Kuparikierukka

Vaikka ammattini puolesta aiheesta tiedänkin, niin kiinnostaisi kuulla teidän kokemuksia/mielipiteitä, koska oma tietoni on lähinnä lääketieteellistä. Eli plussia ja miinuksia kuparikierukasta tarvitsisin. Oma ehkäisy"historiani" on melko lyhyt. Käytössä on ollut vain kondomi ja pari vuotta e-pillereitä. Pillerit olivat käytössä vain sen takia, että söin lääkekuurin jonka aikana ei saanut missään nimessä tulla raskaaksi. Hormonia sisältävät valmisteet ei kuitenkaan pitkälle käytölle tule kyseeseen, koska suvussani on mm.veritulppaa.

9.12.2014
carata
carata

Aloitusten päivämääriä (vuosia) täällä ei vastatessa tällä hetkellä noteerata.

13.5.2018
PekkajaMatti
PekkajaMatti

Itselläni on kaikenkaikkiaan hyvät kokemukset kuparikierukasta ja kävin säännöllisin aikavälein tarkistuttamassa sen istuvuuden. Vaikka ehkäisyprosentti taitaa lähennellä 99%, tulin kuparikierukalla raskaaksi alkuvuodesta. Iloinen yllätyshän se silti oli! Tosin, jos raskaaksi ei missään nimessä halua, en osaa varmuudella suositella sen kannalta. Kierukka ehti olla itselläni vajaan vuoden, jonk jälkeen tietenkin sen heti raskauden tiedostamisen jälkeen poistatin.

Laitto tuntui hieman inhottavalta, mutta ei niinkään sattunut. Tosin itsellä suht. korkea kipukynnys. Ja tosiaan itse myös valitsin kuparikierukan sen takia, kun on pcos, niin en halunnut mitään hormonaalista ehkäisyä. Kuparikierukalla itsellä ainakin pysyi kuukautiset ihan säännöllisinä ja kohtuullisina (yleensä kuitenkin 7pv), vaikka alkuun niiden säännöllistymisessä sekä vuodon runsaudessa saattaa mennä hieman aikaa. Aluksi itsellä tuli toiset (runsaat) kuukautiset noin muutama pv laitosta, vaikka edelliset olivat olleet noin viikko sitten. Muutamalla päivällä voi myös kuukautisten kesto pitkittyä, ja sitä itse ensin jännitin, koska aikaisemminkin ne olivat jo pitkät ja runsaat.

13.5.2018
Veralinny
Veralinny

täällä oli eka ilmainen ja toka maksullinen, mikä tuli itse asiassa nyt vasta mieleen et sieltä ei ikinä laskua tullut? kun aikaavaratessa sanoi et toka on maksullinen mutta ei tarvi itse ostaa vasn siitä käynnin jälkeen lähetetään lasku. En muista maksaneeni, täytyyki varmasn tarkistaa..

11.12.2014
Mummy83
Mummy83

luomuna minäku toisen synnytin :) joissaki kaupungeissa saa kuparinkierukan ilmaseks. sehän mua niin sapettiki, ku eka oli mulla ilmanen. mutta ennen toisen laittoa ehdittiin muuttaa ja jouduin ite maksaa. makso 140e. kannatti hakea edellisenä iltana just ennen apteekkien sulkemisaikaa, ku toisen merkkinen olis kuulemma 100e halvempi! :/ mutta pitkällä tähtäimellä ku kattoo niin eihän tuo ole raha eikä mikään viiden vuoden ehkäisystä :)

11.12.2014
naks
naks

Tämä menee nyt aloituksesi vierestä, mutta mulle vain tuli vielä mieleen siskostasi, että itelle kokeiltiin eri yhdistelmä ja minipillereitä, joilla yritettiin kuukautisia hieman harventaa jolloin kärsimyskin tulisi harvemmin. Ongelma oli vain se että minulle ei riittänyt normaali annostus noita hormoneita ja hemiplegisen migreenin ja tukostaipumusten vuoksi ei voitu enää 25v täytettyäni tehdä niin riskaapeleja lääkeratkaisuja.

11.12.2014
Minnie
Minnie

Sittehän kuparikierukka ois varmaan hyvä sulle... Eikös se oo ilmanenkin? Ettei paljoa häviäisi ihan vaan kokeilusta. Tai muistelen et mulle ois niin sanottu, hormonikierukan joutu ite maksamaan, oisko ollu peräti 100€?

