Reissusta kotiin

kukkuu! thaimaan reissusta on kotiuduttu ja jälleen kerätty lisää rakkaita muistoja sekä palanutta nahkaa;)  mahtava reissu oli, ei voi muuta sanoa, mutta vielä mahtavampaa oli palata kotiin. ainua vaan, niin shokkina tuli se, miten tytärpuolet olivat laittaneet rahaa haisemaan...  oltiin siis jätetty kortit niille, autoihin tankkiin bensaa, ja sanottiin että niitä saapi käyttää.  oletettiin siis automaattisesti, että 21v likat tajuaisi, että jos myö ollaan 500e maksettu lastenhoidosta jo rahaa, ja synttärirahatkin just annettu, ja kaapit ostettu täyteen ruokaa, niin sitä rahaa käytettäisi sitten oikiasti vasta tarpeeseen.  ja ennenkaikkea siis nuorempien lasten tarpeeseen. ettei heiltä menisi omaa bensaa niitten hoitoon kuskaamiseen tai omia rahoja niide ruokiin tms. mutta kuten ehkä aiemmin olen kirjottanut, niin toistaiseksi kumpainenkin on nyt muuttanut takaisin kotia. toinen kouluviikoiksi ja toinen ihan kirjojenkin ja kihlattunsa kera.  vuokraa ei olla pyydetty, mutta osallistuminen kuluihin kyllä.  ruokakulut ja sähkökulut ainakin.  noniin, no kaupassa ovat käyneet itsekkin.  muutoin kolmen kuukauden aikana on osallistuttu kuluihin 80e edestä, joka ei kata edes sähkölaskun puolikastakaan yheltä kuulta.  nyt sitten kun tultiin kotiin, niin tilit oli hyvin liki tyhjätty.  pelkästään ruokakauppaan kulutettu meidän tileiltä 350e, joka on reilusti enemmän kuin mitä myö käytetään! sitten on tankattu ilmeisesti kaikki autot meidän rahoilla ja ajettu taas tyhjiksi. ja kun mie ihmettelin et mihin helevettiin niin suuren rahamäärän voi saada kauppaan tungettua kun mie olin just täyttäny kaapit? niin, jääkaappi on täynnä ben&jerrysiä ja ylikalliita kinkkuja, pöydällä maustekakkuja jne... sitten oli ostettu uudet ruokalusikat ja tuttiosat nuorimmaiselle, mun esikoiselleni uudet kengät. siis mitä hittoa??  tuolla likalla on kenkäkaappi pullollaan:O  ja lusikkalaatikko on ääriään täynnä.  ja jos nyt tulee tilanne, että talon kaikki tuttipullojen tutit on menneet kerralla rikki, niin sitten ostetaan uudet, JA JÄTETÄÄN JOKU MAUSTEKAKKU OSTAMATTA! mua siis niin kyrpii se, että koko vuosi säästettiin tätä reissua varten, ja rahatilannetta on kuukausitolkulla setvitty jotta saadaan laskut maksettua ennen reissua, ja lasketaan ettei olla konkurssissa ees reissun jälkeen, vaan saadaan lainalyhennykset ja muutkin hoidettua. mutta eih...  kiva oli huomata kotona että nyt jää laskuja rästiin kun jälkikasvu on lähtenyt hummailemaan:( miten mie tämän asian niille nyt selvennän?  ilman niiden lastenhoitoapua myö ei oltas päästy mihinkään, siksi ollaan heille kiitollisia. mutta siksi myö maksettiinkin jo perse kipeäksi ja 500e!  se, että luotettiin niille kortit käyttöön,  ei todellakaan tarkottanut sitä että pistetään rahat haisemaan! aargh!

28.2.2015
Blanco
Blanco

no täs on kuule sivumennen vähän saman asian tiimoilta keitelly yli jo kohta 2kk :D  ja ihan rehellisesti xD

mut nyt onneks alkaa valoa näkymään tunnelin päässä siltä osin. vähän lipsahti laskuja ulosottoon ja  vähän on ilta jos toinenkin itketty ressiä siitä, tästä ja tostakin, mutta nyt ollaan voiton puolella vähitellen:)

ja perkele, maustekakkuja ei ole tullut taloon sen jälkeen yhtään, mutta juustoja senkin edestä:D!!

18.4.2015
Blanco
Blanco

sralla, älä turhaan pyytele anteeks:D suomi on vapaa maa ja jokainen on vapaa kirjoittamaan mitä tykkää.  hölmö on jos provosoituu sellasesta jonka kuitenkin tietää pahaa tarkoittamattomaksi;)  eipä se teksti aina multakaan aukea sellaisenaan miten olen sen tarkoittanut.

