Kun lapsi ei nuku

Piglettiä kohtaan tunnen suurta myöntätuntoa ja hetken jo mietin että kehtaanko viestiketjua edes aloittaa mutta päädyin nyt kumminkin aloittamiseen. Meidän vauva on nyt vuosi ja 2kk. Pienenä nukkui ihan äärettömän hyvin ja jossain vaiheessa se ei sitten enää nukkunutkaan ja homma meni siihen läpi yön tissittelyyn, eli tyttö nukkui kainalossa ja kävi vähä väliä hörpyllä. Aikansa tämä toimi, koska se ei häirinny sinänsä kenenkään unia. No sitten tytölle alkoi vuosi tulla ikämittariin niin aloin vähentää imetystä, jonkin ajan kulutttua siitä vieroitettiin yö syönnit niin että kun neiti heräs niin mieheni rauhoitteli hänet uneen. Muutaman yön nukkuikin läpeensä mutta sen jälkeen ja nyt tyttö voi herätä kymmeniä kertoja yössä ja minä annan tassu hoitoa pinnasängyn vieressä istuen. Usein unet katoaa tytöltä kokonaan, mutta makaa sängyssä liikkumatta ja tyytyväistä jos olen sängy vieressä. Joskus herää kolmelta joskus viideltä ja voi valvoa pari kolme tuntia ja sitten nukahtaa päikkäreille. Ja ei tässä varmaan suuria ongelmia olisi jos tyttö olis ainukainen tai muuta mutta minun on hoidettava myös esikon (8v) kouluun lähtö, on kyllä hyvin omatoiminen mutta vaatii kuitenkin vielä osansa ja keskimmäinen on 5v ja on siis kotihoidossa. Lisäksi lasten isä on yrittäjä joka tekee pitkää päivää, eli ei ole mulle avuksi ja ketään läheistäkään ei sinänsä ole kuka vois tulla kattomaan lastenperään mun päikkärien ajaksi... ja ylipäätään kynnys sellaiseen on minulla hyvin korkea (ei tarvi auttaa meiniki). Liikutaan vauvan kanssa paljon että uskon että on kropallisesti väsyny, syö kaksi puuroa ja kaksi-kolme lämpöistä ateriaa ja välipalan päivänaikaan ja kerran saa vielä tissiäkin aamuisin. Eli en usko mihinkään niukkaan ravinnon saantiinkaan. Millä saan vauvani nukkumaan yhtäjaksoisesti? onko kenelläkään antaa hyviä neuvoja? Tai kannustavia kokemuksia?  Apuaaa väsyneelle äidille? Äidille joka ei pääse illalla edes ajoissa nukkumaan....

14.8.2015
myrmeli
myrmeli

Itsekin jos nään pahaa unta käperryn miehen kainaloon,niin miksi lapsi ei saisi tehdä samoin.. Onhan se epäreilun tuntuista varmaan että äiti ja isi saa nukkua kaksin mutta itse joutuu nukkuun kaksin..

On sekä perhepeti että oma sänky vouhottajia,mutta onko yhtä oikeaa ratkaisua? Se mikä sopii toiselle ei sovi toiselle,ei välttämättä edes samassa perheessä sisarusten kesken..

21.8.2015
Vipe
Vipe

Joillakin tuo on ratkaisu.. Meillä esikoinen nukkuu hyvin missä vaan,mutta vauva nukkuu paremmin isoveljen kanssa kuin vanhempien kanssa,etenkin jos isi on kotona..

Musta paras ratkaisu on se mikä perheestä parhaalta tuntuu.. Kyllä se lapsi kainalosta lähtee viimeistään sitten kun se on noloa.. Ja mä en äitinä kertoisi lapsen kavereille että se nukkuu vieressä ettei tarvi valita että onko joko häpeissään tai peloissaan..

Mutta mun mielestä ehdottomasti jos lapsi herää yöllä niin että nähnyt painajaista tai peloissaan,niin kamalaa jättää yksin.. Meillä vaikka omassa huoneessa ja sängyssä lapset nukkuvat ja sinne nukahtavat illalla,mistä ei jousteta,niin jos yöllä sattuvat heräämään,niin saavat itse päättää missä jatkaa uniaan.. Joskus poika jatkaa omassa sängyssä,joskus meidän.. Yöllä ei pois häädetä..

