Kun jatkat tämän sivun käyttöä hyväksyt samalla evästeiden käytön. Voit lukea lisää tästä linkistä.

 

Mies ei auta yöheräilyissä

Vauva on 4kk ja nukkuu pääsääntöisesti klo 19/20-07/08. Vauva syö n. 2-5 kertaa yöllä ja alan olla väsynyt heräilyihin. Alkuaikoina nukahdin heti kun vauva sai tissin suuhun, nykyään valvon niin kauan, että vauva saa syötyä. Olen viimeisen puolen vuoden ajan herännyt öisin enemmän ja vähemmän. Loppuraskuden kärsin levottomista jaloista joten siksi en nukkunut koko yötä. Ehdotin miehelle, että menisin yhdeksi yöksi vanhemmilleni nukkumaan. (vauva saisi sillä aikaa minun maitoa pullosta) Hän vetoaa siihen, että minun on niin helppo imettää öisin, joten ei suostu lähtööni. Taustatietona voidaan mainita, että 3 viikon isyysloman aikana sain nukkua yhtenä aamuna hieman pidempään kuin yleensä. Kysymya kuuluukin, miten perustelisin pyyntöäni miehelle?

18.10.2015
Laurajulia
Laurajulia

Tuvitus ja Ninnup, tuttua! Vaikkakin meillä nyt imetykset jo takanapäin! Mutta yöheräilyjä edelleen 1-5x joka yö!

21.11.2015
Minnie
Minnie

Tuvitus, sama homma.. Kyllä meillä mies tarjos et antas pullosta mut a) mä herään ton nälkään ennenku ku isäntä herää ja b) mä todennäkösti joudun kuites pumppaamaan sitte jos tuo ei syö kun muuten sattuu ihteeni ni ei hyötyä, vaipanki vaihdan helpommi ite ku että ootan sen 45min että tuo herää mun ärisemiseen että nousis vaihtamaan :D

17.11.2015
ninnup
ninnup

Minun mielestä vauvan yöhrtäilyssä ei voi hoitovuoroja tasan laittaa. Vauvahan voi herätä kaikkea kymmenen js kahdenkymmenen välillä. Mies tuollaiset hoitovuorot tasoittaa? En tiedä.

17.11.2015
PekkajaMatti
PekkajaMatti

Mä oon hoitanut meillä kummankin lapsen yöheräilyt aina. Mua ois varmaan vaan ärsyttänyt miehen "apu" 😂 mä oon imettänyt kumpaakin, niin eipä toi mies ois sen enempää voinut edes auttaa. ehkä vaihtaa vaipan, mutta mies on niin sairaan kiukkunen, jos on väsynyt, niin siitä vaipanvaihdosta olis tullut pelkkää tiuskimista ja kiukuttelua plus et mä kumminkin olin hereillä jo, niin oon sit paremmaksi tavaksi päättänyt, että hoidan ihan itse. Mä en oo ikinä edes osannut nukkua, jos lapset on hereillä..

17.11.2015
tuvitus
tuvitus

Mutta onko sekään tasapuolisin ratkaisu, että äiti hoitaa yöheräilyt arkena ja yhden viikonloppuna vrt. isä hoitaa viikossa yhden yön?
Vaikka se isä käy töissä, niin kyllä se lapsen hoito kuuluu hänellekin yhtä lailla, kun on kotona, olipa päivä tai yö. Tekee äitikin oman työpäivänsä hoitamalla vauvaa/+vanhempia lapsia (todennäköisesti myös kotitöitä), kun isä on töissä. Ja loppukommenttina vielä aiheen ohi, minun mielestä kodinhoito jaetaan tasan, se ei kuulu automaattisesti kotona lapsia hoitavan tehtäväksi.

16.11.2015
äipsyli
äipsyli

Meillä mennään tolla tiitulin ehdotuksella eli mies hoitaa alkuyön syötöt ja minä aamuyön ja nousen isompien kanssa..
Mä käyn ite nukkumaan yleensä 22-23 (isommat nukahtaa n. 20.30-21) ja mies antaa pullosta maidon vielä 00-01 välillä ja minä syötän sitte sen 4-5 alkaen ja nousen isompien kanssa 6 ylös, vauva jatkaa uniaan 8-9 asti..
Minä oon enempi aamuvirkku ni mun on helpompi hoitaa nuo aamuasiat, mies on taas parhaimmillaan iltasella ja jaksaa seurustella tuon kanssa..

Tälleen on menty kaikkien kolmen kanssa ja edelleen toimiva systeemi, saa ees jonkun verran katkeamatonta unta kun minäkin valvon syötön ajan.

16.11.2015
ninnup
ninnup

Kopola 👍🏻
TÄYSIN samaa mieltä!
Nimim itse 4v yöheräilyt paljon sairastavien lasten (kaksi) kanssa hoitanut.
Mutta apua suosittelen silti hakemaan ajoissa muulta lähipiiriltä tai perhetyöntekijältä ennen kuin ajautuu uupumukseen, jota ei käsittääkseni vielä aloittajalla ollut, kun lapsi nukkui mielestäni erittäin hyvin.