6.3.2015
Blanco
Blanco

sralla, ei ollut tarkoitus edes ärsyyntyä niin paljon ku eilen ärsyynnyin xD  tiesin sen jo silloin kun savu alkoi nousta, että nyt ehkä piiiikkasen ylireagoin, mut en tahtonut saada sitä tunnetilaa vaan kuriin:D 

juu, eli tiesin kyllä ettei tarkotukses ollu tahallaan ärsyttää.  mie vaan ärsyynnyin.  toisaalta, ehkä eilen oli muutenkin sellainen päivä että provosoiduin kai kaikesta;)

anyway.  ollaan enemmänkin kuin tyytyväisiä, että meillä on luotettavat tytöt tällaisissa lapsia koskevissa tilanteissa. hyvin harvalla on mahdollisuutta lähtä puolison kanssa mihinkään niin pitkäksi aikaa kahelleen. eli tiedetään kyllä olevamme sen suhteen äärimmäisen onnekkaita. just juttelin yhen tuttuni kanssa, jolla on nelivuotias. hää on päässyt puolisonsa kanssa kahdelleen ulos illaksi vain 3-4 kertaa näiden neljän vuoden aikana. siis ulos. ravintolaan tai leffaan.  kyllä teki pahaa:/  siinä on heidän kahden keskinen aikansa ollut. huoh..

myö ollaan päästy tyttöjen kanssa nyt sopuun tuosta rahasta. se oli opetus meille kummallekkin. heidän ei tarvi siitä mitään maksaa takaisin, mutta olla enempi mukana arjen kuluissa. ja hyväksyä nyt nämä meidän paikkaavat säästötoimet. jollei eilinen spaghetti kelpaa, niin syökööt sit vaikka pihalta lunta, mie en lähe uutta sapuskaa tekemään jos eilistäkin on vielä jäljellä x)   opetukset lähtee meillä nyt ihan aakkosista liikenteeseen. miten pienillä ja simppeleillä asioilla saadaan arjen kulut pysymään aisoissa. kuten juurikin se ruoan laitto. sitä syödään kun sitä on, eikä heitetä hukkaan tai tehä uutta tilalle jos eilistäkin on vielä. ja ruokakauppaan ei mennä nälkäisenä tai ilman tarkkaa ostoslistaa. turhia ajeluita vältettävä bensakulutuksen takia. jne.

vaikeaa ymmärtää miten joku voi tuossa iässä olla tavallaan vielä niin hakoteillä perusjutuista. mutta ei kai niihin pääsekkään kunnolla käsiksi ellei ole vakkarituloja ja vakkarimenoja? mutta nääkin on kai asioita jotka jokainen sisäistää eri tavalla.  sen näkee siitä, miten kaksosista toinen laskee joka pennin ja toinen on vain laskevinaan. ja kumpikin saman kasvatuksen saanut:D

viimeksi kun ne kyseli, että mistä meidän velat oikein on peräisin, kun kuitenkin talo ollut niin halpa. silloin mulla oli tilaisuus heille näyttää miten ne niin arkipäiväisiltä ja nopeasti unohtuvilla asioilla voi olla pitkän ajan merkitys talouteen. mehän siis maksettiin vielä miehen edellistä taloakin pari vuotta sen myymisen jälkeen. ja remontteja. ja eläinlääkärikuluja. ja hajonneita autoja/korvaavia duuniautoja.  oli mulle ainakin hyvä havaita ilmeistä pientä järkytystä.  kun ne tajusi, että jokaisella asialla voi tosissaan olla kauaskantoiset merkitykset arjen rahamäärään.

5.3.2015
Blanco
Blanco

Hoitopalkasta tekee mieli vielä se sanoa, että minusta ihan ok jos maksaa 'palkkaa' ja minkä verran on jokaisen oma asia.
mutta esim itse olen ollut 14vuotiaana omaa mammaani hoitamassa muutaman päivän äitini kanssa jotta omaishoitajaa täti saisi lomaa.
Yötä päivää niin maalla että naapureita ei näy eikä meilläkään ollut autoa, kun ei korttejakaan. Eli ei missään käytykään. Kauppa-autosta ruoat ostettiin.
Halvaantunut, muistinsa ja kuulonsa menettänyt mamma isossa vanhassa maatalossa. Erittäin raskas hoidettava fyysisesti ja henkisesti. Täysillä olin mukana öisinkin. Ei tullut mieleenkään että läheisen hoidosta olisi rahaa pyydetty!!
Eikä todellakaan olisi otettukaan jos olisi tarjottu.Mitä vanhempien yhteiseen aikaan tulee, niin omasta kokemuksesta voin sanoa että se on todella arvokasta, sellaista mitä ei edes rahalla voi mitata.
Meillä kun sitä on äärimmäisen vähän, huomaa tilanteen aiheuttamat negatiiviset vaikutukset.
Tähän pyritään nyt tekemään ratkaisuja ja muutoksia jollakin tavalla.
Hyvinvoiva parisuhde ja iloiset, jaksavat vanhemmat ovat lapselle parasta mitä voi antaa. Silloin heitä jaksaa hoitaa, helliä ja kasvattaa.

Ja omaa aikaa soisin tietenkin yksinhuoltajillekin yksin tai ystävien kanssa, kuka mitenkin!

