Yölliset sängyn kastelut, vaippa ei pidä, miten selvitä vähän helpommalla lakanoiden kanssa

Meillä on 2 v 3 kk tytöllä ollut jo vähän aikaa yöllä tosi isot pissat vaipassa ja vaikka vaippa on muuten ihan hyvä ja sopiva, se yöllä saattaa vuotaa ja sänky on märkänä. Juomisten ajoitusta on tietysti yritetty jne. mutta ihan aina yöpissojen läpimenoa ei voi estää. Keksin pedata useampia kosteussuojia ja lakanoita päällekkäin sänkyyn valmiiksi, että voin yöllä tosi nopeasti saada tytölle sängyn taas kuivaksi! Eli jos pissa menee läpi, otan päällimmäisen lakanan ja kosteussuojan pois ja niiden alla olevan setin ansiosta ei uusia tarvi keskellä yötä alkaa sänkyyn etsimään ja taiteilemaan. Lapsikin voi olla koko homman ajan sängyssä. Samoin hyllyssä on pussilakanassa oleva varapeitto valmiina, jos pissa on peitossakin. Aina tarkistan vaipan tilanteen ennen kuin menen itse nukkumaan ja vaihdan kuivaan jos siellä on vähänkään pissaa. Onpa lakana joskus ehtinyt kastua jo siinä vaiheessa ja tyttö ei edes välttämättä herää siihen että pyörittelen märät pois alta :) Kuivempia aikoja ootelessa kuitenkin. Mutta toivottavasti joku muukin saa tästä vinkistä helpotusta saman ongelman kanssa! Niin ja yöasuna meillä on muuten ruskovillan silkkivillainen kerrasto sen vuoksi, että se ei ole kylmä vaikka kastuu...

15.10.2014
Tipinti
Tipinti
2 years, 4-month-old toddler

Meillä esikoisella (14) hoidettiin yökastelua.

23.11.2014
PekkajaMatti
PekkajaMatti

Tipinti, kirjoititpa hyvin asiaa! (peukku) Lapsien kehitys on tosiaan erilaista ja ei minua haittaa juurikaan, että meidän tyttö 2v 3kk tekee lähes kaiken housuun. Potalle haluaa joskus ja tulee joskus pyytäenkin "taitaa olla pissahätä/pitäiskö nyt käydä". Tietenkin olisi ehkä helpompaa, kun ei tarvitsisi miettiä onko mukana puhdasta vaippaa tai onko tuo haju omasta lapsesta... Ajan kanssa.

Hienoilla pikkuhousuilla harjoiteltiin kesällä vaipattomuutta, mutta ainahan ne kastui.

23.11.2014
carata
carata

Pakko myöntää, että tuo Anelmon kommentti oli yllättävä, koska olin saanut käsityksen, että täällä palstalla ei näitä puskista arvostelijoita ole. Minua ei tosin tällaisilla kommenteilla itketetä, olen aina seissyt vahvasti omassa elämässäni omien tilanteideni kanssa, mutta myönnän, että ärsyyntymättä en voinut olla ;) Mutta onpa mukava huomata, että täällä Liberon sivuilla oikeasti 99% on myönteisesti ja arvostavasti toisiin suhtautuvia ihmisiä, näin netinkin välityksellä (missä on niin paljon helpompi olla tyly).

Olen yhä jatkanut kahden lakanan ja kosteussuojan taktiikalla, vaikka yöt lähes aina kuivia olleetkin. Juuri eräs ystäväni kehui myös, että tuo kahden setin petaaminen on hyvä idea vähän vanhemmalle yökastelijalle, jolla ei tosiaan enää vaippaa ole ollut vuosiin! Eli toivottavasti yhäkin joku tästä ketjusta saa helpotusta öihin, jolloin jonkun sänky kastuu.

