itkua ja vääntöä

Meiän ihana ja nauravainen vauva on kadonnu. Ei oo ollu koskaan ilkeä ja syönyt hyvin jos saa tutkia jotain samalla tai ajaa pikkuautolla. Vauvalla ikää loppu viikosta mittarissa 10kk. Nyt ihan yhtäkkiä alkanut karjumaan ruokailessa. Tavarat lentää, vääntää itteään karrelle ja mikään ei kelpaa. Aamupuurollakin otti muutaman lusikan ja sen jälkeen meni ihan mahottomaksi. Hysteerisesti itki ja väänti. Otin syliin ja mentiin olkkarin lattialle niin minusta huuti niin kauan et meni jo veltoksi ja voimattomaksi, sit alkoi rauhottua ja pilkki hetken kunnes virkosi leikkimään. Sama oli iltapuurolla, eilen lounaalla ja välipalalla. Mut nyt selvästi oli pahempi. Ylähampaita nyt tehny jo kuukauden ja ne tulleet lävite, voiko olla että ne sit kipeät tai ikenet siis..? Syö vielä omatekemiä soseita kun jos on kokkareisempaa ni alkaa kakoa ja oksentaa. Eli kaupan 8kk purkkiruoat ei mee alas. Tosi hienoa sosetta syö. Tosin sillekin alkanut kääntää päänsä ja haluaisi vain sormin napostella kaikkea mitä minulla on. Pitääkö mun nyt vaan siirtyä sormiruokailuun ja saa syödä sitä mitä mekin syödään? Voiko vauva täyttyä sillä et sormin närppii ja puolet on sylissä ja loput lattialla? Mitä tän kanssa tehään? En muista enää esikoisen ajalta ja tuntuu olevan todella vaikeaa nyt :/ kamala huolikin vaikka tiedän ettei vauva nälkään kuole. Miksi näiden kanssa aina saa olla huolissaan ja harmaita hiuksia aiheuttamassa? :)

12.8.2014
mammae11
mammae11

Jenkku, JOS lapsi on oikeasti kipeä, kuumeinen tai syöminen ei onnistu ja yöt on risasia, niin kyllä silloin lääkettä saa. Ja aina on saaneet myös rokotusten jälkeen yötä vasten, ettei kuume nousisi. Eli joskus ennakoidenkin, mutta en mä sitä tuolle meidän tytölle anna aina pyynnöstä.

..Ja täällä neuvola suosittelee kyllä ennen rokotuksia ostamaan kotiin suppoja ja nestemäistä. Just sen takia, ettei ekana yönä tulis kuume piikkiä. Kun sitä ei tiedä miten vauva reakoi rokotteeseen.
Eikä neuvola täällä kiellä lääkkeen antoa, jos lapsi valittaa hampaita, mutta kun meillä niitä valitellaan joka ilta kun isi on nukuttamassa, niin onhan se pakko olla aivan höhöhöpöä, etenkin kun se hammas johon sattuu on puhjennut.

Mut kyllä noiden lapsienkin lääkkeiden kanssa kannattaa olla varovainen ja miettiä, että koska on antanut viimeksi jne.

Ja se miten aikuiset noita lääkkeitä popsii, siis just buranaa ja panadolia, niin en mäihmettele että osa niihin koukuttuu ja saa vaivakseen särkylääke päänsäryn. Eli suoraan sanottuna pitkään kun ottaa päänsärkyyn lääkkeen, niin kroppa haluaa lisää. JOS käsikauppatavarana ei sais kuin muutamia lääkkeitä, se ois hyvä. Tai JOS valikoitaa pitää olla, niin kuin sitä nyt on, niin ehdottaisin, että ne olis suppona. Luultavasti silloin moni aikuinen miettisi, että ottaako särkylääkkeen jokaiseen pieneen kipuun vai ei. Harva sinne peppuun kuitenkaan mitään halua tunkea.

14.8.2014
carata
carata

Jenkku mulle neuvolassa sanottiin et lääkettä ei kannata hirveenä antaa kun se ei tee hyvää noin pienelle.

Esikolle tein niin että saatoin antaa vähäsen sitä lääkettä en täyttä annosta. Ja muutenkaan paljon en ole antanut vasta sitten ku kuume ollut yli 38 niin laskenu. Pikku kuume on vaan hyväksi ku tappaa niitä pasiliskoja. Kuopus on saanu vain kerran lääkettä kun rokotteen jälkeen nousi kuume ja ei ollu oma ittensä.