16.11.2015
Minnie
Minnie

Ymmärrän että yöheräily on rankkaa ja jokainen suhde on erilainen. Meillä minä hoidan yöheräämiset lähes poikkeuksetta yksin. En halua herättää miestäni, koska hän on helposti ärsyyntyvää sorttia väsyneenä, silloin kun ei muutenkaan mikään tahdo onnistua. Olisi ihanaa jos mieheni auttaisi öisin, mutta yksinkertaisesti meidän tapauksessa parisuhde kärsisi todella paljon, joten olen katsonut helpommaksi herätä itse. Meillä siis on nyt 6vk ikäinen vauva ja olen koko ajan hoitanut heräämiset itse. Onhan se todella rankkaa, mutta se mikä toimii meidän suhteessa ei välttämättä toimi muilla. Kannattaa puhua asiasta ja kokeilla jotakin kompromissia. Joka tapauksessa, miehen on vaikea ymmärtää miten paljon me naiset teemme lasten eteen.

16.11.2015
Kopola
Kopola

Minun mielipiteeni on sellainen, et jos lapsi ollaan haluttu oikeesti yhdessä ja asiasta on juteltu kunnolla, niin on kummatkin vastuussa lapsesta ja lapsen hoidosta. Perustele se sillä. Lapsi on miehenkin öapsi ei naisen yksin joidettava. Meillä yö heräilyt on mennyt niin et mä hoisin sillon kun mies oli töissä eli arkipäivät. Viikonloput kun isi oli vapaalla, niin minä hoisin toisen ja isi töisen. Lomilla oli usein niin kuten isyyslomalla, et minä heräsin jokatoinen yö ja isi jokatoinen yö.

22.10.2015
siiri16
siiri16
9-month-old baby

Sen verran että nyt olisi hyvä jakaa "yövuoroja" kun ei vielä tunnu täysin uupuneelta.. Jos päästät tilanteen siihen pisteeseen että oisit valmis antamaan oikean kätesi yhdestä yöstä niin silloin tilanne on jo siinä pisteessä ettei se yksi yö todellakaan enää riitä.. Hyvä ois aina välillä isän herätä vauvan kanssa.. Ei tietenkään työpäivien öinä,mutta vapaa päivinä..

19.10.2015
Vipe
Vipe
3 years, 5-month-old toddler

Uupumisen kokemisessa ja asian huomaamisessa sekä myöntämisessä on sekin puoli, ettei sitä itsessään välttämättä huomaa. Kokemuksella kirjoitan.

Sinusta voi tuntua, ettet ole uupunut, mutta todellisuudessa olet. Spekulointia tämä on toki.

19.10.2015
PekkajaMatti
PekkajaMatti

Aloittaja kirjoittelee. Mies on ollut vauvan kanssa monta kertaa kaksin, kun minulla on ollut menoja. Pullosta syöminen onnistuu hyvin. Vauva saa vain äidinmaitoa pullosta. Se tuo oman hankaluutensa pullosyöttöihin, sillä jääkaappikylmä maito pitää lämmittää. Siksi en halua antaa vauvaa hoitoon isovanhemmille. Meillä on pieni koti, joten siitä että nukun eri huoneessa, ei ole mitään apua. Herään kuitenkin vauvan itkuun ja menen syöttämään. Koen olevani pirteä ja hyväntuulinen, vaikken menisikään vauvan kanssa samaan aikaan nukkumaan. Joten en mielestäni ole täysin uupunut. Huonoina päivinä mieleen vain tulee se, että voikun saisi edes yhden yön taukoa tästä kaikesta.

19.10.2015
Laurajulia
Laurajulia

I so feel you!!! Itse olen ollut raskausajasta lähtien yksin tämän homman kanssa..poikkis ei edelleenkään osallistu vauvan hoitoon, tosin kerran osti vaippoja..ja kerran vaihtanut vaipan kun huijasin hänet siihen..vauva jo kohta 6kk..kovasti hän lupailee ja lupailee, mutta nyttenkin hänellä on vapaata töistä, niin ennemmin kuluttaa ne metsällä ja kavereiden kanssa ja muiden autoja rassatessa, kuin että viettäisi aikaa lapsensa kanssa..sitten minulle valittaa että minun pitäisi panostaa parisuhteeseen..

19.10.2015
hanipazui
hanipazui

-mielenterveyskin vaatii unta- korjaus tekstiini, kun kone kirjoittelee omiaan...

(En tarkoita ketään henkilökohtaisesti, mutta omakokemukseni pohjalta voin sanoa että hulluus oli aika lähellä kun sain nukkua vuoden verran vain 3h/vrk ja nekin 15-30min pätkissä. Eli meillä yö oli 22-01 välillä ja siinä 5-10x heräilyä.)