Vai siskollasi sellaista...ei tietysti hälle kiva, mutta mulle kiva kuulla että en ihan mikään ihmehirviö ookkaan. Vaik joka paikassa siitä on saanu kuulla ihmetystä et ihanko oikeasti tarvitset vielä piikkiä. Kahessa tk ssa ja keskussairaalassa oon käyny hakemassa ja tosiaan on jalaton jos sitä ei ajoissa hae. Sitä ei katso kukaan edes vierestä, minusta melkein pahempi kuin synnytys ilman kivunlievitystä. Onneksi se on kohdallani takana tai ainakin tauolla!
Tulee mieleen kysyä, onko siskosi ollut raskaana? Saanut jotain muuta hoitoa kuin särkylääkettä?
Minulle jopa neuvottiin hankkiutumaan raskaaksi, jos vain suinkin endometeioosin vuoksi onnistuisi, koska se helpottaisi, mutta itse olin sitä mieltä että lasta ei hommata vain oman kehon takia vaan sitten kun on aviomies ja asiat siinä pisteessä kaikin puolin.

11.12.2014
Minnie
Minnie

Mulla taas toi hormonikierukka ei sen hormonin takia sovi. Ei ainakaan pitkäksi aikaa. Väliaikaisena menis, mutta tavoite olis nyt olla ilman vauvamasua se 5v! Vaikka ainahan se ehkäisykään ei ole täysin varma. Kivuliaat kuukautiset mulla on ollut teininä ja minäkin olen joutunut kipulääkkeitä popsimaan. Vuoto on lähes aina ollut inhimillistä, eli pieni lisä ei itseä haittaisi. Siskollani on monirakkulaiset(?) munasarjat ja tästä syystä hänen menkkakivut on aivan kamalat. Joskus on lähes jalaton kipujensa kanssa ja käy myös ensiavussa/tk:ssa piikillä.

10.12.2014
carata
carata

Siis mulla ei kuparikierukkaa, vaan hormonikierukka siksi että ensimmäinen kuulemma aiheuttaa entistä kovemmat vuodot. Ja niitä jouduttu mulla ennen hoitamaan, eli suosittelivat hormonikierukkaa ja olen ollut tyytyväinen.
Laitto ehkä hieman nipisti, meni kerralla oikein. Laitettiin pian toisen synnytyksen jälkeen. Ekat 2-3kk oli lähes jatkuvaa tiputteuvuotoa ja omituisia kipuhetkiä alavatsassa ja siksi kävin ultralla tarkistuttamassa, mutta oli mallikkaasti paikoillaan.
Mutta sitten onkin ollut kivutonta ja pitkiä aikoja ilman vuotoa, mikä on luksusta endometrioosin aiheuttamista järkyttävistä usein toistuvista kivusta ja rajuista vuodoista kärsineenä. (Olen siis ennen raskauksia joutunut kuukautisten yhteydessä syömään kolmea reseptisärkylääkettä maksimimäärä viikon sekä hakemaan vielä piikillä tk sta lisälääkettä kivulloisimmat päivät kun suun kautta ei ole enempää uskallettu antaa. Ja tätä 20vrk välein. Ja vaikka kipu onkin saatu jokseenkin kestettävään muotoon, on muut oireet tehneet olon todella sairaaksi, työkyvyttömäksi. ) mutta olen ilmeisesti jokin hormonipoikkeus joten ehkei tilanteeseeni voi verrata, mutta hormonikierukkaa voin suositella kaikesta huolimatta!
Ja olen siis kuitenkin synnyttänyt lähes 'luomuna' molemmat lapset. Ilokaasua otin rentoutumiseen.

10.12.2014
Minnie
Minnie

Naks, olen kuullut vaihtelevasti noita tarinoita, kun on sattunut älyttömästi ja toisilla ei ole tuntunut ollenkaan. Mutta ymmärrettäväähän se on. Joillain naisilla synnytys sattuu, osa pärjää synnytyksessä luomuna hengitellen vauvan pihalle. Kropat kun on kaikilla niin eri.

