Potta - milloin ja miten?

Meillä on toi potta seissyt kylppärissä nyt jo pari kuukautta. Poitsu on istunut siinä pari kertaa, mutta kun on niin hirvee meno päällä koko ajan niin eipä se siinä ole viihtynyt minuuttia kauempaa. Vähän pitempään jaksoi istua kun antoi jatkuvasti uutta tavaraa käteen. Sitten alkoi hirveä ummetuskausi joka nyt näyttäisi pikkuhiljaa olla poistumassa. Koko potalle harjottelu tuntuu jotenkin raskaalta ajatukselta kun toi poitsu ei oikeasti halua istua koskaan paikoillaan. Syöttötuolissa istuu ihan nätisti sen ajan kun syödään mutta muuten ois koko ajan kiipeilemässä ja muuta. Vinkkejä? Miten se harjoittelu kannattaisi aloittaa? :)

20.1.2015
Ryaazz
Ryaazz

Kiitos vastauksista! :) Ja kiitos maarua :D 

Juu pakottaminen ei tulisi mieleenkään! Pitääkin ehkä kokeilla noita pottaleluja, viimeksi annoin poitsulla puhelimen käteen kun on siitä aina niin kiinnostunut muttei saa muuten koskea. Silloin istui kyllä hetken ihan kunnolla.

21.1.2015
Ryaazz
Ryaazz

Meillä esikoinen (nyt 3v) ei oikein ikinä innostunut pottailusta. Aina kun potalle laittoi, tulos oli hirveä huuto. Mikään ei auttanut, kirjat, lelut, eivätkä edes herkut tai juotava. Myöhemmin saatiin hetkeksi istuskelemaan supistajan päällä kirjan kanssa, mutta mitään ei pönttöön tehnyt. Kun sitten vähän yli 2v alkoi pyllyn pesu olemaan hankalaa pienessä lavuaarissa, keksin, että huuhdellaankin pylly supistajan päällä, käsisuihkun avulla. Silloin poika tottui aivan hetkessä supistajaan ja teki viime kesänä monta kertaa pissit pönttöön. Ja sitten.. Yhtäkkiä ei enää tehnyt syksyllä kertaakaan pissiä pönttöön. En tiedä, miksi. Silloin alkoi myös kunnolla herättelyt yöllä ja nukkumaanmeno vaikeudet. Pahin oli ehkä nukahtaminen klo 22 jälkeen, muutaman kerran herätti ja lopulta sitten heräsi klo 3, jonka jälkeen ei nukahtanut uudelleen. Nyt alkanut vasta uudelleen tekemään joitakin kertoja pissit pönttöön, suostunut tekemään ne jopa seisaaltaan, mistä ennen veti myös hirveät raivokohtaukset. 

Meidän tyttö, nyt 11kk on taas tehnyt ensimmäiset pissit pönttöön (supistajan päällä kiinni pitäen) noin 10kk. Aivan rauhallisin mielin. Siitä lähtien tehnyt joitakin kertoja, etenkin iltasin ennen nukkumaanmenoa. Kerrat, kun on äksyillyt, on rauhoittunut vaikka, että olen pitänyt pispispis ääntelyä tai laittanut hanan hiljalleen lorottamaan ja sitten onkin tehnyt ihan tyytyväisenä pissit. Poikaa ei tunnu haittaavan yhtään, vaikka pikkusisko tekeekin useammin pissit pönttöön.. 

Pojan kanssa ollaan kokeiltu tosissaan kaikenlaista. On pidetty alasti tai sitten pikkuhousuissa. Vessaan ei suostu menemään, vaikka selvästi kovakin hätä. Pissit ovatkin tulleet lattialle ympäriinsä tai sitten housuihin. Sekään ei ole haitannut, on vain katsellut virne naamallaan, että pissi, pissi (poika ei puhu kunnolla vieläkään). Kun on viety selvästi pissi- tai kakkahädässä vessaan, on alkanut aivan kamala raivokohtaus, jossa yksin ei saa pidettyä edes kiinni. 

Koska poika ei puhu kunnolla, eikä ymmärryskään tunnu olevan aivan ikätasoista, joskus mietin, ymmärtääkö aivan loppuun asti, mitä häneltä odotetaan.. Kyllä on joskus rankkaa! Etenkin kun meille jotkut tutut vitsailevat asiasta! Nyt poika menossa ehkä pian osapäivähoitoon.. jos vaikka siellä innostuisi asiasta. 

Toivottavasti teillä muilla onnistuisi paljon helpommin! :)

21.1.2015
Anni92
Anni92

Tyttö on ens kuussa 2,5v ja poika 1v. Kumpikin käyttää melko pitkälti vaippoja.
Potalla saatetaan istua iltaisin ennen iltapesua, mutta muuten ne ei kyllä malta.

