Kun jatkat tämän sivun käyttöä hyväksyt samalla evästeiden käytön. Voit lukea lisää tästä linkistä.

 

Vauvan (4 kk) nukuttaminen

Kyselisin ajatuksianne nukuttamisesta. Vauvamme on nyt 4 kk ja iltaisin ei meinaa rauhoittua nukkumaan, vaikka on väsynyt. (Sama homma päivällä, ei meinaa rauhoittua päikkäreille.) Syö korviketta vain, koska minulla ei tullut ensin maitoa riittävästi ja sitten ehtyi kokonaan. Kiinteitä ei vielä syödä, kokeiltiin, mutta oli liian varhaista. On ollut koliikkia (kai?) iltaisin kahden viikon iästä lähtien. Pikkuisena ensin huusi klo 22 - 01 ja sitten valvoi rauhattomana usein 3.30 asti yöllä. Sitten parin kuukauden iässä alkoi parantua nukkuminen, vaikka koliikkia edelleen oli iltaisin, huuto ajoittui nyt alkuiltaan. Tehtiin niin, että mentiin molemmat vanhemmat tai jompikumpi nukkumaan silloin, kun vauva nukahti tai kävi väsyneeksi, yleensä klo 23. Vauva nukkui perhepedissä tai omassa sängyssä ensin yhdellä aamuyön syötöllä noin seitsemään asti aamulla ja myöhemmin ilman syöttöjä. Pieniä heräämisiä saattoi olla, mutta nukahti lyhyellä rauhoittelulla. Sitten n. 3 kk:n iässä vauva alkoi mennä nukkumaan aiemmin, klo 21 tai 22. Tällöin aloin tehdä systemaattisemmin iltatoimia (iltapesu, yökkäri, syöttö, kehtolaulu, iltarukous) ja nukuttaa omaan sänkyyn, välillä mentiin kyllä yhtä aikaakin petiin. Tällä hetkellä aloitan iltatoimet n. klo 20.30 ja vaikka vauva on väsynyt, ei hän nuku, vaan on iloisena, mutta ylipirteänä omassa sängyssään. Huitoo ja viuhtoo ja kikattelee, eikä tuutulauluilla ole tehoa. Olen tehnyt niin, että jätän nukahtamaan itsekseen iltatoimien jälkeen ja jos (kun) kuuluu itkeskelyä, niin palaan takaisin ja silittelen, laitan tutin, jos pudonnut. Jos itku jatkuu, otan syliin. Usein kyllä ei tykkää olla tuolloin sylissä, vaan rimpuilee pois. Välillä ruokin pullosta sänkyyn, kun vaatii sitä, mutta ei kuitenkaan paljon syö. Hänet on syötetty juuri ennen sänkyyn laittoa. Näyttää nukahtavan, mutta herää pian taas. Sylissä ei välttämättä tässä vaiheessa huoli maitopulloa lainkaan. Yleensä pysytellään hämärässä makkarissa, mutta välillä otan olkkariin. Yleensä siellä kuitenkin väsyneenä itkee eikä viihdy sylissä tai lattialla. Sitten yritän taas saada sänkyyn nukkumaan. Siitä, kun ekan kerran lähden makkarista, menee ehkä useimmiten tunti nukahtamiseen. Sitten nukkuu yhdellä aamuyön syötöllä aamukuuteen tai -seitsemään tai ilman syöttöä. Saattaa yöllä olla levoton jolloin rauhoittelen. Harjoittelee yöllä myös kääntymistä ja ryömimistä. (Oppi äskettäin kääntymään vatsalleen ja ryömimisen oppimiseen kova into) Aloin miettiä, onko tämä nukuttaminen a) liian julmaa noin pienelle ja b) turhaa, koska se ei tuota tulosta. Miten voisin korjata toimintaani? Ajattelin, että tänään iltatoimien jälkeen menen samaan aikaan nukkumaan kuin vauva, auttaisiko se.

22.7.2015
Pinkki76
Pinkki76

Niin,jos lapsi jää huutamatta sänkyyn,niin eipä se silloin pelkää jääneensä yksin ja silloin voi käyttää ajan hyödyksi tekemällä jotain muuta.. Mekin nyt kun on sellainen lapsi joka ei kaipaa sitä kättä niin saatetaan just olla esim. Puhelimella netissä yms. Kunnes lapsi nukahtaa.. Siis ollaan selin lapseen niin että näkee että joku on paikalla,muttei nää puhelinta,koska siitäkin piristyy kun yrittää sitten katsoa mitä äiti tekee 😄

23.7.2015
Vipe
Vipe
2 years, 8-month-old toddler

Joo ei huudattaa pidä eikä potea huonoa omaatuntoa. Vauvan vieressä ei tarvitse unta uottaa jos sen löytöä yksin, mutta jos ei sitä osaa niin miusta tuo misukan tapa on just hyvä 😊

