Kun jatkat tämän sivun käyttöä hyväksyt samalla evästeiden käytön. Voit lukea lisää tästä linkistä.

 

Ihottumaa

Poitsu aloitti siis päiväkodin noin kuukausi sitten ja nyt lähiviikkoina poitsulle on alkanut tulla ihottumaa. Pojalla on siis todettu maitoallergia ja päiväkodissakin juo apteekin maitoa. Sääriin poitsulla on aina välillä muutenkin ilmestynyt ihottumia, itselläni on atooppinen ekseema joten olen ajatellut että poitsu olisi vaan perinyt meikän ihon. Tänään pojan poski alkoi kuitenkin punottaa, ja nukkumaan menoon mennessä molemmat posket ja leuka oli jo ihottumassa. Levitin kortisonia jota on aiemmin määrätty pojan ihottumaongelmiin kun niitä alkoi maitoallergian myötä ilmetä, en kuitenkaan haluaisi noita kortisoneja paljon käyttää varsinkaan kasvoihin kun ovat niin vahvoja. Aloin miettimään että mikä tämän ihottuman olisi voinut tuoda. En keksi mitään muuta syytä kuin se että tarhassa sanoivat että poitsu olisi syönyt rahkaa välipalalla. On syönyt sitä ennenkin päiväkodissa enkä ole ainakaan itse huomioinut että olisi aiheuttanut mitään, joten olen ajatellut että heillä on varmaan pojalle joku oma rahka. Pienissä määrin on kestänyt muutenkin laktoosittomia tuotteita, mutta en keksi oikein muutakaan mistä ihottuma olisi voinut tulla. Pitäisikö ottaa juttu puheeksi vain päiväkodissa vai alkaa jo varailemaan lääkäri aikaa? Pojan isä on allerginen todella monelle ruoka-aineelle joten tietty vois jotain sellaistakin olla...

13.3.2015
Ryaazz
Ryaazz

Kiitos ninnup! Todella helpottavaa tietää että tätä tosiaan esiintyy muillakin. Kai jotkut sitten vaan ovat kranttuja pienestä asti. Tätä todellakin on vaikeaa välillä ottaa henkilökohtaisesti tai sydämmelleen kun oma lapsi ei syö, mutta tosi energinen ja ilonenhan toi on joten eipä tässä kai huolen aihetta ole. Ja näkeehän se lapsikin siinä ruokailun aikana jos vanhempaa turhauttaa vaikka kuinka yrittäis pitää sen ahdistuksen piilossa, ja sitten siitä syömisestä ei ainakaan tuu mitään.

21.3.2015
Ryaazz
Ryaazz

Täydet sympatiat täältä, välillä on mentävä siitä mikä on helpoin reitti että maha tulee täyteen ja pääsee vähemmällä taistelulla jotta jaksaa taas alottaa taistelun uudelleen.. 
Mulle sitte melko suoraan vihjailtiin että vika on mun ruoissa, "kyllä se syö ku mummo tekee" -tyylisiä kommentteja mutta sitte ku se ei syöny niitäkään ni jopas meinas mennä hernettä nokkaan kun ei kukaan oo ikinä kehannu heidän ruoistaan kieltäytyä ja tuota kuuluisaa nälkääkin ooteltii pari vuotta.. 

Se ois itelleki helpompi sisäistää tuo asia jos ois että lapsi ei VOI syödä kun se että lapsi ei vaan HALUA syödä. Pitäs vaan yrittää olla ottamatta henkilökohtasesti sitä.. 
Tuon ikäselle on turha selittää mitään terveellisestä ja monipuolisesta syömisestä että täytyy edes maistaa ku se alkaa mennä ymmärrykseen joskus lähempänä tuota 4 vuotta eikä vieläkään olla selvillä vesillä, mut sen verran jo ollaa paremmalla puolen että nyt maistaa ja yleensä jopa sen lusikka/ikävuosi mutta viimeksi joulun alla istuttiin 2 tuntia pöydässä huutamassa kun ei suostunut maistamaan ruokaa teelusikan kärestä, ei paljoo auttanu sanoa että 3 lusikkaa pitää maistaa kun siinä huusi kollohuutoo, nälkäänsä valitti suoraa huutoo mutta ei suostunu sitä lusikan kärkee suuhunsa laittamaan että ois saanu ees muuta jos ei ois tykänny. 

