Kun jatkat tämän sivun käyttöä hyväksyt samalla evästeiden käytön. Voit lukea lisää tästä linkistä.

 

Lentokonematkailu vauvan kanssa

Olen lähdössä esikoiseni (lähtöpäivänä 6kk ikäinen) Brasiliaan lokakuussa muksun isää tapaamaan. Passit on tsekattu ja matkalaukutkin on jo mielessä pakattu! Hyppy uuteen ja tuntemattomaan jännittää niin paljon, että nään jo unia myöhästymisestä ym. En ole koskaan vauvan kanssa lentänyt ja vieläpä yksin. Frankfurtissa on koneen vaihto ja kyseisellä lentokentällä en ole vielä koskaan seikkaillut. Onneksi koneen vaihtoaika on muutama tunti. Siinä kerkiää varmasti katsoa portit valmiiksi ja vessassa käynnit sun muut.. Onko teillä kokemuksia Lufthansan lentoyhtiöstä? Ainakin siellä on vauvoille ns. vauvakorit, jos sattuu saamaan. Sähköpostilla en pysty asiakaspalvelua tavoittamaan ja kysymään, voiko sellaisen varata etukäteen. Luulisi, että kun on kysymyksessä 12h lennot, että ottavat imeväiset huomioon ja laittavat paikan mihin vauvakorin voi kiinnittää. Kantoliinana on neliöliina, joka on tuntunut suhteellisen toimivalta nyt kun ollaan kotona sen kanssa harjoiteltu. Monesti poika nukahtaakin sinne, joten lentokentillä pätsääminen toivottavasti sujuu ongelmitta. Miten herkät korvat noin pienellä vauvalla on paineenvaihtelulle? Itse ajattelin imettää nousujen ja laskujen aikana, jos vaan lentoyhtiön turvallisuussäännöt sen sallii. Jos imettää ei saa (tai poika ei just silloin tissiä hyväksy) niin onko apteekista saatavat korvatulpat/tipat toimivia? Saako nestemäistä panadolia ottaa varuiksi mukaan, jos poika sattuu olemaan kuumeessa? MPR-rokotteet otetaan neuvolassa just viikkoa ennen lähtöä, joten kuumeilun riski on olemassa... Onneksi on yölennot molemmin päin, joten toivottavasti lapsen luontainen unirytmi säilyisi aikaerosta huolimatta. Vertaistukea ja vinkkejä otan vastaan mielelläni! :)

12.9.2016
saylilan
saylilan

Jep, ja mikä parasta, nyt olen yhtä kokemusta rikkaampana ja ylittänyt itseni! :) Siitä saa olla ylpeä, kun vertaa siihen kuinka paljon mua ennen matkaa jännitti.

16.2.2017
saylilan
saylilan

Kiva kuulla teidän reissun sujumisesta. Ihania kanssamatkustajia osunut sun kohdalle. Ja suurin osa onkin mukavia. Toki joskus kohdalle osuu niitä ei niin mukaviakin.

Hurjan pitkä lento ollut tuo reilu 12h. Huh.

