Koulumatkasta

Moikka, tarttisin nyt vähän perspektiiviä ja teidän mielipiteitä asiaan. Ollaan metsästetty kotia jo jonkin aikaa ja nyt olis löytynyt kaikin puolin muuten sopiva; itse asunto on tarpeeksi iso, pihapiiri on todella mukava ja viihtyisä, 10min kävelymatkan päästä löytyy lähes kaikki mitä tarvitsee; kaupat, uimahalli, leikkipuisto, päiväkoti, terveysasema. Ainut ongelma on tytön koulumatka. Linnuntietä noin 6km, mutta fillarilla enemmän ja osin semmoista että en mielellään päästäisi fillarilla (isoja teitä, paljon risteyksiä ja pimeitä tienosuuksia). Bussilla taasen täytyisi käyttää kahta ja matkat kestäisi 45-55min. Ts täytyis kiertää kaupungin kautta, poikittaisliikennettä ei ole. Tunti kuullostaa minusta ihan kauhean pitkältä ajalta, mutta toisaalta olen itse asunut aina alle 3km työ- ja opiskelupaikoilta. Mitä tekisitte? Kaatuisiko asunnon hankinta koulumatkaan?

10.8.2016
Mummy83
Mummy83

Vaikea varmaan vielä tässä vaiheessa tytön tai teidän vanhempien tiedostaa, miten pitkälle tytön motivaatio ja lahjakkuus häntä koulupolulla vie.
Ei mekään vanhempina vielä samassa vaiheessa esikoisemme vahvuuksia ja lahjakkuutta huomattu ja nähty.
No, nyt jo jotenkin hänen ollessaan 16.

12.8.2016
PekkajaMatti
PekkajaMatti

Taas tätä työmatka"vertailua".
Me asutaan Espoossa, isossa keskuksessa. Eli mulla oli työmatka aikanaan tunti suuntaansa aamulla ja iltapäivllä sama.
Eli varasin tohon junalle 10 minuuttia, sitten junalla toiseen (alue)keskukseen. No siellä ei bussit kulje tiheästi, niin kävelin juna-asemalta 20 minuuttia päiväkodille.
En tiedä saako tästä sepustuksesta mitään selvää.

12.8.2016
PekkajaMatti
PekkajaMatti

tuossa samassa koulussa on yläaste ja IB-lukio jos sinne haluaa ja pääsee.

Tytön harrastukset on keskustan alueella eli olisi sen puolen tunnin bussireitin päässä tai vartin autoilun, riippuen miten ja millä menee.

Vipe, juttelin joo tytön kanssa ja hän sanoi että menomatka jännittäisi enemmän, kun on paine olla ajoissa, pelkää tunneilta myöhästymistä. On kulkenut nyt jo kaksi vuotta yksin bussilla tuon 2.5km mitä nyt on koulumatkaa, eli ei me vanhemmat sen pahemmin kuin tyttökään epäillä sitä itse bussilla kulkemista vaan aikataulutusta ja vaihtoja.

Nyt asutaan semmoisella paikalla että pääsee kolmella eri bussilla koulusta kotiin ja niistä tiivistahtisin linja kulkee 10min välein. Eli vaikka myöhästyisi yhdestä, niin ehtii silti vielä seuraavalla kouluun, kun lähtee yleensä sen verran aikaisemmin että on varaa missata yksi bussi, mutta silti ei ole liian aikaisin koululla.

Ja tytöllä kun on harrastukset tällä hetkellä 3x viikossa arkipäivisin, niin se 2h päivittäinen koulumatka vain tuntuu todella pitkältä. Jos en olisi itse valmis käyttämään työmatkoihin tuntia suuntaansa, niin ei tunnu oikealta sitä tytöltäkään vaatia. Tosin ole itse aina asunut max 5km opiskelu- tai työpaikoista, joten sikäli se perspektiivi on vähän hämärtynyt :)

12.8.2016
Mummy83
Mummy83

Ajatus jäi kesken 😄

Edellisestä päästään siis mun osalta siihen ajatelmaan, että mä en osaisi kuvitella meidän perheeseen tilannetta, että asuttais niin lähellä jotain koulua, että pieni lapsi joutuisi kulkemaan yksin suht vilkkaasti liikennöidyillä katualueilla lainkaan.