23.7.2015
riu
riu

Ei lapsi ole pilalle mennyt.. Et kuitenkaan ole jättänyt lasta huutamaan yksikseen paniikissa vaan mennyt luokse,jolloin lapsi saanut huomata että ei ole Hylätty,vaan äiti tulee kutsusta.. 💚
Eihän aina voi olla vauvan vierellä,koska pitää käydä vessassa ja tehdä kotihommat 😊 tärkeintä musta tossa nukuttamisessa on ettei pientä vauvaa jätä yksin huutamaan nii että lopulta nukahtaa yksin siihen itkuunsa luullen että on yksin..

Tuosta muistin että meillä poika jossain vaiheessa veti itkut aina ennen nukahtamista niin että ainoa keino oli ottaa syliin ja siinäkin kelpasi vain tietty asento.. Sitten kanniskelun jälkeen nukahti sänkyyn,siis kun oli tarpeeksi kannettu.. En tiedä oliko maksu vaivaa kun ilmeni vain nukkumaan meno tilanteessa vai alkoiko tulla jonkinlaista eroahdistusta siinä vaiheessa.. En muista kuinka vanha oli muttei kovin montaa kuukautta.. Sitten jossain vaiheessa se loppui ja suostui taas nukahtaan sänkyyn ilman että ensin piti sylitellä..
Eli tollaisia vaiheita voi tulla ja saattavat parantua kuin itsestään ajan kanssa..
Ja meillä tosiaan poika vaikka sitä on silitetty annettu käsi ja sen pienen ajan jakson jopa otettu syliin,niin oppi 2 vuotiaana nukahtaan täysin itsenäisesti eli kun vaan oli tarpeeksi kypsä tajuamaan ettei äiti mihinkään lähde,vaikkei ole huoneessa..
Minusta kun nukahtaminen on kuitenkin sellainen asia että lapsen ei ole hyvä nukahtaa pahalla mielellä tai paniikissa että on jäänyt yksin.. Vaikka jotkut on sitä mieltä että pitää heti pienestä opettaa nukahtaan yksin.
Ei sekään siis väärä tapa ole silloin jos vauva nätisti nukahtaa yksin,mutta huudattaminen on musta vauvalla väärä keino..

23.7.2015
Vipe
Vipe
2 years, 8-month-old toddler

Älä turhaan pode huonoa omaatuntoa. Olet aina mennyt luokse jos on alkanut itkemään.

Meidän keskimmäinen oli sellainen, että parhaiten nukahti kun sen vaan vei sänkyyn ja lähti pois.

Lapset on yksilöitä. Jokaisen kanssa pitää kokeilla mikä toimii parhaiten.

23.7.2015
misukka
misukka
2 years, 3-month-old toddler

Kiitos kaikille ystävällisistä vastauksista! Eilen olin kyllä aika maassa, kun ymmärsin, että olin tehnyt ihan väärin jättäessäni raukan yksikseen nukahtamaan. Onneksi en monta kertaa ole tehnyt niin. Useimmiten tilanne on ollut sellainen, että nukahtaa, lähden huoneesta, ja hetken päästä herää. Jotenkin kai ajattelin, ettei osaa rauhoittua, jos olen siinä...

Ehdottomasti aion nyt istua vieressä ja pitää kädestä tai kättä rinnan päällä. Eilen näin tein, mutta ei tuottanut tulosta. Poika oli kyllö eilen itkuinen koko päivän, kai masuvaivoja, ja ensin näytti nukahtavan, mutta sitten alkoi kova itku, vaikka olin vieressä ja tassuttelin. Otin syliin ja heijasin. Rauhoittui, sänkyyn laskiessa taas huusi. Isä tuli jossain vaiheessa vuoroon ja lopulta ressukka nukahti väsymykseensä. Tunnin päästä heräsi ja sillon menin nukkumaan ja kaappasin kainaloon. Siinä nukkui puoli neljään, jolloin syöttö ja nyt nukkuu isän kainalossa edelleen. Muuten siis yöt nukkuu hyvin, tuo nukahtaminen vain tökkii.

Pullottelusta yritän nyt päästä eroon ja katsekontaktia nukuttaessa välttää. Täytyy koittaa säätää myös nukkumaanmenoaikaa. Yleensä on iloinen, mutta huitoo vimmatusti. Sängyssä möllöttää tyytyväisenä, mutta olkkariin vietäessä hermostuu ja itkee.

