Karkeat soseet aiheuttaa haastetta, apuaaaaaa!

Pikkuneiti kohta 10 kk, kaksi alaetuhammasta suussa. Neiti syö hyvin kaikkea mitä on tarjottu ja hyvällä ruokahalulla. Karkeampiin soseisiin yritetty jo tovi totuttaa, mutta tuntuu ylitsepääsemättömän haasteelliselta. Oli kyseessä omatekoinen tai kaupan Piltti/Bona, jotka 8 kk ruokia, niin lopputuloksena joko yökkäilyä, oksennus(ei joka kerta) ja ruoasta kieltäytyminen. Olen kokeillut haarukalla soseuttaa sileämmäksi, sekoittanut myös sileämpiin soseisiin. Mutta ei mene alas. Maissinaksut maistuu ja niitä osaa pureskella. Neuvoja otan mielelläni vastaan :)

25.10.2014
AlmaMatilda
AlmaMatilda

Mä olen laittanut lapsen pois pöydästä silloin, kun ruokaa syljetään/heitellään. Puristelun olen sallinut, koska se on osa ruokiin totuttelua. Mut kaikkea ei tosiaan kannata heti lautaselle laittaa, vaan vaikka jokaista laatua muutama pala/tikku.

27.10.2014
carata
carata

Äh, sitä unohdin teiltä kysyä. Jos ruoka menee huonosti kaupaksi ja alkaa mennä jo ruoalla leikkimiseksi, niin eikö se ole sitten sillä erää siinä ja jatketaan ruokailua seuraavalla ruoka-ajalla? Ikää lähes 10 kk, että ei kait mitään ylimääräisiä syöttöjä tarvi.. Meidän neiti ainakin niin vekkuli tapaus, että herkästi alkaa pelleillä ruoan kanssa tai vaatia lelua käteen, että suu aukee.

27.10.2014
AlmaMatilda
AlmaMatilda

Lämmin kiitos kaikille kommentoineille vinkeistä ja panostuksesta :) Rohkaistun, ja meinaan aloitella sormiruokailua ja varmaan nyt alkuun soseita rinnalla. Maissinaksut löytää tiensä suuhun, joten aikanaan varmasti muutkin ruoat sinne ohjautuu, toivottavasti :) Pitääkin ottaa neidille omat ruokailuvälineet, josko niillä tai sormin ruokaa maistelisi. Säännölliset ruoka-ajat meillä on ja itse syön samanaikaisesti nimenomaan mallina olemisen vuoksi. Mies sitten viikonloppuisin ruokailee samaan aikaan, kun arkena iltapuuroa lukuunottamatta ei ole työn vuoksi paikalla ruoka-aikaan. Nokkiksesta vettä ruokailun yhteydessä menee ja piimää nyt parina päivänä maistellut. Neiti ei enää ruokailujen yhteydessä tisdiä huoli vaan tissi kelpaa yöunilta herätessä sekä päikkäreillex2 ja yöunille käydessä.

27.10.2014
AlmaMatilda
AlmaMatilda

Ja pitää vielä lisätä, niin jos imetät, imetä vasta muun ruoan jälkeen. Jos annat korviketta, anna ihmeessä maito vasta kun olet antanut ruoan. Eli ensin täytätte masua oikealla ruoalla, sitten maidolla. Näin maidon määrän pitäisi pikku hiljaa vähetä. Vesi kannattaa pitää nokkamukissa/mukissa ruokailun yhteydessä.

26.10.2014
carata
carata

joo, uskaltauduin kokeileen osittain sormiruokailua, mutta nyt kun tosiaan neiti ite päätti päristellä ja sylkeä kaiken ruoan ulos, ni siirryttiin ihan kokonaan sormiruokailuun. Joten iso kiitos sulle rohkaisusta 3

Noita apinajuttuja täytyy kokeilla! :) ja tosiaan SAA itse syödä samaan aikaan ja lapsellekki kivempi että syö muun perheen kans samaan aikaan, ku antaa sormiruokailla. Mä oon tehnyt vielä niin että annan eteen aina pari palasta, en koko lautasta kun muuten kahmii kouraan kaiken mitä saa ja puolet tippuu lattialle :)

26.10.2014
Mummy83
Mummy83

Mummy83, Ihana kuulla, että teillä menee noinkin mukavasti!! :') Sormiruokailu on aluksi pelottavaa, mutta sanoisin, että on se kyllä aivan älyttömän helppoa, kunhan lapsi sen älyää :)

AlmaMatilda, Mä tekisin sinuna niin, että laittaisin lapsen pöydän ääreen ja antaisin sormiruokailla. Samalla voisin kokeilla antaa sosetta lusikalla. Valmiudet sormiruokailuun lapsella kyllä on JOS maissinaksu menee suuhun. Silloin kyllä ne muutkin menee, kunhan saa aikaa. Hoputtaa ei kannata. Jos mahdollista, kannattaa itse syödä samaan aikaan lapsen kanssa, jolloin hän näkee sinusta esimerkin. Lapsi näkee miten istut pöydässä ja miten käytät lusikkaa tai haarukkaa ruoasta riippuen. Vanhemmat ovat lapselle esimerkkeinä.