5.3.2015
Minnie
Minnie

mun mielestä on ihan ok vanhempien lähteä yhdessä omaa aikaa viettämään, jos lasten hoidot ym järjestyy niin ettei siitä ole lapselle haittaa.
Meillä tähän ei olisi mitenkään mahdollisuuksia, joten elämäni ainoan etelän reissun teimme perheenä 2v ja 6kk lastemme kanssa. Ja tämäkin puoliksi pojan liimakorvien parantumisen vuoksi. Työtä se reissu minulle oli kun lapsia hoidin yötä päivää, mutta lomaa ulkovaatteiden pukemisesta ja vaihtelua, ihanaa lämpöä ja lasten paraneminen!!

Joo mutta vaikka en ite Blancon mahdollisuutta pääse ikinä kokemaan, niin minusta on huippua jos on henkilöt joille uskoa lapset siksi aikaa.
Kyllähän 2 vk erossa lapsesta tuntuu minusta ihan hirveän pitkältä ajalta kun ei omat lapseni ole ollut vuorokauttakaan, mutta minusta on vain hienoa jos se joillakin onnistuu ilman haittaa lapsille!

Ja Blancon tyttöjä kyllä minäkin kehuisin, jos/kun ovat sen luottamuksen hyvin pitäneet!!
Ainoa oli ilmeisesti tuo rahankäyttö.

Minä luottaisin omiin pikkusiskoihini 20 ja 22v satasella että he hoitaisivat yhtä hyvin kuin itsekin lapseni. Vaikka heti. Ja siinä samassa kodin ja raha-asiat täydellisesti.
Mutta en voisi ketään pyytää enempää kuin yhdeksi yöksi koska tämä on sairastavien ja uniongelmaisten lasten kanssa hirveän raskasta. Heillä opinnot, työt, yms meneillään.

Ja minusta on selvää että matkaa varten kai kaikki säästää etukäteen kuka milläkin tavalla ja mistä. Tuskin kukaan lapsista ja heidän välttämättömistä tarpeistaan.

Mutta mikäs siinä jos toiset haluaa laittaa rahan kotimaassa johonkin ja sitten toiset säästöjen mukaan matkustaa?

5.3.2015
Minnie
Minnie

huh...   nyt vähän rauhallisemmin mielin:D

vähän meinasi käpy kärytä kun tuota edellistä rustasin. sillä ei, en todellakaan ole koskaan halunnut antaa vastuutonta esimerkkiä lapsille. eikä näitä reissuja ole koskaan tehty siten että perhe siitä kärsisi.   tietysti on monesti mietitty, että nekin rahat olisi voinut käyttää velkojen maksuun, mutta toistaiseksi on aina päädytty tähän.  joulukuussa on aina saatu laskut ajan tasalle, joulu perheeseen, kaapit pulloilleen herkkua (kyllä! takuuvarma aika vuodesta jolloin kaikki pääsee syömään ittensä sokerihumalaan!), velkoja lyhennettyä, ja matkat tilattua ja maksettua.  ja reissuun on lähdetty aina siten, että laskut on hoidettu, lapsista koituvat hoitokulut ynnä muut hoidettu, suomen puolessa pärjääminen taattu. sitten on kaksi viikkoa päästy miehen kanssa hoitamaan parisuhdetta ja keskittymään vaan toisiimme. olemaan hetken aikaa vain mies ja vaimo, uudestaan honeymoonilla.  ja kun reissusta palataan, itketään ilosta ja ikävästä, lapset on saaneet tuliaiset ja palailleen takaisin normiarkeen, jossa joulukuun runsaus kaikesta ja tammikuun hässäkkä (yleensä reissataan aina tammikuusta) on ohitettu, ja palataan takaisin arkeen, missä lasketaan laskujen eräpäiviä ja juostaan tarjousten perässä. välillä päästään pitsalle koko poppoo, välillä ostetaan plussaseteleillä maidot ja leivät ja ootellaan tilipäivää.   ilmeisesti melko normaalia lapsiperheen arkea?

ja tytöille on kyllä sanottu monesti, myös tämän tuhlausepisodin jälkeen, että ollaan todella tyytyväisiä oltu heidän kykyynsä kuitenkin hoitaa pienemmät sisarensa.  sillä ensimmäistä kertaa, meitä ei jännittänyt reissussa ollenkaan hoitoasiat. sillä myö tiedettiin että ne pärjää:) se oli valtava vastuu, jonka he hoisi kunnialla.  tuo rahajuttu vain oli kitkerä yllätys suomen puolella huomata.

4.3.2015
Blanco
Blanco

sralla,  pisti kyllä itteäänkin ärsyttämään se, että joku voisi kuvitella meidän syövän vuosi näkkileipää jotta vanhemmat pääsisi rahaa tuhlaileen:O   hyi.  miten voit edes tommosta ajatusta heittää ilmaan?

meillä ei nämä säästöt keräänny edes lompakon kautta, vaan korotetulla veroprosentilla. joten tilille napsahtavat palkat käytetään 110% kaikki elämiseen ja velkojen hoitoon. se, että meillä pyritään syömään halvalla, ei varmaan ole mitenkään erikoinen asia missään lapsi perheessä? tottakai meilläkin herkutellaan, mutta varojen puitteissa. jos siellä kortilla makaa kymppi "ylimäärästä", niin kyllä on jäätelöä ja sipsejä saaneet kaikki. jos karkkihammasta kolottaa ja rahaa on vähempi, niin sitten on leivottu ite.

