Huuliherpes ja sen tarttuminen mahdollisesti lapsiini..

Hei! Ikinä ennen minulla ei ole ollut huuliherpestä, enkä muista mitään tilannetta, jossa olisin sen voinut saada.. Mutta tänään sellaisen sitten löysin huulestani.. tai huomasin sen olevankin se.  Ensin toiseen huulitaipeeseeni tuli haavauma, mikä on hyvin tuttua minulle. Se parani noin kolmessa päivässä. Heti sen perään toiseen huulitaipeeseen tuli myös haavauma, joka oli paljon kipeämpi ja vaikeampi. Monta kertaa ihmettelin sitä peilistä ja käskin miehenkin sitä katsomaan, mutta kumpikaan meistä ei epäile edes ajatuksissakaan, että se voisi olla herpestä.  Tänään illalla mietin (noin viikko sen ilmestymisestä), että kai se on pakko mennä lääkärille tai hoitajalle sitä näyttämään ja kerroin siitä äidilleni, kuvaillen haavaumakohtaa. Hän sanoi, että kuulostaa herpekseltä!! Kun menin katselemaan netistä kuvia, niin voi itku, siltähän se näyttää! Tarkemmin kun menin katsomaan, niin haavauman ympärillä osittain kohonneessa ihossa näkyi ainakin neljä pientä valkoista pistettä. Aikasemmin olen katsonut, että se on kuin vähän tulehtunut ja sen takia hieman koholla.  Koska en yhtään ole epäillytkään sen olevan herpestä, niin tietenkään en ole varonut lasten kanssa mitenkään! Olen niitä ihmisiä, jotka ovat aika tarkkoja käsihygieniasta, eli esim. aina kun olen koskenut haavaumaa, olen pessyt kädet.. Mutta olen pussaillut kumpaakin lastani, (kohta 11 kk ja 3v).. Pienempää enemmin.. Tämä syyllisyyden tunne on aivan kamala! Voi kuulostaa pieneltä ongelmalta, mutta tuntuu kamalalta miettiä, että minä itse, äitinä, olen nyt todennäköisesti tartuttanut lapsilleni huuliherpeksen. Miten en voinut tajuta aikaisemmin, että se voi olla huuliherpes!?

1.1.2015
Anni92
Anni92

Tietenkään meikkejä tai huulirasvaa ei jaeta muiden kanssa, sitä en tarkoittanut. Vaan että voiko taudin aikana käytettyä huulirasvaa yms. käyttää turvallisesti taudin jälkeen? Mutta ehkä mietin asioita liian tarkasti..

3.1.2015
Anni92
Anni92

Kiitos kaikille vastauksista! Olo on paljon parempi... Vielä jos maanantaina tuossa näkyy selvästi haavaumakohta, saatan soittaa terveyskeskukseen. Muuten jään odottelemaan, että jos ilmaantuu uudestaan joskus. Ei auta kuin toivoa, ettei se olisi herpestä. Minullahan on myös atooppinen ihottuma, mitä myös alussa epäilin. Mutta jos se nyt on herpestä, toivottavasti lapset eivät ole sitä saaneet, ainakaan minulta. Onhan se juu kuulemma niin yleinen, että jos ei minulta saa, niin aika todennäköisesti muualta.. Kaikelta ei voi lapsia suojella. 

Se jäi mietityttämään, että voiko mennä lääkäriin, joka katsoo suuhun, kun on huuliherpes? Sattuuko kukaan tietämään? Refluksion takia kun tosiaan pitäisi aika pian päästä..

Ja oletteko te muut, joilla on huuliherpes, hävittäneet ne huulirasvat/huulikiilteet yms. jotka ovat koskettaneet herpeskohtaa? Että jos laitan huulirasvaa, jota olen käyttänyt herpeksen ollessa huulessa, voiko sen huulirasvan kautta huulista tarttua muihin pussailessa? Taidan olla hullu, kun tällaista mietin... :D Ainakin täytyy olla oma huulirasva jokaiselle, mutta voiko sen huulirasvan kautta tarttua herpes?

2.1.2015
Anni92
Anni92

Mulla toi näyttäisi ehkä enemmänkin ihottumalta, täytyy ehkä käydä ostamassa joku voide, mitä saa käyttää imettäessä. Nyt tyttö jo kohta 11 kk, että imetys loppuu todennäköisesti vähän alle 1 v.

On kyllä ihan kamalan vaikeaa olla suukottelematta.. Juuri kun on antamassa pusun, muistaakin, ettei saa.. Vähän pelottaa, jos tämä nyt on se herpes, että millainen tulee olemaan ja tuleeko lapsille oireita! Lääkäriin en viitsisi nyt mennä, kun ei sinne oikein tunnu edes pääsevän helposti, ainakaan tällaisesta vaivasta.

Sekin tässä myös inhottaa, että minulla vasta todettiin aika raju refluksio, johon ei toistaiseksi ole lääkkeet auttaneet.. Täytyisi mennä mahatähystykseen, mikä on kuulemma tosi ikävä juttu. Ja nyt en oikein uskalla tilata siihen aikaa, kun jossain luki, että herpeksen kanssa ei voisi mennä hammaslääkäriin? Täytyy nyt vain odottaa ja katsoa, mitä käy. Häviäisikö tuo tuosta vaikka nopeasti. Nyt vaikuttaa jo hieman paremmalta, taas en tiiä, onko vaihe sellainen, että huononeekin kohta. Inhottavaa, kun ei tiedä miten tämä tässä nyt menee, eli kuinka nopeasti tuo häviää, eikä kukaan osaa sitä kertoa. Ja uusiutuuko se kenties milloin tai uusiutuuko ollenkaan. Jotenkin alkaa väsyttämään koko ajan ravata lääkärillä ties millä vaivoilla. Vasta kävin rinnan alapuolelta löytyneen patinkin takia lääkärissä. Se oli onneksi tutkimuksen mukaan rasvapatti, mutta se vaivaa tällä hetkellä niin paljon, aiheuttaen kipua, että täytyisi mennä poistamaan se..