Voimia sinne kranttuilun kestämiseen..

20.3.2015
ninnup
ninnup

Mä käyn just nyt sitä hirveetä turhautumiskautta läpi. Syön ite tosi monipuolisesti ja tulee välillä ihan hirveä p-äiti fiilis kun annan periks ja annan muksulle sitten vaan sitä bataattia ja kanaa, vaikka tiedän että pitäis antaa jotain uutta. Mutta kun pari kertaa pöydässä tuntunut että meinaa poru tulla molemmilta kun oon vääntäny pojalle jotain ruokaa ja hyvä kun yhden lusikallisen ottaa suuhunsa, sylkee heti pois ja sitten hirveän rimpuilun ja huudon säestyksellä väistelee lusikkaa minkä ehtii. Oon kokeillut kaikki sormiruokailusta lähtien, mutta vaikka poju ei olis syönyt edes tarhassa mitään, niin silti klo.17 ei kelpaa mikään muu kun se bataatti ja hedelmäsoseet. Kun alettiin kokeilemaan soseita, niin poika söi ihan kaikkea kukkakaalista kesäkurpitsaan, sitten jossainvaiheessa vaan alkoi se puklailu yökkäilyjen kera joka loppujen lopuks karsi ruokavaihtoehdot siihen saakelin bataattiin lohella tai kanalla. Ihmiset sanoo että "kyllä se lapsi sitten syö kun sillä on nälkä", mutta toi porskuttaa sitte meneen pelkällä aamu ja iltapuurolla.

19.3.2015
Ryaazz
Ryaazz

Hyvä ku selvis..

Meilläki muuten oli jossai vaiheessa tuo makaroni ja riisi pulma.. 
Jos niitä oli samalla lautasellakaan ni ei suostunu syömää mitää muutakaan siitä vaikka ois tykänny ja tiedän tuonkin ettei suostu maistamaan vaikka kuin tarjois.. Kyl se nyt 4v maistaa jo helposti, ei edelleenkään oo kovin innokas syömäri mutta maistaa kuitenkin.. 
Jauhelihaa ollaa maistettu satoja kertoja eikä se vaa kelpaa vieläkään missään muodossa, lihapullia ja jauhelihapihvejä syö jos ei oo minun tekemiä tai nää kun minä ne teen (koska vain minä kuulemma teen ne jauhelihasta, ei muut).. Suurin herkku on kuitenki lihapullat ja spagetti tai perunamuusi, kuha ne pullat ei oo jauhelihasta.. Pari kertaa oon jopa nyt viimesen puolen vuoden aikana kuullu: Hyvää riisiä äiti, hyvää kanaa äiti jne.. Ehkä ollaa jo päästy pahimman yli.. Lohikeittoo tein yks päivä ni kysy että miksi et tehny kasvissosekeittoo kun se on hyvää mutta silti söi lautasen tyhjäks kalakeitosta enkä muista onko ikinä tapahtunu semmosta että mun poika ois syöny lautasen tyhjäks vauva-ajan jälkeen ♥

Meillä välillä istuttii tunti kausia pöydässä, välillä tarjosin useella ruoalla samaa evästä että sitte saa muuta ku saa maistaa.. Moni kauhistellen sano että ei saa pakottaa syömään ja sen jälkeen että mutta maistaa pitää, no nii-in, kukaa ei oo meilläkään pakottanu syömään mutta kun lusikan kärellisen MAISTAMISEEN menee 3h huutaen..
Kyllä se vaan väsyttää ja suorastaan turhauttaa, pahimpina aikoina minä olin ainaki ihan puhki turhautunu ku ei mikään kelvannu vaikka minkä teki.
Tein tasasin väliajoin nakki tai makkara ruokaa et sai mahan täyteen ees vaikka kerran viikossa, se kun oli ainoa ruoka mikä sille meni ja vähän leipä... Ei tuntunu koskaan tulevan niin kova nälkä että ois taistelematta menny.