Kun tämä nyt vähän hujahti pottailuun, niin oma mielipiteeni on juuri se mitä joku sanoi, että pakottaa ei pidä. Eikä syyllistää, kauhistella hajua tms. Kamalinta mitä olen sivusta seurannut on ollut se, että kaverin lapsen isä käytännössä haukkui lapsensa (ehkä 2 v.) joka kakkasi kahdet kakat peräkkäin ja hän joutui vaipat vaihtamaan! Hyvää vanhemmuutta minusta on se, että tutustuu lapseensa ja tunnistaa, missä kohdissa ja millä tavalla vaikkapa pottailussa on mahdollista edetä. Oman lapseni mummot ovat olleet potalle painostavia ("nyt kyllä menet potalle, isot tytöt ei kakkaa vaippaan"), josta olen joutunut sanomaan, että meillä tämän lapsen kanssa asiassa ei edetä niin. Vaikeaa vain, kun mummojen (harvoin saatava) hoitoapu on arvokasta ja tärkeää. Toisen mummon hoitoavun aikana tapahtuikin jotain sellaista, että pitkäksi aikaa potta oli ehdoton ei. Suuren työn tein sen jälkeen, että tultiin asiassa edes samalle tasolle, missä jo oltiin.

Jos lapsen kehitystä arvioi ja pakottaa eteenpäin iän, kavereiden lasten, serkkujen, sisarusten tai kenenkään muun tekemisten mukaan, niin surullista :I Varmasti moni kantaa vertailun traumoja vielä aikuisena. Jos nyt vaikka potalla käyntiin yhdistää, niin häpeä oman kehon toiminnasta johtaa esim. pidättelyyn ja ummetukseen. Eräs tuntemani aikuinen ei kykene käymään kakkosella missään muualla kuin kotona (siis edes viikon reissulla tutussa pourkassa!). Aika rajoittavaa, eikö. Liekö lapsuudessa vaippaan/potalla käyntiin liittyviä asioita taustalla.

Ja vinkit vanhempien kesken, niitäkin pitäisi osata tarjota mahdollisina vaihtoehtoina, ei ehdottomina totuuksina kuin märkä rätti naamalle! Jatketaan ensimmäisen vaihtoehdon linjalla :)

23.11.2014
Tipinti
Tipinti

Mun piti jo aiemmin kysyä ketulta, että mistä ostit nuo teidän suojat, joltain sairaaanhoitotarvikkeita valmistavalta tai maahantuovalta yritykseltäkö?

Yleisellä tasolla kysyn tätä, ei tarvitse yksilöidä.

19.11.2014
PekkajaMatti
PekkajaMatti

Meillä myös vuodesuojat, valmis peitto/tyyny yhdistelmä kaapissa yövahinkoja varten. Vahinkoja tulee vaipasta huolimatta toisinaan vielä pian 3v tytöllenikin.

Oppi kuivaksi päivisin ja öisinkin aika hyvin pikkuveljen syntymää ennen ja sen jälkeenkin meni muutama kk hyvin. Sitten alkoi takapakki. Järjetön yskä, öisinkin 4h putkeen vuoden verran 2kk kesätaukoa lukuunottamatta. Luulen että sairastelut, sen myötä pakkojuottaminen, yskiminen ja pikkuveljen tulon myötä hoivan haku johti siihen että taantui aivan vaippapepuksi.
Kyllähän se harmittaa ja ihmetyttää. Oli niin omatoiminen että oli pakko saada ITSE käydä wc pöntöllä ilman apua reilu 1v. Pottaan ei kelvannut, supistajalla kävi jakkaran kanssa.
No nyt on yli vuosi menty kahden vaippapepun kanssa.

Painostus ei auta. Ja on hyvin etevä toisissa asioissa, esim 2v lähtien kirjoittanut oman nimen, laskenut 10, nyt tuntee kaikki kirjaimet tekee mm 5-6v suunnattuja tehtäviä ja palapelejä. 1v puhui jo 5 sanan lauseita ja siksi olenkin ollut ihmeissään pikkuveljen kanssa, joka 1,5 v sanoo vasta sanoja!

Anelmolle sanoisin että lapset kehittyy niin eri tahdissa eri asioissa ettei kannata niin arvostellen vertailla.
Aloittajallahan oli hyvä vinkki samassa tilanteessa oleville, vaikkei ehkä sinun lapsellesi tarpeellinen. Ei ole äidin tai kenenkään muunkaan täysin opetettavissa / hallittavissa mitä ja milloin lapsi oppii.
Kenties aloittajan pikkuinen osaa jotain muuta ja oppimisenergia on kohdentunut muun taidon opetteluun.
Tätä itse olen ajatellut esikoiseni kohdalla vaikka minusta olisi ollut hirmuisesti helpompaa ja käytännöllisempää oppia ensin kuivaksi, käytöstavat jne ja vasta vuoden parin päästä vaatia minulta koko ajan kirjainten opetusta, tehtävien tekoa jne. Varsinkin kun pikkuveljen sairastelujen vuoksi aikaa ei ole ollut hitustakaan ylimääräistä.

