Oppilaalle kiroilu harmittaa

Olen yläkoulussa opettajana, ja vaikka oppilaiden käytös monesti hermostuttaa, olen kuitenkin hillinnyt itseni aika hyvin. Tänään valitettavasti en. Ensin tuli riitaa ysiluokkalaisten tyttöjen kanssa kännykän käytöstä ruokalassa. Olin siksi jo valmiiksi hermostunut, ja kun yksi tytöistä paiskasi luokkani ovea kiinni (olin sisällä luokassa), karjaisin "Älä pe....ele laita sitä ovea kiinni!" Mikä pahinta, kiroilu meni väärään osoitteeseen, koska huutoni kuullut tyttö ei tuota ovea ollut paiskannut. Vaan hänen edellään kulkenut. Molemmat tytöistä ovat valvontaluokallani, minkä vuoksi kiroilu kaduttaa vielä enemmän. Pyysin tunnin jälkeen tytöltä anteeksi, mutta pitäisikö asiaan vielä palata esim. huomenna?

24.9.2014
odottaja
odottaja

Minusta odottaja ottanut vastuun mokastaan hienosti.

Joo, moka oli mut nyt homma ok. Ja pitääkin vähän pahalta tuntua. Ei olis normaalia, ettei tuntuis missään.

Srallan jutusta tuli mieleen meidän hissan ope yläasteella. Se oli persoona :) Ihan mahtis täti! Jos joku möykkäs luokassa ni se ampu sitä vesipyssyllä oman tarinansa keskeytymättä. Ja yhen huomionhakusen jannun kiikutti korvasta ulos luokasta kun ei vesipyssykään enää vaikuttanu. Väheni möykkäys luokan peräpulpetissa kummasti kun meni viesti perille. Eikä siis riuhtonu vaan otti kiinni ja ohjasi pääasiassa sanallisesti ulos.

26.9.2014
misukka
misukka

Mutta Jenkku, koulu on opettajien työpaikka, jossa mun mielestä oppilaalle älähtäminen kirosanoja käyttäen on turhaa ja sanoisin, että esimiehenä ainakin asiaan puuttuisin. Jos mä töissä kiroilisin tai edes ääntäni korottaisin muulloin, kuin lisäkäsiä tarvitakseni pääsisin melko varmasti juttusille pomon kanssa.

25.9.2014
carata
carata

Enpä saanut eilen puhelimella vastattua, mutta MUN mielestä odottaja on toiminut täysin oikein. Pyytänyt anteeksi huutoa ja kirosanaa nuorelta, jolle huusi. Kertonut tilanteesta ITSE esimiehelle ja ilmoittanut asiasta vielä tytön vanhemmillekkin. 

MUN mielestä on toimittu aikuismaisesti ja juuri niin kuin on pitänyt. Yöuniani en menettäisi, jos esimies ei halua tästä asiasta suurempaa tehdä. Ja en kyllä käsittäis miksi tekisikään.

Kirosanat ei ole mun lapsuudessa kuuluneet kodissa, eikä sen ympärillä. Koulussakin kirosanoista tuli usein joku sanktio. Nyt, kun ikää on reilu 20, niin en mä edelleenkään kamalasti kiroile. Joskus tulee käytettyä "voimasanana" hittoa, mutta ei meillä mitään V:tä huudella. 

Mies on saanut taas toisenlaisen kasvatuksen. Heillä on kiroiltu ja mies on kiroillut lapsesta asti. Pikku hiljaa hänestäkin olen tuota kiroilua kitkenyt pois, jottei lapset oppisi. Ja valitettavasti meillä 2v osaa sanan "pakkapää", eli paskapää. Ei kylläkään käytä sitä niin kuin sitä voisi käyttää. Onneksi.

25.9.2014
carata
carata

Ja sellainen huomio, että työmaailmassa esimiehen pitääkin tietyllä vakavuudella suhtautua alaistensa tilanteisiin ja toimintaan.

Tällä kommentillani en viittaa odottajan esimieheen.

25.9.2014
PekkajaMatti
PekkajaMatti

Pakko Jenkulle todeta, että en todellakaan ole edes 30-vuotiaana ajatellut asioista samoin, kuin nyt.

Joihinkin asioihin on tullut armollisuutta, toisiin suhtaudun tiukemmin kuin silloin.

Vakavasti ja tiukasti kohdallani olen aina ammatillisiin asioihini suhtautunut, se ei ole muuttunut miksikään.