Joskus oon antanut pojan nukkua meidän sängyssä yhden yön kun isi on reissussa ja antanut aina valita joka viikko yhtenä yönä että kummassa nukkuu,niin valitsee useimmiten oman sängyn.. Vaan pari kertaa nukkunut mun vieressä..

Ja jos ei halua viereen ottaa niin mun mielestä ois hyvä sitten valvoa lapsen sängyn vierellä ja lohduttaa kunnes nukahtaa uudestaan.. Kaikista pahin on painajaisen jälkeen nukahtaa yksin uudestaan 😢

21.8.2015
Vipe
Vipe

Kesällä kokeiltiin siirtää 2,5v esikoisen huoneeseen mutta ei tullut mitään. Häiritsevät toistensa unta. Mitä ei tunnu ymmärtävän kukaan kaikki vaan hokee että se olisi ratkaisu 2,5v uni ongelmiin. Että kun itse en jaksaisi enää valvoa niin pistän 5v valvomaan mun puolesta. Tätä viimeistä en tosin sanonut kellekään vaikka mieli on tehnyt.

21.8.2015
alexsandra
alexsandra
2 years, 6-month-old toddler

Teeko mulla on sama kokemus lapsuudesta kuin sulla. Näin paljon painajaisia ja kipitin äidin viereen jossa oli turvallisempaa. Oli ihan kauheaa kuin reissutöitä tekevä isä oli kotona ja vanhempien makkariin ei saanut mennä. En koskaan unohda sitä pelkoa ja niitä pimeitä yön tunteja jotka valvoin yksin. Edelleen minun on vaikea nukkua jos olen yksin kotona ja pelkään jollain tasolla pimeää edelleen.

Meillä tuo 5v varsinkin näkee paljon painajaisia. Aina saa tulla viereen. Tällä hetkellä aloittaa illalla omasta huoneestaan ja omasta sängystään. Siirtyi omaan huoneeseen 2,5v ennen kuopuksen syntymää ajatuksella jos vauva valvottaa samalla tavalla niin kuin esikoinenkin vauvana. Niin kuin kävikin tuo vauva on nyt 2,5v ja meidän yöt on edelleen aika hulinaa. 2,5v nukkuu vieressä välillä aloittaen omasta sängystään mikä on meidän makkarissa.

21.8.2015
alexsandra
alexsandra
2 years, 6-month-old toddler

ei se niin vaarallista ole. Meillä kolme vuotias menee kiltisti vihdoin nukkumaan kun juniorisänky on meidän sängyn vieressä. iltaisin kysyy vaan että kai sä äiti tuut taas myöhemmin mun viereen.. näin meillä saa kaikki nukuttua. mä itse juoksin 5v.nä äidin viereen joka yö kun näin niin paljon painajaisia. se pelko oli niin kauhea että muistan sen vieläkin, joten mä en ainakaan pakota omassa sängyssä nukkumaan ja eri huoneessa kun ei ole pakko

20.8.2015
teeko
teeko

Mäkin haluan kiittää tipihiitä. On ihanaa kun joku ajattelee samanlailla kuin itse. 5v on mullekin toitotettu että laita eri huoneeseen nukkumaan äläkä nukuta vieressä. Mutta kun se ei vaan toimi meillä eri huoneessa nukkuminen meinaan.

20.8.2015
alexsandra
alexsandra
2 years, 6-month-old toddler

En voi tipihii muuta sanoa kuin että KIITOS!!! Mä jo ajattelin itsessäni olevan jotain vikaa kun tuo erihuoneeseen nukkumaan laittaminen niin tuntui kummalta ja pahalta.

Viime yö oli taas levoton mutta sitä ennen sain kolmena yönä nukkua neljän tunnin pätkät ja voi jestas ku se tuntui ihanalta.

Täytyypä p&M tutustua myös tuohon kirjaan jos tämä ei tästä ajan kanssa helpota. Kiitos vinkistä!

20.8.2015
myrmeli
myrmeli

Mun on tarkotus perehtyä kirjaan Unihiekkaa etsimässä. Siinä käydään eri unikoulumenetelmiä läpi.

Kunhan ehdin siis.

