Systollinen sivuääni sydämessä. Kohtalotovereita? Tietoa?

En jaksa huolestua enkä murehtia mutta lisätietoa janoan. Ja kaipaan kohtalotoveri-äitejä=) Harmittaa oikeastaan vaan että tilanne on nyt tämä.  Vauva syntyi ennenaikaisesti rv 35+2 suuren kokonsa vuoksi (mulla ykköstyypin diabetes ja lapseni 2/3sta on kärsinyt makrosomiasta = liikakasvusta, vauva siis toinen näistä) sain kortisoonit viikko ja kaksi päivää ennen synnytystä. Keuhkot olivat ok syntymähetkellä mutta syntymisen jälkeen vauvalta löydettiin sivuääni sydämestä. Vauvalle tehtiin sydämeen uä jossa todettiin että "Pieni duktusvirtaus keuhkovaltimosta aortaan vielä iänmukaisesti vielä näkyy, tällä ei verenkierrollista merkitystä." ja "sydämen väliseinämä oli paksuuntunut, sydämen funktiot kuitenkin normaalit ja vasemman kammion ulosvirtauskanava vapaa".  Keskussairaala oli pyytäny kontrollia neuvolassa kun tyttö on kuuden viikon ikäinen. Kontrollit tehtiin 4 viikon iässä jolloin vielä "hyvin hento syst. sä (?) " ja uusi kontrolli tehtiin tänään kun tytöllä ikää 8viikkoa eli 2kk ja neuvolakortissa lukee "Edelleen lievä sivuääni kuultavissa". Neuvolalääkäri teki lähetteen keskussairaalaan. Siellä siis tullaan tekemään uusi ultraääni sydämeen. Aikaa odotellessa siis... Nyt siis kaipaisin jotain tiedon jyväsiä ja haluaisin lukea kokemuksia. Milloin tuo duktusvirtaus, ns reikä, meni teidän vauvalla/lapsella umpeen ja mitä siihen vaadittiin (leikkaus, lääkettä, aikaa...)? Selitettiinkö teille mistä tuo johtui että oli jäänyt auki? Oliko lapsi syntyessä täysaikainen vai ennenaikainen vai pieni keskonen?

5.8.2014
myrmeli
myrmeli

Myrmeli, ajattelin suluissa olevan kysymysmerkin olevan sinun laittama, joten ajattelin, ettet ollut käsittänyt lyhenteitä :) ..Mutta ilmeisesti sivuääni on siis hyvin pieni ja hento, jos lääkärikin oli tuon hieman kysymysmerkille laittanut! Mikä on tosi hyvä juttu.

Meillä tyttö nukahti tissille vielä 1v ikäisenäkin, joten ei se kerro mitään. Hikoilukin, etenkin kasvojen alueella kuulostaa ihan säässä johtuvasta jutusta. Hengitystä ja hengästymisiä kannattaa seurailla.

Äitinä sitä huolehtii lapsistaan, vaikka kaikki olisi hyvin. Ja se on kyllä totta, että Suomessa teitä ei katsota läpi sormien, eli hyvissä käsissä olette. Täällä pienetkin äänet otetaan tarkkailuun, vaikka vain varmuuden vuoksi.

12.8.2014
carata
carata

nostellaas samalla... Kiitos kaikille jo vastanneille. 

Me saatiin kutsu lastenpolille ensiviikolle, sydänlääkäri tekee uä tytölle... Jännittää...

Carata: "Hyvin hento syst. sä (?)". Kyllä "suomensit" sen aivan oikein mutta tuo kysymysmerrki suluissa on myöskin lääkärin kirjoittama merkintä... Nyt toisessa kontrollissa sama lääkäri oli jotenkin varmempi kuulemastaan mutta lieväksi kirjoitti sen edelleen.

Tiedän ja näenkin ettei tilanteemme ole paha mutta silti jännittää ja pelkään että se onkin vaan se jäävuorenhuippu... Koitan lohduttautua sillä että asun suomessa ja sydän tiede on hyvin kehittynyttä...