se, että myö on säästetty lomamatka, ei todellakaan ole revitty lasten selkänahasta! kyllä on ruokaa ollut, ei nälkää nähty ja vaatteetkin on kaikilla.  kerran tarjottiin tytöillekkin tätä mahollisuutta.  että säästetään yhessä vuosi vähän enempi, että hekin pääsevät matkaan.  että jos myö säästetään matkat, niin he säästää käyttörahat. silloin tytöt päätti "haluta jotain muuta".  niillä rahoilla sitten sponssattiin toiselle kilpuri ja toiselle puolet ajokorttiin. 

niinkuin olen sanonut, elämä on valintoja täynnä. meidän perheessä on lapset nähneet aina, että säästää täytyy jos tahtoo jotain saada. ja säästää voi monesta eri asiasta.  on niitä, joissa voi venyttää penniä loputtomiin, ja on niitä, joissa ei säästellä yhtään. 

budjetti se on by the way meillä lomallakin. päiväkohtainen. eli kyllä se säästämistä on siellä palmujen katveessakin:D

4.3.2015
Blanco
Blanco

Tiedän, että vain erittäin harvalla perheellisillä olisi mahdollisuus pääkaupunkiseudulla niin moneen huoneeseen että jokaisella lapsella oma huone tms.
Esim miehen siskolla Espoossa neljä lasta. Pojilla yhteinen huone, kerrossänky +'parvi', tytöllä oma pieni huone. Ei saunaa tms.
Me täällä maalla asutaan isommassa asunnossa vuokralla kahden pienen lapsen kanssa. Ja haaveillaan omakotitalosta.
Pääkaupunkiseudulla meillä ei olisi varaa kuin yksiöön, ehkä kaupungin kaksioon tms.
Mutta jos sinne pitäisi muuttaa niin siihen olisi vaan sopeuduttava. Karsia asunnon tilavuudesta ja keksiä puuhaa muualla enemmän.

Olen itse asunut suurperheessä (meitä on seitsemän sisarusta) 'ahtaasti' mutta eipä ole haitannut. Elämän arvoihini kuulu tärkeämpänä muut asiat, vaikka esim huoneiden määrä helpottaa huonosti nukkuvien lasten kanssa..
Valintoja kaikki.

4.3.2015
Minnie
Minnie

Meillä ei edes olisi varaa täällä pääkaupunkiseudulla asumisoikeusasuntoonkaan.

Mietittiin sitä kyllä siinä vaiheessa kun meillä oli yksi lapsi. Kolmiota.

Meillä on nyt 4 h+k, kaupungin vuokra-asunto. Asumisoikeusasunnossa pitäisi olla sama huoneluku. Nytkään nuorimmalle lapselle ei tule olemaan omaa huonetta.

Mun toinen veli meinasi pudota hämmästyksestä tuolilta, kun kuuli mitä me silloin aiemmin maksettiin vuokraa 3h+k asunnosta. Samalla summalla Keski-Suomessa maksoi vaimonsa kanssa rivaripätkää 4h+k pankille asumiskuluineen. Nyt asuvat Keski-Suomessa itse rakentamassaan talossa.

4.3.2015
PekkajaMatti
PekkajaMatti

PM
Asumisoikeusasuntoja on pääkaupunkiseudulla paljon ja ne on edullisempia kuin vuokrat.
Tietenkin täällä maalla on moninkerroin tilavammat asumismahdollisuudet samalla hinnalla, mutta valinnat kulutuksen suhteen on tehtävä sen mukaan mitä on sen hetken tulotkin.
Tiedän kuitenkin noista pääkaupunkiseudun hinnoista koska mieheni kaikki lähisukulaiset asuvat pääkaupunkiseudulla ja nyt myös 20v pikkusiskoni sai Kirkkonummelta asumisoikeusasunnon. Ja yksiön valitsi juuri hinnan ja tarpeen vertailun jälkeen.
Mutta täytyy varmasti silti olla tarkka kuluttamisessa ja isot koirat voi aiheuttaa kuluja ainakin yhtä paljon kuin jos olisi lapsia. En kyllä mielellään vertaa eläimiä ja ihmisiä keskenään, mutta luulen että aloittajan tytärpuoli ei ole sitä sisäistänyt kuinka paljon täytyy sitten muusta karsia jos haluaa kaksi isoa koiraa elättää.

Mutta Blancon viime kirjoituksesta päätellen tyttöjen 'kasvatukseen' on tullut hyvä muutos!

4.3.2015
Minnie
Minnie

Noo, pääkaupunkiseudulla asuvana ja kaupungin vuokraa maksavana voin allekirjoittaa että työlliselläkin, vaikka olisi kaksikin henkilöä työssä ei välttämättä yksiönkään vuokraa makseta, oli koiria tai ei. Riippuu niin työstä, palkasta ja työsopimuksesta, ja siinä olevista työtunneista.