10.12.2014
carata
carata

täällä kans yks kuparikierukkaan tyytyväinen. mulla jätettiin liian pitkäks langat kans, en oo vielä saanu varattua aikaa niiden lyhentämiseen vaikka kohta vuoden ollutki. muuten se ei mitenkään tunnu. laittaminen sattu mulla tosi paljon! ekalla kerralla laittaminen jäi yritykseks. oli tieten synnytys liian lähellä, tuli valtavat supistusten tunteet ja nipisti ihan hulluna. lääkäri sano ettei onnistu ku kohtu supistaa niin paljon. toisella kerralla aika lailla sama homma, mutta onneks se oli pian ohi. en siis halua sua pelotella, mutta ihan töitteski puolesta hyvä tietää että joillaki sattuu ja joillaki ei :) laiton jälkeen pari päivää oli menkkakipuja, mutta siinäpä se. nyt parina viime kuukautena ollu vähän välivuotoa mistä lie johtuu. kuukautiset hieman runsaammat ja kipuja vähän, mutta aikasemmin kuukautiset oli kivuttomat ja tosi niukat, joten seki ihan ok. ja ennen kaikke, ei tarvi olla hormoonihirviö, muutako oman kierron mukaan!

10.12.2014
naks
naks

ei ole tuntunut muuten ku just sillon ku ne oli pitkät ne piuhat, sillon mieskin tunsi aktin aikana. Muuten sitä ei huomaa/tunne missään.

se laitto ei satu, enempi se levittimien laitto tuntuu ku ite kierukan laitto, olisko pikkuisen nipistäny. Ekasta tuli muistaakseni pikkuisen tiputtelu vuotoa ja vatsaa särki pari päivää, nyt toisesta ei ollut kumpaakaan. Ja kummatkin on laitettu menkkojen viimeisinä päivinä kun ei ole enää suurta vuotoa.

10.12.2014
Mummy83
Mummy83

Kuparikierukasta olen kuullut vain sitä, että se "tuntuu", mutta luulisin, että se voisi johtua just tosta lankojen pituudesta? Jos se sullakin sitten lankojen lyhentämisen jälkeen oli kuitenkin huomaamaton?

Ensimmäiset kuukeutiset synnytyksen jälkeen voi olla kamalat, joten en osaa kyllä sanoa, että oisko tuo raju vuoto ja kierukka olleet jotenkin yhteydessä toisiinsa. Etenkin, kun muuten vuoto on ollut ihan ok.

Voisi kyllä olla, että tämän mäkin itselleni valitsen.
Mulla tosin tytön synnytyksen jälkeen menkat alkoi vasta 8,5kk päästä. Sen jälkeen aloinkin odottamaan heti poikaa ja pojan syntymän jälkeen menkkoja ei ole tullut vieläkään ja ikää hänellä on nyt tosiaan pian 11kk! Imetys on edelleenkin mukana vahvasti päivittäin, mutta hieman kyllä olen miettinyt, josko kroppa ois oikeasti mennyt kunnolla sekaisin, kun on ollut tämä raskaus-imetys ralli. Senkään takia ei siis haittaisi vaikka kierto lähtisi liikkelle kierukan laitosta.

Onko sulla se laitto sattunut ja onko laitettu vuodon aikana, kuten on suositus?

10.12.2014
carata
carata

mulla oli käytössä esikoisen jälkeen 4 vuotta eikä mulla ollut mitään suurempia ongelmia, ne tais jättää eka liian pitkät piuhat jos oikein muistan et kävin lyhentämässä niitä, mut hyvin se palveli sen 4v. Ja kerran taisin käydä tarkistuttamassa sen ettei ole pois paikaltaan ku tuntu jotenkin oudolta, mut ihan paikallaan se oli. Ekat kuukautiset imetyksen jälkeen oli aivan kauheet, vuotoa tuli niin et joutus vaihtan sidettä kahden tunnin välein ja pelästyin jo et onko se tätä sit aina mut tais olla vaan siks ku oli ekat synnytyksen jälkeen kun muut oli sit jo normaaleja. Vuotoa oli 4-5pv.

nyt minin jälkeen otin taas kuparikierukan, ei tullut mitään kauheita kuukautisia edes, mut toisaalta ne alkoi jo 2kk synnytyksestä kun esikoisen kans oli puoli vuotta väliä. Ja samalla tavalla nyt ei ole mitään ihmeempiä ollut.

pidän omalla kokemuksella ihan luotettavana ehkäisynä.

10.12.2014
Mummy83
Mummy83
Tapahtui virhe. Yritä myöhemmin uudelleen.
Ladataan...