Tyttö oli 6kk kun sai potan ja siinä istuttiin kyllä silloin paljon. Just heräämisen jälkeen ja ruoan jälkeen. Pissoja tuli usein. Uhman aikoihin toi pottailu tyssäs kuitenkin kokonaan. Ei vaan suostunut. Ei vaikka ois ollut kirja tai lelu. Ei pakotettu.

Nyt on alkanut satunnaisesti sanomaan "kakka tulee", mutta kun vielä kysyy, että tuleeko, mennäänkö potalle, niin vastaus on usein ei.

21.1.2015
carata
carata

Mä unohdin ihan totaalisesti että teillä on se tarhan aloitus ihan just sillään tulossa.

Tuo pottailu kuule tulee sitä kautta ihan itsestään. Tarhassa niillä on tietty rytmi et käyvät tiettyinä hetkinä potalla ja kun näkee et muut käy potalla, ni rupee kiinnostamaan se touhu.

Eli huoli pois nyt sen pottailun kanssa. Sen ehtii. Ja varmasti päikyssä ottavat puheeksi pottailun kotona kun homma alkaa siellä sujua. Tai voit itsekin kysellä miten pottailu päikyssä sujuu.

21.1.2015
misukka
misukka

Pojan kannattaa ensin tutustella pottaan.

Liian montaa uutta asiaa ei kannata pienelle ottaa agendalle samanaikaisesti. Hänellä kuitenkin päivähoidon aloitus.

Joka tapauksessa pottailuun tutustuminen mahdollisimman pehmeästi.

21.1.2015
PekkajaMatti
PekkajaMatti

Joo pakottaa ei kannata ettei tule kammoa.. Meillä poika aloitti niin aikasin ettei osannut nousta ja sittemmin halunnut istua.. Ne harvat kerrat kun ei ole halunnut istua ei ole pakotettu ja hädän tullen on sitten kuitenkin istunut..

Meillä oli erikseen potta lelut.. Eli potalla olevat lelut oli sellaisia joita poika ei muuten saanut tutkia,niin oli uusia ja kiinnostavia.. Suurin osa oli kylpy leluja.. Jos lapsi tykkää kirjoista niin joku potta kirjakin vois olla hyvä.. 😊

21.1.2015
Vipe
Vipe

Mä en lähtisi mihinkään vöihin hirttämään kun on pottailusta kyse. Tulee vaan kammo jos pakotetaan.

Ota potta näkösälle että voi siihen rauhassa tutustua. Voi siinä istuskella vaikka vaatteet päällä.

Kiinnostus syttyy jossain vaiheessa ja silloin sitä kannattaa käyttää hyödyksi. Mutta pakottaa ei todellakaan saa. Siitä on vain haittaa.

21.1.2015
misukka
misukka

Ei minullakaan ekoja kertoja kun käynyt mutta kerran teki kakan sinne niin taputin ja kehuin. Ekat kerrat oli sitä et kuumalla vedellä ensin lämmitin ja sitten suihkuttelin siinä että huomaaettä tarvi pelätä. Nyt istuu kiltisti kun laittaa ja se vyö on hyvä ekoilka kerroilla. Vaikka tuntuu mutta se rauhoittaa.

21.1.2015
nki91
nki91

Syöttötuolissa on valjaat joo, ei uskaltais poitsua ilman valjaita pitää kun kaikkialla haluis vaan seistä. Kylpyilytkin on meillä sitä että poitsu seisoo kylvyssä, istuu ehkä 1/10 ajasta ja lähinnä suihkutellaan puhtaaksi kun ei siellä vedessä ole kuin jalat. :D en tiedä pitäiskö meidänkin sitten ehkä kokeilla vyöllistä pottaa. Nyt kun laitan pojan potalle niin hyvä kun pari sekunttia jaksaa siinä istua, jos nostan takasin niin kiukku vaan ja menee vaan sellaiseksi äheltämiseksi että ei sinne kyllä vahingossakaan mitään tule. Naapuri oli juuri puhunut kuinka heidän 2v pelkää pottaa enkä haluaisi poitsua siihen tilaan ajaa pakottamalla istumaan siinä.

20.1.2015
Ryaazz
Ryaazz

Onko siulla valjaita syöttötuolissa? Minulla ei ruokailusta muuten tulis mittään kun kurottelee milloin mitäkin.

20.1.2015
nki91
nki91

Ota potta aamulla ja joka ruuan päätteeksi. Itse olen kun saunassa käyty niin siihen laittanu istumaan(vyöllinen potta) ja vettä päälle sellaista lämmintä saanu sitten siinä leikkiä kun itse olen vaikka pessyt esikon tai itteä. Nykyään kun istutan niin pissa tulee sinne.

Esikolla meillä oli sauna jakkara edessä ja siinä joku lelulehti jota sai kattoa. Itte istuin wc myös et näki et mitä siihen pitäis tehdä.

Jos se on sellanen missä on irrotettava se kuppi osa niin vie se vaikka ensi alkuun että saa itte tutustuu siihen. :)

20.1.2015
nki91
nki91
Tapahtui virhe. Yritä myöhemmin uudelleen.
Ladataan...