Keski-Suomessa asuu esim. halvemmalla, isommassa asunnossa ja maksaa omaa pois kuin täällä esim. makssa kolmion vuokraa. Keski-Suomi tosin mikään vaihtoehto ole teidän tytöille.

Kun odotin meidän toista lasta pankissa sanottiin, että meidän tuloilla pääkaupunkiseudulta sais pankista lainaa yksiöön meidän tuloilla. Nyt meillä on kolme lasta ja me vanhemmat. Ite en oo vuosikausiin edes päässy töihin. Kotona oon meidän tytön 1 v 4 kk kanssa.

Saatikka että toinen töissä, toinen työttömänä.

En tiedä mikä sun tyttöjen tilanne on, paitsi että toinen on poikaystävän ja kahen koiran kanssa teillä kotona nyt asumassa.

3.3.2015
PekkajaMatti
PekkajaMatti

Salaattibaarista 20€ salaattia...Huoh. Teillä tosiaan on melkoinen homma edessä. Vaikka niin täälläkin, kun aikuinen mies on päättänytkin muutama kuukausi sitten, että laskujen maksu "ei kiinnosta". Elävää esimerkki täälläkin siis on miten ei tosiaan pitäisi toimia.

Toivottavasti kuitenkin ottavat nyt opikseen, koska myöhemmin velaksi eläminen kostautuu aikalailla ja kun ei ole mitään millä maksaa, niin kalliiksi tulee.

3.3.2015
carata
carata

no mie oon kans sitä mieltä että se 500e kahenviikon hoidosta ON iso summa. mutta pidin sitä kohtuullisena kuitenkin verrattaen siihen, että tällöin saatiin samalla kertaa vahdit paitsi lapsille, niin myös kolmelle koiralle ja noin 15 jyrsijälle.   ennenhän myö ollaan jouduttu rpottelemaan lapset pitkin pitäjää mummoloihin vuoroviikoiksi ja koirat eri osoitteisiin ja palkata vieläpä joku käymään meillä parin kolmen päivän välein hakemassa postit ja lisäämässä vedet ja ruoat jyrsijöille. 

siksi siis koin, että 500e on varsin hyvä liksa heille, ja meille siis parempi, kun on joku joka hoitaa ne kaikki, ettei tarvihe ressata siitä, että kuka matkaa missäkin taloudessa ja onnistuuko vaihdot nyt niinkö pitääkin vai sairastuuko joku hoitajista taasen tms..

mutta juu. nyt tuli muutos tähän kaikkeen. hyvällä ollaan yritetty opettaa ja opastaa, ja toisen kohdalla jotenkin onnistuttukkin, mutta jotta toinenkin oppisi, niin on pakko kiristää nyt nyörejä. meiltä on aika harvoin saanut rahallista apua, koska sitä rahaa ei ole jaettavaksi saakka juuri ollut. mutta järjestelyjä on tehty ja paljon, ja avitettu kaikin muin keinoin. mutta veikkailenkin, että tässä seuraavan puolen vuoden aikana käydään tiukkaa koulua tämän toisen tytön kohdalla. ei nuo kuitenkaan varmasti halua asua täällä meidän hoteissa kovinkaan pitkään, vaikka se "ilmaista" onkin. ei täällä ole mitään yksityisyyttä ja isän ja tyttärien egot kun kolahtelee tasaseen tahtiin toistensa kulmia vasten, takaa  se sen, että ennen pitkää ne tajuaa että on syynsä miksi vanhempien luota omilleen muutetaan;)

ja niinhän se mun pelko onkin, että eivät saa sitä vuokrakämppää mihin saisivat koiransa. mutta se on likan tietoinen valinta ollut, mistä mie en viitti ääneen edes mielipidettäni sanoa.  tiedämpähän vain, että yhtään koiraa tuo ei tänne jätä. se olisi ikuinen riitakapula silloin meidän väliin, joten siksi mie en koske niihin pitkällä tikullakaan, vaikka muutoin talo onkin täynnä elukoita. kaikki on kuitenkin valintakysymyksiä.  se on kova koulu hälle tulossa, koska ei ole vielä sitä selvästikkään sisäistänyt vaikka niin luuleekin.

huoh..  juu-u.  on säästökuurin paikka tässä. tiedettiin että reissu tulee kalliiksi, mutta että NÄIN kalliiksi! oon niin monen miljoonaa kertaa tässä vuosien varrella pitänyt niille puheita rahankäytöstä.  lähinnä siis havainnollistanut mitä virheitä myö ollaan aikoinaan tehty, että saatiin ittemme ylivelkaistetuksi ja muutamaan otteeseen konkurssin partaalle.  ne on kysynyt asioita suoraan ja mie olen suoraan vastannutkin. painottanut etteivät koskaan tekisi meidän virheitä, että välttelisivät velan ottoa viimeiseen saakka ja tekisivät rahalliset ratkaisunsa aina usean vuoden tähtäimellä.

pitänee alkaa pitämään kuitenkin koulutusta ihan arjen asioista. että sekin, että kaksi ihmistä ostaa cittarin valmissalaattipurkin per naama, on maksanut jo 20e, vaikka samalla rahalla ostaisi salaattitarpeet kuukaudeksi kun pilkkoisi ite.

