Harrastusten / kerhojen määrä pikkuisilla?

Mikä on mielestänne sopiva määrä harrastuksia/kerhoja tms 2,3,4 vuotiaille? Tiedän että joku on sitä mieltä ettei tarvitse mitään, mutta jos on kotihoidossa niin mitä ajattelisitte?

13.1.2016
Minnie
Minnie

Joo tuo minunkin 5-vee käy kaupungin kerhoa sen 2kertaa vko 3,5h niin siellä on samat ohjelmat kuin pk:ssa..on viskari eli tekee viskari tehtäviä yms.Syksyllä siirtyy sitten eskariin😊

15.1.2016
huiskutin
huiskutin

Isommilla paikkakunnilla kerhotoimintaa (päiväkerho tai mikä se milläkin paikkakunnalla nimeltään on) voi olla sekä kaupungin että seurakunnan järjestämänä. Lisäksi voi olla myös järjestöjen tai yksityisten järjestämiä kerhoja.

15.1.2016
PekkajaMatti
PekkajaMatti

Mulla on 5,5v ja 2,9v kotihoidossa. Isompi käy kerhossa 2x2h viikko yksin ja 3h viikko koko porukalla. Ainoa harrastus hällä on temppujumppa kerran 45min/viikko. Kävi jossakin välissä myös muskarissa mutta lopetin sen koska oli pojalle selkeästi liikaa.
Pienempi käy 3h kerhoa ja temppujumppaa 45min viikko. En ole edes harkinnut muuta on varmasti tarpeeksi.

14.1.2016
alexsandra
alexsandra
2 years, 6-month-old toddler

Meilläpäin on esim seurakunnan pallerokerho, johon voi jättää 3v - ilman vanhempaa.
Perhekerhossa ja MLL kerhossa ollaan vanhempien kanssa. Ne ei oo hoitopaikkoja, vaikka saattaakin joskus olla järjestettyä ohjelmaa..

14.1.2016
Minnie
Minnie

Niin ja sitten taas päiväkerhot, perhekerhot, avoin päiväkotitoiminta ei ole päivähoitoa, painotan noita kahta ensimmäistä. Sen sain kuulla jo parikymmentä vuotta sitten kun oli seurakunnan lastenohjaajana. Että viriketoimintaa enemmänkin.

14.1.2016
PekkajaMatti
PekkajaMatti

*tuokiot

14.1.2016
Minnie
Minnie

PM
En minäkään kirjaimellisesti päiväkotia laske harrastukseksi, mutta itse siellä hoitajana ja jopa eskariopen sijaisena olleena, tiedän että siellä on lähes 'muskarituntiin' verrattavia tuokioita, kuvaamataitoa, pieniä käsitöitä, temppuratoja, jota voi verrata meidän lasten temppukouluun, erilaisia pelejä ohjatusti sekä tietenkin ihan paperitehtäviä, on esiintymisleikkejä, jota voisi verrata myös ihan erilliseksi harrastukseksi jne...
Ehkä on päiväkoti kohtaisia eroja..
Ite siellä työssä ollessa ajattelin ne tuomiot ihan verrattavissa harrastuksiin ja ajattelin kun omia lapsia sain että muskarissahan ei tarviis päiväkotilasten erikseen käydä (ellei tykkää erityisesti lisä musiikista) siis siellä ainakin oli lapsille soittimet ja joka viikko oli laulua ja säestystä, aikuinen pianolla jne..
Lisäksi on jatkuvaa käytöksen opettelemista, ruokailua jne jne,.

14.1.2016
Minnie
Minnie

Mä ymmärsin kyllä Vipen pointin.
Totta kai kerho voi olla vapaata leikkiä ja harrastus, esim nyt tytöllä alkanut UKE tunti, voi verrata ihan kouluun, siellä on muut 9-60v opiskelemassa.
Eli ne vie eri tavalla lapsen voimavaroja.

Pikku koululaisen päivä läksyineen on minusta ihan työtä.

Päiväkoti, olen ollut vetämässä sekä pikkuisten ryhmää, erityislasten ryhmää, että eskariryhmää, on osittain työtä ja osittain vapaata leikkiä.
On kuitenkin tarkat aikataulut ja säännöt, paljon lapsia, jotka tekevät päivästä varmasti enemmän voimia vievää kuin jos olisi vain kotihoidossa.