5.2.2017
misukka
misukka
3 years, 3-month-old toddler

Piti aina toisella kädellä työntää istuimen selkäosasta, jotta sai ittensä ylös ja toisella kädellä pitää nukkuvaa vauvaa. No eihän se onnistunut, kun mun vauva ei mikään pieni ole. Joten poitsu useimmiten säpsähti hereille kun laskin sitä koppaan.
Toiset sanoo, että ne vauvat vain nukkuu kiltisti koko lennon, mutta ei ihan meidän kohalla pitäny paikkaansa. Mun beibi oli jotenkin koko ajan tosi levoton. Ehkä uudet äänet, ihmiset, ja uusi paikka sai poitsun aktiiviseks. Sitä kyllä nukutti, mutta vingahteli vähän väliä hereille. Syöminenkin oli vähän niin ja näin itellä. Sain pienen vihdoin nukkumaan koppaan ja päätin kokeilla onneani ja tilata ruuan itelle nenän eteen. Vähän aikaa kerkesin syödä niin taas poika herää hirveän huutoitkun kanssa ja mulla kaikki tarjottimet ja ruuat levällään nenän edessä niin enhän mä yltänyt poikaa nostamaan kopasta pois. Vieruskaveri sitten auttoi ja otti ruokatarjottimen pois ja käänsi pöydän sivulle että voin nostaa pojan syliin. Melkoista säätämistä! Ja siinä vaiheessa näin ekan vihaisen katseen joltakin mieheltä takana käytävällä "etkö sä nyt saa sitä kakaraas hiljaseks" -tyyliin.
Siellä lennolla oli yksi erittäin avulias stuertti ja jo koneeseen noustessa hän tuli esittäytymään ja kyseli nimet ja sanoi että milloin vain saa kutsua hänet apuun ja huomioi erityisesti mun nesteen saannista, koska imetän! Tosin tällä stuertilla oli välillä niin kiire, ettei se aina kerinny mun kutsuihin vastata.. Muuten tosi mukava mies ja näytti siinä lounaan jäädessä kesken henkiökunnan tilassa kikan millä vauvan saa nopeasti tyynnytettyä. Sillä on itellä kolme lasta. Ja sain syödä nopeasti rauhassa kun hän piti vauvaa sillä aikaa. Kävin vielä pesemässä hampaat niin hän oli sillä aikaa saanut vauvan siirrettyä lentokoppaan mahalleen nukkumaan ja sillon Juho otti pisimmät unoset! Ehkä joku 1,5h. Poitsu nukkuikin suurimmaks osaks tissi suussa kun se oli varmin keino pitää hiljaisena. :) Viimeiset 3 lentotuntia poika oli kuin pirteä peipponen ja sitä ei ois voinu vähempää kiinnostaa istua vain paikoillaan. Kanniskelin sitä sitten sielä hlökunnan tilassa taas.
2 kertaa vaihdoin vaippaa koneessa, ja kuten jo ennalta arvasin, ne koneen vessat on hemmetin pienet. Siinä pöntön päällä oli pienen pieni pöytä, johon laitoin pojan poikittain, sillä pituussuunnassa se ei mahtunu siihen.
Lähdin koneesta viimeisten joukossa ja siinä tuli poikaa ihastelemaan eräs brasilialainen nainen, joka puhui välttävästi englantia. Hän piteli vauvaa sillä aikaa, että sain tavarat pakattua ja laitettua kantoliinan lanteille. Hän myös auttoi meidät laukkuhihnalle asti, haki laukkukärryt ja nosti matkalaukun hihnalta kärryyn.
Tässä siis meno lento ja paluu aikalailla samanmoista.
Mun loppukommentti lentomatkustamisesta: pitää olla asenne kohillaan ja sisulla pärjää aina. Perillä jo helpotti kummasti kun siellä oli isä ja mummu vastassa. Olin kyllä todella yliväsynyt. Onneksi löytyy myös auttavia kanssamatkustajia. Ja yölennot oli hyvä vaihtoehto kun ei sitä viihdykettä niin paljon tarvitse järkätä.

Lennot kesti vaihtoineen kaikkinensa 17h. 1,35 hel-fra ja 12h fra-sao paolo.

5.2.2017
saylilan
saylilan

Heissan kaikille, kiitos teille ihanille vastanneille, näin tosi myöhään! :D
Tultiin ennen joulua pois Brasiliasta pojan kanssa ja 2kk reissu meni oikein mukavasti siellä. Oli niin paljon muuta mielessä, että vastaamiset unohtui kokonaan. Kuten näette, mä oon laiska päivittelemään kuulumisia! Jos nyt reippaana vähän kertoilisin matkan kulusta, se ehkä hyödyttäis jos aiotte joskus matkalle vauvan kanssa.