3.3.2015
Blanco
Blanco

Mustakin 500€ on parista viikosta iso palkka. Ja varmaan myös siis olisin jättänyt rahaa ja kaapin täynteen ruokaa, mutta kortti. En tiedä. Ehkä teipannut johonkin keittiön kaapin oveen, että JOS rahat oikeasti loppuis ja sais soiton että ei ole rahaa, niin sitten ois se kortti. En tiedä. Mut virheistähän tosiaan pitäis oppia. Vaikkakin tossa iässä pitäis kyllä jo tajuta, ettei kortillakaan voi maksaa niin paljoa kuin haluaa ja ostaa sitä mitä haluaa. Rahaa siellä kortillakin on ja joku sen sinnekkin on tienannut...

2.3.2015
carata
carata

Mie oon tätä juttua miettinyt ja yrittänyt pohtia omia toimintamalleja. Heti alkuun on kyllä yksi ero, en ois noin julmetun paljoo maksanut siitä että vahditaan omia siskoja :D Mutta muuten juu, oisin jättänyt tytöille ruokaa, rahaa ja varmaan kortinkii käyttöön. Ja toivoisin itekin että oppi ois menny paremmin perille ku näköjään teijän tytöille X) Mutta toisaalta, virheitä pitää tehä että niistä oppii. Itekkään en perisi vuokraa kotona asumisesta, miusta koti on paikka mihin pitää voida aina mennä. Edellyttäisin vaan että kotitöihin osallistutaan, omat menot maksetaan ja voishan tuota välillä käyvä ruokakaupassakin omilla rahoillaan. Mutta joku sähkölasku, siihen ei tarvitsisi osallistua. Tietty vaikee sanoa, kuhan miekii tuota tyttöä vielä kymmenen vuotta kasvatan :D

2.3.2015
riu
riu

En mäkään vois sanoa lapsille, et kotiin ei ole tulemista jos.. Aina on! Pitäähän joku paikka olla jossa voi olla kun suututtaa ja ottaa päähän. Missä tilanteessa vaan voi tulla kotiin. Niin on mulla ollut ja niin tulee munkin lapsilla olemaan.

Mutta mä en kyllä ottais mitään isoja koiria kotiini. Eli jossain menis se raja. En ainakaan asumaan. Käydä sais, mutta ei helvetissä niin että siellä ois koiria yötä päivää. Ja hoitoon ei kyllä. Musta kanssa joko piikille sit tai mukaan. Mutta koiratkaan ei kyllä ilmaisia ole. Rekisterissä pito, eläinlääkärit, sirutukset, ruoat, rokotukset, harrastaminen, kopit, häkit, pannat, flexit, vakuutukset... Ehkä rahat riittäis asua omillaan jos koiria ei ois. Tiedä sit oisko näin, mutta vois olla.

Ja jos ei kotona vuokraa maksa, niin en mä kyllä välttämättä kaikkea ostais, vaan olettaisin että maksaisi edes joskus vaikka ruoka ostoksia tms. Ehkä. En ole varma, koska ei ole mulle ajankohtainen asia.

Mutta mä en kyllä ymmärrä millään muotoa nuorten naisten käytöstä, koska oma tilanne tuossa iässä on ollut tosiaan se, että on ollut jo asuntolaina, lapsi ja rahat joita on tullut on käytetty säästelijäästi mm.lapsen sänkyyn ja vaunuihin sekä ruokaan ja laskuihin. Jostain on saatettu joutua säästämäänkin...

2.3.2015
carata
carata

Hyvä on jos nyt oikeasti menivät itseensä.
Vähän vaan epäilin katumisen aitoutta jos kehtaa sanallakaan selitellä säästeliäästi tms.
Ja toisaalta ymmärrän että ei halua lapsiltaan vuokraa periä kotona olemisesta, mutta tuo temppu viimeistään osoittaa että kyllä olis koulun paikka naisilla!
Ettei vaan olis käynyt niin että vanhempien hyväsydämisyys on kääntynyt hallaksi lapsille.
Se että ei ole varaa Etelä-Suomen vuokriin niin sen mukaan on oltava kulutus kuin on tulotkin.
Pitää vaan tyytyä vähempään. Esim ne isot koirat, on ymmärrettävä että ei ole ilmaista haluta sellaisia.
Esim asumisoikeusasunto olis käsittääkseni halvempi muoto. Pikkusiskoni juuri sellaisen sai Kirkkonummelta jossa on kyllä myös kalliit vuokrat/asunnot keskustan läheisyydessä.

Jos haluaa esim syödä äveriäästi niin pitää olla valmis jostain muusta esim vaatteista/meikeistä tms tinkimään.


2.3.2015
Minnie
Minnie

Blanco, josko molemmat sitten oppisi tuosta. Etenkin tämä joka ei muutenkaan raha-asioistaan osaa vielä huolehtia.
Mutta tietenkin tuo "säästeliäästi" olo voi tarkoittaa sitäkin, että on ostettu sitä mitä mieli tekee, mutta saatettu ottaa osassa se halvempi vaihtoehto. Ben ja Jerry ois munkin elämäni miehiä, jos vaan ei maksaisi niin kamalasti. Eli en mä tiedä missä sit on ollut tämä "säästeliäästi", kun on ostettu vain jäätelöä ja vielä sitä kalleinta.