19.10.2015
Minnie
Minnie

En tunne aloittajan perhettä ollenkaan, siis miten arki pyörii ja mitkä ovat kummankin vanhemman roolit/jaot perheessä, mutta otan pari näkökantaa esille...

Eli olen kaikkien aiemmin vastanneiden kanssa samaakin mieltä, mutta nostaisin erityisesti jetan kysymystä.

Jos isä ei ole ollenkaan ollut vauvan kanssa kaksin, siis yksin vastuussa hänestä, (4kk ikäinen on vielä TOSI pieni!) voi olla todella iso kynnys jäädä kaksin yöksi.

Voisikohan 'harjoitella' esim illan ensin?
Esim jos mies juottaisi yön ensimmäisen syötön pullosta ja saisit sen välin jättää heräämättä?
Tai onnistuisiko teillä kotona että nukkuisit yhden yön eri huoneessa ja mies nukkuisi vauvan kanssa toisessa ja syöttäisi pullosta kun herää.

Menetkö itse nukkumaan jo klo 20 kun vauvakin?
Jos itse nukkuu 20-7 ja mies hoitaa esim kerran viikkoon vapaapäivänä (yönä) vauvan, saisit lepoa.

Se on ehdottoman tärkeetä!! Mainitut maidon tuotanto ja oikeasti mielenterveyskuntoutujien vaatii unta!!
(Tiedän itse kokemuksesta kahden paljon sairastelleen lapsen kanssa yksin 2 v valvoneena ja sen jälkeen uupumuksen vuoksi sairaalaan joutuneena)

Yhtenä vaihtoehtona tuli mieleen että jos mies kokee ettei pärjää vauvan kanssa yötä kahden, olisikohan mahdollista isovanhempien pitää yksi yö jotta saat hetimiten levättyä? Tietenkin riippuu vanhempiesi kunnosta yms, jota en tiedä.

'Puolustan' siis sitä että väsyneen äidin pitää saada ajoissa lepoa, mutta en myöskään aloittajan kirjoituksen perusteella tuomitsisi miestä jos vaikka yö pikkuvauvan kanssa tuntuu mahdottomalta yhtäkkiä.
Se ei välttämättä ole mustavalkoisesti vain laiskuutta ja pahuutta.

Toivottavasti pystytte rakentavasti puhumaan asiasta niin että mieskin ymmärtää tilanteen vakavuuden ja pystyisi avoimesti kertomaan mikä oma näkemys asiasta on, jos taustalla onkin muuta.

19.10.2015
Minnie
Minnie

Parempi olis miehen nyt herätä ja auttaa.

Äidin masennus ei ole mikään pikkujuttu, kuten tässä todettu. Isommat rattaat silloin pyörii. Ammattilaisten apu toki on hyväksi, mutta varmaan nyt ensin tulette toistenne tuella toimeen.

Kannattaa myös uupumuksestaan puhua neuvolassa. Ovat siten kartalla perheenne tilanteesta.

19.10.2015
PekkajaMatti
PekkajaMatti

Misukkaa komppaan. Sanot sille et nyt on pakko! Ja jos faktaa haluaa, niin väsyneet äidit, jotka ei ehdi nukkumaan/lepäämään/syömään, heillä voi maito loppua todennäköisesti aiemmin kuin äidillä joka nukkuu hyvin. Nukkuminen ja lepo on osa hyvinvointia ja JOS äiti voi hyvin, niin vauvakin voi.

18.10.2015
carata
carata

Sanot sille ukolle, että nyt mun on pakko saada nukkua ja se saa hoitaa yön. Vetoa vaikka siihen, että jos se sinusta ja vauvasta yhtään välittää ni auttaa ennen kuin sulla flippaa väsymyksen vuoksi.

Koska nyt saa mies luopua yöunistaan edes kerran ihan koko perheen parhaaksi.

Omasta mukavuudenhalusta on nyt ruvettava tinkimään jos äiti ei yksinkertaisesti jaksa. Koska masennus onkin sitten sen verran kelju kaveri, että isännys joutuu luopumaan omasta mukavuudestaan vielä enemmän.

Pistä se ukko tajuamaan, että nyt sinä olet äärirajoilla.

Mä joudun sanomaan meidän isännälle joskus tiukasti että se tajuaa, mutta kun viesti menee perille, tekee kyllä oman osansa. Mikään kiltti pyyntö ei riitä. Se on ilmoitusluontoinen asia. Nyt äiti tarvii unta. Piste.

Mä en ole nukkunut kunnolla kohta vuoteen ja vintti ei ole pelittänyt kunnolla enää moneen kuukauteen.

18.10.2015
misukka
misukka
2 years, 11-month-old toddler
Tapahtui virhe. Yritä myöhemmin uudelleen.
Ladataan...