Puheterapiasta kysymys!
En ookaa kysyny pitkään aikaan mitään :D tilanne on nyt näin, että keskimmäinen (2v8kk) poika sai lähetteen tammikuussa puheterapiaan ja nyt on ensimmäinen aika 5.6. ja meillä poika siis ei puhu ku omaa kieltään, 4 suht selvää sanaa varastossa. Saattaa olla pari vielä, mutta 4 muistan varmasti. Ymmärtää puhetta ja haluaisi kommunikoida mutta sanojen puutteessa ei oikein osaa, turhautuu helposti myös. Luetaan paljon kuvakirjoja ja kerrotaan mikä mikäkin asia on mutta ei silti lähe tuo sanainen arkku aukeamaan. Kaipa esikoisella on niin paljon juttua, et aattelee ettei tartte puhua. :D Kysymys kuuluu et mitä siellä tehdään? Käydäänkö siellä niin kauan kunnes oppii puhumaan vai miten toimitaan?

Vastaa
Listaa uusin ensin
Riun suosittelemaa facebook ryhmää suosittelen itsekin! :)
Meilläkin poika (nyt 3v 4kk) puhui hyvin vähän selviä sanoja, enimmäkseen oli oma kieli. Minulla itselläni on todettuna lapsena dysfasia ja ehkä siksi otettiin pojan tilanne vakavemmin jo 2 v. Mutta odoteltiin kuitenkin 2v 6kk asti ja sitten sai neuvolasta lähetteen puheterapiaan. Tuo puheterapeutti ei oikein ottanut ehkä tosissaan ongelmaa, vaan mietti esim. sellaista yhdessä vaiheessa, että pojan vilkkauden takia ei ole oppinut vielä puhumaan kunnolla. Käyntejä oli/on noin puolen vuoden välein. Hirveän paljon ruuhkaa ja siksi aikoja oli hyvin vaikea saada. Ja puheterapeutti halusi paljon vain seurata tilannetta. Käynneillä leikin avulla selvittelee puheen kehitystä. Meidän poika ei vieläkään jaksa kauheasti esim. katsella kirjoja.. Eli aikamoinen meno pojalla oli huoneessa. Silti puheterapeutti sai vähän selviteltyä pojan tilannetta. Ja meidänkin piti täytellä kotona sitä vihkoa, mihin merkitään osatut/ymmärretyt sanat. Nyt myöhemmin on harmittanut, ettei otettu siitä kopiota.. Oli aikamoista luettavaa.
Osastojakso neurologialla meillä on ollut vasta. Pyysimme itse neuvolasta lähetettä neurologialle pojan ollessa noin 3v. Arviointikäynnin jälkeen neurologi lääkäri suositteli osastojaksoa. Osastojaksolla lääkäri epäili vahvasti dysfasiaa, mutta tällä hetkellä diagnoosi on kuitenkin monimuotoiset kehityshäiriöt. Vuoden päästä saattaa saada dysfasia diagnoosin.
Nyt toivottavasti saamme Kelan tukemaa puheterapiaa, niin niitä aikojakin voisi olla jopa kerran viikossa. Lääkärit suosittelivat myös kuntoutumisen takia kokopäivähoitoa päiväkodissa. Minä siis hoidan lapsia kotona, pienempi on 1v. Puhe lähtee varmasti sujumaan paremmin, kun pääsee ikäistensä seuraan. Meille suositeltiin käyttöön myös kuvia ja tukiviittomia.. Joku osastojaksolla tosin totesi, että kuviin ei tunnu vielä keskittyvän kunnolla ja että paras oppimistapa on suullisen ohjeen lisäksi mallin näyttäminen. Tämä me oltiin kyllä itse jo tiedetty.. Mutta nyt ollaan hiljalleen otettu kuvia käyttöön. Tukiviittomia pitäisi alkaa vähän opettelemaan..

Meillä poika tässä kuussa 2v3kk, 2v neuvolassa tuli lähete puheterapiaan, käytiin ekan kerran terapiassa Toukokuun alussa, poika sai terapiassa leikkiä, terapeutti kyseli meiltä vanhemmilta mitä sanoja poika osaa yms.. Poika osaa yli 10 sanaa. Puhetta ymmärtää todella paljon.
Terapia seuraavan kerran Elokuussa.
Saatiin kotiin semmonen vihkonen missä sanoja ja siihen aina merkata kunhan poika sanoo/ymmärtää niitä sanoja..

No lapsellehan se on oikeestaan kivaa leikkiä 😊 Eka kartoitetaan tilanne ja sitten tehdään jatkosuunnitelma. Tässähän käytännöt vaihtelee kunnittain aika paljon, meijän lapset on jatkanut kunnallisella, esikoinen eskari-ikään ja tokavekara yli eskarin ja ekaluokkalaisena on ollut Kelan terapeutilla. Toisaalla taas lapsi pääsee nopsaan osastojaksolle, saa diagnoosin ja pääsee Kelan terapeutille. Riippuu tosi paljon kunnan resursseista ja lapsen avuntarpeesta. Täälläkin on terapeuteista huutava pula.
Kielellinen erityisvaikeus tuo nykyään on, ennen puhuttiin enemmän että dysfasialapsilla ongelmat on painottunut ymmärtämiseen ja dyspraksia on taas puheen tuoton haaste. Meijän esikoisella on dysfasia ja kakkosella dyspraksia. Yleisesti ottaen dyspraksiaan tahtoo saada paremmin terapiaa. Monesti kyseessä voi olla hyvälaatuinen puheenviivästymä, jolloin suorastaan puhumaton lapsi saa kaiken vaan loksahtamaan. Toivottavasti teillä kävisi niin 😊
Facebookissa on hyvä ryhmä dysfasia- ja dyspraksialasten vanhemmille, josta saa paljon apua, vinkkejä ja vertaistukea. Tsemppiä! 😊

Riuhan näistä tietää, ja moni muu.
Meillä kummatkin pojat on käyneet puheterapiassa, tosin vanhempina kuin sun keskimmäinen.
Testejä tehdään esim. sanavarastoa koskeva. Siinä otetaan lapsen ikä huomioon.
Puheterapiakäynnit on strukturoituja, eli siinä on juoni.
Lopuksi lapsi saa valita loppuleikin tai -pelin.

:)