Sikäli lasken teidän muiden lasten hoidossa (vaikka kerhossa ilman vanhempaa) olon samaksi kuin meidän lasten perhekerhon tai harrastukset.
Noin ajallisesti.

Eli jos me ollaan oltu kotona päivä ja sit mennään illaksi partioon/terhokerhoon/muskariin tms niin onhan se eri kuin jos lapset ois ollu sen 8h hoidossa päiväkodissa ja sit suoraan vielä johonkin tuollaiseen mentäisiin...

Mutta kun tällainen pohtia tyyppi olen, olen miettinyt myös sitä, että jos käydään 7-10 kerhossa/harrastuksessa viikon aikana, lapset tapaa aina eri porukoita ja se voi olla rankempaa heille kuin se, että olisivat aina samassa päiväkotiryhmässä vaikka sen 8h x5/ vk
Pienellä paikkakunnalla tietenkin on joku samakin lapsi eri ryhmissä..

Tavallaan korvaan noilla menoilla lapsille sen suositellun päivähoidon, ettei ainakaan neljän seinän sisällä kasva! 😅 (Ja ite siis pienenä missään käyty)
Mutta täytyy kuulostella lapsia, jaksavatko myös vai ovatko vain innokkaita menemään ja sitten kuitenkin liian väsyneitä jälkeenpäin...


14.1.2016
Minnie
Minnie

Ja vielä rautalangasta vääntäen.. En siis laskenut päiväkotia harrastukseksi vaan lähinnä vertasin siihen että tottakai kotona oleva lapsi jaksaa paremmin esim. Lähteä illalla uimaan kuin päiväkodissa 8 tuntia tai jopa yli ollut..

Toivottavasti ny ymmärsitten pointin eli pk ei ole harrastus,mutta kuluttaahan se lasta ja siksi kotihoidossa ja päiväkodissa olevalla on vähän eri harrastusmäärä hyväksi..

13.1.2016
Vipe
Vipe

Virike siis 😄

13.1.2016
Vipe
Vipe

Pm juuri sitä että jos päiväkoti ei ole harrastus niin ei ole päiväkerhotkaan vaan laskisin ne samanlaiseksi virke toiminnaksi kuin päiväkodin viriketoiminnan..

Ja vaikka ekaluokkalaisten ohje harrastuksissa olisi tuo,jonka uskon,koska onhan koulu rankkaa pienelle lapselle ja joillain vielä iltapäiväkerho päälle,niin en soveltaisi tuota sääntöä 4 vuotiaaseen joka on kotihoidossa,koska hänellä on virtaa varmasti enemmän kuin ekaluokkalaisella koulun ja läksyjen jälkeen.. 😊

13.1.2016
Vipe
Vipe

Päiväkoti ei ole lapselle mikään harrastus, vaikka lapsi siellä olisikin ns. virikehoidossa.
Samoin koulu on lapselle työtä.
Keskimmäisen mentyä ekalle luokalle vanhempainillassa oli jopa "vanhemman ABC". Neuvona opettajalta koulussa oli että ekaluokkalaisella riittää yksi harrastus viikossa, maksimissaan kaksi.

13.1.2016
PekkajaMatti
PekkajaMatti

Pakko puuttua sen verran että noita tossa ekassa listassa oli 7 ja okei kuulostaa paljolta.. Mutta musta on otettava huomioon että äiti hoitaa lapsensa kotona..
Eli jos noi ois kaikki vaikka tunnin se on 7 tuntia eli lyhyempi aika kuin yleisesti lapsen 1 päiväkotipäivä.. Ja se että se jakaantuu koko viikolle,on vain parempi.. Ja vaikka ois kaikki 2 tai 3 tuntia kestoltaan ois lyhyempi kuin lapsen päiväkoti viikko.. Eli eipä ne päiväkodissa kävijät sen enempää opi siellä kotona olemaan.. Ja nyt jos joku sanoo että päiväkoti ei ole "viihdykettä" vai mitä lie sanaa oli käytetty,kun ei tällä pääse lukeen,niin eihän harrastuksetkaan sinänsä että niistähän tulee samanlailla arkea kun toistuvat viikoittain..

