Vauva 5kk puree rinnat haavoille!!

Ensin alkoi hirveä kipu rinnoissa ja nännit punoittivat.. Kun tarkemmin aloin miettimään, tajusin kivun alkaneen puremisen jälkeen. Ja kipu on tosissaan tosi kovaa, muistuttaa imetyksen aloittamis kipua, mikä itsellä on ollut kovaa. Ihan hirveätä! Ennen saattoi yölläkin imettäessä nukkua vauva vierellä, nyt pidättää itkua, kun pitää imettää! Puree ihan haavoille! Hieman epäilyttää, voivatko haavat tosiaan tehdä näin kipeäksi, vaikka kuinka niitä yrittääkin hoitaa ohjeiden mukaan? Lääkäriin en turhaan viitsisi mennä.. Rintaa yritän tarjota mahdollisimman paljon, koska pojan paino kasvanut hitaasti. Kiinteiden aloitus aloitettiin 4kk. Yritän välttää tilanteita, joissa puree, mutta silti välillä onnistuu puremaan, etenkin öisin!

19.5.2016
Anni92
Anni92

Jouduin lopulta hakemaan lääkkeen vauvan suuhun, sammaksen hoitoon. Kotikonstit eivät auttaneet ja poika kovin kivuliaan oloinen, niin haimme lääkkeen. Nyt syönyt yli viikon lääkettä ja vasta tänään aamulla en havainnut suussa sammasta yhtään. Aloin käyttää itse myös lääkettä viime viikolla, kun imetys vain sattui ja sattui. Vieläkin sattuu ja imetyksen välissäkin. Tuntuu, ettei kipu ikinä pääty, vaikka hiljalleen haavatkin ovat parantuneet. Mutta neuvolassakin sanoi, että vaikka rinta näyttäisi terveeltä, kipu voi jatkua pitkään. Särkylääkkeestä ei tunnu olevan hyötyä, eikä sitä viitsi koko ajan syödä. Se on hyvä, että poika ei ole enää purrut! Olen vieläkin enemmän tarkkaillut sitä, etten tarjoa rintaa, jos on jo täynnä. Ja tainnut auttaa sekin, kun sammasta on hoitanut pois. Kasvutkin hieman paremmin mennyt, niin siitäkään ei tarvitse liikaa murehtia! Omaa tahtia kasvaa, niin kuin sisaruksensakin.

1.6.2016
Anni92
Anni92

Kiitos vastauksista! On tosiaan niin kipeät rinnat ja ai hitsi laittaa vieläpä haavoihin sitruunaa tai puolukkaa! Vissykin tuntuu hieman ikävältä.. Nyt epäilen kyllä, että pieni reppanakin on purrut sen takia, kun on suussa ollut ikävä tunne! Vähän tunnen itseni hölmöksi kun en viime viikolla sitä valkoista peitettä nähdessäni tajunnut, mitä se onkaan! Ja vielä unohdin tarkistaa asian uudestaan myöhemmin! Vauva huutaa kovasti suuta pyyhittäessä, mutta rauhoittuu, kun lopettaa. En ole huuhdellut vauvan suuta tai nännejäni, jos vaikka tehoaisi paremmin. Toivottavasti nämä kotikonstit auttavat! Kiitos tuestakin! : )

20.5.2016
Anni92
Anni92

Hirveän litanian kirjotin ja kaikki katos :P
Mutta yritän tiivistää..
Eli siis tuttu ongelma!
Puolukka, sitruuna ja vichy ovat parhaat lääkeet sammakseen (hiivaan).
Ei sokeripitoisia mehuja, mitä ne kaupan puolukkamehut yleensä on.
Ei tarvitse huuhdella nänneistä tai suusta ellei lapsi reagoi siihen erittäin vahvasti vielä muutaman kerran jälkeen. Meillä tyttö tottui jo samana päivänä siihen lotraamiseen :P
Pari puolukkaa riittää/kerta ja joka ruokailun päätteeksi teet saman homman.
Ja pakastepuolukkaa käytin, joita laitoin aina pari kippoon ennen ruokailua ja ne sulaa niin nopsaan, että siitä sai hyvin mehua vanupuikolla tissittelyn jälkeen.
Jos ei viikossa katoa tai muuttuu pahemmaksi tai kivut pahenee niin sitten neuvolaan soittoa tai lääkäriin.
Meillä se tulehdus paljastui bakteeriperäiseksi ja lähti vasta kunnon kuurilla.
Kipeää se sammas juuri tekee ja saa nännit vielä herkemmälle, joka tekee niitä haavaumiakin helpommin. Kuulostaa vain niin tutulta tuo sun ongelma.
Ja se mikä oli myös samaa niin tyttö sai kanssa painoa tosi hitaasti koska ei syönyt tarpeeksi. Se sammas on myös kivulias lapselle ja saattaa syödä huonosti vaikka usein olisikin rinnalla. Ja voi vitsit sitä rintakipua! se säteili selkään asti ja tosiaan paidankin pukeminen oli tuskallista :(
Tsemppiä paljon!