19.11.2014
Minnie
Minnie

Yökastelua aletaan hoitaa 5-vuotiaalla.

Kyllä vaippaa voi tarvita yöllä vielä silloinkin, eikä päivävaipastakaan välttämättä ole päästy 3-vuotispäivään mennessä. Nimim. kokemusta on.

12.11.2014
PekkajaMatti
PekkajaMatti

Just niin ku vipe sanoo! Se ei ole aina vanhempien tahdosta todellakaan kiinni. Nimim. yökastelijan äiti. Outoa eikö totta? Ei olla varmaan 7 v poikaa opetettu potalle X)

Meillä yövaippana käytettiin muumia, xtraa tms vähän vähemmän tyköistuvaa vaippaa. Omien empiiristen tutkimusten perusteella ne imee enemmän pissiä kuin nama ergonomisemmat vaihtoehdot :)

12.11.2014
riu
riu

Kiitos muistakin hyvistä vinkeistä, onneksi pahimmat yökastelut taisivat mennä ohi, kun päästiin noista syksyn nuhakuumeistakin eroon ja yöt muutenkin ihanan unisia :)

Anelmolle: en kirjoittanut potalla käymisestä mitään, joten on erikoista että tulkitset sen niin, ettei lasta ole opetettu potalle. Pointtini ei ollut pottailussa, eivätkä kaikki tarvitse samoja vinkkejä. Jos haluat tietää niin on opetettu ja käy myös onnistuneesti, mutta kuten sanottu, kaikki eivät opi samassa ajassa tai saman ikäisenä kuivaksi.

Mutta kuten todettu, suurin osa näistä "tilanteista" menee hujauksessa ohi!

11.11.2014
Tipinti
Tipinti

Kaikki lapset ei ole yli 2-vuotiaina valmiita yökuiviksi.

22.10.2014
PekkajaMatti
PekkajaMatti

Meillä kun jossain vaiheessa tuli pissit läpi, ni oli ensin teippivaippa ja sen päällä isompi housuvaippa. Aamulla jos ulompi vaippa oli kuiva, ni otettiin vaan toinen alta pois. Tarkkaan ku asetteli vaipat nii et alempi jäi kokonaan toisen alle, ni ei tullu läpi. Onneks nyt 2v2kk jo käy illalla ennen nukkumaan menoo potalla ja aamulla monesti melkein kuiva vaippa.

18.10.2014
huopis
huopis

Niin, helpoinhan olis kun ei kastus lakanat... Olenkin miettinyt josko kokeilis toista vaippaa yöksi. Pitääkin testata alkuun nuo teippivaipat kun niitäkin on :)
Välillä menee onneksi pitkiä aikoja kuivin lakanoin! Sairastelut ikävempiä aikoja tänkin suhteen, kun pitää sitä juomistakin enemmän "tuputtaa" pienelle.

18.10.2014
Tipinti
Tipinti

Mä vähentäisin myös illalla juomista, jollei ole ollut saunassa tms.

Mikä vaippa teillä on? Meidän tyttö on 2v 2kk. Hän käyttää päivisin Liberon housu 5 ja öisin Liberon teippi 5. Teipissä on enemmän imua, kun taas housuissa on enemmän kuminauhaa, joka ei luonnollisesti pissoja ime.

Näin meillä ainakin on pysynyt pissat vaipassa...

15.10.2014
carata
carata

Muumit imee paremmin. Jos istuu teidän pienelle. Ne on meillä ainoa kertakäyttöinen joka pitää yön pissat sisällään. . Meillä kans froteepyyhkeitä lakanan alla. kestovaippailijat käyttää usein lanoliinitettuja Villahousuja vaipan kuorena. senhän voi pukea hyvin kertsinkin päälle. Mä rupesin kestovaippailee yötä myöten kun oon siitä hommasta jo perillä. Sitä vaippapaketin sisältöä voi sitten muuttaa aina tilanteen mukaan. Miks ei vois kestoilla vaan öisin ihan niillä tehdyillä yövaipoilla niin niitäkään ei montaa tarvis. Mut jos kestoilu ei jaksa innostaa niin niitä Villahousuja suosittelen kyllä jos pitävää kertsiä ei löydy!

15.10.2014
teeko
teeko
Tapahtui virhe. Yritä myöhemmin uudelleen.
Ladataan...