Oliko täällä puutarhan/ pihan hoidosta ymmärtäviä?

Noniin, selvennän heti aluksi, että aion mennä ihan puutarhamyymälään ym . kysymään nämä samat asiat, mutta itsekin kaupan alalla toimineena, tiedän että myydään vähän asian vierestäkin tavaraa :D Joten vähän jos teillä olis kokemusta seuraavista asioista, niin kertokee, etten mene ostamaan tosiaan kauppaa tyhjäksi vain koska "tätäkin tarvitaan"..:) Eli meillä olis rivitaloasunnon piha kyseessä, ihan suht iso sellainen. Meinattiin nyt hävittää KAIKKI istutus sokkelin vierstä, koska ilmeisesti ensinnäkään siinä ei saisi kasvaa mitään?! ja toisekseen uskon vahvasti meidän muurahaisongelman pienenevän jos ei ole heti sokkelin vieressä mitään kasvustoa missä niillä on kiva oleskella.. Meinattiin siis laittaa siihen jotain nättiä soraa, ehkä myös rajata se sitten isommilla kivillä? Onko näistä mitään suosituksia? Toinen ongelma: en haluaisi menettää mun ihania ruusuja ja raparperejä, jotka on istutettu typerästi juuri siihen sokkelin viereen :'( Eli onko kokemusta raparperin siirtämisestä niin, että se säilyy elävänä? Sitten vielä laattakysymystä: mistä saa hommattua halvalla pihalaattoja? Siis ihan muutaman kaipaisin vain, että saisin rakennettua itselleni kävelyväylän kasvihuoneelleni joka sijaitsee pihan perällä.. Niin ja yksi kasvi, joka revitään irti , on villiviini.. sillä näyttäs olevan aika hemmetin isot juuret jo tossa pinnalla... minkähänlainen homma tulee olemaan sen repiminen? Ja onko mahdollista, että vahingoitetaan sokkelia tai muuta tärkeää kun lähdetään repimään niitä, vai olisiko tämmöseen syytä hommata ammattilainen? :D

20.3.2015
Tii03
Tii03

misukka, villiviini kiipee seinää pitkin, siinä seinässä on jotain rautalankaviritelmää millä se kasvi pysyy "pystyssä".. Sitä on kyllä ihan kamalasti siinä.. syksyllä toki kivan näkönen, mutta ehkäpä se lähtee samalla kun kaikki muukin!

20.3.2015
Tii03
Tii03

16-32mm soraa sokkelin viereen ni ei lähe nostaa kosteutta.

20.3.2015
misukka
misukka

Keväällä ennen lehtien puhkeamista tai syksyllä kasvukauden päätyttyä on parhaat hetket kaivaa raparperi ylös tai jakaa se.

20.3.2015
misukka
misukka

Tuosta villiviinistä mietin, että onko se seinässä kiinni vai "vain" tukikehikossa? Jos se kiipee seinää pitkin niin on käsittääkseni ikävä poistettava kun ne kärhöt on ujuttautuneet esim. tiiliseinän saumoihin jne.

Melkein yrittäisin kevään aikana myrkyttää sen RoundUpilla tai jollain joka tappais sen kasvin juurineen ennen poistamista.

20.3.2015
misukka
misukka

kiitti vinkistä Monster! Jyväskylästähän myökin :)

20.3.2015
Tii03
Tii03

joo näin mää luin etttä ei saisi olla mitään sokkelin vieressä.. en tiiä kuinka kauan noi on tossa jo kasvaneet , tiiä vaikka sokkeli olis jo piloilla :P Myö ollaan tässä asuttu kohta 3 vuotta, ei vaan oo pihaan kerenny vielä ennen tätä hirveesti perehtyä :) Tarkotus ei oo suurilla summilla panostaa, koska kyse on "väliaikaisasunnosta" ja rivitalosta.. Panostamma sitten mahdolliseen omakotitaloon paremmin tulevaisuudessa :)

Osaatteko neuvoo ton raparperin siirrossa, että missä vaiheessa se olis järkevintä kaivaa ylös? Jo keväällä heti vai antaako sen kasvaa, vai onko väliä?