19.8.2015
PekkajaMatti
PekkajaMatti

Joo en mäkään lähde kyllä ajelemaan. Periaatteellisia juttuja! Nafta ja pensa nyt on niin kalliitakin! ja meillä ei ainakaan onnistuisi autosta sänkyyn siirtäminen tuonne yläkertaan ei sitten millään. Johan siinä vain siirtäis ongelmaa tunnilla parilla. Eikä nyt koko yötä voi siellä autossakaan viettää!

Ja siis joo meillä neiti nukahtaa todella hyvin omaan sänkyyn minun istuessa vierellä noin 20.30-21.30 ja nukkuu hyvin muutaman tunnin kunnes aloittaa heräilyn. Silloin just kun itse on nukahtanu. Mutta se on vain niin niin rauhaton... Eli ongelma ei ole nukahtaminen vaan se nukkuminen!=)

15.8.2015
myrmeli
myrmeli

En osaa auttaa sen paremmin kuin mitä vinkkejä oot jo saanut.. Meillä pojat hyvä unisia,esikoinen valvoi yhden jakson,mutta huusi kipuja ja sitten todettiin reuma ja sai lääkityksen niin alkoi taas nukkua,eli meillä oli selvä syy ja siihen hoito,mutta hyväntuulisena valvoskelu ei tosiaan viittaa kipuihin 👍

Mutta se mitä piti tulla sanoo,että autoon en kyllä opettais.. Eihän vanhemmat voi koko yötä autolla ajella.. Johan se on vaarallista lähteä väsyneenä ajelleen.. Kyllä itsekin tarvii edes ne pienet torkut aina kun lapsi hetkeksikin nukahtaa.. Ja eihän ne koskaan opi sitten nukahtaan sänkyyn jos aina nukutaan vaan autossa.. Ja ei se nukkuma asentonakaan ihanteellisin ole 😩

Eli en ehkä lähtisi ekana hakeen ratkaisua autosta..

Kannattaa kokeilla erilaisia unikouluja yms. Että löytää sen mikä parhaiten sopii teidän perheelle.. Meillä vauva nukkui hyvin ne yöt kun isi oli poissa,mutta isin läsnä ollessa nukkui huonosti,mutta kun siirrettiin nukkumaan veljen kanssa,niin alkoi nukkuun poikkeuksetta joka yön kokonaan.. Meidän huoneessa nukkui joskus kokonaan joskus heräili.. Nauroin että ilmeisesti isi nukkuu äänekkäästi ja levottomasti niin ei saanut sen "vieressä" nukuttua..

Meillä alusta asti opetettu omaan sänkyyn,mutta esim. Ihan vauvoina saatettu nukahtaa yhdessä tissille,samoin jos heränneet esim. Aamuyöstä,niin helpommalla oon päässyt kun nukuttaa uudestaan kainaloon,saa itse saman tien jatkaa unia.. Tämä toiminut meillä,ei ole häirinnyt ne yöt kun tulleet viereen,mutta ei ole siihen myöskään oppinut vaan nukkuu nykyään molemmat pääsääntöisesti koko yön omassa sängyssä ja vain harvoin saan jommankumman kainaloon..

Musta tärkein on että opettaa illalla nukahtaan omaan sänkyyn (ei välttämättä yksin vaan voi vieressä istua) ja yö menee sitten mitä menee.. Tärkeämpää on että kaikki saa nukuttua kuin että lapsi nukkuu omassa sängyssä ja äiti valvoo vieressä 😄

15.8.2015
Vipe
Vipe

Niin ja tuo eroahdistuskin voisi olla ajankohtainen vaikkei toimikkaan samalla tavalla kuin sisaruksensa aikoinaan. Jos esim, laitan tukkaa tai vaihdan kotivaatteet ihmistenilmoille vaatteisiin niin tulee levottomaksi ja pyrkii syliin. Olin torstaina jumpassa yhden tunnin ajan niin oli istunut mummansa sylissä koko sen ajan ja ollu levoton, kun tulin kotiin alkoi nauraa ja kikattaa ja villittämään. Ehkä se todella on sitä!!! Sisarukset ovat huutaneet naamat punaisena jos oon mennyt vaikka vessaan tai muuten kadonnut näköpiiristä, ja tottahan mä ajattelen että kun samat geenit ja kaksi edellistä ovat toimineet samalla tavalla niin tämänkin pitäisi... hmm... silmiä avartavia kommentteja...=)