Ja hyvä juttu on se, että lapsi osaa pureskella. Se on tosi hyvä juttu (peukku). Silloin lapsella on oikeasti valmiudet syödä kiinteitä ruokia.

Aloittaa voi vaikka ihan keitetyllä/höyrytetyllä porkkanalla/parsakaalilla. Parsakaaliin kannattaa jättää sitä vartta, jotta lapsi saa pidettyä siitä kiinni. Hampaat omistava lapsi voi saada isompia paloja, joten ihan pehmeeksi ei kannata höyryttää. Bataatista voi tehdä lohkoja uunissa, niitä voi maustaa jos haluaa. Kurkusta on helppoa tehdä tikkuja, samoin paprikasta. Tomaatti kannattaa alkuun kaltata, koska kuori on pienille vaikea.

Riisi, peruna ja makaronit toimii lautasella varsin hyvin keitettyinä. Perunalle voi kyllä tehdä samanlailla kuin bataatille, eli lohkoa uuniin. 

Lihat voi tehdä monella tapaa. Possun ja kanan voi höyryttää halutessaan fileenä, mutta pannulla paistettunakin se on ihan ok. Pinta jää silloin kovemmaksi ja pannulla paistettuna on helpompaa tehdä "tikkuja". Toisaalta possun ja kanan voi myös iskeä halutessaan blenderiinkin. Sinne voi lisätä vaikka tuoretta basilikaa tai ruohosipulia ym. Massasta voi tehdä pihvejä tai pullia. Mitä vain. 

Apinaeväs taas on loistava vaihtoehto puurolle. Eli n.1dl kaurahiutaleita tms, 1 banaani, 1tl kookos/oliiviöljyä ja vähän kanelia (ei alle 1v). Halutessa massaan voi lisätä vaikka rusinoita tai kuivattuja karpaloita/luumuja. Massasta tehdään sitten pellille patukoita ja ne paistetaan uunissa 200 asteessa n.15min.

Munakkaatkin on tosi hyviä. Meillä kananmunat tuli kuvioihin heti 10kk iässä. Munakkaan voi alkuun tehdä ihan niin, että rikkoo munan lasiin ja rikkoo rakenteen haarukalla. Myöhemmin munakkaaseen voi lisätä kinkkua, juustoa, paprikaa, basilikaa, ruohosipulia ym. Raejuustokin toimii.

Toinen oikein hyvä on banaaniletut. Eli 1 banaani ja 2munaa. Blenderillä soseeksi ja pannulle voita. Tulee tosi makeita lettuja ilman sokeria tms. Kanelia voi lisätä.

Talk murot on myös monen herkkua. Meni meillä puuron korvikkeenakin, koska ei ole mitään perus "sokerimuroja". Näillä oli myös hyvä harjoitella pinsetti otetta.

Hedelmät on kans hyviä sormiruokailuun. Eli banaani/omena/päärynä. Saa helposti tikkuja. Kannattaa kuivata hedelmää harsoon jos tuntuu kamalan liukkaalta. Etenkin päärynä on sellainen, joka ei meinaa pysyä kädessä.

Leipää voi tehdä itsekkin, mutta meillä on menty kaupan leivillä. Vaaleasta leivästä olen tehnyt tikkuja ja paahtanut niitä hetken uunissa. Meillä leipä tikuilla on dipattu kasvissosekeitot ym näppärästi masuun. Lapset oppii kyllä ja ne keksii kyllä keinot, miten sosekeitonkin saa syötyä ilman lusikointia.

Ja kunhan lapsi saa maitotuotteita, on oikein hyviä syötäviä mozzarella ja raejuusto. 

Kannattaa tutustua sormiruokailuun netissä. Facessa on joku sormiruokailijoiden ryhmä. Sormiruokailijoille on ihan mahtavia ohjeita http://maxindeli.blogspot.fi/ täällä. On lasagnea ym. 

Kirjoista parhain on: Omin sormin suuhun. Mä olen tykännyt siitä. Siinä ei kamalasti ole ohjeita, mutta siinä kerrotaan paljon siitä, miten ja mitä voi sormiruokailla. Kerrotaan siinä myös, että mitä hyötyä sormiruokailusta on. Haittaahan siitä ei ole. Muuta kuin sotku :)) Mutta mä väitän, että ei se soseidenkaan syönti välttämättä siistiä ole. 

