Esikoulu/koulu
Kysyisin tietääkö kukaan täällä, onko valinnanvapautta esikoulun aloituksen suhteen? Onko se niin että aina koulu alkaa sinä vuonna (syksyllä) kun lapsi täyttää 7 eli esikoulu sitten sinä vuonna kun lapsi täyttää 6? Osasinko kirjoittaa oikein? Eli 20.12. 2011 syntynyt tyttöni aloittaisi eskarin ensi vuoden syksynä (2017). (Tuntuu hurjalta, vaikka uskon että pärjäisi vaikka tämän vuoden syksynä.) Onko ylipäätään noissa neuvottelumahdollisuutta? Muistan kun itse sain päättää haluanko mennä vasta seuraavana vuonna kouluun kun siis olen 30.11. syntynyt. Mutta valitsin heti kuin mahdollista. Osasin lukea ja kirjoittaa ja oppimisen halu oli kova. Nykyään en tiedä saako valita?!

Vastaa
Listaa uusin ensin
Meillä esikoisella todettiin lievä astma 6 1/2-vuotiaana. Oli silloin päiväkodissa esiopetuksessa. Hänelle ei koulun sisäilma aiheuttanut oireita.
Keskimmäinen kävi tuota samaa koulua 1 1/2 vuotta, ensin eskarin ja puoli vuotta ekaluokkaa. Sitten siirtyivät väistökoulutilaan. Hänellekään ei tullut oireita vanhassa koulussa.
Nythän meillä esikoinen on yläkoulussa eri koulussa kuin missä kävi alakoulun. Hänen yläkoulun yhteydessä on lukio ja lukion erikoislinja. Toivottavasti pääsee tuohon lukion erikoislinjalle nyt alkavan yhteishaun jälkeen.

Se on kyllä järkyttävää miten kevyesti noin vakavaan asiaan suhtaudutaan.
Tahallaan sairastutetaan ikäluokka toisensa perään.
Sit ihmetellään miksi lisääntyy allergiat, astmat, diabetekset yms...

Noista homeongelmista ei puhuta. Ja vaikka ongelma olisi tiedossa, sille ei tehdä mitään ennen kuin on ihan pakko.
Mies on käynyt koulunsa tuossa keskustassa. Siellä oli jo silloin homeongelmaa. Ja se koulu on remontissa nyt! 25 vuotta myöhemmin.
Tuo meidän esikon koulu on homekorjattu 2 vuotta valmistumisensa jälkeen. Rakennus on nyt 10 vuotta vanha. Rehtori oli ihan tyrmistynyt, kun sanoin, että onhan tämäkin rakennus rempattu jo. Se ei todellakaan tiennyt.
Meillä isännys tietää, että näin on, kun puhunut koulun rakentajien ja remppaajien kanssa.
Tänä päivänä on suoranainen ihme, jos löydät koulun joka EI ole homeessa. Tuskin sellaista on olemassakaan. Tai no ehkä joku viime vuonna rakennettu ei ole vielä ehtinyt homehtua.
Kaikissa on jotain ongelmaa. Eri asia on, kuuluuko niistä mitään.

PM
Tuo on kyllä ikävä tosiasia että ongelmaa peitellään.
Ite olen niin herkkä joillekin homeille, että vartissa tiedän. Oli tutkimuksia tehty tai ei.
Yhden julkisesti homeiden takia remontoidun koulun eteinen esim haisee edelleen vahvasti, pystyn menemään siitä ohi mutta en jäämään siihen.
(Käyn siellä kansalaisopiston piireissä)
Onneksi tämä on niin pieni paikkakunta, pystyn kyselemään tutuilta, kellä lapsia koulussa, miten voivat, onko opeilla jatkuvia sairaslomia jne.
Ja sitte täytyy tarkkaan seurata lapsen vointia kun aloittaa.
Miten teillä, ehtikö lapselle tulla pysyviä haittoja 6 v altistuksesta?
On tutkimuksia, joiden mukaan jopa lasten diabeteksen yleistyminen liittyy homealtistuksiin. Homemyrkyt tuhoavat haiman soluja.
Astma ja krooniset hengitystieinfektiot lienevät tutuimpia.

Noista sisäilmaongelmista. Niistä ei saa tietoa, vaikka haluaisikin. Kokemuksella puhun. Monesti koulun opettajia on myös kielletty puhumasta tai ilmaisemasta esim. koulun sisäilmaongelmista. Tästä on mm. OAJ:llä tutkittua tietoa.
Rehtorikaan ei välttämättä asiasta tiedä, vaikka häneltä siitä kysyisikin.
Meillä keskimmäinen on nyt vuoden verran opiskellut rakennetussa väistökoulutilassa.
Meillä esikoinen opiskeli sen 6 vuotta sisäilmaongelmaisessa koulussa. Hänellä oli alakoulua puoli vuotta jäljellä, kun koulussa tehtiin sisäilmatutkimuksia, remonttia sekä tiedotettiin asioista venhemmille.