19.3.2015
ninnup
ninnup

Ninnup, piti sanoa tuohon ruoan koostumusjuttuunkin vielä että meillä käydään ihan samaa taistoa. Ainoa vihannes mitä poika suostuu syömään on bataatti soseutettuna. Muuten kaikki yökkäillään pois. Kaikki semmoiset mössöiset ja kosteat ruoat on nounou hedelmäpilttejä lukuunottamatta mutta niitä annetaan vaan jälkkäreinä ja puuron seassa. Porkkanaa maistelee raakana mutta höyrytettynä tai keitettynä ei suostu edes laittamaan suuhunsa. Kaikki kova ja kuiva taas kelpaa (leivät ja naksut ym.). Makaroni tai riisi ei kelpaa, ei laita itse suuhunsa ja jos laitan lusikalla niin sylkee pois ja alkaa huuto ja pään kääntely. Lääkärissä sanoivat että lapsella menee aikaa tottua makuihin (10-15 maistamiskertaa) mutta kun tota poikaa ei saa edes maistamaan. Ehkä se kouluikään mennessä syö jo muutakin kun bataattia. Toivottavasti.

19.3.2015
Ryaazz
Ryaazz

Noh, kirjotin tänne vastauksen mutta se nyt hävisi näköjään johonkin.

Mutta siis, kiikutin pojan illemmalla yksityiselle lääkärille kun tuli taas kaikki ruoat ylös. Vatsatautihan se siellä ja kurkkukin punoitti siihen malliin että varmaan nieleminen sattuu. En ollut vain edes ajatella vatsatautia aiemmin kun ollaan niin totuttu ton pienen siiviläkuonon yökkäilyyn ja puklailuun kaikesta mitä ei halua syödä tai edes maistaa. Ja kun on tosiaan ollut koko ajan niin energinen. Mutta juu, nytkin tuli iltapuurot kaikki ihan kunnon vyörynä pihalle.

Ihottumastakin kyselin, jalkojen ihottuma kuulemmä lähes varmasti atopiaa mutta kasvoihin ilmestynyt ihottuma on reagointia jostain. Pojan isä on allerginen esim. punaisille marjoille, joten sitten kun ollaan mahataudin yli päästy ja alkaa taas arki normalisoitumaan, niin testaillaan pienissä määrin josko poitsukin reagoisi niihin.

Kiitos vastauksista kaikille, pitääkin liittyä tohon FB ryhmään!

19.3.2015
Ryaazz
Ryaazz

Ja jos oot fb ni siel on semmonen ryhmä kuin allergialasten veretaistukiryhmä ja sielt saa hirveesti apuja ja vinkkejä jos on jotain ongelmia..

19.3.2015
kisu8
kisu8

Anna semmosta mikä pysyy sisällä.. Nyt vähän aikaa.. Onko ollut suolisto-oireinen aiemmin? Se voi olla et on mennyt nyt maha huonoon kuntoon jollei uutta raaka-aine allergiaa oo ilmennyt.. Kokeile esim puuroa ilman sitä hedelmä sosetta vaik sen kauramaidon kans ja sit jos ne ei pysy ni kokeile yksittäin hedelmiä et tiiät jos reagoi jollekin.. Meil tuli kaikki ruuat mis oli riisiä tai riisitärkkelystä ni kaaressa pihalle.. Kannattaa kyl soitella lääkäri aikaa myös.. Noi allergiat on kyl semmosta salapoliisi työtä kun joku tommonen pitkäaikaisempaa väärä raaka-aine saattaa kaataa ennen sopineita ruoka-aineita.. Hei mites ootko aatellut ristikkäisreaktiota nyt siitepölyaikana googletappa netistä.. Meil esim tähän asti ei oo keskimmäiselle keväällä sopinut tomaatti kun on joku siitepöly ilmassa sit menny kesäks jo ohi