Mun, miehen ja esikon kokemus rajoittuu hiljaisiin katualueisiin/ yksityisteihin ja bussilla kulkemiseen koulumatkoilla.

12.8.2016
misukka
misukka

Mä olen itse asiassa kanssa "landelta" eli kouluun oli päälle 5 km matkaa ja kuljettiin ihan linjaliikentren bussilla. Bussin reittiin oli tehty sellainen muutos, että ne tietyt vuorot kiersi ala-asteen kautta, muut vuorot ajoi kilsan päästä.

Ja bussipysäkille kilsan päähän kotoa kävelin ekasta koulupäivästä lähtien yksin.

Toki ne ekat kerrat kulkea yksin ja varsinkin bussin vaihto voi lasta ja vanhempaa mietityttää alkuunbmutta kun saa rutiinista kiinni niin varmasti sujuu oikein hyvin.

12.8.2016
misukka
misukka

Meillä esikoinen kävi alakoulua lähikoulussa 10 minuutin matkan päässä, pikkuveli käy nyt samaa kouulua.
Esikoinen ei ollut juurikaan liikkunut bussilla, mutta yläkoulua kävi 3 vuotta bussimatkan päässä (noin 20 min. ilman vaihtoa). Nyt jatkaa lukiossa samassa koulussa. Seiskalla ei koskaan sanonut mitään koulumatkasta.

12.8.2016
PekkajaMatti
PekkajaMatti

Mietin samaa kuin riu. Jos tuossa tytön koulussa on luokat peruskoulun loppuun asti, ja kenties lukiokin samassa, niin se on tietysti lapsen kannalta hyvä, koska ei tule isoja siirtymiä koulusta toiseen.

Jos valitsette nyt harkinnassa olevan asunnon, alakoulun viimeisillä luokilla viimeistään tytön koulumatkan kulkeminen helpottuu, koska hän kasvaa. Mikä tässä on tullut jo esille, kaupunki ei teidän tapauksessa tue koulumatkaa (matkakortti tai-lippu), kustannukset ja järjestely on teidän osalla.

Pääkaupunkiseudullahan pienetkin koululaiset käyttää julkista liikennettä koulumatkalla, mikä kannattaa huomioida. Tosin julkinen liikenne jotakuinkin toimii.

12.8.2016
PekkajaMatti
PekkajaMatti

Siis kulkemaan yksin pitkää ja ei niin turvallista reittiä..

12.8.2016
Vipe
Vipe

Itse asunut aina koulun vieressä.. Muutettu ei olla (perheen kanssa,eka muutto vasta pois kotoa) kertaakaan vaan meidän koti oli sillei että siinä oli ala-aste,yläaste (tiedän että vanhoja nimityksiä) sekä ammattikoulu kaikki ihan 5 minuutin kävelymatkan päässä ja ois ollut lukiokin jos ois sen valinnut ja itse olen tykännyt siitä että koulu lähellä.. Mutta eipä se esim. Mitään myöhästymisiä yms. Silti estänyt 😂
Sitten taas mun mies asunut "maalla" kaukana kouluista,veikkaan että alakouluunkin oli hänellä lähemmäksi 10 kilsaa ja ammattikouluun sitten jo sellainen 25-30.. Eikä heillä kaiketi silloin mitään erikoisia koulukuljetuksia ollut,bussikortin saivat kyllä kunnalta,mutta ihan tavallisella linjalla piti kulkea.. Eikä mies siis siitä ole koskaan sanonut että oisi kärsinyt,päin vastoin oppinut ehkä reippaammaksi siinä mielessä että asiat ei kaadu siihen että "no se on niin kaukana niin ei jaksa lähteä"

Eli kumpi vaan voi olla lapselle hyvä ratkaisu..