Täällä haetaan eskariin vähän keväämmällä netissä. Wilma ei ole eskarissa käytössä. Meillä on kaksi erityistä, isompi "narahti" kelton (kiertävä erityislastentarhanopettaja) testissä. Tyttö ei ollut vielä koulukypsä. Sovittiin että tuplataan eskari ja se koulun myöhempi aloittaminen piti hakea sivistystoimesta ja sieltä tuli postissa päätös. Tytöllä on dysfasia ja sen myötä oppimisvaikeuksia.
Toiselle lapselle laadittiin pidennetty oppivelvollisuus eskarissa. Sekin piti hakea sivistystoimesta ja siitä tuli päätös postissa. Poika siirtyi kuitenkin ajallaan eskariin ja myös ekaluokalle. Nyt on ollut puheissa että kenties on tarvetta tuplata tokaluokka, kolmonen on jo sen verran haastava. Katsellaan.
Pidennetty oppivelvollisuus voi tarkoittaa että eskariin mennään muita aiemmin tai joku vuosi tuplataan. Joissain kunnissa on ns. starttiluokka, meillä ei. Meillä lapset kuuluvat erityisen tuen piiriin ja tästä syystä he ovat oikeutettuja joihinkin asioihin.

Misukka, joo kiitos, noinhan se oli... Näin pienessä kunnassa ei taida olla moista jakoa...
Tai katotaan mitä meinaavat kun tulee ajankohtaiseksi.
Toivottavasti eivät lopeta lisää kouluja vuoden parin aikana.
Tuo meille viereinen pikkukoulu ois siitä kiva, että siinä esikoulu ja ala-aste.
Tosin epäilen, onko sisäilmaongelmia, jos on, niin en anna lasteni altistua. Olen itse niin allerginen homeille ja tytölläkin jo infektioastma, jotta ei passaa ainakaan rasittaa homeilla!

Täällä on määritelty kylän alueille ns. lähikoulu. Teoriassa sen siis pitäisi olla lähin tai helppokulkuisin tai turvallisimman kulkureitin oleva koulu, mutta esim. kaikki haja-asutusalueen lapset kerätään yhteen kouluun. Karttaan on piirretty rajat, että tältä alueelta lapset tuonne ja täältä tuonne. Meillä osui se kunnan reunimmainen osuus joka kerätään toiselle puolen kylää.
Keskustassa yksi koulu kerää ihan lähialueen lapset. Toinen keskustan koulu on isompi ja sinne menee kaikki muut haja-asutusalueen lapsia lukuunottamatta. Ja tuonne korpeen menee sit se keräilysarja vanhan turuntien varrelta.
Mut toi lähikoulu-nimitys kertoo vain sen oppilaaksiottoalueen kullekin koululle. Fyysisesti lähikoulu ei tosiaan ole aina se lähin.

Tuo lähikoulu ei välttämättä ole fyysisesti lähin alakoulu.

Misukka, valaise mua vähän että mitä tarkoittaa lähikoulu jos se ei ole lähin?
Oon ehkä joskus kuullut sen mut nyt ei välähdä...
Meillä lähin koulu on alle km päässä, muuta tässä kylässä ei olekaan.
Ei kauppaa, ei pankkia, ei MITÄÄN 😅
Mutta tuo ala-aste kait säilyy ainakin toistaiseksi.
Ylä-aste lopetettiin.
Kunnat yhdistyivät vuoden vaihteessa.

Täällä lähikouluun ilmoittaudutaan. Jos toivoo muuhun kouluun, pitää hakemus laittaa toivottuun kouluun ja pyytää puolto lähikoululta.
Meilläkin lähikoulu on 9km päässä. Pieni koulu keskellä ei-mitään. Keräävät sinne haja-asutusalueen lapset. Keskustan ala-aste olisi fyysisesti lähempänä. Tietä myöten 6km päässä. Linnun tietä vajaa 3km.

Maarualle mukavaa talvea! Harvoin 'näkee' Sinua 😊

Tääl on kans paikallislehdessä ilmoitukset.
Kai neuvolassakin sanovat kun tulee ajankohtaiseksi.
Toivon tytölle läheistä pientä koulua, jonka yhteydessä esikoulu.

