Onko tällainen imeminen normaalia?

Vauva 2viikkoa vanha huomenna. Imee päivittäin ylensä vähintään 1h putkeen, usein imettäminen kuitenkin kestää monia tunteja, ennenkuin vauvalle riittää. Yritän pitää joskus taukoa, kun olen jo pitkään imettänyt, mutta alkaa hysteerisesti huutamaan. Maitoa tulee ihan hirveesti. Ja tyttö kakkaa myös monta kertaa päivässä. Jos ei nuku niin on pakko olla rinnalla tai joskus kelpaa vatsallaan olo, muuten itkee. Onko tää normaalia? Mulla ja miehellä ei ole minkäänlaista kokemusta vauvoista. Siksi kysyn. Paino on nousemaan päin. Anteeksi sekava teksti, kirjoitan väsyneenä.

12.8.2014
kasvammeyhdes
kasvammeyhdes

mun mielestä on kyllä mukavaa kun tulit kertomaan miten teillä menee! ! :) toivottavasti pieni nyt pikkuhiljaa rupeaa jo tauottamaan syömistään niin saat sylin vapaaksi :)

29.8.2014
teeko
teeko
3 years, 11-month-old toddler

Kiva kuulla, että teillä menee noin hienosti ja olet löytänyt helpottavia keinoja arkeenne.

29.8.2014
misukka
misukka

Vauvan painon kuuluu nousta n.20-30g päivässä, joten teillähän menee oikein hyvin! :))

29.8.2014
carata
carata

Hei vaan. Halusin nyt kun ehdin taas kirjoittaa, kiittää kaikkia jotka ystävällisesti vaivautuivat neuvomaan. Ostin sitten kantoliinan ja otin tutin käyttöön unia varten. Vähän on ollut helpompaa, vaikka aika paljon tämä rakas on rinnalla vieläkin, kun on kerran tottunut. Mutta kuuntelin siis neuvojanne ja auttanut on. Maarualle vielä haluan selventää, että kun pistän tytön vatsalleen niin pidän häntä sylissäni. Ei siis ole ihan vatsallaan sillä tavoin. Ja siitä maidontulosta vielä, niin painoa nyt tähän menessä tullut 300g viikossa tai enemmän. Joka ilmeisesti on ihan hyvä ainakin neuvolan mukaan. Anteeksi kun otin tätä keskustelua turhaan esille taas, mutta en halunnut jättää kiittämättäkään teitä.

29.8.2014
kasvammeyhdes
kasvammeyhdes

No mulla oli käytössä kolme eri pumppua, yks niistä sairaalasta saatu oikein kunnon pumppu verkkovirralla, sit manuaalinen ja sit yks pattereilla toimiva, ei ollu näillä juuri  mitään eroa...huonoiten toimi patterilla toimiva.

13.8.2014
Lintu4
Lintu4

...Ja pumpulle herumiseenkin vaikuttaa paljon pumppu. Manuaaliset on usein imultaan huonompia kuin sähköiset ja malli erojakin on.

13.8.2014
carata
carata

Pumppaamalla mulla tuli alkuun aivan kaaressa maitoa, mutta se johtui vqrmaan siitä, että rinnat pakkautui tosi pahasti koko ajan. Sain olla joka syötön jälkeen pumppaamassa ja pari kertaa rinnat oli jo punaiset ja melkein tulehtuneet. Pumppasin ja itkin. Tätä kesti n.1 viikon ajan. Onneksi oli olemassa kylmiä geelityynyjä ja kaalinlehtiä, sekä panadol.

Nyt meidän vauva on 6kk ja en heru pumpulle enää juuri ollenkaan. Maitoa kuitenkin tulee pienelle miehelle hyvin, kun imeminen kuuluu koko ajan. Pullosta on saanut pakkasessa olevia maitoa ja niiden perusteella syö yhdellä kerralla n.150-170ml.

Mutta JOS haluaa saada selville kuinka paljon vauva syö, niin kannattaa ottaa syöttöpunnitus. Eli vaihtaa vauvan vaippa ja laittaa vaatteet päälle. Käydä puntarilla joko vauvan kanssa tai punnata vain vauva. Syöttää vauva ja käydä uudelleen täysin samoissa vaatteissa ja vauva ehdottomasti samalla vaipalla, vaikka olisi kakka (se kun on ollut vauvassa jo ennen vaipaan tuloa).