2.3.2015
carata
carata

anmahä,  likat  ei todellakaan ole saanut elää materian keskellä. tämä uusioperhe syntyi heidän täyttäessään 15. mies oli silloin pitkällä saikulla katkenneen jalan vuoksi ja miun yhden  vaivaisen duunarin palkalla elettiin tovi.  tytöt saivat skootterit kummatkin, koska näin tyrän persiissä asumisen elinehto on oma kulkupeli.  sen kummempaa eivät ole saaneet koska ylimäärästä rahaa ei ole ollut. ja he ovat aina sen tienneet. nähneet kaikki ne hetket kun itken läppärin äärellä kun palkat ei taaskaan riittäneet laskuihin, ja nähneet oman isänsäkkin keränneen pulloja ja tölkkejä tontilta jotta saisi töihin tupakkaa.

toinen tytöistä osaa rahankäytön, tiedän sen, koska on asunut omillaan jo useamman vuoden, ja onnistunut saamaan pienistä liksoistaan jotain säästöönkin. yllättävää, ettei se ole ollut tätä toista sitten ojentamassa kun yhdessä ovat ruokaostoksilla käyneet.  tämä toinen kun ei sitten  taas hallitse raha-asioitaan lainkaan. ei ole vielä koskaan joutunut "oikeaa" vuokraa maksamaan tms.

kumpikin oli ostavinaan säästeliäästi ja tehneensä usean päivän vetosia ruokiakin jne. mutta kun tulostettiin tilitapahtumat niitten nenän eteen, niin kyllä itku tuli.  

ikinä ei enää tällasta!

oon ehkä liian hyväsydäminen, mutta oon aina sanonut, että kotia voi aina palata oli syy mikä hyvänsä. ja kotona asumisesta ei tarvitse vuokraa maksaa. kunhan siis osallistuu muutoin sitten kuluihin.  kai mun oisi jo pitänyt olla useampi kuukausi sitten käsi ojossa että rahaa nyt helevetti sähkölaskuihin edes, mutta mutta...

tiedän, että ollaan tällä hetkellä tämänkin nuorenparin ainoa vaihtoehto.  niin pitkään, kun heillä ei ole vakituisia tuloja (no tähän on onneksi muutos tulossa jo nyt), niin heillä ei ole varaa näihin eteläsuomen vuokriin.   tai oisi toki, jos huolisivat yksiön, mutta kun heillä on kaksi julmettoman isoa koiraakin.  

mutta siitä mie pidän kiinni, että kun aikanaan muuttavat omilleen, niin elleivät saa omia koiriaan mukaan, niin menköön piikille.  vaikka niille on väliaikainen aitaus meidän pihalle rakennettu, niin mie en niitä meidän kontoille ota. ikänä. omista elukoista on aina pidetty huoli, oli niitä kuinka julmetusti tahansa, ja moni on saanut meillä viimesen/ainoan mahdollisuutensakkin, mutta nuita koiria mie en elätettäväksi ota. perkele.

2.3.2015
Blanco
Blanco

~20v tytöt!! 😡
Siis en todella voi ymmärtää!!
Sen ikäisen pitäisi osata hoitaa jo oma talous itsenäisesti.
Ihan pöyristyttävää, miten voi pää sumentua tuolla lailla että muka luulee tuon kaiken olevan ok!
Noista tytöistähän kasvaa tai siis on jo kasvanut (kun aikuisia jo ovat) vastuuttomia rahankäytössä ja ilmeisesti myös muutenkin elämässä jos ei sen vertaa toisten omaisuutta varjele!
Taivas sentään!
Ihan kiihdyn!
Minä laittaisin tytöt niin tiukille että varmasti maksavat niin paljon takaisin kuin se ikinä on mahdollista ja ihan jok ikisen leipäpalansa maksamaan itse ainakin nyt parin vuoden ajalta muistutukseski.
Ja vuokra tietenkin jos ei sähkö ja vesikuluja pysty osittamaan. Hehän ovat nyt saaneet käsityksen että toisten rahoilla eläminen on ihan hyväksyttävää.
Eihän ne muuten opi jos vielä tuon teon jälkeen kehtasivat niskoja nakella ja puolustella.
Tuonverran olisi luullut jo lapsenkin ymmärtävän. Mutta että oikein aikuisia naisia!
Ongelmia tiedossa tulevaisuudessakin jos ette viimeistään nyt tiukalla kädellä ojenna!
Tulee mieleen epäilys että onko koko lapsuus ja nuoruus annettu kaikki haluamansa?
Ihminen ei tarvitse kaikkea härpäkettä mitä maa päällään kantaa ihmisen ahneuden vaikutuksesta, kunhan ruoan ja vaatteet saa. Kaikki muu on ylimääräistä 'hyvää'.

Itselleni ja sisaruksilleni opetettu säästäväinen elämäntyyli lapsena ja toisen kunnioitus myös omaisuuden suhteen.