14.8.2014
nki91
nki91

Lintu4, onneksi en ole ainoa! Huh. Mies joskus kysyi multa illalla, et voiko antaa vaikka ksylitol pastillin, kun ei jaksanut kuunnella tota lapsen yritystä saada lääke. Täällä kivun kohde on aina ollut suu, joskus harvoin ien, mutta melkein AINA tuo sama hammas, joka tosiaan on jo aikoja sitten puhjennut. Eikä edes hierrä mihinkään ja sormella kokeiltaessa ei ole teräväkään.

Tavallaan on varmaan hyvä, että lääkkeet on hyvän makuisia (sitä ottoa ajatellen), mutta mitäs sitten, kun todellisuus iskee joskus vastaan, kun joutuu ottamaankin vaikka jotain aivan järkyttävän pahaa yskänlääkettä. Tai joku lääke jää suuhun pyörimään, kun ei vain mene alas. Sitten ei ilmeisesti ole enää näitä "leikkikipuja".

13.8.2014
carata
carata

Meillä alko juurikin tuon ikäsenä uhma ja loppua ei oo näkyny... nyt 4v :D  ja tosta lääkkeen annosta niin hyvin ne lapset osaa vedättää et muka ois kipee kun vaan ne maistuu niin hyviltä ne lääkkeet, meillä viel toi 4veekin monesti illalla pyytää lääkettä et muka jalka kipee tai jotain muuta ja yölläkin herää välillä et jalka kipee, toki annetaan lääkettä jos näin on mut jos antamamme maitohappobakteeri toimii niin sallin hieman epäillä asiaa :D

13.8.2014
Lintu4
Lintu4

Ja maitohampaista, niin meillä tyttö täyttää tässä kuussa 2v ja hampaita puuttuu neljä. Alhaalta ja ylhäältä ne takimmaiset ja sitten ylhäältä ja alhaalta ne kulmat. Edessä siis alhaalla ja ylhäällä on neljä. Niin niistä seuraavat. Vai puhunkohan ihan höpöjä....

13.8.2014
carata
carata

Jenkku, lääkettä ei anneta AINA, koska tyttö on ottanut tavakseen härnätä isiä (jos mä nukutan, niin ei tee) ja koittaa yleensä vain pitkittää nukkumaan menoa. Sanoo, että "kakka", kun kysyy "mennäänkö potalle?" niin vastaus on ei. Ja jos sanoo, että "sattuu, lääke", niin usein näyttää yhtä tiettyä hammasta, joka on jo täysin puhjennut.
Harvoin edes pyytää lääkettä montaa kertaa, usein kokeilee vain sen kerran. Mut jos pyytää pari kertaa, niin saa kyllä lääkettä.
Mutta jos me lääkettä annettaisi aina pyynnöstä, niin sitä menis varmaan aika paljon. Neiti sai Panadolin nestemäistä alkuun, mutta se on aivan älyttömän makeaa. Vaihdettinkin siis jokunen aika sitten Pamolin tabletteihin, jotka oli jotain kamalia banaanin makuisia. Tosin nekin on olleet "nam, heekku" :/

13.8.2014
carata
carata

Siinä kahden vuoden korvilla tulee vikat maitohampaat.

Esikolla alko siinä kuuden vuoden huitteissa irtoilla ekat maitohampaat ja samalla puski taakse yhdet poskihampaat lisää. Mut ne on jo suoraan rautahampaat.

13.8.2014
misukka
misukka

Kiva, et vähän jo parempaan päin. Mut lapselle on paljon iloa siitä, kun saa itse syödä ja itse tehdä :)

Ehdottomasti kannattaa kirja ostaa tai lainata vaikka alkuun kirjastosta.

..Meillä tyttö 2v tekee nyt takahampaita ja kulmia ja sanoisin, että kipeää hommaa on. Unet häiriintyy ja neiti sanoo "sattuu, lääke" :( Ihan aina ei kyllä anneta, tuntuu, että vesi ja hoivakin auttaa.

12.8.2014
carata
carata

Iltapäivällä banaanin söi muitta mutkitta naama irvessä ku sai ite syödä. Päivällisellä söi sosetta mut enemmän meni sormiruokailuna kaikkea meidän lautasilta. Puuro meni sit kylmän hedelmäsoseen kanssa kiltisti...

