raskausdiabetes -- paastoarvot liian korkeat
Onko jollain kokemusta raskausdiabeteksen hoitamisesta. Mulla pysyny ruokavaliolla arvot hyvinä, joskin painoa on silti tullut ihan reippaasti jo. Pari viikkoa sitten paastoarvot heitteli muutaman pöivän ajan yli sallitun ja nyt taas sama. Terkkari sanoi että pitää ottaa häneen yhteyttä jos on poikkeavaa arvoissa, laitetaan äitipolille seurantaan. Mulla pelottaa niin paljon että tarvii alkaa sitä insuliinia pistelemään :( kuinka tiukaksi tuo ruokavalio tarvii vetää että paastoarvokin pysyy normin rajoissa, paastoaika itsellä on ollut 10-12h.

Vastaa
Listaa uusin ensinMiulla oli rad nyt nelosta uottaessa ja paadtoarvo oli melkein joka mittauksessa yli. Yhtään en voinut syödä hedelmiä tai marjoja tai paukkui yli. Ainoo millä pysyi paastosokeri rajoissa oli vihree salaatti. Vaikka paastosokeri oli koholla niin pitkäaikaissokeri oli ok eikä tarvinnut aloittaa insuliinia. Luojan kiitos 😄 Kannattaa käydä ravitsemusterapeutilla, mie ainakin koin sen hyödylliseksi. Mie pein tiukan ruokakurin ja paino putosi raskauden aikana kymmenisen kiloa.

Tuo Radi ja ohjeiden noudattaminen Stressasin senkin vuoksi että opiskelin silloin juuri lähihoitajaksi ja hoidin diabeetikkoja, joillakin raaja amputoitu, näkö mennyt, tunto kadonnut, hirveitä säärihaavoja hoidin jne että olin juuri ennen omaa diagnoosia ajatellut että diabetestä en toivois pahimmalle vihollisellekaan!
Ja kuinkas kävikään... No Radi on eri asia, mutta sanotaan että riski sairastua diabetekseen kasvaa radin myötä ja myös syntyvillä lapsilla on suurempi riski sairastua 😥

Mulla ollu molemmissa raskauksissa Radi ( mikä oli kyllä mieletön ylläri kun mitään sukurasitteita ei ole ja ennemmin alipainoinen, liikunnallinen olin ja lähes aina ollut) ja käyny lisäultria ja lääkärireissuja keskussairaalaan, sekä ravitsemusterapeutilla.
Kotona verensokerimittausket, oisko ollu kahtena peräkkäisenä päivänä viikossa. Paasto, ja aina ennen ja tunnin jälkeen syömisen.
Oli haastavaa kun työharjoittelussa ja sijaisuuksia tein, päiväkodissa ja eri hoitopaikoissa, vuodeosastolla jne.
Sitten oli ihan ruokapäiväkirja. Tarkka klo aika mitä ja minkä verran söi. Ihan gramma määrät ja tarkan aineosaluettelot.
Siis itse tein ja teen ruoat ja muut syötävät.
Leivän yleensä ostan. Tuolloin oli 'karppausleipää' saatavilla ja sitä kokeilin kun siis olen allerginen rukiille eikä sovi se paras leipä.
Sitä ruokapäiväkirjaa ja sokereiden mittauskirjaa seurattiin ja tulkittiin sairaalakäynnellä ja tietysti neuvolassa.
Seikkoja odottaessani olin todella tarkka, Stressasin paljon ja turhaan.
Tytöllä ei ollut yhtään heittoa sokeriarvoissa synnyttyään 3 tarkkailuvrk aikana.
Poikaa odottaessani otin paljon rennommin ja hyvin meni sekin.
Mutta toista ovat sitten ne, joilla insuliinihoitoinen Radi.
Uskon kuitenkin että sama ruokavalio-ohjeistus siinäkin on.
Ja kaikillehan se olisi koko ajan terveellisin.
Meillä on riisit, makaronit yms aina täysjyvää.
Hedelmissä on nopeasti imeytyvää hiilihydraattia paljon enemmän kuin marjoissa.
Marjoja saa syödä niin paljon kuin sietää. Onkohan mansikka ja vadelma tässä poikkeus?! Luulen.
Ite kerään metsä-, suo- ja puutarhamarjat ja pakastan. Niitä syömme enemmän kuin hedelmiä.
Kasviksia paljon joka päivä!!
Mutta me kyllä myös herkutellaan!! (Lähes) joka päivä jotain.
Raskauksien aikana en juurikaan.

Tätä nykyä opastavat siihen täysjyvään kun siinä kuitua enemmän kuin puhdistetussa, oli sitten riisiä tai viljaa.
Eli kaikki valkoisesta jauhosta tehdyt pullaleivät pous, täysjyvää tilalle. Ei puhdistettuja viljoja eikä riisiä vaan pastat ja riisit tummaa tai täysjyvää.
Perustuu just tuohon minnien mainitsemaan hitaaseen sokeriin.
Ja kasviksia suositaan myös kuidun vuoksi. Banaani nostaa nopeasti sokereita joten jos korkeiden sokereiden kanssa ongelmaa, ei sitä saisi syödä. Oli joitain muitakin hedelmiä jotka nostaa nopeasti, mutta en nyt tähän hätään niitä muista.