25.9.2014
PekkajaMatti
PekkajaMatti

Jenkku92:lle kiitos tuesta. Olemme kinastelleet aika monesta asiasta tällä palstalla. Siksi olikin erityisen kiva lukea sinulta puolustusta.

Mitä itse asiaan tulee, laitoin Wilma-viestin myös tytön äidille ja pyysin siinäkin anteeksi. Tapaan hänet koululla ihan muissa asioissa parin viikon päästä. Tuo tapaaminen tulee sujumaan paremmin, kun minun ei tarvitse kiemurrella häpeissäni.

25.9.2014
odottaja
odottaja

Tämä juttu on nyt tainnut vähän paisua pikku kinasteluksi, mutta odottaja; Mun mielestä on kaikkein tärkeintä, että sun lipsahdus on sua harmittanut ja mietityttänyt, etkä vaan painanut sitä villasella!!! Ja juuri se, että kysyt toisten mielipiteitä tarkoittaa, että tiedät tehneesi väärin. Kaikki me ollaan vaan ihmisiä ja mokia sattuu, tää nyt vaan sattu olemaan aika kurja moka!!

Mua olisi yläasteella lähinnä huvittanut, jos opettaja olisi kiroillut oppilaiden kuullen, mutta ymmärrän myös äärimmäisen hyvin ihmisiä, joiden mielestä se kerta kaikkiaan ei ole sopivaa. Lipsahdus on nyt kuitenkin käynyt ja toivon, ettei niin käy uudelleen, mutta en myöskään tuomitsisi sua roviolle;)!

Värikästä syksyä!! Teille kaikille!

24.9.2014
Sannukki
Sannukki

Jenkun kysymykseen.

Odottaja on tehnyt oikein, kun on lähtenyt tilannetta purkamaan ja puhunut asiasta työpaikallaan.

24.9.2014
PekkajaMatti
PekkajaMatti

Mikään sarkasmi ei odottajaa auta, vaan nää hänen täällä esiin tuomansa asiat on hänelle tärkeitä ja merkityksellisiä, siksi käsittääkseni hän niistä kirjoittaa.

Hän kysyy myös neuvoja täällä, kuten me kaikki, ja vertaistukea. Se on hyvä asia.

24.9.2014
PekkajaMatti
PekkajaMatti

Kyllä ihmiseen vaikuttaa se, miten hänet on kasvatettu, ja ikä myös.

Parikymppinen suhtauituu asioihin toisin kuin se, jolla edellä mainittuun on puolet enemmän elämänkokemusta.

On minunkin kohdallani päiväkodissa työnohjauksessa puhuttu ja ratkottu sitä, mikä on oma työskentelynopeuteni pukiessani vuosikasta lasta, ja onko tuo työtilanne lasta huomioivaa vai liukuhihnatyötä. Eli varsin pientä juttua verrattuna esim. kielenkäyttöön.

Silloin meillä ei vielä ollut lapsia, mutta muistan, kun työnohjauksessa työtoveri sanoi, että omaa lasta voi pukea vaikka kuinka hitaasti.

24.9.2014
PekkajaMatti
PekkajaMatti

Kävin jo juttelemassa rehtorin kanssa ja kerroin tilanteesta. Varsinaisesti menin rehtorin juttusille keskustellakseni tuosta järjestyssäännöstä, mutta samalla "tunnustin" kiroilun.

24.9.2014
odottaja
odottaja

Ja kyllä se on vakavaa, jos aikuinen ei opetus-ja kasvatustyössä pysty kieltään hillitsemään. Sanat voivat äkkiä muuttua vakaviksi teoiksi. Sitten tilanteet on jo poliisiasioita.

24.9.2014
PekkajaMatti
PekkajaMatti

Itsekin toimin opetusalalla, varhaiskasvatuksessa. Jos sielläkin käyttäisi lapsia, työtovereita, vanhempia ja muita yhteistyökumppaneita kohtaan karkeaa kieltä, Varmasti pääsisi esimiehen puhutteluun.

Olet täällä Liberossa tuonut esiin, että sinua ärsyttää yläkouluikäisten kiroilu.

Toivottavasti sinua häiritsee omakin kielenkäyttösi, ja haet apua!

Yksilötyönohjaus voisi olla sinulle hyväksi. Älä jätä sitä mahdollisuutta käyttämättä. Samalla voisit purkaa työnohjaajan kanssa muita omaan työhösi ja työyhteisöösi liittyviä asioita.

24.9.2014
PekkajaMatti
PekkajaMatti
Tapahtui virhe. Yritä myöhemmin uudelleen.
Ladataan...