Mutta mietin tässä sellaista näkökulmaa että mitä mieltä lapsi on? Onko hänen kanssaan juteltu asiasta ja miltä hänestä tuntuu.. Eihän tuon ikäinen lapsi osaa välttämättä hahmottaa koko kuvaa ja sitä millaista kulkeminen on sitten kun sen tekee päivittäin monta vuotta,mutta silti lähtisin liikkeelle siitä että kysyisin lapsen mielipidettä,koska asia häntä suuresti koskettaa.. Ainakin jos itse on epävarma,niin kannattaa kuulla lasta ja muutenkin olen sen kannalla että vaikka aikuiset perheessä määrää ja tekee noin isot päätökset,nii ei se sulje pois sitä että lapsikin saisi sanoa sanottavansa..
Jos taas lasta on jo kuultu ja hän valmis koettamaan,niin sittenhän edessä on vain se vaikein eli raaskiiko äiti päästää irti sen verran että pieni saisi alkaa kulkemaan yksin..

12.8.2016
Vipe
Vipe

Mihinkäs vuosiluokkaan asti sitä samaa koulua ois käytävä? Ihan peruskoulun loppuun saakka? Missä tytön harrastukset sitten on? kokonaisuus ratkaisee, mutta itse en pidä tuota matkaa vielä kauheen pahana. Tietty etäisyydet maakunnissa on vähän erilaiset :) Mutta jos asunto on täydellinen teille, ja tuntuu että se olisi teijän koti pitemmän aikaa, niin en antaisi tuon koulumatkan vaikuttaa. Meilläkin poika ajelee joinain päivinä liki tunnin taksilla koulun ja kodin väliä. Meilläkään kun ei ole lähikoulussa lapsi. Silti tää talo on miusta niin hyvällä paikalla että en vaan koulumatkan takia haluaisi asua muuallakaan :) Valintoja valintoja, toivottavasti pääsette yhteisymmärrykseen :)

p.s. tosi kiva "nähdä" sinnuu pitkästä aikaa!!! :))))

11.8.2016
riu
riu

Joku hyvä ja toimiva järjestelmä tuohon koulumatkan kulkemiseen pitäisi keksiä.
Jos noin pitkää koulumatkaa taas ette tytöllenne halua, niin katselisin asuntoa lähempänä tytön koulua.

Nimittäin yksi näkökulma on se, että kun koulu on hyvä, opetus laadukasta ja lapsi viihtyy, ei kannata koulua vaihtaa, vaikkei olekaan lähikoulu.

11.8.2016
PekkajaMatti
PekkajaMatti

No joo, sitten ei kunnan kyytejä irtoa kyllä.

Matkanahan tuo on suht normaali, alle tunnin. Joudutte nyt itse sitten miettimään onko se lapselle liian hankala yksin kulkea.

Tosin lapset on oppivaisia ja pärjäävät paremmin kuin me vanhemmat yleensä uskotaankaan.

11.8.2016
misukka
misukka

Menee kolmoselle eli 9v.

Tuo ei olisi lähikoulu, vaan oma valinta pysyä nykyisessä (kv-koulu) joten ei siihen kyllä mitään koulukyyditystä varmaan saa. :)

11.8.2016
Mummy83
Mummy83

Reittiliikenteen busseihin näitä ei täällä laiteta.

10.8.2016
misukka
misukka

Tuosta matka-ajasta vielä. Meillä esikolla bussilla matka kouluun kestää 50 min kun se bussi kiertelee kaikki kulmat. Kotiinpäin tulee 15 minuutissa. Taksilla koulumatka kestää 15-20 min.

10.8.2016
misukka
misukka

Minkäs ikäinen lapsi on?

Minusta alakouluikäinen saa taksi/bussikyydin kouluun tuollasella matkalla.

Meillä lähikouluun matkaa 9km ja kulkee bussilla/taksilla tuosta 2km päästä kotoa olevalta pysäkiltä.

Täällä kunnalla on ostovuorot koulukuljetuksissa. Ja 9.40 alkavina päivinä kun väkeä kulkee vähemmän, taksi (pikkubussi) hoitaa kuljetuksen. 8.40 aamuina ja yläkoulussa aiempi vuoro kulkee bussina.

10.8.2016
misukka
misukka
Tapahtui virhe. Yritä myöhemmin uudelleen.
Ladataan...