Miten tuo raskausdiabeteksen ruokavaliohoito tällä hetkellä tapahtuu ? Tietääkö joku?
Kait se nyt kehittynyt on 9 vuodessa. Siis neuvonta ja ohjeet. Luulen ainakin niin.
Mulla tehtiin 3 vuotta sitten kahdesti sokerirasitus tyttöä oottaessa, mutta ei ollut radia

En usko että PM kokemaa energianrajoitusta käytetään nykyään.
Minulle koskaan puhuttu!
Energiaa saa olla juur sen verran kuin kuluttaakin. (Tai enemmänkin jos painoa tarvii saada, kuten itellä) Radi ssa tärkeintä on syödä hitaasti imeytyviä hiilihydraatteja ja välttää nopeasti imeytyviä. Kuituja, etenkin kasviskuituja runsaasti, ne hidastavat hiilihydraattien imeytymistä.
Eli pitävät sokeriarvot tasaisina.
Kuorittu vilja ja sokerit pois, tai hyvin vähälle niin se ohjaa jo aika paljon oikeaan suuntaan.
Esim porkkanoita jos syö, niin saa syödä ihan kuinka paljon vaan, peruna taas sisältää paljon nopeasti imeytyviä hiilihydraattia, niin siksi voi olla PM ohjeissa rajoitettu.
Itellä oli haasteellista pitää sokerit sillätavalla tasaisena ettei laske välillä 2-3.
Sitte leivän kanssa oli ongelmana, että kuidun vuoksi ruis ois parasta sokereita pitkään tasaisena, ja olen allerginen rukiille, niin ei voinut muuta kuin vaaleaa leipää syödä ja sehän on nopeaa hiilihydraattia, joka nostaa sokeria nopeasti.

Tosi tarkkaan sulla määrätty mitä saa syödä. Ei mulla koskaan ole mitään rajoitettu mitenkään.
Esikon aikaan reilu 10v sitten tuli käsky vaihtaa pastat, leivät ynnä muut täysjyvään, suositus syödä salaattia ja hedelmiä kun eivät oikein kuuluneet mun ruokavaliooni ja sitten käydä kerran kuussa paastoverikokeessa synnytykseen saakka. Siinä vasta radiseurantaa 😀
Keskimmäisen kanssa reilu 5v sitten sain mittarin kotiin ja todettiin et niitä kasviksia vois edelleen harkita mut muuten katellaan sit arvojen mukaan jos jotain tarvii muuttaa. No ei tarvinnu.
Ja tästä viimesimmästä en käyny ees rasituksessa, mittailin vaan arvoja kotona jostain rv 24 alkaen. Ruokavaliosta ollut mitään puhettakaan.

En minäkään 9 vuotta sitten mitään energiapitoisuuksia laskenut. Mulle määriteltiin noista kolmesta vaihtoehdosta yksi, jota noudatin. Siinä siis oli laskettu ruokavalion enerfgamäärä. Sitten oli ihan ateriarytmin mukaan esimerkkejä ja määriä, kuinka paljon mitäkin ruoka-ainetta voi kullakin aterialla nauttia.
Muistan syöneeni maustamatonta jugurttia. Puuron määräkin taisi olla mainittu. Ruisleipää, tummaa pastaa, tummaa riisiä. Perunoiden määrä oli rajattu. Kasviksia sai syödä rajoittamatta. Marjojen ja hedelmien määrä oli rajattu.
Olen tyytyväinen, että sain tuon ohjeen terveydenhoitajaltani, koska muuta ohjeistusta en sitten saanut. Diabeteshoitaja ei osannut tilanteessani neuvoa, vaikka kävinkin hänen luonaan. Olin hänen ensimmäinen radi-asiakas.

Tämä energiapitoisuuteen perustuva ruokavaliomalli on mulle uusi tuttavuus.
Mulla on joka raskaudessa ollut radi mutta en ole moisesta kuullut. En todellakaan ole mitään energiapitoisuuksia laskenut. Kunhan valkoiset viljat vaihtanut täysjyvään ja vähän rukannut ateriarytmiä. Tietty aina muistutettu, että söisi ruokaympyrän mukaisesti.

Soita äippäpolille, ja kysy neuvoa, minkä ruokavalion mukaan sinun kannatta ruokailusi rakentaa.
Aiemmin raskausdiabeteksen ruokavaliohoidossa on ollut 3 eri määrän energiaa sisältävää ruokavaliomallia.

Millainen on sun ruokarytmi?
Mulla paastoarvot paukkuu jos illalla syön kovin tuhdisti. Tämä siis ollut kolmessa raskaudessa. Pitää syödä tasaisesti pitkin päivää, aamupala, lounas, päivällinen ja iltapala. Päivällinen kunnolla ruokaisa jotta iltapala voi olla kevyempi.
Näin pieni kikka pisti mulla paastoarvon kuntoon.