Olin henkisesti varautunut siihen, että poitsulle tulee korvakipuja nousuista ja laskuista, mutta mitään ei onneksi tullut kummallakaan lennolla! Vauvan korvakudos on niin pehmyt vielä, että ne kestää paineenvaihtelut, näin olin lukenut.
Yö ennen lentoa meni sängyssä pyöriessä, kuten pelkäsinkin. Olin siis valmiiksi jo tosi väsynyt! Lähdettiin iltapäivällä Hel-vantaa lentokentältä Frankfurtiin. Poitsu nukahti tissille juuri kun kone nousi ylös ja nukkui puolet matkasta. Imettäminen oli ihan sanonko mistä -perseestä niin pienissä istuinpaikoissa. Otin imetystyynyn mukaan mutta se viihtyi paremmin lattialla, koska mä en ois mahtunu mitenkään vauvan + tyynyn kanssa penkille. Poikakaan ei mikään pieni vauva oo. Miehet vielä kummallakin puolella, mutta ei ne mitään välittäny imettämisestä. Huivia vaan eteen! Kerkesin just sopivasti leivän ja naksut vetää naamaan kunnes poika heräsi. Siinä sitten piti keksiä loppumatkalle viihdykettä, kahisevaa paperia ja leluja. Kanssamatkustajat leikitti pojua myös.
Jo lähtöportilla tuli eräs ystävällinen suomalainen vanhempi pariskunta auttamaan ja opastamaan. Sanoivat että mene vain röyhkeästi ohi kaikkien jonojen, mulla on siihen oikeus vauvan kanssa ja aina ensimmäisten joukossa (liikuntavammaiset/perheet/ykkösluokka) koneeseen sisään. He myös tarjosivat apua koneessa, jos haluan syödä rauhassa tai käydä vessassa, niin voivat pitää vauvaa sillä aikaa. Kerroin heille, etten ole koskaan ollut Frankfurtin lentokentällä niin he myös perillä opastivat alkumatkan oikeille oville. Kultaisia ihmisiä!
Tosin Frankfurtin lentokenttä on "helppo". Piti päästä 1 ter porteilta A porteille C. Siellä on tosi selkeät opasteet katossa. Mutta, on se vaan niin pirun sokkeloinen ja iso! Kartat saa unohtaa följystä saman tien. Frankfurtin lentokentän puhelin applikaatiossa on myös navigaattori, mutta se jäi kokeilematta tällä kertaa. Sormi meni suuhun siinä kohtaa, kun kyltit loppui yhtäkkiä umpikujaan ja kummallakin sivuilla oli metrot. Päätin sitten hypätä oikean puolimmaiseen metroon, koska siinä oli ovet auki. Se lähtikin saman tien liikkeelle ja kerkesin jo siunata mielessä, että mihinkähän ter 3:een tää oikein vie. Hyppäsin ensimmäisellä pysäkillä pois ja siellä onneksi taas C kyltit pilkotti. Koska oltiin menossa schengen -alueen ulkopuolelle, tuli vastaan ylimääräinen passintarkastus. Pojalla on eri sukunimi kuin minulla, joten onneksi huomasin ottaa jonkinlaista maistraatin todistusta huoltajuudesta mukaan, sillä se tympeä miesvirkailija olisi varmaan saman tien lähettäny takaisin Suomeen, notta oon tässä nyt kidnappaamassa toisen lasta!
Sitten turvatarkastus ja taas päästiin jonojen ohi ja siinä vaiheessa huomaa että aina vaan ystävällisemmäksi kanssamatkustajat muuttuu, kun mulla on matkassa niiin ihana "lindo bebê!"
Vauva piti ottaa turvatarkastuksessa pois kantoliinasta (Suomessa ei muuten tarvinut). Poika vain kainaloon, porteista läpi ja laukkuja uudestaan pakkaamaan.

Pitkällä lennolla taas sain matkakaveriks 2 äijää viereen ja mulla oli ikkunapaikka pojan kanssa, se ikkunapaikka oli virhe. Ottakaa aina käytäväpaikka jos suinkin mahdollista! Mulle laitettiin se mun niin kovasti toivoma vauvakori (baby bassinet seat) kiinni edessä olevaan seinään. Mutta voi kissanmarjat siitä ollu meidän tapauksessa mitään apua. Paikka kävi vaan entistä pienemmäksi, ja se kori oli sen verran korkealla, että siihen oli tosi hankala nostaa nukkuvaa vauvaa, ja senkin takia, että itellä ei ollu tarpeeksi jalkatilaa, jotta olisi voinut pöngätä ittensä ylös istuimelta.

5.2.2017
saylilan
saylilan

Onkohan aloittaja Saylian, jo palannut reissulta? Toivottavasti kaikki meni matkalla hyvin!
Mekin lennettiin pojan ollessa 6kk eikä nukkunu 6h lennolla kuin 30 min 😬
Mutta niistä kokemuksista ei nyt ole enää aloittajalle hyötyä kun aikaa sitten mennyt...

7.11.2016
Minnie
Minnie

Lensin vajaa 3 vuotta sitten pojan kanssa Thaimaaseen, poika oli tuolloin n.8kk ikäinen. Jos en nyt täysin väärin muista, niin olis ollu lufthansa,

Silloin nousun ja laskun aikana pojan piti olla kasvot menosuuntaan. Nukkui kantoliinassa, niin tulivat sanomaan, että pitää ottaa siitä pois ja kääntää toisinpäin ja kiinnittää heidän antamalla lisä turvavyöllä omaan turvavyöhön. Joten tuolloin ei ilmeisesti imettääkään olisi saanut? Tuttipullot, avaamattomat korvikkeet ja avaamattomat lastenruokapurkit sai viedä. Ja oli jotain avattua naposteltavaakin mukana. Lääkkeen viennistä en osaa sanoa. Jos on herkät korvat, niin tuskin noista tipoista ainakaan haittaa ole.

Tuolloin poika ei nukkunut kotona kuin tosi lyhyitä unia, mutta koneessa sitten nukkuikin melkein koko lennot =) mukana oli muutama virikelelu jne, mutta jäivät siis käyttämättä. Meillä ei ollut tuolloin mitään vauvakoria, mutta nukkui hyvin kantoliinassa tai sitten hetken jalkatilaan (oli yllättävän tilava paikka) tehdyssä "pedissä".