 

 

Ja jos sotkulta haluaa välttyä, kannattaa ehdottomasti ostaa syöttötuoli jossa on tarjotin, sekä lautanen jossa on silikonia pohjassa. Haarukka ja lusikka kannattaa olla aina tarjolla. Meilläkin ne oli aina ja alle 1v ikäisenä lapsi alkoi hoksaamaan lusikan käyttöä, pikku hiljaa myös tökki haarukkaan ruokaa. Eli ei pakottamista vaan mallin seuraamista. Koirasta on myös apua! Ikeasta kannattaa ostaa kunnon essuja vaatteiden suojaksi, koska alkuun lapsi puristelee ruokia kokeillessaan niitä. 

Kysy, jos jotain tulee mieleen. Alku on vaikeaa, mutta kunhan vauhtiin pääset, niin sormiruokailua on helppoa ja ihanaa.

26.10.2014
carata
carata

nii ja caratalla vois olla lisää vinkkejä, hän muakin autto/ kannusti sormiruokailuun :)

26.10.2014
Mummy83
Mummy83

meillä ei ole vielä hampaita ollenkaan ja hyvin ikenillä pureskelee.

kai se on ihan makuasia millä aloittaa, me ollaan annettu perunaa ja bataattia lohkoina, niistä on hyvä ottaa kiinni. Bataatti menee herkemmin mössöksi käsissä, mut niin menee suussakin. Perina on kiinteämpi ni pysyy lohkona, sitä joutuu sit pureksiin enempi. Porkkanaa olen keittäny suikaleina, semmoisina ku ne dippiin tehdään, ni niissä on hyvä ote muttei ole liian paksuja. Kurkkua tuo tykkää syödä kans semmoisena dippisuikaleena, kun se vissiin auttaa ikeniin. Ja kesäkurpitsa, munakoiso on kans pehmeitä, kun kuoret ottaa pois. sit kukka tai parsakaalia nuppuina. Kurpitsaakin söi kun laitoin kuutioiksi, sekin on aika pehmeetä.

Tänään söi pastaakin (makaroneja) hyvin :) Ja lihankin oon laittanu lautaselle ihan vaan parina palasena, teelusikallisen verran se on mitä saa syödä, vai olisko 8kk eteenpäin jo ruokalusikallinen ni paljoa se ei ole. Hyvin menee kana ja kala sormipaloina, jauhelihasta olen tehnyt pieniä lihapullia, ni yks semmoinen riittää :)

Aluks se tuntus soseen syötön jälkeen, että saakohan tarpeeksi syötävää, kun sosetta oli aina kulhollinen ja nyt tuntu et söi muutaman hassun lohkon sormiruokaa, mut sit ku sitä laskee et esim yks peruna ja muutama kasvissiivu, niin on se aika paljon ruokaa noin pienelle. :) kun juo vielä maitoa päälle.

26.10.2014
Mummy83
Mummy83

Sormiaan tykkää ruokalautasella käyttää, mutta vahingossakaan ei suuhun mene :D Maissinaksuja nyt varmaankin päivittäin annettava, että harjaantuu purenta. Tulis vaan lisää hampaita suuhun, niin sekin varmaa auttas. Luulen, että meidän neidillä on yökkärefkeksi hyvin herkkä, kun silloin pikkuisena tutteja vaan yökkäili eikä tosiaan tutti kelpaa.
Mummy, millä ruoka-aineilla kannattaisi tuota sormiruokailua aloittaa?

26.10.2014
AlmaMatilda
AlmaMatilda

Voithan soseruttaa hieman aluksi niitä valmiita 8 kk:n soseita.

Yksi ratkaisu on, että tarjoat vain niitä 8 kuukauden ruokasoseita, ei sileämpiä.

Marja-ja hedelmäsoseet sitten erikseen.

25.10.2014
PekkajaMatti
PekkajaMatti

oletko kokeillut antaa ihan sormiruokaa? jos tykkää syödä itse?

meillä on vasta 7kk ikäinen, mutta teki nyt täysstopin viikko sitten soseissa. Puuroa syö syötettynä, mut muuten haluaa syödä itse käsin. Tosin meillä on syöty karkeaa ruokaa alusta asti että senkin takia on voinut olla helpompi lasku sormiruokiin. Tosi sottaavaa se on aluksi, mutta meillä meni parin päivän "leikkimisen" jälkeen ihan kunnon syömiseksi, ei enää liiskaa ruokaa pöytään ja sen sellasta vaan se menee ihan suuhun asti ja sit ku alkaa leikkimään ruoalla ni se on sen merkki että on täynnä jo. :)

25.10.2014
Mummy83
Mummy83
Tapahtui virhe. Yritä myöhemmin uudelleen.
Ladataan...