15.8.2015
myrmeli
myrmeli

Hassua sinänsä että piglet mainitsit tuon autismin. Oon sitä kieltämättä tässä aina silloin tällöin ohimennessä hiukan ajatellut. Pienenä ei ottanut katsekontaktia muihin kuin minuun ja nekin tapahtui useinmiten hoitopöydällä vain. Kirjoittelinki siitä silloin tänne. Nyt kyllä on ruvennu maailmanvalloittajaksi ja on saanut jopa niin paljon rohkeutta että haluaa vieraitten syliin ku tilaisuus koittaa. Ja varsinki vanhat paapat esim kaupassa haastaa höpötyksillään ja hymyllään seurustelemaan. Kyllä sitä saa itte olla ihan äimänkäkenä asiasta jos toisesta ku on niin laidasta laitaan muuttuva tyyppi. Ja yksi mikä sopisi autismiin myös on nuo että asiat kuulu tehdä totutulla tavalla. "Sekoaa" jos jokin tehdäänkin päinvastoin. Oon nyt hiukka sitä vähän väliä koittanu siedättää että esim mies nukuttaakin tai että yökkärit vaihdetaanki ennen iltapalaa tms pientä. Rupesin miettimään tuota teekon kommenttia tuosta turvasta, onhan ne rutiinitkin yksi suurimpia turvan tuojia että sinänsä ne selittyis toisillaan siis että rutiinit tarvitaan luomaan turvaa ja turvaa on rutiinit... Tuo autismikin on varmasti sellainen että se selviää sitten ajan saatossa. mutta en siis piglet tokikaan säikähtänyt mainintaasi.

Nyt sitten mietiin sellaista että ehkäpä mä siirrän pinnasängyn takaisin meidän sängyn viereen. Voisi säästää meitä kaikkia... ja jos ei niin sitten veljen kans samaan huoneeseen. 

Kiitos kaikille huomioista, kokemuksien jakamisesta, eli voisin toivoa että vuoden päästä voisi jo vähän helpottaa...joten jaksaa jaksaa!!!=) Onneksi en ole töihin menossa vielä pariin vuoteen, vois ne pienet hoitolapset kärsiä kun tuo huono nukkuminen vie ainakin minulta keskittymiskyvyn ja muistin...ja kotona apuna on monet muistilapot ja kaikki on kalenterissa muistiin kirjoitettuna.

Ja jos jollakin on jokin tosi hyvä ratkaisu tähän niin saa sen tänne vielä kirjoittaa vaikka tässä jo kirjoittajia kiittelenkin!=)

15.8.2015
myrmeli
myrmeli

Oi tätä tunnetta kun nuo on muisto vain! tosin poika täyttää 3 ja vuoden on nyt nukkunut. sitä ennen pelkkää valvomista niin että 1v6kk.n iässä rupesi helpottamaan pikku hiljaa. Meillä auttoi vaan vieressä olo ja monesti poika nukkui ensimmäiseen heräämiseen omassa Sängyssä ja siitä eteenpäin vieressä koska muuten ei nukkunut kukaan. joskus sain jatkettua unia itse kun oli käsi pinnojen välistä pojan masulla. me nukutaan remontin johdosta edelleen samassa huoneessa ja nyt jos poika yöllä herää (kipeänä herää paljon öisin) niin annan käden juniori sänkyyn laidan yli . kaikki unikoulut on meillä kokeiltu ja todettu toimimattomiksi. toiset tarvii turvaa ja toiset rauhaa.

15.8.2015
teeko
teeko

Kuulostaa niin tutulta. Meillä on nyt 5v poika ja 2,5v tyttö jotka on molemmat ollut ihan samanlaisia. Yöllä hyväntuulisena valvoskelijoita. Niin kaun kuin olit itse hereillä vieressä ei ollut mitään hätää mutta auta armias jos itse suljit silmäsi tai menit kauemmaksi niin huuto alkoi. 2-3h valvottiin melkein joka yö esikoisen kanssa n.6kk-2.v asti. Kuopuksen kanssa sai valvoa 2h jaksoja 1v-2v välillä puolet viikon öistä.