13.8.2014
carata
carata

Tosta pumppaamisesta sen verran et sillä ei kyllä varsinaisesti pysty selvittään tuleeko sitä maitoa vai ei, ite en saanu pumpattua kun joku 50ml yhteensä molemmista tisseistä ja silti vauva söi pelkkää tissiä ekat 5kk, kerralla maks puol tuntia sit nukku pitkään tai oli hereillä ja söi noin 5-6 kertaa päivässä. Kasvoi hyvin.

13.8.2014
Lintu4
Lintu4

Vauvat syövä alussa paljon. Tiheän imemisen kausia tulee ja menee. Vastasyntynyt vauva syö tarpeeseen ja joskus "tilaa" maitoa lisää. Vauva ei kuitenkaan saisi roikkua rinnalla 40-50min pidempään. Siinä menee maksimi. Olettaen tietenkin, että vauva söisi vaikka 25min toista rintaa ja 20min toista. Liiallinen tissillä olo väsyttää vauvaa. Eli jos vauva syö vaikka 40min, tulisi sen jälkeen olla pari tuntia vain unta, jonka jälkeen vauva saisi taas virkeänä syödä.

Kannattaa kuunnella, nieleekö vauva koko ajan vai pitääkö vain tissiä suussa. Jos nielemisääntä ei kuulu, kannattaa tissiä vetää vähän pois, jolloin vauva joko vetäsee rinnan takaisin suuhun tai sitten nukkuu. Vaihtoehtoisesti voi myös silitellä vauvan poskea, joka usein herättelee vauvaa sen verran, että muistaa taas syödä.

JOS vauva ei syö rinnalla ollessaan koko aikaa, mutta herää heti, kun rintaa ei ole suussa, suosittelen ostamaan tutin/tutteja ja kokeilemaan sitä. Sinun ja rintojesikin täytyy levätä. Vaikka haluaisit mennä vauvantahtisesti, täytyy äidinkin levätä, jotta kroppa saa tuotettua vauvalle maitoa. Kannattaa myös muistaa juoda.

Ja itselle herää myös kysymys siitä, että tuleeko maitoa todella tarpeeksi? Eli onko vauva rinnalla 3h siksi, että maito ei riitä ja lisää pitäisi saada? ..JOS kuitenkin syntymäpaino on saavutettu ja kasvu on ollut tasaista, en jaksa uskoa että maidon tulo olisi vähäistä.

Mahallaan en pientä vauvaa pitäisi, ainakaan unilla. Kannattaa kokeilla vauvan hereillä ollessa, tykkäisikö vauva kiikkua liinassa tai olisiko vauvan hyvä rauhoittua esim.vanhemman rinnan/vatsan päällä. Eli olisitte navat vastakkain ja vauva kuulisi sykkeesi.

JOS vauvoista ei ole mitään kokemusta, kannattaa silloin kääntyä neuvolankin puoleen. Vaikka teillä menisikin ihan hyvin vauvan kanssa, niin kyllä kaikista mieltä painavista asioista kannattaa sielläkin kertoa. Vaikkakin teille tuntuu menevät ihan hyvin. Itse kylläkin olisin huolissani sinun jaksamisestasi.

13.8.2014
carata
carata

Meidän esikko asui kanssa tissillä. Aina tissi suussa ja jos mä yritin liikahtaakin niin huuto oli kaamea.

Lopulta kun poika oli 4kk, ni yksi tuttu kysyi, että eikö sulla ole tuttia käytössä. Tjaah. Eipä ollu tullunna mieleen ku luulin et jäbällä on kokoajan nälkä vaikka lähinnä nukkui siinä tissillä.

Tuolleen 2 viikon iläsenä on varmasti tiheän imun kausi mutta tunti tolkulla imeminen ei oikeasti ole ihan hyväksi. Ei siun henkiselle hyvinvoinnillesi, sun rinnoillesi eikä oikein vauvallekaan koska hän ei opi syömään mahaa kerralla täyteen ja sitten vaan olemaan.

Tuosta syntyy nopiaan tosi uuvuttava kierre. Vauvalla kokoajan nälkä muttei jaksa syödä kunnolla kun mahalaukku niin onnettoman pieni.

Suosittelisin siis ainakin kokeilemaan tuttia imemisen tarpeen tyydyttämiseen. Pieniä hetkiä kerrallaan.

Kyllä sä huomaat jos tutti ei ole se juttu mitä vauva kaipaa.