Tuota villiviiniä tosiaan kans mietin.. pystysköhän sitä kaivamaan ylös helpommin kuin repimällä? Vai voiko siinä kaivaessa käydä jotenkin huonosti? Siis lähinnä talolle..:D Mua ei niin se itse kasvi kiinnosta, se lentänee roskalavalle...

Ja ei me vissiin paljoa tarvita sitä soraa... tai kivee, mitä se nyt sitten onkaan ..:D meillä on L-mallinen piha, seiniä on 4 tossa takapihalla, jokainen semmosen 4m pitkiä.. Varmaan tosta paikallisesta puutarhakaupasta haetaan, vai mites rautakaupat tms.. saako semmosista?

Ja sit noi laatat.. niin ei oo siis tarkotus mitään sellasia hienoja laattoja hommata.. vaan ihan tiiäkkö muutama joku kivi tai puulaatta, että pääsen kävelee sinne kasvihuoneelle ilman että tarvii astua koiranpaskaan :D Vähän niinkö tyssäs se kasvihuoneella käynti siihen, että joka kerta piti laittaa kumpparit jalkaan ja käynnin jälkeen pestä ne kumpparit...-.- Mukavampi muutenkin kun pihan perällä samalla on meidän lapiot ja haravat ja säilytyslootat niin sinnekin pääsis sit muutamaa laattaa pitkin hyppelee :)

Täytyy vielä tutustua paikalliseen tarjontaan noista kaikista.. mutta mitähän kaikkee mie nyt tarvihen ? Sitä soraa, sinne alle kangas.. tarviiko täyttömaata tms. kun kerta kaivetaan ne istutukset pois.. että tulee tasainen? Varmaan multaa tarvii ainaki sitten niille ruusuille ja raparpereille kun ne istutetaan muualle..? Kuten huomaatte, oon todellinen viherpeukalo xD

20.3.2015
Tii03
Tii03

Pihalaatoilla on aina hintaa, sanoisin että halvalla ei saa mistään. Mä en laittais sokkelin viereen muuta kuin soraa/pieniä kiviä, koska isojen vierestä nurmikon leikkuu on aivan syvältä. Eli kunnon joku kangas vaan alle ettei ruoho sekoitu ja rikkaruohot kasva läpi. Ja sokkelin vieressä ei tosiaab kannata pitää mitään, koska niiden kasteluhan on sama kuin kaatais sokkeliin vettä.. Mikä taas kerää kosteutta jne. Raparperi kestää tosiaan kyllä siirtämisen. En ainakaan itse ole saanut moista tapettua vaikka pariinkin otteeseen siirtänyt. Soraa ym kiveä kannattaa kysyä suoraan murskalta jos tarvii isompia määriä. Hintojen suhteen halvempaa kuin kaupasta. Tai riippuu tietenkin millaista nappulaa haluaa. Meillä hiekat ja kivet tulee miehen töistä halvalla tai ilmaiseksi ja jos laattoja laittaa, niin pohjalle ehdottomasti kivituhkaa. Samoin väleihin.

20.3.2015
carata
carata

sokkelin vieressä ei pitäisikään kasvaa mitään ;) se houkuttelee paikalle just kaikki ötökät mutta myös lahottaa pintaverhouksen, joka imee kosteutta allaan olevasta kasvustosta. Ja tuo raparperi on kyllä ihan älyttömän sitkeä. Meillä viime keväänä kaivettiin pihat auki ja raparperiä ei säälitty. No, se kaivettiin ylös ja siihen kaivettiin ja kaivinkoneella päällä jyrättiin vaikka kuinka niin kyllä se loppukesästä siinä yhtäkkiä taas kasvoi! :D ja mä jo itkin että se meni. . Kaikennäköisiä pihalaattoja kannattas käydä katsomassa rautakaupoissa, honkkarissa ja meillä näky olevan tokmannillakin viime vuonna

20.3.2015
teeko
teeko

Kiitos etukäteen avustanne! :)

20.3.2015
Tii03
Tii03
Tapahtui virhe. Yritä myöhemmin uudelleen.
Ladataan...