Vaipavvaihtotilat on melko ahtaat niissä vessoissa, jos pystyy ajottaa vaihdot välilaskuille niin hyvä. Onnistuu kyllä koneessakin, Koneeseen otettavaan kassiin selkeästi tavarat, ettei tarvii purkaa aina koko kassia, kun sieltä jotain tarvitsee =)

Tsemppiä lentoihin! Kaikki menee varmasti hienosti.

19.10.2016
Zonja
Zonja

Kiitos vastauksistanne! Perjantaina lento lähtee! Ruokahalu mennyt mutta fiksuna ihmisenä syön väkisin jotain. :'D Että niin paljon jännittää.
Nestemäisestö panadolista tuli kaksi täysin erilaista vastausta, mutta teen niin, että kokeilen onneani, ja vien tuon yhden avatun pullon mukaan. Jos ottavat pois, niin sitten ottavat. Kokeilen myös onneani imetystyynyn kanssa, vaikka käsimatkatavarat ovat rajalliset. Imetystyyny on niin vaan paras keksintö ja helpottais huomattavasti lennolla.
Tänään aamupäivästä soitin Lufthansaan ja kysyin vauvakori mahdollisuudesta (ei mikään mun juttu puhua "virallista" englantia virkailijan kanssa), olisi maksanut 25€ jos buukkaa etukäteen puhelimesta istuimet. No visukinttuna en tietenkään hannonut istuimia siltä istumalta varata, mutta huomisen online check in:ssä saan kuulemma varattua ilmaiseksi! Joten maltanpa ootella huomiseen. Toivottavasti on koreja vielä jäljellä.

19.10.2016
saylilan
saylilan

Ollaan lennelty edestaikaisin Helsinki (tai Pirkkala) - Tukholma väliä, poika taisi olla about 4kk kun ekan kerran lennettiin. Pojalla on maitoallergia joten piti olla omat korvikkeet mukana, oltiin sekotettu ne jo valmiiksi kun piti pulveri sekoittaa keitettyyn veteen joka olisi ollut lennolla vähän vaikeaa. Saatiin tuoda valmiiksi tehny sekoitus tuttipullossa mukana, mutta pyysivät antamaan sitä pojalle siinä turvatarkastuksessa attä näkivät että on ihan maitoa. Samoin lapselle saa tuoda syötävät minigrip pussissa mukana.

Me pantattiin maitoa siihen asti että lentokone lähti nousuun, sillä tavalla kelpasi hyvin just nousun aikana. Muuten nukkui lennot (tosin noi meidän lennot on kestäneet vain about tunnin).

Leluja mukaan, mielellään pari uuttakin jotta on vielä mielenkiintoinen ja jaksaa sitä hetken ihmetellä. Tsemppiä! :) Hyvin nuo tuppaa yleensä menemään, lapset on yllättävän sopeutuvaisia.

13.9.2016
Ryaazz
Ryaazz

Nesteet pitää olla avaamattomissa purkeissa, eli tuommonen Panadol avaamattomana koneeseen on ok. Mihinkään lääkeruiskuun annosteltuna ei varmasti saa viedä.

Imettää saa, tietenkin. Jos sulla on joku rätti laittaa suojaksi, niin ei häiriinny edes kanssamatkustajat.

Mutta parasta on aina esittää kysymykset lentoyhtiölle. He kyllä kertoo käytännöt. Myös tuosta vauvan paikasta koneessa.

13.9.2016
misukka
misukka
3 years, 3-month-old toddler

Moikka
itse matkustin esikoisen kanssa juurikin ekan kerran hänen ollessa 6kk ja italiaan lennettiin ja juurikin lufthansalla, no ainakin pullosta sai juottaa sylissä makuullaan nousun ja laskun aikana kunhan oli turvavyö kiinni joten eiköhän imettääkkin saa!
no meidän neiti ei ollut kyllä moksiskaan lentämisestä ja jos ei maitoa juonu noustessa tai laskiessa niin tuttikin helpotti paineen tuntua ainut että kannattaa varata reilusti myös puuhaa vaaville jotta malttaa olla paikallansa 😊
tosta buranasta en oo varma mut luulis että jos sen laittaa vaikka valmiiks annoksen lääke ruiskuun niin varmasti saa ottaa mukaan niinkuin muitakin nesteitä...

12.9.2016
Martinlaakso
Martinlaakso
3 years, 10-month-old toddler
Tapahtui virhe. Yritä myöhemmin uudelleen.
Ladataan...