Mitään keinoa en koskaan keksinyt aika vaan auttoi. Edelleen molemmat ovat vähä unisia ja heräilevät. Poika kerran yössä ja tyttö 1-4kertaa yössä.

Unikoulut tassuttamalla, omat sängyt ja omat huoneet on kokeiltu mutta mikään ei auttanut silloin eikä auta edelleenkään. Nykyään poika nukkuu omassa ja tyttö samassa huoneessa minun kanssa niin taataan kaikille mahdollisimman hyvä uni.

Juuri yksi päivä laskin etten ole nukkunut täyttä yötä heräämättä 5v 6kk siitä asti kun valvominen alkoi esikoista odottaessa. Väsyttää mutta ei auta. Osaisiko sitä enää nukkuakkaan jos yht äkkiä saisi.

Romaanistani siis sinulle on mitään apua. Sen kultaisen keinon kun joku mullekin kertoisi. Itse kokeilisin ottaa viereen ja torkkua siinä samalla jos vaan lapsi antaa.

14.8.2015
alexsandra
alexsandra
2 years, 6-month-old toddler

Kuulostaa ihan meidän tytön rytmiltä.

Vastasyntyneestä parin kuukauden ikään valvoi kahteen-kolmeen yöllä. saattoi silti herätä kuudelta aamulla.

Tänään nukkui päiväunet 14.30-16.15. Aamusta nukkui kumminkin kymmeneen. Mummolassa heräsi aamulla yhdeksältä.

Nukkumaan käy yhdeltätoista illalla.

Että voimia vaan!

Meillä pääsee keskimmäisen kanssa samaan huoneeseen, sitten joskus.

14.8.2015
PekkajaMatti
PekkajaMatti

Mä mietin kans omaa huonetta. Meillä ainakin tuntuu olevan, että häiritään toisiamme. Siksikin tämä rakennusprojekti on nyt enemmän kuin ajankohtainen jotta saadaan jokaiselle lapselle oma huone. Ja sitä myöten ehkä paremmat unet kaikille.

Toinen mitä mietin, on, että saisitko sä edes torkuttua omassa sängyssä jos vaavi siirtyis jatkettavaan ja saisit vaan annettua käden vauvalle.

14.8.2015
misukka
misukka

Minä ehdottaisin niin rajua ratkaisua että kokeile eri huonetta jos mahdollista😊Meillä kaikki nukkuu omissa ja hyvin..kuopus 1-vee pää-asiassa hyvin sekin,toki viime yönäkin 2h karju ja kaivo suuta,tekee hammasta😁Mutta normitilanteissa nukkuu 20-6 ja sitten ottaa rintaa ja voi vielä jatkaa untakin.Meillä lapset tarvii sen nukkumarauhan,nyt kesällä kun reissattu paljon ja joutunu nukkumaan samoissa huoneissa niin huono uni ollut kaikilla😊Ja minä en mikään perhepedin vastustaja ole,tärkeintä että kaikki perheessa saa kunnon unet oli tyyli mikä tahansa😊Tsemppiä!

14.8.2015
huiskutin
huiskutin

Niin ja tuli vielä mieleen että päivisin nukkuu 2-3 tuntia ilmeisesti oikein syvää ja hyvää unta vaunuissa pihalla. Joskus voi nukkua illalla vielä pikkupäikkärit ja niinä öinä kun on nukkunut kahdesti nukkuu ehkä hiukan paremmin/rauhallisemmin. Ja lasken siis päikkäreiksi unet jotka sattuu siihen väliin kun normaalit ihmiset on hereillä eli en laske niitä seitsemän mais nukuttuja päikkäreitä yö uniksi vaan mulle ne on vielä yö unia=)

14.8.2015
myrmeli
myrmeli

Ja saa hellyyttä ja huomiotakin varmasti enemmän kuin tarviskaan.

Nostan samalla.

Niin ja esikoinen ei ole nukkunut myöskään mutta hänellä oli allergiat ja sen kyllä kuuli että on kipeä, siksi suuresti hämääkin tämä että toinen voi vaan maata rauhassa kumminkaan nukkumatta.

14.8.2015
myrmeli
myrmeli
Tapahtui virhe. Yritä myöhemmin uudelleen.
Ladataan...