Ja mä en usko että kotoa pois olo tekee sen ettei enää viihdy kotona,vaan päinvastoin.. Mun lapsuuden perhe ei ole juuri käynyt missään.. Perus arkea eletty,yksi linnanmäki reissu vuodessa ja se siitä ja ei musta ole tullut kotona viihtyvä vaan tykkään käydä kaikenlaisissa lasten tapahtumissa ja muutenkin erilaisissa paikoissa.. Toki viihdyn kotonakin mutta en montaa päivää putkeen.. Ja on ne omat lelut lapsille kivempia kun välillä pääsee pois..

Eli ei musta ole liikaa koska tekee hyvää sosiaalisille suhteille ja etenkin esikoiselle että saa paljon muita lapsikontakteja.. Ja kun tosiaan jos päiväkotia ei lasketa harrastukseksi niin ei sitten mun mielestä kerhoja ja muskariakaan..

Ja lapsestahan se kii.. Jos lapsi ei jaksa eikä mene mielellään niin sitten kannattaa karsia,mutta niin kauan kun koko perhe voi hyvin niin en usko että on liikaa.. Jos ois päiväkodissa ma-pe niin sitten toi ois varmasti liikaa 😄

Meillä siis kans lapset kotona 3,5v ja reilu 1v.. Esikoisella on kerho 2,5 tuntia 2kertaa viikossa.. Karate 45min 1xvko ja uinti 30min 1xviikko.. (altaassa siis 30 min) ja aloitetaan sirkus joka kerta viikkoon tais olla tunnin..
Ja pienemmällä toi uinti..
Sitten perhe kerhossa käydään n. 2kertaa viikossa ja sitten peleissä mutta niitä ei aina ole edes kerta viikkoon ja välillä on 2 viikossa.. Yhteensä n. Syys-maaliskuussa 30 kertaa..

13.1.2016
Vipe
Vipe

Piglet, mä ymmärrän täysin että koet noiden riittävän!
Musta päivähoito ohjelmineen on todella eri asia kuin kotona olo..
Sehän on sama kuin olisi koko sen ajan harrastuksissa/kerhossa.
Ja nuo terapiat vie varmasti voimia lapsilta, keskittymistä ja uuden oppimista vaativia.

Pelargoni, mielenkiintoista että joku muukin jolla 4v kotona! Tai siis teillä kerran omassa kerhossa jos oikein ymmärsin..
Mulle on pariin kertaan suoraan sanottu neuvolassa että tyttö pitäisi päästää päiväkotiin edes 1-2x /vk
En ole sitä enää edes harkinnut kun pojan kanssa terveys nyt parempi ja kun kerran paljon käydään eri paikoissa niin ei varmasti joudu yksikseen olemaan!
Kun poika oli tosi sairas ja ite aivan uupunut, harkitsin kyllä! Että sais edes joskus ulkoilla kunnolla kun pojan kans ne oli yhtä huutoa silloin...

Misukka, ymmärrän pointtisi ja vähän senkin takia ajattelen joskus että onko liikaa...
Vielä lapset todella leikkivät kotona olo ajan itekseen ja ehkä sitä sovummassa ja oma-aloitteisemmin mitä vähemmän ollaan kotona oltu.
Eli sikäli ei hätää.
Mutta ehkä tottuvat siihen että joka päivä pitäisi mennä johonkin ja se ehkä ei ole hyvä. Haluaisin kyllä että tuntisivat kotona olonkin mukavaksi.
Tähän menorumbaan on tavallaan lähdetty aikanaan siksi että (ehkä joku muistaa) olin aivan poikki unen puutteesta ja että selvisin päivät oli lähdettävä joka päivä johonkin lasten kanssa.
Jossain välissä karsittiin kerhot kolmesta yhteen ja nyt on taas tullut uusia kuvioita...
Tuo UKE tunti herätti vähän miettimään uudelleen...