19.5.2016
Hennu86
Hennu86

Jos on sammasta, ni sitruuna- tai puolukkamehulla pyyhkäisy vauvan suussa ja sinun rinnoilla. Voi tosiaan pumpulipuikolla.

Minusta riittää kun pyyhkäisee vauvan suussa ja sitten voi antaa heti vettä perään. Toki jos vauva ole millänsäkään siitä mausta, niin antaa vaikuttaa pidempään.

19.5.2016
misukka
misukka

No mutta hei, nyt vilkaisin vauvan suuhun, niin valkoista peitettä näkyy poskissa! Näkyi viikko sitten, mutta ajattelin sen olevan vain pulautuksen jälkeen sitä pulautusta.. Mutta nyt yhdistettynä näihin oireisiin, niin selkisi kovan kivun syy!! Todennäköisesti! Pakkasessa sattuu olemaan puolukoita, eli osaako joku kertoa, että sulantanko niitä ja sivelen vaikka pumpulipuikolla vauvan suuhun ja omiin rintoihin? Pitääkö jättää kuinka pitkäksi aikaa? Vai riittääkö pyyhkäisy ja vedellä huuhtelee pois? Vai onko joku parempi keino tai helpompi?

19.5.2016
Anni92
Anni92

Tuota hiivaakin olen miettinyt.. Ainakin jos ei helpota kivut, kun haavat lähtee paranemaan ja tuo poika ei purisi lisää, niin se on yksi mahdollisuus. Ikinä ei ole kyllä ollut, eikä oikein tietoa millä sen saisi sitten pois, jos se se olisi.

Minä kiljahdan tai säpsähdän, kun poika puraisee ja aina otan irti. Hetken päästä kokeillaan uudestaan, jos imetän yöllä ja yritän saada nukahtamaan uudestaan. Päivällä lopetan imetyksen sillä kertaa. Yöllä, milloin ongelma ollut pahinta, ei voi oikein kiljahtaa, kun samassa huoneessa nukkuu keskimmäinen lapsi. Odotan niin innolla, jos saataisiin isompi asunto ja keskimmäiselle oma huone. Alkuun nukuin vauvan kanssa olohuoneen vuodesohvalla. Mutta kun yöt rauhoittuivat, siirryttiin makuuhuoneeseen. En haluisi siirtyä takaisin.. Toivottavasti tämä puremisvaihe menisi pian ohi! Tänään päivällä ei ole purrut kertaakaan.. Mutta kivut imetyksessä, etenkin toisessa rinnassa ovat kovat.

Ja meillä annetaan myös lyhyitä, selkeitä ohjeita, juuri tuollaisia yksi sanaisia : D Mutta meillä siihen ollut suurin syy se, että isoimmalla puheen kehitys ollut jäljessä, eikä välttämättä ymmärrä pitkiä ohjeita. Nyt ollaan tosin todettu, että myös keskimmäisen puheen kehitys on jäljessä.. Ja hänellekin toimii usein parhaiten lyhyet selkeät ohjeet!

19.5.2016
Anni92
Anni92

Eläinmaailmasta kannattaa ottaa oppia lasten kanssa olemiseen. Just se, että vahvistetaan ja kehutaan kun menee hyvin. Se on tehokkaampaa kuin kieltää ja moittia kun hommat menee vikaan.

Ihmisen alitajuntahan ei ymmärrä sanaa ei. Jos sä pidät karkkilakkoa ja tolkutat ei karkkia, ei karkkia ni ajatukset kulkee rataa karkkia, karkkia! Sama juttu lapsilla. Tolkutat ei saa koskea, ni mitä lapset tekee. No koskee tietysti. Ja lisäksi kielletty hedelmä houkuttaa.

Mäkin itse asiassa pienimmälle sanon kans, et istu, seiso, seis, irti. Ihan samoja käskyjä kun koirallekin opettaisi. Yritän välttää EItä mutta hankalaa on. Ja siltikin se ei on kokenut inflaation eikä tuo jukuri tottele 😁

19.5.2016
misukka
misukka

Hyvä että joku muukin vertaa lapsia ja koiria 😂 Joiden mielestä se on alistavaa yms. Mutta se vaan on niin totta.. Meidän pienemmän kummeilla on kaks koiraa ja siis me jos puhutaan sillei että esim. Ne puhuu koirasta niin mä voin puhua lapsesta tyyliin "meillä on ihan sama juttu" 😂 ja tietysti myös toistepäin.. Ja jos ne sanoo koiralle "irti" niin meidän lapset irrtottaa heti mitä niillä nyt sattuu kädessä oleen 😂 ja mä jos sanon sukkaa pukiessa lapselle "istu" niin siellä on kaksi muutakin istujaa 😜

19.5.2016
Vipe
Vipe

Tuo ulahtaminen tai kiljahdus perustuu ihan eläinmaailman lainalaisuuksiin.