Tyttö on kyllä hyvin kasvanut, mutta itseä huolestuttaa joskus tulevat oudot hengityskohtaukset (hengittää hetken nopeasti ja kuuluvasti vähän kuin puuskuttaen... ja ei nyt syödessään ihan hikoile mutta esim otsaa pussatessa ruokailun jälkeen tulee huuleen semmonen kostea olo mihin kiinnittää kyllä huomion ettei tunnu normaalilta, samoin nenän vierustat on "kosteat", Mutta onhan tässä ollut kuumat kelitkin... Tosi tosi harvoin imetän tyttöä niin etteikö tissille nukahtaisi...Mutta sitten taas toisaalta onhan toinen vielä niin kovin pieni niin miksei saisi paljon nukkuakkin... Tiistainapa tuo kaikki selviää, missä mennään... Siinäkin mielessä hyvä tilanne että lonkissa tuntuu pulssi eli ei vaikuta häiritsevästi verenkiertoon

Tuliko mape sulle tietoon mitään sellaista mistä ajattelit että olishan mun pitänyt tuo huomata/aavistaa... Ja miksi nämä ei kaikilla mene heti tai ilman avustusta umpeen?

12.8.2014
myrmeli
myrmeli

"hyvin hento syst. sä (?) " Kysymysmerkki ilmeisesti aloittajan käsialaa? Eli ilmeisesti tarkoitettu "hyvin hento systollinen sivuääni". Olettaisin ainakin, että nuo olisi lyhenteitä, eikä esim. latinaa.

En ihan nyt ehtinyt ajan kanssa lukea, mutta sanoisin, että teillä ei ainakaan noiden lääkärien (?) tekemien lausontojen mukaan ole mikään kamalan paha tilanne.

Työni kautta olen näitäkin joitain nähnyt. Osa on leikattu, osassa on vain katseltu, kun aika on tehnyt tehtävänsä ja reikä on kadonnut. Mitään esimerkki tapausta en voi sinulle tietenkään täällä jakaa, mutta sanoisin, että tilanteenne kuulostaa varsin hyvältä. Tietenkin takapakkeja voi tulla tai reikä voi kadota itsestään, mutta uskon, että lääkärit ja hoitajat pitävät teistä varsin hyvää huolta ja punnitsevat tarkkaan, että mitä jatkossa kannattaisi tehdä.

Voimia! Varmasti on raskasta, kun omaa pientä tutkitaan.

5.8.2014
carata
carata

Voi harmitus, että se reikä siellä vielä oli ja sivuääni rasittaa. :/

Toivon kovasti, että reikä olisi kuitenkin selkeästi pienentynyt eikä leikkuriin tarvitsisi mennä.

Jaksamisia, myrmeli.

Toivottavasti saat kaipaamaasi tietoa ja kokemuksia.

5.8.2014
misukka
misukka

Vielä selvennystä muille lukijoille noihin teksteihin että tämä vauvan sydämen sivuääni siis johtuu syntymäviikoista, ei mun sokeritaudista - duktusvirtaus=)

Ja tuosta virtauksesta mieleni halajaa tietoa ja kokemusta!=)

5.8.2014
myrmeli
myrmeli

Kiitos! Joo lääkärit mua lohduttelikin sillä että saahan terveetkin isokokoisia lapsia kun itkin ja anelin vinkkejä millä kasvaminen saataisiin loppumaan ja mitä oon tehny väärin. Noita syitäkun ei siis tiedetä... Toivottavasti ennen ku musta aika jättää joku on saanut tehdyksi viisaita tutkimuksia ja päätelmiä mistä tuommonen johtuu... Meilläkin mun sokerit heitteli esikoisen aikaan kaikista eniten ja se on meidän lapsista kuitenkin normaalikokoisin.

Mutta siitä täytyy olla onnellinen että on näin hyvin kehittynyt terveyden huolto ja hoito, mekin saadaan jatkaa täällä eloa!=) *sytän*

5.8.2014
myrmeli
myrmeli

...

5.8.2014
myrmeli
myrmeli
Tapahtui virhe. Yritä myöhemmin uudelleen.
Ladataan...