo mikään ykköstykki siellä, mutta kahoin kyllä että se pelaa tosin hyvin omaan tasoonsa nähden. Yritys palkittiin, kun poika sai kotiin tsempparipalkinnon :) #proudmom :)
Eilen sitten oli kolmannen geeniperimän juttutuokio eskarissa ja miun piti ihan pienet itkut tirauttaa, kun lapsella on kaikki hyvin, Ei mitään haasteita, ei tarvittavia tukitoimia, ei mitään. Sanoi että ootteko mihin kouluun aatellut hakea, ja oltiin ihan että ei tiietä, kun jos tarvii pienluokkaa tms. Mutta ei kuulemma tarvii. Ja sitten miun piti ne itkut tirauttaa. Noloa vähän itkeä mokoman tähden, mutta helpotuksen tunne oli ihan valtava. Ja ei miun ihteni tähen, vaan lapsen vuoksi. Kahto siinä paperissa niitä nimiä mitä se oli luetellut kaverikseenkin niin niitä oli monta! Miten erilaista on lapsen elämä ns. taviksena... Nyt pittää lopettaa ennen ku itken uuvestaan :D

8.11.2016
riu
riu

Huomenta!

Misukalle tsemppiä työhakemuksen tekoon.

PMlle mukavaa perhekerhoilua.

Meillä kans perhekahvilapäivä tänään. Täytyy lähteä ajoissa kävelemään, täälläkin tullut ihan reippaasti lunta. Täytyy kaivella kaappeja jos sieltä löytyis jotain mitä pistää päälle kunnes saan uudet talvitamineet ostettua. Onneks tänä talvena ei tarvi miettiä pojan varusteita, ä-pakkauksen vaatteet käy toivottavasti koko talven.

Väsyttää... Poika taas kukkuillut. Sais tää tiheän imun jakso jo loppua. Sen lisäks mun jalkaa särkee. Ei sit tykänny jumpasta. En edes tiedä mikä siinä on käyny, oisko revähtäny sit kuitenkin. No katotaan, jos ei kohta parane niin täytyy taas soittaa terveyskeskukseen.

No mutta, jos nyt nousis täältä keittämään kahvit. Ei sitäpaitsi pysty mököttämään kun tää pikkumies osaa olla niin ihana. Voi söpöläistä kun höpöttää ja leikkii pandallaan. ❤

8.11.2016
Rinuda
Rinuda
2-year-old toddler

Huomenta.

Tääl etelä savossa on just ja just maa valkosena. Kiva pakkaskeli. 😊 mistään 10 cm lumesta ei tietookaan..

Tänää ollaa kotona. Yritetään saada hommia rullaamaan. Iltapäivästä on sit esikon VASU keskustelu, ei muuta.

Jos jostai välistä ulos kerkeis ni se riittää.. 😊

8.11.2016
tennari
tennari

Tyttö tuli syliin nukkumaan.

8.11.2016
PekkajaMatti
PekkajaMatti

Hyvää huomenta.
Täällä on maa valkoisena.
Eilen illalla tyttö nukahti omaan sänkyynsä ennen kymmentä. Vielä nukkuu.
Tänään perhekerhoillaan.
Esikoisella on lukiossa viimeisenä pakollinen Digi-Espoo-luento. Ei osannut sanoa ehtiikö kotiin ennen kuin on isosten tapahtuma toisella puolella kaupunkia. Sen näkee. Täällä on kyllä jo aurattu teitä ja pihoja.

Misukka, mulle tuli nyt eilen kutsu siihen monialaiseen työllistämishaastatteluun. Siihen mennessä on mun pääsykoetulos selvä.

8.11.2016
PekkajaMatti
PekkajaMatti

Mä heräsin 5.15 isännän toiseen herätykseen kun sen puhelin huuti takin taskussa eteisessä. Isäntä ite oli ulkona kolaamassa lunta. Reilut 10 senttiä oli tuossa illan ja yön aikana pyryttänyt.

Pienin päätti joskus vaille 6, ettei hänkään enää nuku joten se pyöri ja hyöri kainalossa tunnin ennen kuin päästin menemään.

Pirteillä fiiliksillä siis tähän aamuun taas.

Illalla olis mun tanssitunti ja esikon futisreenit samaan aikaan. Muuten ajattelin pyhittää tämän päivän lopultakin työhakemuksrn tekoon. Se te-toimiston ilmottama paikka odottelee vielä toimenpiteitä.

8.11.2016
misukka
misukka
Tapahtui virhe. Yritä myöhemmin uudelleen.
Ladataan...