Veikkaan et on vähän uhmaa mut varmasti samalla on ikenet kipeät, nimittäin nyt ne näkyy paljon selvemmin ne hampit ku esim sunnuntaina:)♥

Aika kultaa muistot. En kohta enää ees muista et tämmöstä ollutkaan.

Kiitoksia kaikille vinkeistä. Täytyy tuo kirja ostaa itelle ni pääsee tutustumaan.

12.8.2014
mammae11
mammae11

Ja jos homma alkaa tuntua oikeasti ylitsepääsemättömältä ja tuntuu ettet tiedä mitä ruokaa lapselle tekisit ja mietit koko ajan nouseeko lapsen paino, niin soita neuvolaan ja varaa aika. Tai vaikka puhelimessa kerrot asian. Parempi se on kuin stressata. Eikä ne siellä sua kieroon katso, vaikka menisittekin sinne puhumaan lapsen syömisestä. Neuvolan kuuluu neuvoa äitejä :)

12.8.2014
carata
carata

En nyt varsinaisesti meinannut väkisin syöttöä, vaan sellaista, ota nyt lusikallinen, vielä tää. Koska musta toi lusikalla syöttö on siinä mielessä järkyttävää, kun lapsi ei siinä tiedä yhtään mitä sieltä tulee ja kuinka paljon. Mutta tietenkin jos teillä suuta auotaan lusikalle, niin sehän on vain hyvä! :)

Mä annoin Weetabixiä kauramaitoon pehmitettynä ja myöhemmin tavalliseen maitoon. Imetin tyttöä 1v ikään, niin en lähtenyt enää korvikkeisiin tossa vaiheessa. Vaan annoin kauramaitoa. Eli "maitoa" joka on tehty kaurasta. On hieman makeampaa, kuin tavallinen maito, mutta kelpas. Sanoisin, että myös soija valmisteet kävis tossa iässä, jos ei halua lehmänmaitoa kokeilla. Senkin kun saa aloittaa 10-12kk iässä.

Sormiruokaillahan voi mitä vain. Jos pää lyö ihan tyhjää, niin kannattaa katsoa vaikka täältä: http://maxindeli.blogspot.fi
Ja jos olet facebookissa, niin kannattaa liityä siellä sormiruokailijoihin. Itse en siellä ole, mutta kuulemani mukaan siellä mammat jakaa hyvin myös reseptejä.
Jos sormiruokailusta innostut kunnolla, niin kannattaa ehdottomasti ostaa kirja: Omin sormin suuhun. Meillä se on ollut sormiruokailun "raamattu". Sieltä löytyy kaikki tarpeellinen tieto ajatellen sormiruokailua.

Meillä ennen vuotta lapsi söi kaikkea makaronilaatikoista lasagneen. Vastoin ohjeita syötiin kyllä myös nakkeja munakkaassa. Eli hieman suolaa ruokavaliossa on ollut, mutta pieni määrä ei ole pahaksi. Oikeasti. Kunhan ei lisää suolaa itse ja katsoo vähän just vaikka nakkien suolapitoisuuksia, niin ollaan hyvillä vesillä. Luomuissa on aina vähän enemmän suolaa, jotta säilyy, joten esim.raejuustoa ajatellen olen ostanut sitä, missä on vähän suolaa, vaikka olisi sit yksi säilöntäaine enemmän. Hyvä sormiruokailijan juusto on myös mozzarella. Ei ole järin suolainen, mutta kuitenkaan ei mikään kova kökkö. Menee kans munakkaassa, kun sulaa vähän.

Jos nokkamukista juominen tekee pahaa ja lasista juonti naurattaa, kokeile pilliä. Lapsi hoksaa sen yllättävän nopeasti. Ja sen jälkeen on helppoa tarjota vaikka mehukeittoja pillillä. Sellainenkin kylmänä välipalana vois olla ihan ok näillä kuumuuksilla ja teidän muksun hammaskivuilla.

12.8.2014
carata
carata

neuvolassa voisin puhua mutta eipä ole aikoja vasta kun lokakuussa.. ovat niitä käyntejä harventaneet jotta sinne ei pääse.. muutakun soittamalla ja varaamalla ja onkohan noilla nyt sit kuitenkaan aikoja tosta noin vaan antaa...