Tänään on neuvola, niin jospa sieltäkin vinkkejä saisi. Tuo 4 kk voi olla ratkaiseva juttu, koska aiemmin ei ole hermostunut, jos äiti vähän menee kauemmas, nyt tuntuu, että vaatii äidin viereen koko ajan.

23.7.2015
Pinkki76
Pinkki76

Meidän mukulat on olleet helppoja nukutettavia. Ne on laitettu omaan sänkyyn ja useimmiten nukahtaneet omineen. 4kk iässä on alkanut tulla vierastusta kaikilla joten äidistä on tullut tärkeämpi ja siinä vaiheessa alettu kaivata nukuttamista.

Nyt tämä meidän 4,5kk ikäinen nukahtaa parhaiten, kun vien sänkyyn siinä vaiheessa kun hieroo silmiään. Siellä saa unipupun kainaloon ja annan käden niin, että saa pitää kädestä kiinni tai käsi lepää asennosta riippuen rinnan tai kyljen päällä. En katso suoraan kohti koska se saa vauvan hakemaan huomiota. Yleensä pidän itsekin silmiä kiinni, vähän luomien välistä seuraan, miten nukahtaminen edistyy. 10-20 minuutissa nukahtaa.

Itse en suosittele unipulloa enkä hyssyttelyä. Mahdollisimman eleettömästi ja rauhallisesti vain. Tassuttelu on lempeä keino.

Esikoisen kanssa kävi usein niin, että vauva pääsi yliväsyneeksi ja vaikutti virkeältä. Yliväsymyskin vaikeuttaa unen saantia.

Voitte siis kokeilla onko kyseessä yliväsymys. Eli auttaisiko hieman aikaisempi nukkumaanmeno.

22.7.2015
misukka
misukka
2 years, 3-month-old toddler

Miun mielestä ei ole vielä riittävän väsynyt jos juttelee vielä sängyssä hyväntuulisena. Ehkä sitä nukkumaanmenoa voisi vähän viivästyttää?

Meitä on siunattu tuolla lasten nukkumisella. 3 kk poika hakee unensa itse sängyssä. Juo iltamaidon sylissä ja siirrän sänkyyn kun on väsyneen oloinen. Peittelen, laitan tutin ja annan harson rutisteltavaksi ja sinne se sitten nukahtaa. Joskus pitää käydä laittamassa tutti uudestaan, mutta harvemmin. Ja siellä se sängyssään nukkuu aamuun saakka 😊 Meillä on kaikki lapset käyny vauvana tuolleen nukkumaan 😊

22.7.2015
riu
riu

Meillä pojat ollut molemmat vähän erilaisia nukahtajia.. Esikoinen vaati kädet että nukahti,ensin silittelyä yms. Ja sitten myöhemmin ei saanut silittää,vaan halusi vaan pitää kiinni kädestä kunnes nukahti.. Vähän vanhempana päätettiin ettei anneta kättä,mutta istuttiin vieressä,ei puhuttu mitään,mutta oltiin niin että poika näki ettei ole yksin (siis ei oltu molemmat yhtaikaa vaan toinen) sitten 2v. Oppi nukahtaan täysin yksin ettei tarvinnut istua näkyvällä..

Kuopus nukahtaa paremmin "yksin" välillä nukahtaa heti vaikka lähdettäis pois.. Mutta yleensä laitan sänkyyn toivotan hyvät yöt,laitan soittorasian soimaan ja jään istuun lähettyville,mutten katso vauvaan päin.. Yleensä nousee seisomaan ja yrittää saada huomioo.. Välillä rupee itkeen,silloin "kaadan" takas sänkyyn annan tutin laitan uudestaan musiikin jos on jo loppunut.. Välillä renkkuu kunnes menee itse maate..
Joskus jos on rauhaton niin vähän silitän poskesta ja sitten pidän kättä mahalla selällä pepulla milloin missäkin riippuen vauvan asennosta,niin vauva rauhoittuu..

Lapset on erilaisia ja toisella toimii toinen ja toisella toinen.. Mutta näkisin että noin pienen ei tarvitse osata rauhoittua itse..

Itse tekisin niin että istuisin vieressä ja tassuttelisin eli pitäisin kättä päällä ja jos kitisee sanoisin "hyshyshys" jos lähtee huoneesta ja palaa kun lapsi itkee,niin lapsi ei saa rauhoituttua kun aina joutuu huutaan perään..

Sitten vasta vanhemmiten jättäisin käden pois ja vain istuisin vieressä tai niinkuin meillä esim. Jos vauva alkaa leikkiä,niin sitten otan käden pois enkä kiinnitä huomioo vauvaan mutta silti se näkee minun olevan läsnä..

22.7.2015
Vipe
Vipe
2 years, 8-month-old toddler
Tapahtui virhe. Yritä myöhemmin uudelleen.
Ladataan...