19.3.2015
kisu8
kisu8

Noita syömättömyyskausia tulee aika ajoin lapsille, mullakin on toi isompi varsinkin ollu melkonen krantuntekele että ei oikee mitää kelpaa ja aika ajoin jättää senkin syömättä, ei tietty mahdottoman pitkään voi olla syömättä vaikka maitoo joiskin kiitettävästi ja hedelmiä mutta on voinu mennä viikonkin verran ettei syö käytännössä mitään ja sitte alkaa taas menemään.. Jossain vaiheessa meni siihen ettei tullu painoa yli puolen vuoden aikana käytännössä yhtään kun ei suostunu syömään oikein mitään..
Mahataudin jäljiltä jäi kammoja ja sitten on tosi ennakkoluulonen ruokia kohtaan että jos ei oo se ihan tuttu turvallinen (ja vaikka oiski mut jos sitä on viimeks ollu kuukaus-kaks sitten ni hälle se on uusi ruoka) ni saapi kyllä taistella että saa menemään edes lusikan kärjellistä. 
Kahteen vuoteen ei syöny esim. jugurtteja ja viilejä ollenkaan vaikka tykkäs niistä kauheesti aiemmin, yhden äkin kieltäyty syömästä ja nyt vasta viime kesänä suostu maistamaan uudelleen, nyt menee yhtä jugurttia ja yhtä viiliä :O 
 
Lapsi osaa ite säädellä sitä energiantarvettaan aika paljon että syöpi minkä syöpi, mutta toki jos tuota oksentelua ei voi liittää mihinkään ni se kannattaa tarkastuttaa.. Tietysti jos on muuten koko ajan hyvävointinen ja virkeä ni voi olla vaan joku vaihe, oman tahdon testaaminen tms.. Tietysti jos ei mitään enempiä taisteluja ole vaan näyttäs syövän mieluusti mutta vaan puklaa pihalle ni eihän siinä nyt kaikki voi olla ihan kohillaan :O 
 

Toki ruoan koostumus voi saada yökön tulemaan tutuistakin ruoista, mun poika esim. rakastaa nakkiruokia mutta jossain vaiheessa yrjös nakkikastikkeen pihalle vaikka niistä nakeista ois mahdollisimman hyvin valutettu se kastike pois.. Hän ei voinu sietää kastikkeita eikä "kosteeta ruokaa" ollenkaan, saatto hyvällä ruokahalulla vetää sen evään ja jonku ajan päästä yrjötä sen pihalle.. 
Puurot yrjös syliinsä saman tien ku sai suuhunsa, alotti joskus 1v6kk tuon puurostopin, eikä syö vieläkään 4v:nä yökkimättä.. 
Ja sitten siellä 2,5-3v ruokauhman pahimmassa vaiheessa se taisteli kaikkea syötävää vastaan ja ku viimein suostu laittamaan lusikallisen suuhu ja maistamaan ni oksensi tahallaan päälleen sen, päätti etten syö ni en syö..

19.3.2015
ninnup
ninnup

Kyllä mä varaisin jo lääkäriajan.
Lastenlääkäri tai joku allergialääkäri.
Eihän lapsi voi montaa viikkoa olla syömättä kuin jotain yhtä sorttia. Ja jos vielä oksentaa senkin pois.

19.3.2015
Minnie
Minnie

Hampaita on tehnyt jo pitempään ja aina välillä niitä sieltä putkahteleekin. Tota oksentelua ei vaan koskaan ennen oo tullut hampaitten yhteydessä, lähinnä flunssan oireita ja kiukkuisuutta, heräilyä yöllä. Rokotteetki sai mutta niistä on jo melkein pari kuukautta aikaa. Neuvolassa sanottiin ettei tarvitse olla huolissaan, mutta itseäni ahdistaa tämä tilanne ihan järkyttävästi kun itse ainakin sisäistän että ruoka on unen lisäksi tärkein asia lapselle. Poika on muutenkin aika hoikka kun ei ole koskaan nää syömiset onnistunu jos ei saa sitä tuttua ja turvallista.

19.3.2015
Ryaazz
Ryaazz

Onko hampaita tulossa? Mietin tuota syömättömyyttä, moni lapsi herkiää syömästä sillon jos tuo maito kuitenkin menee ni saa mahaan täytettä. Meidän lapset ei oo oksennellu kyllä, vauvana puklineet jos on hampaita tehneet ni enempi mutta jotkut lapset oksentaakin.. 