2.1.2015
Anni92
Anni92

Niin tosiaan kun herpes tulee silmäkulmaan sitä pitää käydä aina näyttämässä lääkärille, ettei se mahdollisesti leviä silmään. Siihenkin on tosiaan sama zovirax lääke, mutta erilainen ja nestemäinen, joka ei sitten haittaa jos menee silmään. :)

2.1.2015
Lora91
Lora91
2 years, 1-month-old toddler

Miettiminen ei tuossa auta, mutta jos haluat diagnoosin, käy lääkärissä, kuten carata sinua kehottaa.

2.1.2015
PekkajaMatti
PekkajaMatti

Ikävää on kyllä miettiä, miten paljon tuo herpes voi aiheuttaa puhjetessa vaivaa, jos vielä uusiutuukin usein. Ja että juuri minä äitinä olisin sitten se, joka on mahdollisesti loppuiäksi aiheuttanut lapselleni/ lapsilleni ikävän vaivan.. Vain koska olin niin typerä, etten ottanut herpeksen mahdollisuutta huomioon :(

2.1.2015
Anni92
Anni92

Äidilläni on myös herpes, eli voihan se olla, että häneltä olen sen saattanut lapsena saada, mutta tuli vasta nyt 22 v näkyville.. Muuta en keksi, mistä sen olisin voinut saada. Tosin en vieläkään ole ihan 100% onko tuo herpes.. Se on jotenkin niin pieni, suupielen haavauman ympärillä oli eilen näkyvillä vain muutama pieni valkoinen piste. Mutta kai niitä voi olla noin pieniäkin.

Olen suukotellut niin paljon lapsiani, että pahoin pelkään, että jos tuo herpes on, niin ainakin pienempi on sen saanut. Sillä kun on tapana myös tavoitella kädellään suutani kohti.. On se varmasti jotenkin koskettanut haavaumakohtaa.

2.1.2015
Anni92
Anni92

Mulla ei ole, mutta sanoisin, että ei se kyllä harvinainenkaan ole. Päinvastoin! Herpes on melko monella ihmisellä elimistössä, mutta se ei välttämättä puhkea koskaan. Omalla äidilläni herpes on ja hän saa sen herkästi jos stressaantuu. Lääkärissä voi käydä, koska sieltä saa ainakin vastauksen onko kyse herpeksestä ja miten sitä voi hoitaa :))

2.1.2015
carata
carata

ei kannata panikoimaan ruveta. Terveyskirjasto ja Zoviraxin sivut kertoo että 80-90% aikuisikäisistä on jossain kohtaa sen sairastanut eli se virus on elimistössä, mutta läheskään kaikki ei siihen reagoi samalla tavalla, eli ei tule näkyviä oireita. Yleisimmin sen sairastaa jo lapsena 3-5 vuotiaana.

Että vaikka sun lapset nyt olis sen saanut, niin ei se automaattisesti tarkoita että heille siitä tulee jatkuva riesa. Tai että jos sulle nyt on kerran tullut, että se on taas jatkuvasti huulessa. Toiset reagoi herkemmin kuin toiset ja jokaisella se reagoinnin syykin voi olla eri (stressi, auringonvalo, raskaus jne).

Mulla itselläni ei ole muistaakseni ikinä ollut semmoista, mutta systerillä taas on erityisesti stressin aikana uusiutuvana.

1.1.2015
Mummy83
Mummy83

Itse olen saanut huuliherpeksen äidiltäni kauan sitten, joka minulle tuleekin nykyään melko herkästi varsinkin kun stressaan jotain. Silloin kun herpes on aktiivinen en yleensä suutele miestä huulille tai en anna mitään omaa vesipulloa lainaksi kenellekkään, koska se voi tarttua herkästi. Huuliherpeksen kerran vahingossa tartutin ystävälleni kun hän joi samasta pullosta. Kädet kannattaa kyllä aina pestä kun koskee herpekseen, jota ilmeisesti olet tehnytkin.

Huuliherpes on ainakin minulla kipeä ja huuleen tulee silloin rakkuloita. Joskus se tulee minulle nenän päälle tai silmäkulmaan ja se vasta ärsyttävää onkin kun se näkyy herkästi. Kannattaa apteekista ostaa zoviraxia, joka auttaa herpekseen. Yleensä se minulla paranee noin viikossa.

1.1.2015
Lora91
Lora91
2 years, 1-month-old toddler

Tunnen itseni niin typeräksi.. :( Luulisi herpeksen olevan niin yleinen juttu, että sen saadessaan ei olisi epäillystäkään... Mutta nähtävästi tässä maailmassa on vielä näin typeriä kuin minä..

1.1.2015
Anni92
Anni92

Kirjoittaja on poistanut kommentit.

1.1.2015
Anni92
Anni92
Tapahtui virhe. Yritä myöhemmin uudelleen
Ladataan...