sammaksen tarttuvuus
Siskon muksulla on sammasta ja tässä yhtenä päivänä kun erehdyin googlaamaan tietoa, niin tuli pieni paniikki. Siis netissä luki jotain esim että jos vauvalla on sammasta niin pitää sitten tutit sun muut laittaa pois kuin päässyt sammaksesta eroon ja keitellä niitä sinä aikana kerran päivässä. Ja siis omalla muksullani tätä ei ole vielä ainakaan tähän asti ollut ja ajattelinkin kysellä että miten helposti se voi tarttua kun kuitenkin ollaan lähes päivittäin tekemisissä ja varsin nytten kun siskon nyyttikin on alkanut kuolaamaan? Siis toki kädet pesen aina sen jälkeen kun oon siskon vauvaa pitäny sylissä muutenkin ja näin mutta mikä riski on saada se myös omalle lapselleni käsien pesusta huolimatta? Ja voidaanko esim sitten joskus samasta lusikasta syöttää soseita(tietenkin tiskauksen jälkeen) ettei nyt eri lusikoita tarvii alkaa ostelemaan, jos kyläillään?:D Ja mites lelut sitten?

Vastaa
Listaa uusin ensinHaha:D no joo alko vaa kummastuttaa se että jos ei keittämälläkää sammas "kuole" nii miten sitte pelkästään tiskaamalla:DD

No hyvä :D
Oot vaan osunu vissiin sellaselle saitille jossa suunnilleen kaikki on vauvalle kuolemaksi :D
Niitähän valitettavasti internjetin ihmeellisessä maailmassa riittää.

no en mä ihan rutoksi aatellutkaan:DD

Ihan samalla tavalla ko muutkii ruoka-astiat. Kuuma vesi ja pesuainetta.
Ei se sammas nyt mikään rutto ole että pitäisi desinfiointiaineilla pelata. Ihan tavallinen perushygienia mikä kaikkien vauvatavaroitten kanssa.

Ja miten kun käsin tiskaa kun ei ole tiskikonetta?:D

siis joo en mä nyt samasta luskikasta omankaan muksun kanssa syö, vaan muksulla on aina oma ja puhdas. Niin en sitä siis tarkoittanut, mutta siis kun siellä netissä luki että jos on sammasta niin esim. ne tutit pitää heittää sitte pois, niin sillä lähinnä meinasin vain että miksi niitä tutteja ei sitten voi käyttää enää pesun ja keittämisen jälkeen, mutta lusikkaa voi?:o

Ja niin... Lusikat ja lelut. Lusikat voi olla samat, kunhan ne menee astianpesukoneen kautta. Jos on niitä silikonisia ensilusikoita, niin keittäisin. Eli ei tarvitse ostaa eri lusikoita.
Lelut. Kaikki mitkä voi pestä, kannattaa käytön jälkeen pestä. Sammas tosiaan tarttuu kuolassa, eli jos siskosi lapsi on kuolannut ja syönyt jotain lelua, jonka jälkeen lapsesi laittaa samaisen lelun suuhun, on siinä jo melko suuri todennäköisyys saama sammas.

Sammas ei ole vaarallinen juttu. Sen hoito on helppoa, jollei se ole saatu synnytyksessä äidiltä. Silloin se voi mennä niin pahaksi, että puolukka ja vichyvesi ei auta, vaan joututaan tyytymään lääkkeisiin.
Mä en itse tilanteessasi pelkäisi sammaksen tarttumista. Jos vain huolehdit, ettei oma lapsesi pääse laittamaan suuhun siskosi lapsen tuttia/tuttipulloa/leluja, niin en usko, että sammas tarttuisi.
Kun olet pitänyt siskosi lasta, niin tietenkin on ok pestä kädet, mutta mä en välttämättä tekisi niin, jollei lapsi olisi kuolannut kamalasti käsille tai vaikka imeskellyt kättä.
..Ja pitää kyllä paikkansa, että tutit/pullot/rintakumit kannattaa keittää päivittäin, rintakumit jokaisen käytön jälkeen. Näin välttyy siltä, ettei sammas jää elämään niiden pinnoille. Ja rinnanpää/rinnanpäät kannattaa suosiolla pestä jokaisen imetyskerran jälkeen. Myös liivinsuojia kannattaa vaihtaa.

No ensinnäkin sammas ei oo mikään vaarallinen juttu. Jos sen saa, niin happamalla lähtee.
Kaikkea voi käyttää samoja kun pesee kunnolla välissä.
Ylipäätään mä en tykkää antaa samasta lusikasta mistä jo joku toinen syönyt ettei esimerkiksi karies tartu. Tästä syystä ei suositella sitäkään, että vanhempi maistaa lapsen lusikasta ja sitten tarjoaa samalla lusikalla lapselle.
Karieksella kuitenkin ikävämmät vaikutukset kun alkaa reikiä tekemään hampaisiin. Ja siitä ei noin vain pääsekään eroon kun kerran siirtyy.