12.8.2014
mammae11
mammae11

kiitos carata!

en ole väkisin vauvaa syöttänyt. itse tuo on suutansa avannut ja mielellään ottanut ruoan vastaan kun on rauhottunut. en missään nimessä syötä väkisin, aamullakin kuulin kyllä itkusta että nyt ei niin noustiin pois.

täytyy varmaan ihan tosissaan alkaa antamaan sormiruokailua ja ruveta keksimään erilaisia aamupaloja..

 

CARATA?! kun oot maitoon pehmentyneenä antanut weetabixiä ni onko se maito ollut ihan tavan maitoa vai korviketta?

 

kyllä veikkaan että hampaat nyt reistailee koska nokkamukista juominenkin saa huudon aikaiseksi, mutta lasista hörppäyttäminen naurattaa :D

se on siis vaan lähdettävä kauppaan ja ostettava ruokaa mitä voi helposti sormiruokailla.. nyt vaan pää lyö tyhjää että mitä ihmettä sitä muka tekis?

12.8.2014
mammae11
mammae11

Jenkku, kylmä voi hidastaa hieman hampaiden puhkeamista, mutta auttaa silti kipuun. JOS lapsi on kivulias, euokailut ei onnistu ja nukkuminenkin on heikkoa, niin kokeilisin suosiolla antaa nestemäistä panadolia.

12.8.2014
carata
carata

Joko lasta sattuu oikeasti syöminen tai sitten hän vain on alkanut kokeilemaan rajojaan. Harvoin lapset turhaan huutaa ja raivoaa. Mä ottaisin lapsen pöytään syömään ja saisi syödä sen mitä syö ja sitten pois. Tekisin myös selväksi, ettei pöydässä huudeta ja riehuta, vaan syödään. Itseltä jättäisin heti alkuun pois aamulehden tms, eli pöydässä kaikki söisi. Lapsellekkaan en antaisi leluja.

Meillä lapset on sormiruokailijoita. Tyttö aloitti 6kk iässä ja poikakin nyt aloittelee, kun parin päicän päästä mittariin tulee 6kk. Tyttö on nyt 2v ja on syönyt siis aina itse. Joskus haluaa apua kaapimiseen, mutta muutoin on vedellyt puurot ja sosekeitotkin ihan itse. Syönyt aina samaa ruokaa kuin me, mutta suolattomana ja vähillä mausteilla, eli olen ottanut osan pois ennen maustamista. Mä en lapsia päästä ravintolassakaan leikkipaikkaan, koska ravintolaan mennään syömään. Tyttö meillä viihtyy pöydässä ja uskon sen kiinnostuksen ruokaan johuvan siitä, että on pienestä asti saanut maistaa ja koskea ruokaan. Koskaan ei ole laitettu lusikalla suuhun väkisin, vaan lapsi on syönyt omaa tahtiaan sen minkä syö. Joskus ollaan kehotettu maistamaan. Jos ei tykkää, niin ei haittaa. Kunhan maistaa.
Pinsetti otteen meillä tyttö oppi 8,5kk iässä ja söikin mustikoita ja Talk-muroja usein välipalalla. Puuroa söi, mutta myös Weetabix maitoon uitettuna (muuttuu mössöksi) kelpasi varsin hyvin. Sosekeitot pisteli menemään dipaten leipää ja maissinaksuja. Syö nyt kahden vuoden ikäisenä melkein kaikkea.

Lämmöllä suosittelen sormiruokailua. 10kk ikäiselle voisin antaa aamupalana myös rahkaa, johon soossaisin esim haarukalla tuoretta banaania. Tai vaikka marjoja. Myös talk-murot menee ajan kanssa maidossa muussiksi. Eli oisko ne aamupalan korvikkeita, jos puuro ei maistu? Munakkaita meillä tehtiin myös usein. Niihin saatoin laittaa vähän juustoa tai kinkkua, joskus tuoretta basilikaa tms.
Puuro laatuakin kannattaa vaihdella. Riisipuuroa, neljääviljaa, kauraa, maissia ym. Mä en noita valmiiksi maustettuja pika puuroja ostanut, koska esim.siinä vadelmassa on aivan älytön määrä sokeria.