Esim. koiranpennut leikkiessään pureskelevat toisiaan, niin se johon sattuu, ulahtaa ja toinen tietää purreensa liian kovaa. Näin pennut oppivat säätelemään puruvoimaansa.

Monessa muussakin tilanteessa eläimen pennun ja ihmislapsen koulutuksessa voi soveltaa samoja periaatteita. Esim. toisto, positiivinen vahvistaminen jne,

19.5.2016
misukka
misukka

Mä en tissin puremisesta tiedä mitään,mutta kokeilisin samaa kuin Misukka.. Meillä on tuo muu pureminen kytkeytynyt tolla.. Esikoinen ei ole purrut mua kuin kerran ja kun "karjaisin" niin loppui siihen yhteen kertaan..
Pienempi on ollut vähän kovapäisempi mutta silläkin kyllä aika nopeasti on loppunut kun olen ollut puremisesta vihainen.. Saattaa sitten tulla aina pitkän ajan jälkeen takas mutta loppuu kun ottaa tiukan linjan.. Toki ovat molemmat olleet jo vähän vanhempia eli jotain ehkä 8-10kk ja pienemmän viimeisin jakso oli tässä hiljattain..
Mutta uskon että tuonkin ikäinen oppii pian yhteyden siinä että kun puree niin tissi menee pois! Ja tosiaan vaikka lapselle ei sais korottaa ääntä ynnä muuta hömppää,nii musta jos lapsi satuttaa äitiä niin äidillä on oikeus näyttää esim. Just kiljahtamalla että se sattuu eikä tarvi hammasta purren kestää kaikkea.. Sillähän se lapsi oppii ne pelisäännöt ja miten toisia kohdellaan.. Ja nuoresta se on opittava.. Ja tuon ikäinen ymmärtää jo ihmeenkin paljon.. Meillä pojat ainakin on ymmärtänyt silmin nähden paljon asioita siitä noin puoli vuotiaasta kun en ole koskaan perustellut mitään että "no ei se ymmärrä vielä" ja kaikki ihmetellyt kuin hyvin ja pienenä meidän pojat ymmärtää hankaliakin käskyjä yms. Mutta ei olla koskaan annettu syytä että saa toimia väärin kun ei ymmärrä.. Ehkä muutama eka kuukausi menty sillei että no ei ymmärrä,mutta viimeistään puolivuotiaalta alettu vaatii että pitää ymmärtää asioita.. Ei ehkä kerrasta eikä kovin pitkään muista sääntöjä,mutta oppii ajan kanssa.. Meni taas juttu hakoteille mutta siis tuon ikäiselle kyllä jo pystyy opettaa syy seuraus suhteita.. Eli aina kun puree niin tissi pois... Ei ehkä opi kerrasta mutta lapset on tosi fiksuja ja varmasti pian tajuaa että silloin kun puree niin tissi lähteekin pois..

19.5.2016
Vipe
Vipe

Miten reagoit kun vauva puree? Otatko pois rinnalta, kiljahdatko tai jotain muuta?

Mulla esikko puri paljon ja lopulta koko imetys tyssäsi siihen.

Toisen kohdalla mulle vinkattiin, että kun lapsi puree, kiljahda että lapsi hätkähtää. Voi myös lopettaa imetyksen ja yrittää hetken päästä uudelleen.

Näillä keinoin meidän kakkonen lopetti puremisen melko nopeasti.

Kolmas taas puraisi aina ruuan päätteeksi, ikään kuin viestinä, että nyt on maha täysi. Jos ymmärsin lopettaa tissin tuputuksen ensimerkeistä, ei puraisua tullut.

Eli vaihtoehtoina oikeastaan on se, että vauvasta on vaan kiva teroittaa tuoreita hampaita/kutiavia ikeniä sun tissiin eikä tajua, että se sattuu. Tai sitten hänen mahansa on jo täysi, eikä hän halua enempää.

Toivottavasti näistä on teille jotain apua.

19.5.2016
misukka
misukka

Oisko hiiva?

19.5.2016
Merimaaria
Merimaaria
3 years, 5-month-old toddler

Esikoisen kohdalla käytin rintakumia koko imetyksen ajan, eikä päästy siitä eroon. Toisen lapsen kanssa en muista, että olisi purrut kuin vain muutaman kerran. Eikä saanut haavoja aikaiseksi. Rintakumia olen miettinyt.. Mutta sitä en mielellään ota edes yöksi käyttöön, jos siitä ei pääsisi taas eroon. On niin helppoa, kun voi vain ottaa rinnan esiin ja imettää. Kahta edellistä imetin 11kk ja toiveissa olisi, että tätäkin yhtä kauan.. Mutta en tiiä, kauan tätä ihme kipua kestää. Välillä niin kipeät, että hyvä, kun saa vaatteet puettua päälle.

19.5.2016
Anni92
Anni92
Tapahtui virhe. Yritä myöhemmin uudelleen.
Ladataan...