Onko saanu rokotteita nyt vuoden ikäsenä? Niidenkin vaikutukset voi ulottua jopa 3 viikon päähän, en muista onko oksentelu niissä kun yksilöllisiä ne reagoinnit aikalailla on mutta mpr muistaakseni voi tehdä ihottumaa kauttaaltaan (oli meilläkin pojalla) joten sekin on voinu vahvistaa tuota ihottuma oireitta jos on aiemmin sitä laktoositonta jollai tapaa kestänyt ja jos on sen rokotteen saanu..

19.3.2015
ninnup
ninnup

Käytiin keskustelu päiväkodin kanssa, yhdestä ruoasta mitä poitsu oli suönyt löytyi laktoositonta tuotetta (joka ei sinne tietenkään kuulu eikä tule tulevaisuudessa kuulemma toistumaan) mutta muuten kaikki oli tehty maidottomina. Ollaan saatu nyt myös päivittäin paperilla kotiin mitä samuel on päivän aikana saanut.

Nyt viikon sisään kuitenkin poika on alkanut kieltäytymään ihan kaikesta. Päiväkodissa ei ole syönyt mitään muuta kun jotain hedelmää ja omaa maitoaan. Kotona sama homma. Bataatti joka onnollut semmoinen varma ruoka, ei saada lusikallistakaan alas. Puuro hedelmäsoseella joka on ollut pojan herkkua yökkäillään pois. Eilen söi päivällisellä yhden lusikallisen bataattisosetta ja sen jälkeen okseni kaiken pihalle lounaasta lähtien. Myös toissayönä oli oksentanut sänkyyn koko iltapuuron. Mitään mahataudin oireita ei muuten ole, on ihan pirteä ja leikkivä, nää ruokailut nyt ei vaan toimi. Voisko tää olla nyt jotain muuta? Poika on aina ollut tosi vaikea ruokainen mutta nyt kun tää oksentelu on alkanut tulemaan tähän mukaan, ja yökkäily kaiken ruoan kohdalla, alan olemaan vähän neuvoton.

19.3.2015
Ryaazz
Ryaazz

Siellä päiväkodissa ei auta kuin ryhtiliike lapsenne ruokailun suhteen.

Vaaditte tarkkuutta.

13.3.2015
PekkajaMatti
PekkajaMatti

Todistus maitoallergiasta on annettu päikyn aloituksen yhteydessä ja ollaan toimitettu apteekin maito päiväkodille. Kauramaitoa ollaan sanottu että saa antaa mutta ei kyllä olla koskaan puhuttu laktoosittomista tuotteista, jotenkin ajattelin että se on itsestään selvyys jos papereissa lukee maitoallergia että kyseessä on oikeasti maitoallergia eikä laktooosi-intoleranssi. Pitää kyllä ottaa maanantaina yhteyttä, varsinkin kun toi ihokin pääsi nyt noin pahaksi menemään.

13.3.2015
Ryaazz
Ryaazz

Lapsi on varmaan kunnallisessa päiväkodissa, niin muistelen lukeneeni.

Kun hänellä on maitoallergia, siitä pitää olla lääkärintodistus, muussa tapauksessa hän saa tavallista rahkaa ja muitakin maitotuotteita.

Jos maitoallergiasta on todistus, silloin teidän perheen osalta asia on kunnossa.

Juttelepa päiväkodin johtajan kanssa, eli varaat hänelle keskusteluajan. Sama keskustelu ajanvaraamisineen ryhmän henkilökunnan kanssa.

13.3.2015
PekkajaMatti
PekkajaMatti

Mä kysyisin suoraan päiväkodista että mitä on siellä syönyt ja olisin yhteydessä johtajaan, että mistä se ruoka tulee ja kuinka tarkkaa sen valmistus on. Ja tietenkin sitäkin kysyisin, että kuinka tarkkaan vahtii ruokailua ettei lapset syö toistensa ruokia jne, jota sitäkin kyllä joskus tapahtuu..

13.3.2015
carata
carata
Tapahtui virhe. Yritä myöhemmin uudelleen.
Ladataan...