Kannattaa myös kokeilla apinaevästä aamupalana, eli suunnilleen näin:
1 banaani, vähän öljyä n.1tl, kaura ym puurohiutaleita ja vähän kanelia.
Soossaat kaikki vaikka sauvasekottimella tai muussaat banaanin haarukalla ja lisäät loput aineet. Joukkoon voi laittaa vaikka rusinoita tai kuivattuja marjoja. Miksi ei myös tuoreita. Sitten muotoilet pellille patukoita ja paistat uunissa 200 asteessa n.15min.

Puhuisin myös asiasta neuvolassa. Siellä kannattaa kertoa huolesi. En usko, että lapsi näkee nälkää vaikka ei syö, koska melkein kaikilla lapsilla on aikoja, kun ruoka ei maistu syystä X. Hampaiden tuloa helpottaisin antamalla lapselle jääkaapissa olleen purulelun tai vaikka kurkkutikun. Jälkimmäinen tosin vaatii seurantaa, jottei lapsi saa liian isoa palaa.

12.8.2014
carata
carata

Niin. Misukka kyl vastasi hyvin. Jos ei syö niin ei syö kyl se syö ku on nälkä. Eikös se ole vanhempienki kanssa. Tsemppiä. Koklaappa onko sulla niitä jäätelömuotteja ja laittaisit siihen hedelmäsosetta. Kun jäätunyt antasit pikkuselle ja katso auttasko se tuohon syömättömyyteen. Kun ne ei osaa kunnolla kertoo mihin sattuu. Jos hampuset kipiäy niin vois auttaa..

12.8.2014
nki91
nki91

No näköjään tää vähän sit kokeilee.. nyt meni joten kuten lounas... kylmänä syötin ja hissukseen.. vähän väliä parahti huutamaan mut ei ollu kyllä kipuhuutoa. Söi sit koko ruoan mut hiljasta ei se syöminen ollu. annoin ruoan jälkeen hedelmäsosetta ni jo alko siitäkin riehua..

Minkä takia aina pitää olla jotain vaikeuksia? Ja vääntöä ja kääntöä? Huoh!

12.8.2014
mammae11
mammae11

Ihan kuulostaa meidän esikolta. Sille ei sit tosin kelvannu sormiruokakaan. Kuopus oli helpompi siinä, että ko anto oman lusikan käpälään ni sillä rauhottu.

Esikon kanssa syötiin se mikä meni ja sit pois. En mie ruvennu sitä kiukkuumista kahtomaan. Kyllä se sillekin luupäälle aikanaan valkeni, että kannattaa syödä kun ruoka on tarjolla, muuten jää ilman.

12.8.2014
misukka
misukka

Siis teen aina puuron et on kaurapuuro ja sit lisään makupuuroa jotta ei ois pahvin makua. Aamulla ja illalla eri maku ja yleensä menee pari kolme pakettia samaa makua ja sit vaihtuu paketti. Hedelmäsoseen kans ihan sama vääntö.

En jaksa. Ihan kaikesta pienestä vetää kilarit ja sylissä vaan pitäis olla. Ehkä pitää sit viedä lääkäriin. Milläköhän rahalla sinnekin menen kun mammaloma loppu ja liitosta saat ootella pari kuukautta rahoja :( on tää perseestä.

12.8.2014
mammae11
mammae11

Nii en tiiä miten leseet ja viili. Ootko laittanu siihen hedelmä silmää? Mut siis et vaohtaisit sitä puuroa johonki toiseen puuroon.

Hankala kun meidänki esikko ei suostunut puuroja syömään ku vähäsen..

12.8.2014
nki91
nki91

Omalla lusikalla vaan sotkee pienen hetken. Sit lentää lusikka ja huuto jatkuu.. ei se siltikään syö vaikka on lautanen ja lusikka nenän edessä. Tahallaan ja ilkeyttään sotkee mut suu pysyy kiinni. Puuroa on saanut joo. Mitäs muutakaan noin pienelle aamupalaksi joka on täyttävää?

12.8.2014
mammae11
mammae11

Se kait haluaisi itte. Anna sille oma lusikka ja katso mitä tekee. Mä luulen että ei oikeinnosaa käyttää viel ylä hampaita. Anna pikkupala ruisleipää myös ja jotain kylmää syötävää. Oletko ajatellu et vaihtaisit puuroa johonki muuhun? Onko hän aina saanut sitä puuroa?

12.8.2014
nki91
nki91

AaaaaapuuuuuuWA!!

12.8.2014
mammae11
mammae11
Tapahtui virhe. Yritä myöhemmin uudelleen.
Ladataan...