Miten määräytyy uudisperheen lapsilisä?

Miehelläni on 4 vuotiaan lähihuoltajuus, hän saa kelasta joka kuukausi lapsilisän plus kelan määräämään korotus osan, josta hän laittaa puolet lapsen äidin tilille, koska heillä on yhteishuoltajuus. Mites nyt kun tulee meidän yhteinen lapsi, lähteekö tuo korotusosa pois ja paljonko tulee maksaa ensimmäisen lapsen äidille lapsilisää ja paljon jää meidän yhteisen lapsen käytettäväksi?

16.12.2014
Buga_
Buga_
11-month-old baby

Kela on siitä kiero, että se ottaa yh-korotuksen heti pois kun samassa asunnossa asuu joku muukin.

Nyt kun teillä on tuommonen kämmi kelan puolelta käynyt, että yh-korotusta on silti maksettu, niin kannattaa varautua takaisinperintään.

Tuo teidän keskinäinen soppari maksaa puolet lapsilisästä äidille on hiukka erikoinen mutta se on teidän asianne.

Tuohon lapsilisän suuruuteen en osaa sanoa mitään. Luulisin, että yhteisestä saatte sen toisen lapsen suuruisena koska miehen lapsi asuu vakituisesti ja pääsääntöisesti teillä. Siis kelan kirjoissa.

Lapsilisähän maksetaan lähivanhemmalle, oli huoltosopimus lastenvalvojan kanssa tai vanhemmilla keskenään millainen hyvänsä.

17.12.2014
misukka
misukka

Ja mun käsittääkseni mies voi saada yksinhuoltaja korotusta vaikka asuisikin jonkun kanssa, JOS vaan on yksinhuoltaja. Koska voihan tuo asuinkaveri olla vaikka ihan vain kämppis. Mikäänhän ei velvoita avopuolisiakaan huolehtimaan toisen lapsesta.

17.12.2014
carata
carata

Eihän mies ole kelan mukaan yksinhuoltaja jos äidillä ja isällä on yhteishuoltajuus ja lapsi on 50/50 molemmilla. Korotukseen mun mielestä kumpikaan vanhempi ei ole oikeutettu, jollei kyseessä oli yksinhuoltaja, jolla lapsi on lähes 100%:sti. Mut kannattaa olla tarkka, jottei joudu maksamaan takaisin. Etenkin jos on nyt laittanut osan tuolle lapsen äidille?!

17.12.2014
carata
carata

Ja mun mielestä lapsilisää ei kuulu puolittaa vaikka olisikin viikko/viikko systeemi. :/

17.12.2014
ihqui
ihqui

Kelan sivuilta näkee suoraan mitä maksetaan mistäkin. Ja ensi vuoden alusta ne määrät tippuu. Ensimmäisestä lapsesta se on sit alle 100e. Ja meillä kyllä meni tieto maistraatista kelaan että asutaan avoliitossa ja ne laitto muutospyynnön lapsilisään... Ja tosiaan jos miehesi on saanut yksinhuoltaja korotusta vaikka asutte samassa asunnossa kirjoilla niin joutuu maksaa kaikki takasin :/

17.12.2014
ihqui
ihqui

Ensimmäisen lapsen äiti muutti siis heti uuden miehen kanssa yhteen eron jälkeen ja he ovat opiskelijoita ja nostavat kelalta mm. asumistukea yhdessä ja äidillä oli lapsen huoltajuus vuosia, kunnes luovutti lapsen lähihuoltajuuden isälle tänä vuonna. Siksi olenkin ihmetellyt miksi on jo vuosia saanut tuon 50 e lisän vaikka on asunut yhdessä uuden puolison kanssa ja nyt mietinkin että tuo tullaan menettämään kun kerrotaan uudesta lapsesta.

Eli kun meidän yhteinen lapsi syntyy ja laitamme lapsilisät isän tilille niin saamme omasta lapsestamme sen 115 e omaan käyttöön ja sitten se 104 e menee edelleen puoliksi ensimmäisestä lapsesta hänen huoltajien kesken?

16.12.2014
Buga_
Buga_

yhteensä 219e

16.12.2014
Mummy83
Mummy83

tuossahan lukeekin että avoliitossa sitä ei saa, joten jos yhdessä asutte tai yhteen muutatte ni korotusosa putoaa pois. Sit ehkä kannattaa vaihtaa niin jos lapsen äiti asuu yksin, et kela maksaa hänelle korotettuna ja mies saa siitä puolet. Sit tosin teidän yhteinen lapsi saa sen 104e mukaan, mut kokonaisuutena silti enemmän teille, kun puolet tuosta yh korotuksesta on enempi ku korotus toisesta lapsesta.

16.12.2014
Mummy83
Mummy83

Siis en ymmärrä miksei tuo tipu meiltä pois, myös ensimmäisen lapsen äiti on asunut jo alusta asti uuden miehen kanssa yhdessä ja elää sossun ja kelan tuilla, vasta tänä vuona saatiin lähihuoltajuus lapseen, tuo korotusosa on ollut aina.

 

Onko siis 104 e nykyisestä lapsesta ja lisäksi meidän lapsesta 115 e vai yhteensä molemmista lapsista 115e?

16.12.2014
Buga_
Buga_

no se lapsilisä on ekasta lapsesta se 104e muistaakseni, niin jos ovat lapsen äidin kanssa sopineet että se jaetan vanhempien kesken, niin sitten 52e lapsen äidille siitä.

sit toisesta saatte korotettuna, se on 115€.

16.12.2014
Mummy83
Mummy83

"Saat lapsilisään korotusta, jos et ole avoliitossa tai avioliitossa. Saat korotusta 48,55 euroa kuukaudessa jokaisesta luonasi asuvasta, lapsilisään oikeutetusta lapsesta. Korotuksen saa, vaikka lasten vanhemmilla olisi yhteishuoltajuus."

 

Joo siis kela maksaa lapsilisän, mutta mieheni laittaa siitä aina puolet exänsä tilille, koska heillä on yhteishuoltajuus niin tulotkin puoliksi. Elatusmaksuja ei ole kummaltakaan suunnalta, koska lapsi on joka toinen viikko toisen luona eli tasaverran kuukaudessa.

16.12.2014
Buga_
Buga_

höh?   mikä korotusosa:O?

ja ettehän työ sitä lapsilisää maksa, vaan kela.  meinaatko elareita? 

käsittääkseni lapsilisään tulee korotus vain mitä useampi lapsi on samalle hakijalle.  jos siis miehesi saa esikoisestaan lapsilisää, niin mitä useamman lapsen lapsilisiä haetaan hänen nimellään, sitä suuremmat on korotukset.   en nyt ihan käsittänyt mitä korotusosaa saa lapsilisää yhdestä lapsesta, ellei kyseessä ole jotain vammaiskorvausta tms.

meillä kun lapsia on yhteensä 6, niin lapsilisät tulivat vain meillä asuvista lapsista.  kaikki haettiin mieheni nimellä, koska korotusosa olisi jäänyt poies jos omista lapsistani olisi haettu lisät miun nimelläni. toisaalla asuvista lapsista heidän äitinsä sai lapsilisät kelan maksamana. ja niistä lapsista myö maksetaan elatusmaksuja heille päin.

16.12.2014
Blanco
Blanco
Tapahtui virhe. Yritä myöhemmin uudelleen.
Ladataan...