J
Meillä ei vielä ole ajankohtaista ilmottaa, koska tyttö vasta täytti 4v. Eskari olisi 2017 syksyllä ajankohtainen.
Teillä kai vuotta vanhempi lapsi?
Tuota koulukypsyystestiä tehdään kyllä ainakin joissain eskareissa.
Ite sijaisena ja opiskelijana ollessani, tehtiin juuri eskareille testit, olivat kuin koetilaisuus, ei saanut nähdä toisen paperia jne.
Tehtävät arvioi KELTO eskariopejen kanssa,
Sain olla mukana.
Yksi ryhmästä ei pärjännyt testissä, joten hän sai lausunnon tuen tarpeesta.
En ole varma miten asiassa loppujen lopuksi kävi, aloittako koulun normaalisti avustajan kera vai saiko lykkäystä.
Ite olin lapsen 'avustajana' useita päiviä vierellä neuvomassa kädestä pitäen tehtävät, jotka kaikki muut tekivät lähes itellään.
Selvästi näki ettei mitenkään olisi pärjännyt normi luokassa ilman apua.
Ei ollut mitään diagnooseja kuitenkaan.
Voi olla että tutkimuksia tuli sitten...en ollut enää paikalla...

Esiopetuksen järjestämispaikan koulu/päiväkoti voi valita.
Koulua ei voi valita, ns. lähikouluun voi hakea, mutta isommilla paikkakunnilla samalla oppilaaksiottoalueella voi olla useampia kouluja, joten lähikoulu ei välttämättä ole fyysisesti lähin koulu. Kuhunkin kouluun määritellään oppilaspaikat, kuinka monta oppilasta juuri tähän kouluun otetaan.
Jos lapsi halutaan yksityiseen kouluun, siihen haetaan erikseen. Silloin saattaa olla myös pääsykoe.

Täälläkin eskariin ilmoittaudutaan päivähoidon kautta. Ei wilmaa eskarilaisilla.
Ja ilmoitus oli jo viime vuoden puolella paikallislehdessä. Kotiin ei tule mitään lappustakaan aiheesta. Kouluun kun ilmoittaudutaan, niin silloin tulee kotiin tieto lähikoulusta.
Meillähän meinasi jäädä esikko ilmoittamatta eskariin, kun odotin lappua kotiin enkä huomannut paikallislehdessä ilmoitusta. Onneksi kyseisen päiväkodin johtaja soitti mulle, että tänään päättyy ilmoittautumisaika. Et teiltä puuttuu ilmoittautuminen. En mä tajunnut, että eskariin ilmo oli heti alkuvuodesta.
Nyt vahingosta viisastuneena laitoin jo ens vuodelle kalenteriin merkinnän, ettei unohdu keskimmäisen ilmoittautuminen 😀
Ja kouluun ilmoittautuminen tapahtui wilmassa, mutta sitä ei kerrottu etukäteen vaan kutsuttiin vanhemmat paikalle hakemaan wilmatunnukset. Jotta voi sitten siellä ilmottaa lapsen kouluun. Aika moni rekisteröi wilmatunnukset työsähköpostiin, ni sit ne vaan lähti kotiin, et ilmottaa seuraavana päivänä lapsen kun pääsee ensin sähköposteihinsa käsiksi.
Eli ihan turha reissu oli mennä koululle...

Nki, eskariin tosiaankin haetaan, ja kuten viestiketjussa tullut aiemmin esille, haku tapahtuu Wilma-palvelun kautta.
Minnielle vielä, normaalitapauksessa, kuten muutkin kirjoittaneet, koulu aloitetaan sinä vuonna kun lapsi täyttää 7.
Pidennetyn oppivelvollisuuden piirissä oleva lapsi aloittaa koulunsa 6-vuotiaana, mutta silloin kyse on esim. kehitysvammaisesta lapsesta. Asia on etukäteen tiedossa, ja lapsen koulunaloitusta voidaan suunnitella ajoissa ja hakea saada kaikki päätökset, jotka tukevat lapsen koulunaloitusta ja koulunkäyntiä.

Just katsoin meidän kaupungin ohjeita kouluun hakemisesta.
8-vuotiaana koulun aloittaminen vaatii ensin huoltajan hakemuksen. Lisäksi psygologiset ja lääketieteelliset testaukset. Jos niiden perusteella todetaan aihetta myöhäisempään koulunaloitukseen, silloin lapsi sen saa. Täällä lapsi opiskelee lykkäysvuoden pääsääntöisesti ns. starttiopetuksessa.
Lähikoulun rehtori tietää tarkalleen näistä käytännöistä.

Kyllä loppuvuoden lapset voi aloittaa vasta seuraavaka vuonna, mutta käsittääkseni se pitää hakea jotenkin.
Kysy neuvolasta, ne kertoo kyllä.
Koulukypsyysjuttujahan nuo on.
Meidän esikon luokalla on kaksi joulukuista, toinen samana vuonna syntynyt, toinen edellisenä.

Kyllä asia on noin, kuten kirjoitat, eli oppivelvollisuus alkaa sinä vuonna kun lapsi täyttää 7.
Esiopetuspaikan saa valita niistä vaihtoehdoista, joita omassa kunnassa/kaupungissa on. Siihen voi sitten hakea.
