Kun jatkat tämän sivun käyttöä hyväksyt samalla evästeiden käytön. Voit lukea lisää tästä linkistä.

 

Kertokaas viisaammat

Onko kellään kokemusta tai tietoutta, mistä syntyy ylävatsassa ja sivuvatsassa oleva särkykipu? Selkäänhän minulla siis särkee oikealle puolelle päivästä riippuen enemmän tai vähemmän ja kun selkäkipu alkaa, niin kohta koskee vatsaankin oikealle puolelle ikään kuin kipu säteilisi massuunkin. Vatsassa(siis ylhäällä ja sivulla) kylkien lähellä on pieniä pallukoita, jotka ovat kipeitä, kun niitä hieroo. Vähän niin kuin muissakin lihaksissa on joskus semmosia kipeitä pallukoita, mitä lie kuona-ainekertymiä jne.. Massu on painellessa vähän hellä niistä kohdista. Ja se särky on sen verran kova, että suorastaan alkaa v*****aa pikku hiljaa. Yleensä se alkaa, kun touhuan jotain, mutta voi alkaa myös vaikka tilanteessa, jossa pitää istua pitkään esim. ravintolassa syödessä. Ja sitten, kun se alkaa, niin turha kuvitellakaan, että sais vaikka pullat leivottua ilman 5 minuutin välein pidettäviä taukoja pitkälleen..stana... Selkä- ja vatsasärky menevät siis ohi vain, kun pääsee pitkälleen.. Johtuuko tämä vaan siitä, että maha alkaa painaa niin paljon?

7.9.2014
tiktik
tiktik

Hyvä, että löytyi syy ja sait lomaa. Toivottavasti tosiaan pieni lepo auttaisi :)

8.9.2014
carata
carata

Nytkun luin tarkemmin niin mulla kans kipeyty oikea puoli mahasta ja selkä töissä kun olin raskaana. Mut myös sappikivut ovat oikealla puolella ja säteilevät mulla selkään. Sappirakko leikattu 2.5v sitten kuitenkin.

8.9.2014
mammae11
mammae11

Sappikivut

8.9.2014
mammae11
mammae11

Hyvä juttu, että selvisi syy.

Toivottavasti helppaa saikulla.

8.9.2014
misukka
misukka
3 years, 2-month-old toddler

No niin, asia selvisi! Se on siis selän ärtyneisyydestä johtuvaa hermokipua, joka säteilee sitten vatsaan. Sairaslomaa 16 päivää ainakin aluksi.

8.9.2014
tiktik
tiktik

Kiitoksia vastauksista :)

Selkä- ja muu kipu eivät ilmene syömisen yhteydessä eli tuo ravintolaesimerkki oli esimerkki juurikin siitä istumisesta "huonolla" tuolilla, jossa auttaa heti esim. jos saa vaikka ison tyynyn selän taakse ja voi nojata siihen :) Kiinnikkeitä minäkin mietin, mutta sain käsityksen, että se kipu olisi enemmänkin alavatsalla..en tiedä sitten! Alavatsaan ei siis koske ollenkaan vaan vain keskiselkään ja sitten tavallaan toiselle puolelle vatsaan. Eikä vatsa mene kovaksi kuten supistusten yhteydessä ilmeisesti yleensä? Kummallista joka tapauksessa.. hirveän huolissaan en ole asiasta, mutta hermot menee silloin, kun koskee. Tukivyö auttaa onneksi jonkin verran. Kuntosalilla tai lenkillä ei koske, mutta sitten joku helevetin leipominen tai muu touhuaminen, jossa ollaan pitkään jalkojen päällä, niin aloittaa selkäkivun. Tuntuu siis, että "virheasento" voisi olla laukaisijana. Ehkä alan jännittää lihaksia heti, kun tunnen, että selkään alkaa koskea? Onneksi minulla on keskiviikkona lääkäri, jossa tehdään laaja terveystutkimus, että saanko nousta viikon päästä lentokoneeseen, niin aion kyllä mainita asiasta! Ja vastaus varmaan on, että syö panadolia! ;) Neuvolan täti on tietoinen selkäkivuista. Jumppaa, jumppaa kuulemma... Kävin hierojien lisäksi osteopaatillakin, joka naksautteli vähän tuota selkää.

8.9.2014
tiktik
tiktik

Vatsa ja selkäkipua voi aiheuttaa Misukankin mainitsema närästys. Se kun voi ilmetä monella tapaa, eikä aina ole pelkkää röyhtäilyä ja mahahappojen nousua. Kokeilisin siis Rennietä. Joa ei auta, miettisin muita syitä kivuille.

Noilla oireilla tulee mieleen myös oireeton pissatulehdus? Ja se taas voi pahaksi mennessä alkaa tekemään tuhojaan munuaisillekkin. Ootko siis koska viimeksi käynyt neuvolassa? Ehdottaisin, että pyytäisit siellä ottamaan pissanäytteen noiden poissulkemiseksi.

Lisäksi ajattelisin, että kyseessä voisi olla myös ennakoivat supparit, jotka alkaa suurimmalla osalla naisista siinä rv 20 jälkeen, jos ovat alkaakseen. Yleensä kipu lähtee ylävatsalta ja menee pikku hiljaa alavatsaan. Kestää minuutista muutamaan minuuttiin.
Näiden kannalla olisin tapauksessasi, jos kipua tulee etenkin silloin, kun teet jotain. Jos kipu ei voi istu ja liikkuminen auttaa ja saa kivun katoamaan, niin hyvä. Jos kivut voimistuu ja jatkuu pitkään ja muuttuu säännöllisiksi, kävisin lääkärissä/neuvolassa/äitiyspolilla näytillä.

Sit tulee kyllä mieleen myös sappikivikohtaukset, joissa kipu painottuu just tohon kylkeen ikävänä tunteena ja ihan silkkana kipuna. Voi aiheuttaa huonoa oloakin. Kipu kestää yleensä minuuteista tunteihin ja tulee yleensä jonkun mausteisen tai rasvaisen ruoan jälkeen. Tätä siis mietin lähinnä siksi, että kipu oli kyljessä ja tuli mm.syödessä. Vai oliko toi tavintola esimerkki vain siksi, että se tulee, vaikka istuisikin.

No mutta...Jos kipujen kanssa ei pysty nukkumaan ja ne alkaa arkea häiritsemään, niin kävisin näytillä. Ei siitä varmasti mitään haittaakaan ole.

7.9.2014
carata
carata

Voisko tuo olla kuitenkin närästystä? Lähinnä tuo syöminen toi sen mieleen. Ja jos touhuat jonkin ajan päästä ruuasta, niin voi alkaa närästää.

Mulla närästys yleensä tuntuu just selässä ja kyljissä. Sit tietty ihan ylävatsalla. Riippuu tilanteesta.

Toiinen mikä tuli mieleen, ni jotku kiinnikkeet voi venyä ja revähtääkin ylävatsalla. Se kyl sattuu joskus useemmankin päivän. Mut ei yleensä selkään.

Ehkä sun kannattaa soitella neuvolaan, jos ne keksisi mistä voisi olla kyse.

7.9.2014
misukka
misukka
3 years, 2-month-old toddler
Tapahtui virhe. Yritä myöhemmin uudelleen.
Ladataan...