13.8.2014
misukka
misukka

Mulla oli esikoisen kanssa samat maratonit käynnissä, mutta menin silti vauvantahtisesti.
Kyllä se siitä sitten rauhottui ja mulla tuli tosiaan maitoakin niin paljon, että pumppailin pakkaseen isoja määriä ja joka yö heräilin isoihin maitolammikoihin. Eli ei maidon vähyydestä johtunut. Vauva söi paljon, kasvoi hyvin niin en antanut asian häiritä vaikka se välillä uuvuttikin.
Pidin kuitenkin läheisyydestä vauvan kanssa kun synnytys sekä rasnaus oli vaikea.
Nämä siis omia ajatuksiani :)

Ehkä sen verran uskallan "neuvoa", että tee niinkuin sinusta parhaalta tuntuu. Vauvasi on vasta niin pieni, ettei hänelle ole tärkeämpää kuin läheisyys ja ruoka.
Uskon, että ruokailu tasottuu ja jos hän kasvaa hyvin niin en murehtisi :)
Eli jos tuntuu, että stressaat imetystä niin silloin muuttaisin asiaa kummallekkin tyydyttävään suuntaan.

Tiedän, että "high need"(suuritarpeinen) vauva on uuvuttava, mutta omalla kohdallani tuntui siltä, että vauva on myös traumatisoitunut ja stressaantunut niinkuin minäkin ja sen vuoksi haki läheisyyttä. Ja tuntui kuin ensimmäiset kuukaudet meni vain toipuessa sekä väsysumussa :)

Voimia ♡

13.8.2014
Hennu86
Hennu86

Joo ja kokemuksesta voin sanoo että aika nopeesti sitä oppii tekemään kaikennäköistä oheistoimintaa samalla kun imettää. Jopa ilman liinaa. Mä oon tehnyt tän viimesen kans ruokaa ja viikannu pyykkiä ja ja ja...=)

12.8.2014
myrmeli
myrmeli

Mä Komppaan edellisiä, että jaksamista! ! vauva pitää myös tuolla tissillä olemisella huolen että maitoa tulee ja nousee tarpeeksi. tuommoisrn kanssa kantoliina on tosi hieno asia koska siinä voi antaa vauvan syödä ja samalla pysyy kädet vapaana. Tai sit vaan isi passaamaan. ota kaikki apua tarjoavat vastaan että jaksat kun vauva sut nyt omii! :)

12.8.2014
teeko
teeko
3 years, 11-month-old toddler

Itkemiseen kannattaa kokeilla myös kapalointia mikä rauhoittaa vauvaa.

12.8.2014
myrmeli
myrmeli

Imeekö vauva siis koko aika siten että nieleskelee? Onko kaikki kaks viikkoa ollut samanlaista? Mistä päättelet että maitoa tulee paljon?

Mulla oli esikoisen kans tuommosta että päivät pitkät istuin sohvalla ja neiti asui tissillä. Pikku torkkuja otti että kerkesin voileivän käydä tekemäs tai vessassa. Mutta mulla ei oma maito riittänyt ensimmäiseen neljään kuukauteen vaan turvauduin iltaisin nanniin. Vähän niinkuin iltapalaksi. En muista missä vaiheessa homma meni siihen että toimiin vauvan sänkynä eli tyttö nukkuin pysty asennossa rintaani vasten. Meillä toki ilmeni allergiat sitten puolivuotiaana kun aloitimme kiinteät. Joten meidän tapaukses se alku voi johtua ihan siitä että sai korviketta jolle oli allerginen koska se aika 4kk-6kk oli parempaa aikaa siis helpompaa ja vapaampaa. Oli tissillä siis sen takia kun vatsa oli kipeä, yöt oli pelkkää huutoa jota epäilin vaan koliikiksi...

Mutta tuosta teidän vauvasta niin kun ikkää on vasta noin vähän, katsoisin elämää vielä pari viikkoa eteenpäin ennenkuin alkaisin murehtia. Meillä sitä kesti neljä kuukautta... Luin että ensimmäinen tiheän imun kausi kestää kaksi-kolme ensimmäistä viikkoa, mikä sopis teidänkin tapaukseen. Kyse voi olla myös läheisyyden kaipuusta, ja imemisen tarpeesta mutta uskon että kun ikää tulee enemmän niin kyllä se siitä helpottuu. Sinnillä vain!!! Hienoa että jaksat kuitenkin imettää vaikka se tuossa vaiheessa loputtomalta tuntuukin.

Eli lyhkäsesti: Kyllä on normaalia, jatka vain!!!=)

12.8.2014
myrmeli
myrmeli

Ja siis ylensä imetän esim 3h putkeen

12.8.2014
kasvammeyhdes
kasvammeyhdes
Tapahtui virhe. Yritä myöhemmin uudelleen.
Ladataan...