muistomerkki lapselle jota emme saaneet!

Tunne tarvetta jakaa tämän jutun muiden kanssa.. Luin lehdestä että Riihimäen hautuumaalle pystytettiin muistomerkki syntymättömille lapsille.. Sinne voi viedä kynttilöitä ja surra keskenmenoa tai lapsettomuutta.. Tälläisiä muistomerkkejä on kuulemma muuallakin,olisiko ollut noin 10 suomessa.. Juttu oli minusta aika liikuttava ja lohdullinen,tämä muistomerkki antaa konkreettisen luvan surra keskenmenoa tai sitä ettei ole onnistunut tulemaan raskaaksi ja saamaan sitä ihanaa nyyttiä syliin.. Harmi etten aikaisemmin ole tälläisistä kuullut.. Itse oman keskenmenon kohdalla,sain sairaalassa sellaisen kohtelun,että piilottelin suruni ulkopuolisilta,jopa neuvolassa,koska luulin heillä olevan sama asenne kuin sairaalalla eli "no voi voi,turha sitä on surra" :( tunsin itseni yliherkäksi ja vialliseksi,kun en voinut olla itkemättä pienen ihmisen alun menetystä,kunnes neuvolassa uuden raskauden myötä lopulta murruin ja sain tukea ja hyväksynnän surulleni.. Kaikkien tulisi saada hyvällä omalla tunnolla surra oli menetys tapahtunut missä vaiheessa raskautta tahansa.. Niinkuin myös yhtälailla sitä että lapsi ei ole koskaan saanutkaan alkuaan.. Se on menetys siinä missä keskenmenokin.. Se että myös tämä usein vaiettu tai vähätelty asia on otettu huomioon muistomerkein on minusta hieno juttu ja siksi haluankin sen täällä jakaa, koska moni ei varmaan näistä muistomerkeistä tiedä (niinkuin en minäkään aiemmin) ja valitettavan moni ehkä törmää samaan kuin minä,eli siihen luuloon että on väärin surra! vielä lopuksi voimia kaikille jota tämä muistomerkki omalla kohdalla koskettaa!!

18.8.2014
Vipe
Vipe

...Meidän pojan syntymäpäiväksi määräytyi 15.03.10 vaikka oikeasti se olisi ollut vasta loppu kesästä.

18.8.2014
carata
carata

Moni asiaa vähättelee, mutta sitten silmät avautuu, kun sattuu omalle kohdalle.

Vipe, musta sua on edelleenkin kohdeltu väärin ja sinun tilanteessasi olisin valittanut asiasta. Tiedän, että hetki on ollut sellainen, ettei susta olisi ollut valituksen tekijäksi, mutta valotettavasti se olisi ollut pakko tehdä, jotta asiat joskus muuttuisi. Osa hoitajista on (valitettavaa, mutta totta) kylmiä ja eivät oikeasti sopisi alalle. Moni kohtelee asiakkaita samalla kaavalla kuin kirjoissa ja unohtaa asiakkaan persoonan. Sen, että toinen onkin herkempi ja toinen taas selviää nopeammin.
Tilanteessasi sairaala pappi olisi voinut auttaa asiaa ja varmasti myös ymmärtävä ja asiakaslähtöinen hoitaja.

Meidän vauva tuhkattiin. Sairaala kysyi halutaanko tuhkata muiden pienten kanssa samassa vai omat tuhkat ja oma paikka. Pojan kanssa vietettiin jonkin aikaa, otettiin muistiksi muutamia kuvia.

18.8.2014
carata
carata

Anteeksi riu,ei ollut tarkoitus säikäyttää :)

18.8.2014
Vipe
Vipe

Hiisi vie ku säikähin otsikosta että jotakii on sattunut! Huh...

Siis itse asia on kaunis ja hieno, ihana kun annetaan tuolla tavalla mahollisuus myös surra.

18.8.2014
riu
riu

Seinäjoella törnävälläkin on. Todella kaunis paikka... Siellä olen myös itse vieraillut, vieny kukkia ja sytyttäny kynttilän ja siten saanu käytyä omaa surua läpi...

Hieno asia mustakin. *sytän*

18.8.2014
myrmeli
myrmeli

Mä olen itse käynyt muistamassa meidän pientä ristillä, joka on tarkoitettu muualle haudattujen muistamiseen.

Meillä kuitenkin useampia kymmeniä kilometrejä sille paikalle, johon tuhkat on siroteltu (Honkanummi) ja vielä täysin väärään suuntaan. Ei ole tullut erikseen lähdettyä käymään varsinaisella paikalla.

Muistelen, että Honkanummella tälläinen muistomerkki nimenomaisesti on olemassa.

Hieno asia. Ehdottomasti.

18.8.2014
misukka
misukka

Eipä siinä muuta.. Saa kommentoida,muttei ole pakko ;)

18.8.2014
Vipe
Vipe
Tapahtui virhe. Yritä myöhemmin uudelleen
Ladataan...