Ja tämän opetan myös lapsilleni. 3v tyttöni saa usein kuulla että sitä ja sitä ei osteta. Ei tarvita tai turhan kallis, koska halvemmallakin versiolla pärjää. Tai voi löytää kirppikseltä tms.
Nuorin siskoni on nyt 20v ja juuri hommannut asumisoikeusasunnon (sulhasensa kanssa) opiskelee, käy töissä, häät kesällä.

Voimia teille hurjaan tilanteeseen!

1.3.2015
Minnie
Minnie

Voi taivas! 😯 Järkyttävää. Jotenkin itse tuon ikäisenä ajattelin täysin erilailla, mutta olihan mulla toisaalta silloin jo mies, omistusasunto ja lapsi. Nyt pari vuotta myöhemmin sama tilanne, mutta lapsia kaksi ja yksi tulossa lisää. Mutta mä kyllä olisin myös jättänyt suosiolla käteistä. Mutta en tiedä olisinko ollut viisas vai olisinko jättänyt samanlailla kortin ja toivonut että osaavat käyttää. Ja tuo summa! Mä saan siis nyt kotona ollessa verojen jälkeen kuukaudessa 350€ +kahden lapsen lapsilisät, eli just jotain tota luokkaa. 😔 Keskustelun paikka nyt kyllä ehdottomasti on.

1.3.2015
carata
carata

Ohhoh. Vähän neitosilla lähtenyt homma lapasesta.

Hyvä että ainakin toinen otti opikseen.

Mut varmasti totta et olis pitänyt teidänkin terottaa et kortti on viiminen keino. Ja et käytetään vaan ruokaan.

Tytöt ei oo tainnu joutua oikeasti pärjäämään omillaan vielä lainkaan?

28.2.2015
misukka
misukka

käytiin juuri äsköttäin puhelinkeskustelu kun pahimmat höyryt oli laskeutuneet.  toinen tytöistä itki kovasti sitä ettei vaan ollut tajunnut sitä rahan menoa. olivat kuulema yrittäneet katsoa tarkkaan että mitä ostavat ja mitä eivät, olivat kuulema karsineet juustonkin siksi poies, kun oli niin kallista xDD  hah, ei sit mennyt ihan nappiin jos juusto on jäänyt hyllylle mutta pakkanen on täynnä jäätelöä ja kaapit notkuu herkuista. 

joo, no.  oli tässä omaakin mokaa sen verran, että oisi tosissaan pitänyt tajuta nostaa käteisenä se parisataa euroa ja sanoa että siinä on rahat ruokaan ja bensaan. että korttia höylätään vaan äärimmäisessä hädässä.  luulin, että tuon ikäset tytöt osaisi jo käsittää se, että rahanmeno sumenee jos ei käteistä ole vaan korttia pelkästään käyttää, mutta mutta...  että nuin meni.   tästä tuli kallis opetus meille kaikille.

en voi lähtä vaatimaan maksua noihin takasin.  kahelta opiskelijalta. mutta muutos tässä joka tapauksessa tuli nyt. nyt se on korkea aika joka tapauksessa alkaa oppimaan rahan käyttöä ja vastuuta.  heidän iässään mulla oli jo tämä torppa, ja remontit  tehty, ihan itse piti osata kaikki. vuotta myöhemmin olin neljän lapsen äitipuoli ja pyöritin isoa kööriä ja monta oli ruokittavaa suuta. 

huoh..

28.2.2015
Blanco
Blanco

2 vkoa oltiin reissussa. ja en tiiä mihin hittoon ne on saanu tonkin summan kauppaan kulutettua, kun meillä pyöritettiin monta vuotta viiden hengen taloutta 500e kuussa, siis siten, että siinä oli meidän ruokarahat ja bensarahat. 

kun soitin ja kysyin asiasta, niin heti hermostuivat. tässä oli kuulema kiitos lastenhoidosta.  siis mun mielestä se kiitos oli jo se 500e joka myö oltiin jo aiemmin maksettu! 

kyllä kihisee!  tulostin verkkotiliotteet ja pyyhin yli kaikki ne mitä oltiin niille luvattu ja mitä meidän toimesta oli tileiltä maksettu, ja kun jäljelle jätti kaikki ne "muut ylimääräset" kulut, niin 522e palanut tosta noin vaan.  sanoin että tällä kertaa ei tarvii maksaa takasin, mutta opiksi on otettava nyt, ja tähän myös loppui meidän rahoitus kokonaan.  jatkossa saavat luvan maksaa oman osuutensa sähkölaskuista ja kaikki omat safkat. ja meidän korteilla ei höylätä enää yhen yhtää ben&jerrysiä, kilokinkkua tai muutakaan hemmetin maustekakkua!

28.2.2015
Blanco
Blanco

ei juma!  just tarkistin tilitiedot, niin ruokakauppaan poltettu yksistään 457e!!  ja 130e bensaa. nyt palaa hermot!

28.2.2015
Blanco
Blanco

up

28.2.2015
Blanco
Blanco
Tapahtui virhe. Yritä myöhemmin uudelleen
Ladataan...