13.1.2016
Minnie
Minnie

Mun mielestä jos vaan lapset jaksaa, niin mikäpäs siinä vaikka olis kokoajan menossa :)

Meillä poika 2v8kk käy 2x vko aamupäivät kerhossa ja ajattelin alkaa käydä pari kertaa viikossa kuntosalilla johon jätän lapsen siis lapsiparkkiin siksi aikaa, se on toiminnallinen lapsiparkki joten käy harrastuksesta melkein :D
Meidän poika on NIIIN energinen että melkein vaatii jokapäivälle jotain ekstraa. Jos vaan käytäis ulkoilemassa ja oltais kotona niin tuo olis ihan jatkuvasti levoton. Kesällä ollaan paljon ulkona että saa purkaa energiaa kunnolla siellä, sillon ei vaadita niin paljoa mitään erikoista tekemistä. Mutta nyt kun tää talvi on ollut tosi vähäluminen ja inhottava niin vähemmän on sitten vietetty oikein aikaa ulkona vaan "pakolliset" kävelylenkit tms. tehty. Nyt on talvella yritetty käydäkin paljon jossain kun kotona oleminen on vaan pojalle tosi tylsää...:(

Ihan hyvin meillä siis toimii, että aamupäivät ois vaikka jokapäivä jotain erityistä menoa ja ilta on kuitenkin aikaa rauhottua kotona :) Iltoihinkin sillointällöin on kiva keksiä jotain, mutta pääsääntösesti se on sitten rauhottumisen aikaa .

13.1.2016
Tii03
Tii03

Meillä 5-vuotias käy 2kertaa vko 3,5h oma kerho,siihen päälle perhekerho kerran viikossa ja parkour harrastus 1-2-kertaa viikko miten ehditään/jaksetaan.
1-vuotias käy kerran viikkoon perhekerhossa ja päälle 1-2-kertaa tuo parkour hänelläkin.
Satutunnilla käydään joka toinen vko.
Tärkeintä kuunnella lasta miten jaksaa ja omaakin jaksamista😊Meillä nämä on kyllä niin aktiivisia että pitää ohjelmaa olla jotain joka päivä,pelkästään kotona ei olla kuin kipeenä pakon edessä😃

13.1.2016
huiskutin
huiskutin

Meillä on 2-vuotiaalla vain perhekerho ja muskari.
Tokaluokkalainen käy kerran viikossa Pikkukokkikerhossa.

Teillä on kyllä runsaasti harrastuksia.

13.1.2016
PekkajaMatti
PekkajaMatti

Minusta lapset tarvii myös niitä tylsiä kotipäiviä, ettei käydä missään. Oppivat muuten siihen, että aina pitää olla huvituksia eikä osata keksiä itse tekemistä.

13.1.2016
misukka
misukka

Teillä on kyllä hirmuinen määrä kaikkea.

Meillä kohta 10v käy 2x viikossa futistreeneissä, kohta 5v käy joka toinen maanantai sählykerhossa (kesto noin tunti) ja 2x viikossa kiekkokoulussa (kesto noin tunti/kerta)

Lisäksi isoin on päivät koulussa, keskimmäinen 2x viikossa päiväkodissa. Torstaisin käydään perhekahvilassa ja riippuen keskimmäisen hoitopäivistä, se on joko lisänä tai päikyn tilalla.

Vauvalla ei ole kuin toi perhekahvila tällä hetkellä. Värikylvyssä käytiin syksyllä muutaman viikon ajan.

Siinä säännölliset menot. Sit voidaan joskus käydä laskettelemassa tai luistelemassa.

13.1.2016
misukka
misukka

Ite kun olen sellainen etten olisi pelkästään kotona päivää, kahta, pidempään...

Meillä nyt lapsilla 2,5 ja 4v
Muskarit
Temppukoulu
Perhepartio
Terhokerho
MLL kerho
Tytöllä UKE tunti
Luistelu

Lisäksi kirjaston satutunti,
Puistotapaamiset
Uimahallikäynnit kun terveinä ( ennen alkeisuimakoulu)
Ja kaikenlaiset tapahtumat mihin vaan päästään...

Eli lähes joka päivä käydään jossain, nyt kun aloitettiin tuo UKE, joka on täydet 60min ja sattuu sitten harmillisesti suoraan muskareiden jälkeen, niin että ollaan reissussa klo 15-19, mietin onkohan liikaa lapsille...

Tykkäävät kyllä kaikista ja tietenkin jäädään pois jos kipeä tms.

13.1.2016
Minnie
Minnie
Tapahtui virhe. Yritä myöhemmin uudelleen.
Ladataan...